Bir kişiyi geçmişi ile yargılarmısınız? Diyelim geçmişinde büyük bir hata yapmış olsa , onu sizinle tanıştığı andan itibaren bu olay hakkında yargılarmısınız? Ön yargı beslermisiniz? yoksa yargılamak sadece Allah a mahsustur mu dersiniz? ben yargılıyamam. Benim hayatımda olduğu andan itibaren ölçüp tartarım.
Geçmişte yapılmış büyük hatalar zinciri varsa soru işareti yargılamaya bile gerek görmem. Ancak yapılmış tek büyük bir hata varsa o hatanın ne olduğuna bakarım. Mesela sevgilisini aldatmıştır böyle bir hata tek seferlik de olsa kafamda soru işareti bırakır. Mesela benden önce başka bir erkekle cinsel birlikteliği olmuştur, kendisi bunun büyük bir hata olduğunu ve pişmanlık duyduğunu söyleyebilir. Ancak bu hata bana göre çok büyük bir hata değil. İşte bu yüzden geçmişte yapılmış hataların ne olduğunu bilmek geleceğe ışık tutması açısından son derece önemlidir.
bu tür sorularda hata yapan genelde sorandır. o yüzden dikkatli cevaplıyorum. onun dışında, hatalar kişiye dair fikir verir. hataların karakteristik özellikleri vardır. ve şunu unutmamak lazım, bir kez yapan artık o kapı açıldığı için gene yapabilir.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ben kimim ki? Benim hatalarım yok mu? Hatasız kul mu olur lan? Şu hayat her birimize farklı komplo kuruyor ve çoğu kez cidden zorluyor bizi. Zorlanmış olabilir.. Pişmansa, eyvallah. Değilse, daha olgunlaşamamıştır, hamdır..
Ayrıca bir insan kendini hatasız görüp karşısındakinin "pişmanlık duyduğu" hatalarını yargılıyorsa o insan toptan hatalıdır. Kibire girer bu çünkü. Ben ne münasebetle onu yargılicam? Pişman olmuş ne güzel ders almış hayattan, bir daha yok işte..
Ama burda münasebetsizler bol. Komikler..
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Benımle olduktan sonrakı kadar onceside onemlı bence benden oncekı hatayı yapma egılımındeyse ayrı ama yapmayacagını ve aldıgı derse bakarım bendem onceyse ve bunu o hata olrak goruyorsa ve bunu bana soyledıyse zaten yapmayacagının bı ıspatı nıtelıgındedır ama benımle bırlıktyken yaptıysa ben ancak o zaman bunu yargılarım
Evet elbette geçmişte yaptıklarına bakarak hakkında bir fikir oluşur. Yargılamaya gelince, ne anladığımıza bağlı. Oturup ceza verecek halim yok haliyle, çok çok ilgiyi alakayı keserim o olur.
Çok büyük hatalar yapmış bir insanın hiç bir şey yapmamış gibi kabul ederek ona tamamen güvenemem. Zira o yaptıkları hep aklımda olacaktır. Mantıken yergılamamak lazım ama ben o tür insanları çok da hayatımın içine sokmam. Ama kötü de davranmam normal davranırım. Hissettirmem, geçmişini yüzüne vurmam, ama temkinli olurum. Çünkü bu hayatta kimse zarar görme ihtimalini düşünmek istemez. Geçmişi karanlıklarla hatalarla dolu olan insanlar benim yakın ve samimi çevremde olmasınlar bir zahmet...
Geçmiş yaşanmış ve bitmiştir.. benimle olduğu an önemlidir sadece, o anda yaptıkları.. yargılamak ise başka kişilere düşmez, insan kendi iç muhasebesini yapıp kendine yakıştığı şekilde hareket etmeli ve kendi kendini yargılamalıdır.
Bir insan hata yapabilir.. Tüm diger insanlar gibi.. Ama tekrar tekrar yapmışsa o biraz sıkıntı.. Hele birde bana yapmışsa yanlışı ikinci şansı biraz zor veririm..
Yargıladığın olayla, yargıladığın şekilde sende Rab'bin katında yargılanırsın. Geçmişini bilmek senin hakkındır lakin yaptığından pişmansa yargılamak zinhar sana düşmez. Rab affettiyse bizlere ne düşer..
Allah korusun mümkünse uzak dursun bana. İnsan düsünme gücüne sahip varlık nerede ne yapmasını gerektiğini bilmesi gerekir. Olmaz o yüzden büyük konusuyor gibi olmasın da
En İyi Cevaplar