Evet, Gençler şu andan itibaren sayfamda sulh sitede sulh ilan etmiş bulunmaktayım. O lanet ellerinizi klavyeden kaldırınız, Telefonlarımızı usulca yere bırakınız, Aksi takdirde savaşırsınız! Ataerkillik nedir?
Ataerkillik, erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. Bu düzenin temelini erkeğin üstünlüğü fikri oluşturur; soy erkekler tarafından belirlenir, hakimiyet erkeklerindir. Bu toplumlarda erkeklere kadınlardan daha çok saygı gösterilir. Vikipedi Feminizm nedir?
Feminizmi genel olarak kadın-erkek ayrımcılığına karşı çıkarak, cinsiyetler arasında ekonomik, siyasal ve toplumsal eşitliği savunan görüş olarak tanımlayabiliriz. Temel amacı kadın özgürlüğü ve kadının toplumdaki yeri konusunda gerçek bir eşitlik durumunun sağlanmasıdır. Vikipedi Feministlere karşı Ataerkil misiniz?
Ataerkilliğe karşı Feminist misiniz?
Siz nesiniz?
Sizlerin düşüncesi ne yönde peki? Kim daha toplumda baskıcı? Daha kuralsız? Feministler mi? Yoksa Ataerkillikler mi? UYARI: Görüş yorumu yapan üyelere sözlü hakaret; Tükürmek , ısırmak, sümük atmak, Saç çekmek yasaktır! Birbirinizi hunharca katletmeyim Bu soru sana gelsin @siyahkolay prenses
Hazır! kırma kolu çek Bırak! Emniyet al! Ateş serbest! #PeSimist. !
Ben insana insan olarak bakiyorum. Ataerkil bir toplumdan geliyoruz evet, ama gitgide modernlesiyoruz ve bu fikirler geride kaliyor. Umarim şu " kadin evde oturur, gulemez, oturamaz, kalkamaz vs." fikirler bir an once ortadan kalkar. Feminist degilim, cunku feminist oldugunu soyleyen insanlar hic de esitligi savunmuyor, bildigin kadinin ustunlugunu savunuyorlar. Biz seytaniz onlar melek onlara gore. Uzun lafin kisasi, ben hicbir fikri benimsemek zorunda da degilim, sadece insanlara davranilmasi gerektigi gibi davraniyorum ve boyle yapilmasi gerektigini dusunuyorum. Kadinla erkek de esit degil, aslinda hicbir insan esit degil birbirine. Herkes birbirinden farkli ama bu farklilik, bir ustunluk kurma çabasi gerektirmez.
@siyahkolay prenses fatih kardeşim bu durumu cok iyi açıkladı. Yani feminizim ve ataerkillik de saçma Neden diyeceksin Bizim dinimiz kutsal kitabımız basit bir arap edebiyatı değil. Toplum sosyal ilişkilerde kadın ve erkeğin rolünü çok iyi bir şekilde belirlemiş zaten.
Orası öyle bizim kitabımızda da hiçbir cinsin birbirinden üstünlüğü yoktur ama buna ne kadar saygı gösteriliyor? Bence de her kadın ve erkeğin kendi fıtratına göre yapabileceği veya yapamayacağı şeyler vardır fakat bunlara çoğu insan saygı göstermez. Sorarım sana bizim kitabımızda kız çocuklarını öldürmek var mı yahut bir kadının bedenine zorla sahip olmak? Şimdi adalet ve eşitlik bunun neresinde? Feminizm bunun için var. Kimse bizim eşitliğimizi sağlayamıyor öyleyse biz kendimizin ve toplumun eşitliğimizi sağlarız diyen bir topluluk. Ki bu topluluk kadın ve erkek eşitliğini sağlamayı amaçlıyor sadece bizim değil yani. Ve inan bana bizim kadar sizin de buna ihtiyacınız var çünkü hala devam eden bu vahşet sadece kadınlara değil erkeklere de yönelik bir hakaret. Ve üzgünüm ama bu başkaldırının saçma bulunmasını ben saçma buluyorum.
@siyahkolay dediğin gibi olanı çok güzel bir düşünce ama çoğunlukla karşılaştığım feminist kadınlar Çok hastalıklı oluyor araba sörerken bile pat diye önüne kırı verebiliyor o denli hastalık sen erkeksinde ben senden daha iyisini yapamazmıyın gibi bir anlayış var. Yani erkekle kendini mukayese Gerek yok bunlara insan kendini bilmeli başkalaşmanalı. İslamdan önce araplar kız çocuklarını canlı canlı gömermiş çünkü kız çocuğu utanç kaynağımış zamanında islam geldi ve bu tabular yıkıldı. İslam kusursuz ama insan değil.
Ya ben işin o boyutunu sorgulamıyorum zaten elbette insan olmadığı gibi davranmamalı ama buna sebep birçok etken var. Kim bilir o insanın ne yarası vardır da böyle bir değişime girme çabası içinde? Ayrıca islam geldikten sonra tabuların yıkıldığını falan düşünmüyorum. Müslüman olan birçok insan çocuklarını diri diri gömerdi ki öyle olmasa bile bir kız çocuğunu utanç kaynağı görmek nedir ya? Üstelik hala günümüzde de kalıntıları varken...
@siyahkolay Ben tecavüzün cinsiyeti olduğunu düşünmüyorum. Tamamen zihniyet meselesi ki ülkemizde pek olmasa da kadının da tecavüz ettiği bir gerçek. Dediğim gibi ben insan olarak bakıyorum, cinsiyeti benim için önemli değil. Genel olarak erkeklerin daha çok kadınlara karşi suç işlemesi genel fiziksel üstünlüğunden kaynaklanıyor, erkeklerin kötü kalpli olmasından değil. Kadınlar fiziksel olarak daha üstün olsalardı, kadınlar erkeklere karşı suç işlerlerdi. Yani bunun cinsiyeti yok. Suça direk karşı çıkılmalı, yani "kadina siddete hayir!" degil "Siddete hayir" denmeli ve bunun için çalışılmalı. Yoksa dediğim gibi sadece erkekler kötülük yapar, kadınlar mağdurdur gibi bir durum ortaya çıkıyor. Feminizmi saçma bulmuyorum ben, ama günümüzde çok farklı yerlere çekildiğini düşünüyorum. İlla ki eşit olmak zorunda da değiliz, dediğim gibi hiçbir insan eşit değil zaten. Önemli olan birbirimizin haklarini çignemeden yaşamak ve bu kadin/erkek herkes icin gecerli.
@siyahkolay "Ayrıca islam geldikten sonra tabuların yıkıldığını falan düşünmüyorum" da ne? Hz. Ömer kendi müslüman olmadan önce kendi kızını diri diri gömüş öldürmüş bunu biliyormuydun? İslam şayet tabuları yılmasaydı sen şu anda feminist "F"esini bile savunamazdın. Bu insanla alakalı bir durum bir din demez kimseye git karı kız öldür, döv, tecavüz et bu insan kaynaklı bir sey. Ve dedin ki: o kadının acısı var iyi her acısı olan zıvanadan cıksın ozaman sonra al başa hada büyük felaketleri. Yok öyle bir dünya kuruk açısı yüzünden Kadının erkeğe, erkeğin kadına kin kibir beslenesi ve bunu dışa yansıtması saçma
@Fatihtheboy12 Kadının bir erkeğe tecavüz etmesi söz konusu değil benim için kadın yapsa yapsa taciz edebilir ancak. Çünkü zaten senin dediğin gibi bunlar erkeğin kadına nazaran fiziksel üstünlüğü olması. Ve bu üstünlük bir kadının erkeğe şiddet uygulamasını engeller. Bu yüzden "şiddete hayır" değil de "kadına şiddete hayır". Ayrıca feminizm kadının üstünlüğünü değil kadın ve erkek eşitliğini savunur. Şöyle de bir şey var ki kadın ve erkek birbiriyle mukayese bile edilememeli çünkü zaten ikisi de birbiri için yaratılmış varlıklar. Ama maalesef günümüzde yapılan onca kadına hakaretten sonra insana yapılacak bir şey bırakılmıyor.
Doğu Anadolu'da, ne zamana kadar kız çocukları gömüldü peki? Ayrıca ben bunların dinden kaynaklı bir şey olduğunu söylemedim bende islamın kusursuz bir din olduğunu savunuyorum. Ayrıca bir kadının erkeğe kin beslemesinin sebebi sadece bir kuyruk acısı değil!
@siyahkolay ben de doyorum ki bu ayrıma gayrıma gerek yok saçma Al sana kadından dayak yiyen erkekde var ne yapalım şimdi ortalıģı ayağamı kaldıralım Kadın dayak yiyor erkek dayak yiyor Bir laf vardır karıyla koça arasına girilmez Sonra sen kötü olursun onlar iyi
@siyahkolay 7 kadının bir erkeğe tecavüz ettiği haberini bizzat görmüştüm yabancı bir gazetede. Neyse o değil de, ben "Şiddete Hayır" derken çocuğa şiddet, erkeğin erkeğe uyguladığı şiddet gibi şeyleri de kapsadığını söylemek istedim. Çok cinsiyetçi yaklaşıyorsun olaylara. Sadece kadınlara hakaret edilmiyor mesela. Bunlar tümden ortadan kaldırılmalı diyorum ben. Zaten şu anki toplum genel olarak canlı canlı gömme olaylarına falan karşı zaten. Eğitim çok önemli işte, ne kadar uygar olursak bu olaylar da o kadar azalacak. Feminizm eşitliği savunuyor, ben de tekrar diyorum ki, eşit olmamıza gerek yok, olamayız da. Yeter ki birbirimizin haklarını çiğnemeyelim.
@PesimOptimist Bundan daha kaç örnek var? @Fatihtheboy12 Bana bir söyle toplumda en çok kadın mı erkek mi hor görülüyor? 7 kadın bir erkeğe tecavüz etmiş dedin "7 kadın". Ayrıca çocuğa şiddet gibi eylemleri geç çünkü çocuğun erkeği kızı yok bari onları cinsiyetliştirmeyelim. Ben cinsiyetçi bir insan olduğumu düşünmüyorum ben sadece kadının ve erkeğin aşşağılandığı bir topluma karşı çıkıyorum.
@PesimOptimist Bir erkek kendine çok güzel sahip çıkabilir aslında burada asıl sahip çıkılması gereken kadınlar öyle ya, bu yeryüzünde size emanet değil mi kadın? Peki emanete ihanet hangi kitapta yazar?
@siyahkolay Evet aynı şeyi söylüyoruz işte. Ben o yuzden "Şiddete hayır" diyorum, çünkü çocuklar da şiddet görebilir, erkekler de, yaşlılar da kadınlar da. Ben sana cinsiyetçi bir insansın demedim, sadece konuya cinsiyetçi yaklaşıyorsun dedim. "erkeğin kadına nazaran fiziksel üstünlüğü olması. Ve bu üstünlük bir kadının erkeğe şiddet uygulamasını engeller. Bu yüzden "şiddete hayır" değil de "kadına şiddete hayır" demistin ya onun için. Ben de kadının veya erkeğin farketmez, aşağılandıği bir topluma karşıyım. Bu arada haklısın erkeklerin kadınlara yaptığının yanında @PesimOptimist kardeşimin paylastiklari hicbir sey. Ama işte bu, olayın cinsiyette değil, zihniyette bittiğini gösteriyor.
Bu güzel fikir tartışması için @siyahkolay prensesime @fatihtheboy12 kardeşime Teşekkür ediyorum
Artık tartışmaya izninizle son noktayı koymak istiyorum.
Ey halk, sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi ırklara ve boylara ayırdık. ALLAH yanında sizin en değerliniz en erdemli olanınızdır.
Feministlere gülüyorum, onlar da olmasa kim eğlendirecek beni 😄 Hayatımda düzgün tek bir feminist ile karşılaşmadım. Feminizm düşüncesini uygulayan feminist yok zaten. Emekçi kadınlar gününün 'emekçi' kısmını çöpe atıp 'kadınlar günü' yapıp 250 gramın bir ırksal üstünlük olduğunu savunuyorlar. Kadın üstün ırktır, erkek hayvandır, tüm tecavüzleri cinayetleri o yapar, babam beni dövdü, gece erkekler selam verdi 155 i aradım vs.
Kezbanlık aslında çok ta uzatmama gerek yok bu sefer 😄
Bir feminist olarak söylediklerine katılmıyorum feminizm toplumda kadın ve erkeği insani değer olarak eşit görmektir ve eşit haklara sahip olması gerektiğini savunur, ya sen bu fikri yanlış algılamışsın ya da şu ana kadar yanlış algılayan kişilerle karşılaşmışsın. Bu arada tekrar ediyorum feminizm kadının "üstün bir ırk" olduğu düşüncesine de karşıdır
Yoo aslında feministlik tüm insanların eşit olması gerektiğini savunur ama sosyalizm gibi değil bu eşitliği toplum kesimleri arasında değilde cinsiyet bakımından istiyoruz yani erkekler pislik değildir tüm cinsiyeti tek bir kesimden yargılamak olmaz
Ataerkilde değilim feministte. Kadın erkek eşit değil. Ama bu demek değil ki erkekler üstündür. Saygı yönünden bakarsak ben erkeklere kadınlardan daha çok saygı duymam. Aile reisliği yönünden erkekler aile reisi olabilir benim için sorun yok. Sonuçta kadın yine istediğini yaptırabiliyor. Karikatürde sorun yetiştirilme tarzı. O kadınla adamın çocukları da çocuklarını böyle yetiştirirse bu düzen yıllarca sürüp gider
endüstri devriminden beri, erkekler evde annelerin, okulda ekseriyetle bayan öğretmenlerin arasında büyüyorlar. kız arkadaşlarıyla aynı şartlarda eğitim görüyorlar ve kız-erkeğin aynı oldukları mesajıyla beyinleri yıkanıyor.
endüstri devrimi öncesinde babalarının etrafında bulunan çocuklar erkek olmayı bizzat babalardan amcalardan ve dedelerden öğreniyorlardı. endüstri devrimi sonrası babalar fabrikalara ve ofislere gitmeye, cocuklar okula gitmeye başladılar. baba aksamları eve gelip cocuklarla ilgilenemeyecek kadar yorgun oldugundan baba-cocuk ilişkisi zayıfladı. kız ve erkek cocukların baba rol modeli olmadığından erkekler büyüyünce nasıl davranmaları gerektiğini bilmedikleri gibi, kadınlar da "iyi koca" nasıl olmalıdır bunu öğrenemediler. bu son 150 yıldır batılılaşan ülkelerde bu şekilde cereyan ediyor.
Öncelikle soru ithafı için teşekkürler :) Soru için söyleyecek pek bir şeyim yok çünkü zaten rengim belli ve birde üsteleyipte sinirlenmek istemiyorum malum bu benim hassas olduğum bir konu. Sadece şunu söylemeliyim ki ataerkil insanlar kesinlikle topluma hakarettir...
Gerçek anlamında herşeyiyle yaşayacaksak feminizmi hay hay.. ama işimize gelince olursa bunun adı sadece bencillik.. kadın ve erkek tamamlayan tamamlanan demek.. herkes fıtratına göre yaşamalı diğerinin üstünden alabildiğince yük almalı.. yük olmamalı!
Daha çok ataerkilliğe zıt gibi bir şey 😀 Feminizim apayrı bir şey bence ataerkillikle kıyaslanmaz. Feminizm ataerkilliğe karşıdır evet ama bunun temel nedeni toplumlarda , dünyada, milletlerde ataerkilliğin daha çok yaygın olmasıyla alakalıdır. Günümüzde saçma salak eylemlerle feminist olduğunu iddia edenler mevcut tabii. Tabi bu tarz şahıslar zedelemez. Feminizm eşitliği savunur bak buranın altını çiziyorum ki hak ve hukuksal olarak eşitliği yoksa kişilik , karakter bakımızdan değil. Geçmişte ve günümüzde bile ( günümüzde daha nadir ) anaerkil olarak yaşayabilen toplumlarda mevcut. İlk kavimlerden bahsediyorum Lidyalılar anaerkil bir toplum mesela. Günümüzde de bu tür birkaç toplum mevcut. Endenezyo' da bir yer. Batı Sumatro' da vs.. Anaerkil toplumlar incelendiği zamanda da şu an ki gibi bir ezilme söz konusu değil. Eşitlik söz konusu. Nedense sadece ataerkil toplumlarda ezilme gibi bir durum. Ne geçmişte ne de şuanda anaerkil toplumlarda erkeğin ezilmesi gibi bir durum oluşmamış.
Feminizm toplumda ataerkillik çoğunlukta olduğu için ve gerçekten toplum yapısal olarak kadını ezdiği için ( ezmiyor demeyin, kesinlikle öyle) feministler buna karsıdır. Ve olması gereken de budur.
Anaerkilliğin anlamı gücün (erk) kadında olması demektir ki eşitlikçi değildir. Senin dediğin anasoylu toplumlar veya kadına deper veren bunlaara anaerkil demek saçmalık anaerkil toplum örnekleride var dünyada pek eşitlikçi sayılmazlar. Feminizme gelince insan haklarıyla faşist tavırlarını harmanlayıp topluma sunuyorlar hepsi bu ayrıca ataerkillikten yana değilim ancak evrimsel psikolojiye %70-80 uyan bir sistem olduğunu düşünüyorum.
@Kaslıfilozof anaerkil esitlik demektir diye bir şey iddia etmedim ben zaten. Sadece kadın egemenliği olan toplumlarda erkeğin ezilmesi gibi bir durum yok. Ama ataerkil toplumlarda din- kültür etkisini de içine alarak ( bazı kadınlarda bunu onaylayarak) kadın gayet eziliyor. Mesela en basitinden evlenince erkeğin soy ismini alma bu bile ataerkil toplum yapısının etkisi. Yazdıklarımda benim bahsettiğim şey feminizm ataerkilliğe karşı çıkar ve kadın haklarını savunur çünkü toplumda en çok ezilen kadın net. Ataerkillik evrimsel pskolojiye uyuyormuş 😀senin bahsettiğin evrimsel psikoloji toplumun algısından başka bir şey değil. Bazı anaerkil toplumlarda dünyadaki kadın sosyal yaşamla da her şeyle de iç içe, ve daha etkin. Erkeklerde bu duruma saygılı. Mesela dünyada 135 ülkeden sadece 8 tane kadın devlet başkanı var. Bunun nedenleri de uzunca tartışabilir. Geniş bir durum tek bir şeye bağlı değildir tabiki.
Simdi geçeceksiniz İslam da böyle saçmalıklarına gireceksiniz siz girmeden ben cevaplayayım şu an günümüzde yaşayan en büyük anaerkil toplum müslüman. Batı Sumastora da bir halk. Yani bu sizin kafanızda biten bir şey. İslam bunu emrediyor vs.. safsata. Sadece biz Arap milletinin kültürünü İslam olarak aldığımız için bu tarz fikirler ortaya çıkıyor.
Feminizm eşitlikçi değildir insan haklarıyla kadın faşizmini karıştırıp pazarlar ataerkil değilim %100 eşitlikçiyim isteyen istediğini yapsın onun dışında
Ben bir feminşst slayerım.. kadın ve erkeğin hakları elit olsa da erkek vücudu kadından üstündür ve kas yapısı olarka antrenmansız düşünülerek üstündür. Ataerkillik asker, meslek gibi kımuşarda daha çok kadına yarar. Çok yiyosa size de meslek bulamayınca baskı yapsınlar..
@Taarruzcu her ikisidir ve her ikisi değildir aslında Nasıl yani değeceksin? 1. İslamda kadın ve erkek eşitliliği savunur. 2. Erkeğin kadından güçlü olduğu için Kadınları erkeklere emanet bırakır. Bilirsin emanete ihanet edilmez Heleki Allahın emanetine! 3. Kadının erkeğe olan sorumlulukları vardır. Anne olduğu için erkeğe nazaran daha sabırlı olmalıdır. 4. Erkek kadına karşı tevazu ve hoş görülü davranmalıdır.
Aslında islam toplum ilişkilerinde en doğru ve mukul seçenekleri insanlara sunmuştur. Diyeceksin ki: -islam toplumunda kadınlar hor görülüyor...
Bende diyeceğim ki: İnsan kusurludur. Islam değil😊
@Taarruzcu iyide ataerkil de biraz hayvanlık var Kadın dövmek tamam söz geçirisin de dövmek hakkını yemek gibi şeyler çok saçma geliyor ban Feministlerde genelde ataerkiliğin pasif hali olarak görüyorum ben erkekten üstünüm bilmem saçma sapan şeyler😀 herkes aynı konuda eşit olmadı zaten mümkün değil ki ben kadının da erkeģinde hak hukuk olarak eğiş olduğuna inanıyorum diyer konularda eşit olduklarına katılmıyorum ne erkeğin nede kadının
Feminizmin açıklaması ile hiçbir alâkası yoktur. Feminizm, bizzat kadın-erkek eşitliğini bozan, kadını kutsal sayıp, erkeği böcek gibi gören ikiyüzlü, pişkin, adi bir ideolojidir.
En İyi Cevaplar