Siz çevrenizde öğüt veren kişi olarak mı bilinirsiniz. Yoksa Örnek alınan kişi olarak mı? Peki, verdiğiniz öğütleri kendi hayatımıza yerleştirdiniz mi? Sizler uyguluyor musunuz? Söylediklerinizin birçoğunu aslında kendimiz yapmıyorsunuz. Peki verdiğimiz öğütler karşındakine ne kadar kalıcı olur? Elbet söz uçar. Genelde unutulur. Ancak örnek olsak yine unutulur mu? Örnek olmak daha kalıcı olur. Ama Örnek olmak da herkesin harcıdeğildir...
Öğüt vermek insanı sıkıcı bir insan yapar ama bunu bırakırsan örnek olunacak kişi olabilirsin. Kimse kendisine akıl verilmesinden hoşlanmaz çünkü insan her zaman burnunun dikine gitmekten hoşlanır. Bu kötü değil aksine doğru bir şey, yaşayarak edinilen tecrübe her zaman en iysidir. Ne kadar kendine birini örnek almış olursan ol her insan farklıdır ve örnek aldığın kişinin yaptıkları senin yapacaklarına uymaz bu seferde kendini saçma bir zorunluluk hissine sokarsın. Yani bu durumda aslında ikisi de iyi bir şey değil.
Oo! pesimist olan benim. Sen, benden karamsar çıktın ya😀 dur hele bir sakin ol! Övütlere kapalıyım dedin; ardından örnek teşkil olabilecek birçok şeyin doğru olmadını ifade ettin. Doğru mu anladım?😀 Ya peki olumsuz bir sonuç aldık bunu karşısında Ne yapıcağız? Bunu diyen sensin : "insan her zaman burnunun dikine gitmekten hoşlanır. Bu kötü değil aksine doğru bir şey, " Dedin, tamam tecrübe olması gerekiyor ama insan ilk evrede her zaman tecrübesiz. O yüzden iki şıktan birini seçmek zorunda. Zira insan övüt verirken de örnek olurken de tecrübelerini karşısındakine aktarır. Sen, şunu diyorsun insan yaradım almadan yürüye bilir. İnsan kendi kendine birşeyler öğrene bilir. Bu çok zor hem de çok.
bu sıteden pay bıcersek eger yaptıgımız yanlısları zaman ıcındekı etkılerını ve nıhayetını anlatıyoruz.. zaten yasmadıgımız bılmedıgımız seylerı anlatmak abesle ıstıgal olurdu.. bız essekten dustuklerımız hakkında recete yazıyoruz ısteyen alır basucuna koyar ısteyen hadı ordan der gecer.. art nıyetlı olmadıgımı kısılerı yanlışlara suruklemedıgımı adım kadar bılıyor ve vıcdanım rahat yasıyorum bu bana yeterli..
Benim hayatta gördüğüm ve öğrendiğim şey imamın ne dediğini nede yaptığını yapma oldu.. Allah bize zeka vermiş onu terbiye ve tahsil ile kültüre çevirmiş isek zaten hem örnek oluruz hemde örnek almaya ihtiyacımız olmaz..
Kendimden küçük birine her zaman yapması gereken şeyi söyleyebilirim okul konusunda büyüğe saygı konusunda ama biri bana söylese örnek almak zor olur :D
En İyi Cevaplar