Öyle bir hale geldik ki; insanlar ya gösteriş için iyilik yapıyor, ya da yaptığı iyiliği anlatma gereği duyuyor. Yaptıklarını anlatan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Gizli yapılmayan iyilik, gerçekten iyilik sayılır mı?
"Sağ elin verdiğini sol el görmemelidir" sözüne katılıyor musunuz? Gizli yapılmayan iyilik, gerçekten iyilik sayılır mı?
Bu sozun nerde geçtiğini arastirirken , bunun begenmedikleri İncil'de bir ayette geçtiğini öğrendim senin sorun sayende :) Bilgi bilgidir:)
matta 6: 1"dikkat edin! yapacağınız doğru işleri gösteriş için insanların gözü önünde yapmayın. öyle yaparsanız, göklerdeki babanızdan ödül alamazsınız.
2 "bu nedenle, birisine sadaka vereceğiniz zaman bunu ilan etmek için önünüzde borazan çaldırmayın. ikiyüzlü kişiler, insanların övgüsünü kazanmak için havralarda ve sokaklarda böyle yaparlar. size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır!
3 siz sadaka verdiğiniz zaman, sol eliniz sağ elinizin ne yaptığını bilmesin.
4 öyle ki, verdiğiniz sadaka gizli kalsın. gizlilik içinde yapılanı gören babanız da sizi ödüllendirecektir.
Katılıyorum tabi. İyilik dediğin ortalığı velveleye vermeden yapılmalı. İnternet bu iş için biçilmiş kaftan. Doğru kullanılırsa banka hesabınızdan vereceğiniz bir talimatla paranız oldukça otomatik hayırlar yapabilirsiniz. Ya da ibadethanelerde üstü bölmeli kasalar var. İlla maddi de düşünmemek lazım tabi. Bir çocuğun başını okşamak, eşinize güzel sözler söylemek, bir hayvanı sevmek, büyüklerinizi ziyaret etmek vasıtasıyla yüzlerini gülümsetmek... İyilik cepten değil kalpten gelir. Kalpten gelen iyiliği gören göz başkadır.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Gizli- açıktan ziyade ben olaya karşılık beklentisi var mı, yok mu diye bakıyorum. Bir insan hiçbir beklenti olmadan, gerçekten içten gelerek iyilik yapıyorsa varsın insanlar duysun. Belki 1-2 kişi çıkar da örnek alır. Gösteriş için olana zaten iyilik diyemeyiz. Orda insanlardan olumlu tepki alma beklentisi var.
Evet beklentisi olup olmaması konusu da önemli. Gösteriş için olanlarda da hem olumlu tepki almak için, bazen de diyelim ki bir arkadaşımız iyilik yaptı. Arkadaşlık bir sekteye uğradığında ben ona şöyle yaptım böyle yaptım şeklinde kötü niyetle duyuranlar görüyorum. =//
Ah onlardan arkana bakmadan uzaklaşacaksın. Alsın iyilik sandığı şeyi başına çalsın. Bazen kötü olaylar, insanların gerçek yüzünü görmek ve hayatımızda temizlik yapmak için iyidir. :)
Gizli tutulması değil de ne demişler iyilik yap denize at o bilmiyorsa elbet Allah görür bilir gösteriş olarak yapılırsa anlamı kalmaz kimsenin bilmeside gerekmiyor karşıdaki insan bilsin yeterli her çeşit insan var malesef herkes farklı karakter kimisi desinler deyimi olur kimisi hiç o durumlara takılmaz:)
Doğru söylüyorsun bencede iyilik gizli yapılmalı gizli tutulmalı en azından elimizden geldiğince doğrusu budur. Diğer soruna gelirsek göstere gösterede yapılırsa ihtiyaç sahibine fayda sağlıyorsa tabiki iyiliktir ama sana getirisi yani derecesi düşer.
bu konuda ben hassasim insanlari kirmadan en uygun sekilde bunu yaparim dogrusu budur bana göre diger sekilde yapilan iyiliklerin icinde asla olmadim ancak bazen insanlari tesvik etmek amaciyla bakin ben yaptim sizde yapin diyerek ögüt veriyorum
Gizli yapilan iyilik asil iyiliktir zaten Iyiligi kime gostererek yapiyosan onun icin yapiyosundur Bizim derdimiz Allah görsünse o zaten goruyo ama baskalarina gostermeye calisirsak onuda goruyo
Şahsi olarak gizli kalmalı ama vakıf dernek gibi kuruluşların yardımları yerine ulaştırırken kamera foto gibi görsel yönden çekim yapılması insanlara gösterilmesi taraftarıyım.
İmana gelmişsin komünist abla maşallah unutma fıtratı islam tayin eder imandan kaçamazsın hadi bakalım hidayete gider bu sözlerin komünizm ifals etmişdir materyalizm çökmüşdür menşei insan değildir çünkü kurmacadır
sessiz sedasız bağış kampanyalarına destek verip uzaklasanlardanim. çok sonradan denk geliyorum bazılarının iyileşme haberlerine sanki bir yakinimmis gibi de seviniyorum ne yalan söyleyim "/
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > "Sağ elin verdiğini sol el görmemelidir" sözüne katılıyor musunuz? Gizli yapılmayan iyilik, gerçekten iyilik sayılır mı?
En İyi Cevaplar