Sorduğun sorunun aynısını yaşamayan yoktur bence. Özellikle yaz aylarında başımıza gelen bir durum bu. Önce terlediğimiz için duşa gireriz. Ama duştan çıkar çıkmaz tekrar terleriz. Resmen bir kısır döngü. Bu durum daha sık terleyen insanlarda görünse de, terleme problemi olmayanlarda dahi görülür. Peki daha yeni yıkanıp tertemiz olduğumuz halde banyodan çıkınca neden terleriz?
Banyodan sonra terleme neden olur?
banyodan çıkınca neden terleriz?
Banyodan veya duştan sonra terleme probleminin birçok farklı sebebi olabilir. Eğer zaten sık sık terleyen biriyseniz, ter bezleriniz normalden fazla çalışıyorsa yaz aylarında duştan çıktığınızda tekrar terlemeye başlarsınız.
Ama çok sık terlemeyen biri olduğunuz halde böyle bir problem yaşıyorsanız sebebi aşırı soğuk veya aşırı sıcak suyla yıkanmanız olabilir. Genelde yaz aylarında terlediğimiz için duşa girdiğimizde soğuk suyla yıkanırız. Soğuk su tüm vücudumuzu buz gibi yapar. Ancak banyodan çıktığımız anda vücudumuz sıcak hava ile temas eder. İşte bu anda soğuk ten ve sıcak havanın karşılaşması sonucunda vücut nemlenmeye başlar. Kısacası tekrar terlemeye başlarsınız. Vücut ısısı kendini ortama uygun hale getirmeye çalışırken ter üretir. Bu durum yaşadığınız bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. Eğer yazları çok sıcak geçen bir şehirde yaşıyorsanız bu durum daha şiddetli ve sık başınıza gelir.
Duş sonrası giydiğiniz kıyafetler de hemen terlemenize sebep olabilir. Yaz aylarında duştan çıktıktan sonra dar kıyafetler, naylon veya polyester kumaştan üretilmiş kıyafetler giymeniz vücudunuzun sıkılıp reaksiyon vermesine sebep olabilir. Ben bunu dar kot pantolon giydiğimde çok yaşıyorum. Duştan çıktıktan sonra dar bir kot pantolon giymeye çalışırken terlemeye başlıyorum. Duştan sonra terlemek işte bu yüzden kabus gibi oluyor.
Banyodan sonra terlememek için neler yapılmalı?
duştan sonra terlemek
Banyodan sonra terlemek kabusa dönüşmesin diye önlemlerimizi almalıyız. Çünkü yazın yaptığınız duşların boşa gitmesinden bıktığınıza eminim.
Yaz ayında dahi olsak duşta çok soğuk suyla yıkanmayın. Vücudunuz aşırı soğuduğunda sıcak havayla temas ettiği an oda ısısına ayak uydurmak için terlemeye başlar. Bu yüzden vücut ısınızı normal bir sıcaklıkta tutmak için ılık su ile duş alın.
Duştan sonra limon ve karbonat karışımını koltuk altınıza sürün. Daha sonra pamuk yardımıyla kurutun. Bu ter kokusunu önleyecektir.
Duştan sonra koltuk altlarınızı hemen kurutun. Islak bir şekilde beklerseniz terlemeniz tetiklenir.
Duştan sonra terleme önleyici deodorantlar kullanın.
Duştan çıktıktan sonra kalın, dar, naylon veya polyester kumaşlı kıyafetler giymeyin. Geniş, tiril tiril, pamuklu kıyafetler tercih ederseniz duştan sonra hemen terlemezsiniz.
Duştan çıkar çıkmaz saçınızı kurutma makinesi ile kurutmayın. Makinenin verdiği ısı terlemenize sebep olabilir.
Duştan çıkar çıkmaz çok sıcak içecekler tüketmeyin.
Ter kokusuna karşı limon ve karbonat karışımı
banyodan sonra terlemek
Yukarıdaki maddelerde bahsettiğimin bu karışım duştan sonra uyguladığınızda ter ve ter kokusunun önüne geçecektir. 1 tatlı kaşığı karbonat ve 5-6 damla limon suyunu karıştırın. Duştan çıktığınızda tüm vücudunuzu havlu ile kurulayın. En çok terleyen bölgelerinize karışımı sürün ve nazikçe ovalayın. Koltukaltınız için kullanmanızı tavsiye ederim. Daha sonra bir pamuk yardımıyla karışımı sürdüğünüz bölgeden temizleyin ve kurutun. Bu karışım sizi tüm gün terlemekten ve ter kokusundan uzak tutacaktır.
Muhtemelen sıcak suyla duş alıyorsunuz en azından cıkmadan o endamlı o eşsiz o pamuksu o duş jelinin baharımsı kokusunu işlediginiz teninize soguk suyla iki dakika gibi kısa bir süre şok yapın vücudunuzun ısı degeri düşsün terlememeniz fransız kalmayın diye anlattm:)
vücudunun çalısma sistemiyle ilgili bişey sanırım sistemlerin (dolaşım bosaltım vs vs) çalıstıgı için vücut ısın artıyor dusa girip çıktıgında sistemlerin hala calısıyor ve hala terliyosun nasıl ama hiç bişey bilmeden cuk diye kurdum mantıgı :D