Peki bunu söyleyip, bu sistemin dışına çıkan insanlara ne oluyor? Ben size söyleyeyim. Bu sistemin yarattığı çarkların altında kalıp eziliyorlar. Sistemin ne olduğu önemli değil. Önemli olan insanların çoğunun buna inanması ve sevmeseler bile, bu sistemi dolaylı yoldan devam ettirecek emeklerle bu çarkları döndürmeleridir. İnsan türü için bu niahi sınavdır ve bundan kurtuluş yok. İnsanın olduğu her yerde, düzensizlik ve kaos olacaktır. Bundan kaçış olamaz.
Kişisel hazlar, asla toplumsal yaratıların önüne geçecek kadar güçlü olmamıştır. En azından şimdiye kadar. Ama ben sevdiğim şeyi yaparım, öyle de yaşarım demek elbette ki her bireyin hakkıdır ve buna en güçlü şekilde saygı duyarım.
birçok insan yapmak istemediği ne varsa onu yapıyor bu dünyada içlerinde koşturan istekler hep hapis bu yüzden yapamadıkları için o standart haytataki yanındakilere patlıyor fatura kesiyor sonra mutsuz bir topluluk
Çünkü, toplumları yönetmek, bireyleri yönetmekten daha kolay. Para insan türünün bulduğu en güzel düşünsel yaratılardan biridir. Ve bunun yerini alacak bir şey gelmeyecek. Bu saatten sonra olmaz.
Bugün istedikleri hayatı yaşamaya karar vermiş insanlar bile bir "para kazanma" noktasından sonra bu eylemlerini harekete geçiriyor.
insanları hep milyon dolarlar mutlu etmez ki ne küçük istekler var bir türlü yapamadıkları o dediğin hırs kontrolsüz bir hırs eşşek yükü ile para olsa mutlu olmayacak yaşantılar hatta yapamadıkları var
Bunun ben de idrak edebiliyorum. Fakat, ne yazık ki, toplumlar bu şekilde işlemiyor. Modern insan türü aşağı yukarı 300.000 yıllık tarihinde bu düzeye sistemli bir şekilde yol aldılar ve artık bunu kökünden sarsmak imkansız.
Hayat musalla tasina kondugunda ardinda olan kalabalik ve yuksek sesle soylenen helal olsunlardir.. insan serefli mahluk.. oyle yasamali.. hirs heves haram gibi seyler yasamak degil aksine yavasca bogulmaktir
Dunyada herhalde gelmis gecmis 20 milyara yakin insan vardir... Herkes unutuluyor su kisa omur de bosverelim. Dolu dolu yasayalim hayati... Zaten 3 nesil sonra hatirlanmayacagiz...
En güzeli deliliktir belkide en özgür hareket eden onlar ve mutlular yaptiklariyla mutlular ama onlarada deli diyolar yaşadigimiz sistemi ne güzel özetliyo aslinda
Evet böyle ve ben sürekli bununla ilgili düşünüyorum. Giderken yanımıza alamiycamız şeyleri çok taktığımız için böyleyiz. Ben aksi için elimden geleni yapıyorum
En sinir olduğum şeylerden biri de o işte. Bir laf vardır;O ne der bu ne der diye değil canım öyle istedi böyle istedi diye yaşa. Benim umrumda değil elalemin söyledikleri kendimi bildikten sonra..
Seviyorum o insanları.. Takım elbiseden ve aylık faturalardan nefret eden insanlar onlar. Dünyada, eve pizza söyleyip internette takılmaktan başka şeylerde yapabiliyorlar..
bulutresim.com/.../...90a1f5af15b7139877d2c9b7.jpg Vicdan insanin icindeki tanridir demis victor hugo. Sanirim sen ve senin gibiler den bahsetmis. Yazabilirsen mesaj; yoksa takip edermisin @gizli yegenim benim. Seni gözden kaybetmek istemem. Nasilim soracak yasta birisinin yorumu cok mutlu etti beni. Degilmi @keremDNZ hemserim?
Umarim hemserim @keremDNZ Düsünmesi bile mutlu etti inan. Icimizdeki cocuk merhameti hic bitmesin. Cogunlugun böyle oldugu bir dünya cok daha güzel olurdu bence. Sorunu cok begendim. Vaktim oldugun da mutlaka yorum yapmak isterim.
@kurabiyecanavarı- bak kader çok derim ve yanlis anlasilan bir kavram yani sen Allahin senin icin yazdigi olaylari yasamiyosun kaderini senin seçimlerin belirliyo bundan ibaret islama göre Allah sadece bunu biliyo yani senin seçimlerini hayatini yaşayacaklarini biliyo ama karar ve seçimler tamamen sana ait
@kurabiyecanavarı- evet doğru Allah sana seçim şansı veriyo ve izliyo günahı ya da sevabı sen seçiyosun kaderini de bu seçimlerin belirlemiş oluyo eğer Allah belirliyo olsa bizi bundan sorumlu tutup cennet veya cehenneme koymazdı.
@kurabiyecanavarı- ama yaprağın bir iradesi yok düşmeyi kendisi seçmiyo ama bizim bir aklimiz var düşünebiliyoruz irademiz var seçim yapabiliyoruz bunlari yapmiyosak zaten bir ağaç yaprağından farkımız kalmazdı ki
yazılması bilindiği içindir biz onu yapalım diye değil. mesela sen birine tuzak kurup çukur kazsan o kişi de o çukura düşse mesela ona git çukura düş diyen sen değilsin ama önceden düşeceğini biliyosun. Allah da bize yap demez ama yapacağımızı bilir.
@Etlimakarnaa Allah benim katimda herşey olup bitmiştir diyor yani kiyamet kopmuş ruhlar gideceklrri yere gitmiştir diyo. bence kimse kaderinden kacamaz mimar projeyi çizer herkes o projeye gore gider yapilan bir yanlislik binanin cokmesine neden olur.. ya da bir senarist senaryoyu yazar oyuncular harfiyen o senoryaya uymak zorundadir yapilan bir hata tum filmi bozar.. sistem boyle bence insanlar asla kendi başina değildir sadece özgür olduklarini sanirlar
@kurabiyecanavarı- Bak meteorolojiyi düsün bize hocamiz hep bu ornegi verirdi o gün yağmurun yağacağını biliyo hatta yazıyo bunu demi haberlerde internette bu bilgi var yaziyo çünkü biliyo sonra yagmur yağiyo bu yağmurur meteoroliji mi yagdiriyo? Hayir. Sadece biliyo. Allahon benim katimda herşey olmus bitmistir demeside böyle geleceği biliyo. O zaman kimse yaptigi bir kotulukten sorumli değil ben seni öldürdüm mesela sen bana kizamazsin cunku bunu bana allah yaptirdi allah yap dedi benim aklim yoksa ben irademle iyiyo kotuyu ayirt edemiyosam robot gibi allahin bana yap dedigi seyleri yapiyosam gidiym şurdan atliym zaten kendini bu kadar küçümseme sokaktaki bir kaldirim taşiymişiz gibi bahsediyosun benim aklim almiyo sen nasil hala bunu söylüyosun senin bir aklin var hür iraden var cennet cehennem niye var o zaman allah ne dediyse onu yaptik niye bundan sorumlu olalim allah bizi yaratip kukla gibi oynatip sonrada sen cennete sen cehenneme mi diyo
@Etlimakarnaa bir ceylan neden aslana yem oluyo bir elma bize vitamin versin diye niye onu yokediyoruz. herşeyin bir amaci vardir belki bu hayata gelmem sadece bir insana yardim etmem içindir. kalu belayi bilirsin evrenin olmadigı sadece ruhlarimizin olduğu yer ve Allahin bizimle anlaştiği yer ruhlarimizin bu anlaşmayi ksbul ettigi söylenir. mesela Allah sana bir hayat vericem sana bir kader çizicem ve seni dunyayi yolliycam kabul edersen sonsuza kadar yaşiycaksin kabul etmessen hic dogmiycak hic vaolmiycak sadece bir hıc olucaksin deseydi (demiste zaten kabul ettigin burdasin ) hangisini seçerdin?
@Etlimakarnaa İtikatınla ilgili bir şey demeyeceğim. İtikat denilen şey şahsidir ve kimse kimsenin itikatine karışamaz. Ancak ben "Allah benim katimda herşey olup bitmiştir diyor" cümlenle ilgili bir izahatte bulunmaya çalışacağım. Bizim zaman algımız nasıl? Şöyle: Eksi sonsuzdan artı sonsuza giden bir çizgi çiziyoruz. Bu anı da 0 (sıfır) noktası olarak işaretliyoruz. Sıfır noktasından önce olanları geçmiş, sıfır noktasından sonra olacakları da gelecek olarak işaretliyoruz ve zaman çizgisine 90 derece açıdan bakıyoruz. Şimdi tahayyül et. O Zaman çizgisini dik konuma getir ve tepesinden (yani sıfır dereceden ve artı sonsuzdan) bak. Ne göreceksin? Tüm olmuş ve olacak olanların hepsini tek bir anda olup bittiğini görürsün. İşte artı sonsuzdan sıfır derece açıyla zaman vektörüne baktığında bunu görürsün. Bu bakış açısı da tanrısal bakış açısıdır. Günümüz teknolojisi ile bunu henüz yapmamız mümkün görünmüyor.
@KumruSahin Gercekten de 1 tek noktaya dönüştü. Bu söylemleriniz bana Hz Ali'nin "İlim bir nokta idi, onu cahiller genişletti" deyişini ve Kuran'ın bizim zaman algımıza göre gelecekte olacakları tek bir anda olup bitmiş olarak tasvir etmesini hatırlattı.
Fizikçiler bu durumu, bir balonun ucuna kondurulmuş noktanın, balonun şişirilmesi ile büyümesi olarak örneklemekteler.
Belki de zaman algımızı nokta uzerınden gerçekleştirdiğimizde ilimlerin, inançların, varoluş aslımızın orijinine inebilir ve cevapsız birçok hususu sükun ettırebiliriz.
@kurabiyecanavarı- o benim vereceğim bir karar intihar etmekle hic varolmamayi bir tutmuyosun heralde yaşadigin hiçbiseyi yaşamamak olmak arkandan uzulecek ailenin olmamasi diger yandan kendi canina kiymak nasil bir çöküş
ne kadar sacma bir cümle oldu sanki suana kadar yaşamaında hep aklındakiler oldu.. yarın seni bir araba çarpacak ya da yıldırım düşecek yyada bir sürü ya da sayarıım hiç aklında olmayan bu süprizlere önlem alabiliyormusun
bir sürü ön yargı ya da dilediğim gibi gitmesse bir coğu öyle değilmi emekli olunca oturcaaağı evin hayalini kurup köle gibi gitgel bir dünya hayattta kalmak yaşamak değiil hata korkusu yaşayarak etliye sütlüye karışmadan
Yaşam biçimi ddiğiniz şey isteğe bağlıdır. Kendiniz istersiniz sınırlar size aittir. Yukarıdaki örneğin yaşam biçimi ile alakası yok sadece alışılagelmişlik.
En İyi Cevaplar