Biz Türküz, Türk gelenek ve göreneklerine ait olmamız gerekirken, neden dualar arapça, kıyafetler arap kültürüne ait, neden ezan arapça? Herkesin kendi anadili var. Kendi dilimizde ibadet etmek günah mı? Ben kendi kültürümüze dönmemizi istiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Cevabın nedir?
Hocam biz türküz hala türk gelenekleri ile yaşıyoruz az ya da çok araplaşma yok Kuran-ı Kerimi arapça okuma zaten ben çok karışıyım türkçe oku anla yeter hayatına uygula ezan konusuna girme arapça okunması gereken bişey yani biri türkçe ezan okusa kimse dinlemek istemez o tarz bir durum yoksa okunur ama ezanın özelliği ruhu etkileyip namaza davet etme okadar benim görüşüm kendi dilinde ibadet etmen günah değil çünkü haşa Allah din dil ırk ayrımı yapmamakta arapça olmasının nedeni araplara inmesi türklere inse türkçe olurdu sen bunlara takılma ibadetini et sadece dilin bir önemi yok samimiyet önemli ülkemizde bunu kimse anlamıyor herkes illaha arapça şu bu diyor takılma çok önemli olan anlamak inanmak kalben yani dille değil ırkla değil
02 Yorumla- +1 yıl
işte takılma ona kardeşim ırk mış dilmiş sen kalbinle yap git türkçe oku Allah'a kendilernin ürettiği saçma bişey var ki bu bence Emeviler döneminde gelme arapçılık yaptıklarından sen takılma kalbinle türkçe olarak kendi dilinle ırkın la yap yani dinde ırk ayrımı yapma millette arapçıo bir din ayrımı var sen yapma
En İyi Cevaplar
+1 yılDuyduğum en doğru öneri. Türk kalmadı ortada tipler arap gelenek arap kıyafetler arap dualar arap. İslamla araplığı birbirinden ayırmak gerekiyor. Bir rahmetli barış manço vardı Türk diyebildiğim.
22 Yorumla- +1 yıl
Sen bakma onlara. Ben de Müslümanım ve dinin ne olduğunu Allahın neyi nasıl ne kadar istediğini gayet iyi biliyorum kuranı Türkçe okumamın anlamamın sayesinde. Kuranın amacı anlaşılmak zaten her millet de ancak kendi dilinde anlayabilir aksi takdirde beyinsizlik etmiş olurlar. Allah kaç defa düşüne düşüne okuyun diyor herkes ancak kendi dilinde düşünebilir. Allah her dili anlıyor zaten. Arapçanın zerre kadar kutsallığı yok kutsallık doğru bir imandadır. Allah üstünlük sadece takvada diyor. Ne dilde ne ırkta ne gelenekte değil.
+1 yılDili yok edersen milleti yok edersin. Maalesef Arap kültürü (direkt İslam olarak anlamayın) hastalık gibidir. Azıcık bir seyden etkilenip kendi kültürüne soksan seni araplastirir. Bakın uygur Türklerine turklerin içinde en ezilen onlardır niye? Çünkü Arap olmuşlardır artık muslumanlik ayrı Arap sevicilik ayrı. Çoğu Türk toplumu musluman fakat neden Uygurlar gibi ezik bir topluluk değil? Çünkü sadece İslami kabul ettiler arapligi değil. Ayrıca tüm dinler Arap coğrafyasına inmiştir sadece ileri zekalı insanlar din yerine kültürü benimsemiş ve Arap kırması olmuştur.
11 Yorumla- +1 yıl
Hah işte bu gerçek Türk kardeşim benim. Bende onu diyorum. Sadece kendi anadilimiz varken neden arapça? Bir Amerikalı müslüman olabilir. Hangi dilde dua ediyor? İngilizce. Kabul oluyor mudur? Oluyor. Allah yücedir. Her dili anlar zaten. Türk kültürünü yaşamak varken neden arapça?
Gizli Üye(25-29)+1 yılaynen kapanmak arap geleneğidir.
#Irkçı02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılaraplar eksilemiş 😂😂😂
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
17Cevap
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılEn basitinden 10'luk askeri sistem Hun imparatoru Mete Han tarafından kurulmuştur ve askeri , savaşçı yeteneklerimizin temeli hep Türk kökenimiz ağırlıklı iken atılmıştır. Sonradan başka milletlerle karıştıkça bazen parlak bazen kötü dönemler yaşanmıştır. Bizim kültürümüzde mesela Hakanın eşi kurultay denilen ülke işlerinin görüşüldüğü toplantılara bizzat katılırdı. Ama arap anlayışında kadına o kadar değer verilmez. Senin dediğin dil konusu cumhuriyetin ilk yıllarında tartışılmış ve bir ara hatta Türkçe ezan bile okunmuştur. Ama gelen yoğun tepki ile sonra tekrar arapçaya dönüldü. Esas sorun tabi ki şu ki mesela bizdeki din eğitimi ezber üzerine dayalı. Arapça öğretilmeden her şey ezberleniliyo. Türkçesi de öğretilmeli bence. Şimdi birisi çıkıp zaten Türkçeye çevrilmiş hali var diyecektir. Doğru var ama ben arapça bilmeden bir başkasının arapçadan Türkçeye çevirdiği bir eserin yüzde yüz tam doğru çevrildiğini ve yorumlandığını nerden bilebilirim o zaman?
02 Yorumla- +1 yıl
Hah işte bu gerçek Türk kardeşim benim. Bende onu diyorum. Sadece kendi anadilimiz varken neden arapça? Bir Amerikalı müslüman olabilir. Hangi dilde dua ediyor? İngilizce. Kabul oluyor mudur? Oluyor. Allah yücedir. Her dili anlar zaten. Türk kültürünü yaşamak varken neden arapça?
Cevap sahibi+1 yılBir yabancı müslümanlığı öğrenmek için kendi diline çevrilmiş halini okuyo önce. Ondan etkilenerek müslüman oluyo zaten. Yoksa hiç bilmediği arapça harflerle kitabımızı okusaydı ne anlayabilirdi ki? Bazıları anlamıyo ama Kur'an-ı Kerim'in farklı dillere çevrilmesi zarar aksine dünyadaki müslüman sayısını artıracaktır aslında. Türk kültürü konusunda ise haklısın. Bizim kültürümüz bence çok saygı duyulacak , örnek bir kültür.
+1 yılarkadaş soru soruyo olmak için sormayın, kaç yaşındasınız hala kendi özgürlüğünüzü yaşayamıyo musunuz? bebek misiniz anlamıyorum ki? neden aralaşıyo musuz? sen türkçe dua et abi, sana etme diyen mi var, git youtubedan türkçe ezan indir telefonuna, ezan vakti aç, tabi o kadar laf ettikten sonra Allah ın divanına durabileceksen. düşünmeden sormayın şu soruları be yeter. kendi özgürlüğünüzü kendiniz kısıtlıyosunuz haberiniz bile yok.
16 Yorumla- +1 yıl
Herkese aynı yorumu copy paste yapma. özgün ol biraz. 'Allah'ım sınavlardan geçmem için bana yardım et.' bu dili hatırladın mı? Hep kullandığın dil olan Türkçe. İngiliz- Amerikalı bunu nasıl der? Hadi tahmin et bir , çok zor değil. 'God, help me for passing my exams'. aa ne tesadüf. Kendi dili değil mi? Yaşına göre zeka seviyen nasıl bilmiyorum ama dua değil 'sure' deseydin ya da Kur'an'dan bir kısım deseydin belki ciddiye alınabilir birisi olarak görünürdün. Ama boşsun arkadaşım. Git kendini doldurmaya bak ki ülkeye diline faydan dokunsun.
- +1 yıl
Arap sevicisin ne yazık ki. Herkese aynı görüşü yazıyorum ve kopyalıyorum. Bir sürü hristiyan var. Amerika hristiyan, almanlar, fransızlar... Ama onlar bir dilde yaşamıyor dinini, herkes kendi dilinde kültüründe. İslama karşı olan yok!!! Anlayın bunu. Kendi anadilimiz varken neden arapça?
- +1 yıl
ya anasını satayım beyninin kıvrımları mı eksik senin? erken mi doğdun? Ergenliğin bitmedi mi? Elin yozlaşmış, fake incilini kıskanıyosun şu an farkında mısın? Gençler niye böyle anlamıyorum ki. Türkçe istiyosan git Türkçe mealini oku 'kitabının'. Bahane yaratma kendine, insan istedikten sonra her şeyi yapabilir. Amacın sırf bahane bulup kendini bir şeylerden soyutlamak. Cidden yazık ya ve bu ülkenin geleceğisin sen bir de.
- +1 yıl
Ya ne incili? Ağzımdan öyle bir şey mi çıktı? İçtin mi?
Diyorum ki, müslümanız ve Türküz hepimiz değil mi? Türk değil misin? Nedir bu arap dili özentisi? Kur'an evrenseldir. Allah herkes için indirmiştir kutsal kitabımızı. Ben de diyorum ki, illa arapça neden, kendi dilimize çevrilerek okunsa, insanlar daha iyi anlar. - +1 yıl
'Türkçe okumak istiyorsan Türkçe mealini oku.' Eğer anlamıyorsan birkaç dilde daha yazarım ama başlarsın hemen aaa neden kendi dilinde yazmıyorsun diye. Bak kardeşim, bir yorumun diğer yorumu tutmuyo. Bu sayfayı kapat, git google'a gir, ama aa o ulusal arama motoru değil, ondan aramam dersen (ki demezsen de artık komik kaçar) git yerli arama motorlarından 'Kur'an Türkçe Meal' yaz ve oku. Belki bir şeyler anlarsın da bir yararlı iş yapmış oluruz biz de.
+1 yılDinlerin milliyeti olmaz. Siz geri kafalı ırkçı faşistler bunu bilmezsiniz. İslam düşmanlığından mütevellit her defasında ''ırıplışıyırız'' vecizelerinizi duymaktan rahatsız oluyorum. Göttanrı inancına inanan Türk'ler dahi İslamiyet doğduktan sonra İslamı seçmişken, sen neyin kültüründen, neyin dönmesinden bahsediyorsun? Biz zaten özümüzü yaşıyoruz. Mete Han'ın torunları olarak, İslamiyeti seçen nesildeniz. Saçma sapan sağdan soldan duyduğunuz şeylerin manasını bile bilmeden kullanmaktan vazgeçin koyun sürüleri. Artık önünüzdekini taklit etmek yerine kendi görüşlerinizi oluşturun. Kim ulan bu Tengri dedim demin bir tane senin gibi bir tipe, ''bizim kültürümüz'' dedi başka da cümle kuramadı. Taptığınız, inandığınız olguların ne olduğunu bilmeden inanmayın. Kendi ideolojilerinizi oluşturmayı öğrenin. Nörolojik uzuvlarınıza az kan yollayın, çalıştırın. Başlayacağım sizin İslamiyet düşmanlığınıza bok oğlu boklar..
23 Yorumla- +1 yıl
Kur'an'ın dili Arapçadır da ondan. Öz Türklerin alfabesini, İngilizlerin alfabesine çeviren adama tek kelam etmeyin, İslamiyet hakkında atıp tutun, bir halt olmaz sizden gözüm..
- +1 yıl
helal olsun.
+1 yılÇünkü Araplaşmayı dindarlaşmak sanıyorlar. Arapçayı kutsal sanıyorlar.
45 Yorumla- +1 yıl
Onlara göre tek Müslüman onlar. Türküm diyen herkes kafir. Kuranın Arapça olmasının sebebi peygamberin Arap olmasıdır. Yoksa Arapçanın kutsallığından değil. Ana dilde ibadet etmek varken Arapça öğrenmek için bu çaba niye?
- +1 yıl
Bak yobazlar eksilemiş😂
+1 yılVala kardeş olacağı vardıysa bile tayyip izin vermez bu saatten sonra
12 Yorumla- +1 yıl
Sayılır. İşte sözde müslümanların davranışı bunlar. Arapça indirilmiş diye Allah bizim dilimizi anlamıyor mu sanki? Sen istediğin gibi inan, ibadet et. Kimseyi umursama.
Tekerleme gibi ibadet 😄
Yahu Türkçe olsun hissederek yapın ibadetinizi. Sizede yaranılmıyor.14 Yorumla- +1 yıl
+1 yılçünkü burdaki türkler zaten araplaşmış idi.
atatürk ile bir süre bozulmadan korundular.
ne zaman atatürk vefat etti ondan sonra toplum yine eski haline döndü.
islamdan boşuna nefret etmiyoruz.23 Yorumla- +1 yıl
o zaman sen ehli sünnet müslüman değilsindir.
gerçek müslüman tecavüz eder, vahşice öldürür, kadın döver, oğlunun pipisini zorla kestirir ve onu cinsel anlamda sakatlamış olur, farklı görüşe saygı duymaz, çirkin ve paçoz giyinir vs vs
ama sen başka bir islamı savunuyorum demişsin... ne diyelim. bana yakınsın demek ki... yıllardır türban yaygarası koparanlara da karşısındır.
ortada hiçbir mağduriyetleri yoktu bile.
tamamen islamın siyasete ve günlük hayata karışma isteği ile oluyor...
islam kadar kötü bir din yok...
Arapları ve arapçayı 3 şey için sevin
Peygamber efendimiz araptır
Kuranı kerim arapçadır
Cennette arapça konuşulucaktır
İtiraz eden inkâr eden bizden değildir.14 Yorumla- +1 yıl
Sen diyosun ya ibadetimizi türkçe yapalım sen bence bir çeşit provakasyon yapıyosun müslümanların açıklarını bulmaya çalışıyosun ama böyle bişey bulamıcaksın. Sen eğer ibadetini türkçe bile yapmış kuranı kerimin türkçe meâlini okumuş olsaydın ne dediğimi anlardın. Ve söylediğim şey hadisi şeriftir peygamberim ne demişse başımla bereberdir.
- +1 yıl
Zaten her ülkede müslüman var ve herkes kendi dilinde dua ediyo sen duânı arapçamı ediyosun. Ezan ve kuranı kerimden bahsediyosan Allah kendi kelamını bize arapça olarak göndermiş ve senin bunu değiştirmek bzim ve kimsenin haddi değil ayrıca arapça okumanın ayrı bir keyfi var ve verdiği huzur sen bunları bilemezsin tabi. Sadece Kuranı kerim dinleyip te binlerce müslüman olan var
- Aile & Toplum konusunda 9,4b cevap paylaştı.
+1 yıldine gelince araplaşıyoruz diyosunuz ama batının herşeyini yaparken nedense kimseden batılılaştık diye ses çıkmıyor
ne doğu ne batıyı severim
hristiyanlarda incil herkesin kendi dilinde okutulmuyor kilisede210 Yorumla- +1 yıl
birader camiye fransız biri geldiğinde türkçe anlicakmı? ayrıca kuranın metinleri bozulur
incili kiliselerde niye latince ibranice okuyorlarda kendi dillerinde okumuyolar
insanların inancları konusunda kimseye karışamazsın
eğer başka şeylerde arap ingilinz karıstırılıyorsa bende karşıyım
ayrıca sen araplaştıgımızı sanıyosun aslında batılılaşıyoruz ama bilim ilim olarak değilik sevişme konusunda - +1 yıl
dua ile ayetleri karıştırma! amerikalı müslüman ingilizce dua edebilir ama namaz kıalrken arapça kılar fransız neden arapçayı anlamasın müslümansa kuranı arapça dinler
sanki türkçe olsa hepiniz camilere gitceksiniz dimi sizin amacınız dini uzak tutmak
ayrıca sen buna araplaşmak diyosan yüzyıllardır arapça ibadet ediliyor zaten hatta ortaasyadaki müslümanlar bile
nedense hiç batılılaşmayı görmüyosun çünkü işine gelmiyor cevap vermek git mekan isimlerine bak bakalım kaçtanesi arapça - +1 yıl
o zaman dostum soruyu tek taraflı sormamalısın sitede ne kadarsın bilemem ama ne yöne kaydıgımız sitede bile cok belli araplaşmak demek arap geleneklerini yapmak demektir islam ile araplık karıştırılmamalı tvleri izle hep batı tarzı yaşamları gösterirler türk genvcliğide buna özenir hep
- +1 yıl
dilimizi kültürümüzü yaşayalım ama inanclarımıza karısmadan çünkü Allah katında ırk değil islam önemlidir o yüzden öz kültürümüzden biraz uzak sayılırız
ben ne arap özentiliğini severim nede batı illa özentilik olcaksa bilim ve ilimi alanında olmalı - +1 yıl
zaten mealini öğrenmemiz gerekir ama camide sadece türk olcak diye bişey yok dualarımızı zaten türkçe yapıyoruz ama ayetler sıkıntı yaratır
Gizli Üye(30-35)+1 yılTurkiye nin araplastigi falan yok aksine tekrar saf Türk kimliğine olan ilginin arttigini dusunuyorum. Osmanli zamaninda dinin de katkilariyla araplaşmişlardi zaten yeterince.
11 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖzgürlük ne demek? Nasıl özgür olunur? Başka insanların hayatlarını kendi istediğimiz şekilde düzenlesek ne olur buna özgürlük denir mi?
21 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEzan arapça olması sana neden bu kadar batıyor
O değil de cesaretini varsa Allaha sorarsin neden arapça dinledik diye.!12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılEzani ilk okuyan Bilali Habesidir
Ve o zamanlar arap dili hakimdi
Arapça seçilmiştir kimsenin neden arapça okundu demeye hakkı yoktur.
Türküz ve elhamdulillah Müslümanız
Kuran'ı Kerim ve ezan her daim arapça okunmalıdır
+1 yılHadan sabbah oku derim. Senden 800 900 yil once yapmayi denemis.
00 YorumlaBaşımızdakiler arap aşığı çünkü.
12 Yorumla- +1 yıl
acaba Peygamber efendımızın dılının arapca olması dusların ve ezanın arapca olmasına neden olmasın
22 Yorumla
+1 yılBastakiler arap sevici.
11 Yorumla
+1 yılSebebi bellı dostum iktidar
28 Yorumla- +1 yıl
İktidar yanlısı zatlar tarafından eksı yagmuruna tutulacagım her halde. Ama yıldıramazssınız eksıyle bizi :))
- +1 yıl
İmansız olanlar bellı zaten bir insan ulkesnı somurtuyorsa eger buunu goren halkda sessiz sessiz ızlıyorsa bunu ımansız olan bellı zaten dostum uzatmaya gerek yok bence. Sende bılıyorsn bende bılıyorm cogu kısı bılıyor
- +1 yıl
Onlar yobaz kardesım onlar koyun hanı bır coban olmazssa koyunların her bırı bır tarafa dagılırya ıste onlar oyle kendı kafalarında kendı dusuncelerını olusturacak kapasiteyi vermısken yuce teala ALLAH onlar kullanamıyor nıye mı cunku köru korune bır dusunceye baglı kalıyorlar cobanları onları hangı yone cevırse o yone gıderler ucuruma goturse ucuruma anladn mı olayı kardsm
- +1 yıl
Aynen. Muslumanlıgı kendı dılımızde tabıkı yasayabılıriz. Zaten Kuran ı Kerım sadece araplara degıl tum dunyaya ındı. Tum ınsanlıga geldı
Aile & Toplum konusunda 2,8b cevap paylaştı. İbadet arapça yapılabilir. Ama arap gibi yaşamak isim koymak nedir abi. Ulu ırkımız Oğuz kağanımızın töreleri varken
01 Yorumla
+1 yılAlevi olabilirsin Türkçe ibadet etmek istersen kardeşim
05 Yorumla- +1 yıl
O zaman inançlarını bu gibi platformlarda eleştirme bu düzeye geldiysen çelişiyorsun demektir.
- +1 yıl
Kardeşim bana şu la kelimesini kullanma bir ikincisi o tür soruları sorgulamaya başladıysan geçmiş olsun yakında İslamiyetten çıkacaksındır çünkü bir sürü arkadaşım var
+1 yılBende istiyorum hemde çok
10 Yorumla
+1 yılDön bağlayan mı var seni
01 Yorumla
+1 yılİslamiyeti kabul edersen böyle olur
11 Yorumla
+1 yılLan yürü git bir den sen çıkma.
32 Yorumla- +1 yıl
İslam dininde ibadet dili arapçadır. Bunda değişiklik olmaz. Şahsi dualarını zaten herkes kendi dilinde yapıyor. Türklüğü İbadetler ile karıştırmayın.
- Aile & Toplum konusunda 3,8b cevap paylaştı.
+1 yılKatılıyorum
20 Yorumla Alayının köküne...
11 Yorumla
Devamını Gör(11)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri