Gerçi hiç kimsenin erkeklerin islam dininde ezildiğini iddia ettiğini görmedim ama her türlü görüşe açığım. sizce neden bu dinde erkeklerin değil de kadınların arka planda kaldığı hep iddia edilegelmiştir? Siz neye dayanarak eşitlik var/yok diyosunuz?
Cevabın nedir?
Maaslesef özellikle günümüz şartlarında eşit olmadıklarını görüyoruz. Hani cennet anaların ayağı altında gibi hadisler de var ama kuranı esas alında erkeğin bikaç adım daha önde olduğu bariz..
Farklı yorumlarla hayır hepsinin açıklaması var deseler de erkeğin üstün olduğu gerçeğini değiştirmezler..
En basit örnek (bazı şartlar karşılanırsa) erkek 4 eş sınırsız cariye alabilirlen kadına bu hak verilmemiş.. Sosyoloji inceleyenler bunun kültürel bir olgu olduğunu görecektir ki sosyolojide buna polijini denir...
Yani islam arap kültürünün etkisinde kalmış bir dindir...13 Yorumla- +1 yıl
zaten kuranda da "bu kitap arapça olmasaydı araba başka din mi olur derlerdi" diyor :)
- +1 yıl
ahha :D
En İyi Cevaplar
İlahiyat okuyorum ve şunu söyleyebilirim kadınlar erkeklerden daha ön planda tutuluyor İslam'da. Eğer istersen bir kaç detay verebilirim.
06 Yorumla- +1 yıl
o zaman adaletsizlik var :D
- +1 yıl
bak ya :D o zaman o şartlara uygun şimdiye değil
- +1 yıl
maalesef :D
Kuran i kerim okadar kutsal okadar büyük bir kitapki. Kadin erkek diye ayirmiyor. Sadece bir kadinin dogal olarak bir erkekden daha savunmasiz daha dogrusu biolojik acidan daha gücsüz oldugnu belirtiyor. Ama hic bir konusda kadin erkek ayirmiyor. Cogu insan binu yanlis anliyip ayirdigni saniyor. Ama öyle bisy yok
01 Yorumla- +1 yıl
bir katrilyon tane örnek verebilirim kadınların aşağılandığına dair
+1 yılKuranda kadınlardan eşya gibi bahsediliyor, çoğu yerde kadınlara hitap eden cümleler bile yok, erkekler okuyup uygulasın diye yazılmış bir kitap gibi. Ayrıca kadınların erkeklerle aynı ortamda çalışamaması, esir kadınların cariye olarak alınabilmesi vs. aşağılayıcı şeyler.
610 Yorumla- +1 yıl
esir kadınların cariye olarak alınabilmes? kanıtınız ne
- +1 yıl
Nisâ-24, Nisa-3, Müminûn-5,6 ayetlerinde cariyelerden bahsediliyor.
- +1 yıl
cımbızlamayın kuranın bütününe bakın
- +1 yıl
Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin hanımlarını, Allah’ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle beraber göç eden kızlarını sana helal kıldık. …………………………. Allah bağışlayandır, merhamet edendir.”
Böyle bir ayet "cımbızlamayınca" daha kabul edilebilir gibi mi geliyor sana? Ne olduğu gayet açık bence. Kuranın sadece birkaç iyi yönünü ağzınızdan düşürmeyip bu saçmalıklar yokmuş gibi davranmanız hiçbir şeyi değiştirmiyor. - +1 yıl
hakaret etmeyin lütfen. sakin olun
- +1 yıl
bu ayet çeviri hatasıdır aslında o ayette mehir yazmaz yazsa da anlamı o değildir ganimet de değildir. kadının değerli olduğu ganimetten hazineden üstün olduğu söylenir o ayette.
- +1 yıl
Eğer ayet kadınlara eşya muamelesi yapıyorsa değerli veya değersiz bir eşya olması farkeder mi?
- +1 yıl
eşya değil mecaz anlamdır o
- +1 yıl
Troll falan mısın? Söyle de ona göre sinirleneyim...
- +1 yıl
hayır neden sinirleniyorsunuz? son derece net cevaplar veriyorum neden cevap vermek yerine hıhh trolsün :/ diyosunuz :D
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
15
Cevap
2Cevap
+1 yılkadının hakları daha fazla gibi ve yeride daha kutsal.. Nisa suresi mesela kadınlar hakkında bşr sure ve meryem suresi.. diğer dinlerde kadının yeri bukadar özel değil gel gör ki bizim cahil insanımız bunları uygulamıyor tabi sonra islam dini kadına önem vermiyor diyorlar asıl önem vermeyen biziz.
12 Yorumla- +1 yıl
evet cahil insanımız maalesef mesela nisa suresini açıp okumadan aaa kadın suresi var diyor bilmiyor ki o sure kadınlara birçok sınırlama getiriyor erkekleri üstünleştirirken :)
okudunuz mu nisayı? - +1 yıl
evet okudum.. surede erkekler üstünleştirilmiyor bu belki sizin yorumunuz.. ikisinede biçilen haklar belli edilşyor kadına mehir miras vs gibi. 124. ve 127. ayetlerde surenin islamda kadın ve erkek eşitliğinden bahsettiğinide göreceksiniz. dikkatli okursanız sizde anlarsınız.. Ayrıca ilk yorumumda sadece islamda kadınlar hakkında bir surenin var olduğunu yazdım, bu surenin tamamen onların üstün haklarını gösterdiğini yazmadım bunuda dikkatli okuyun.
+1 yılİslamda kadın erkek eşit bence ama kadını arka plana atan islam dinini bilmeyn yaboz kesimdir çok merak eden varsa Hz. Muhammed'in kadınlar ile ilgili söyledikleri sözlere baksınlar
08 Yorumla- +1 yıl
ayetlere baksak olmaz mı?
- +1 yıl
Kuranı kerimin türkçe mealini okuyup bilmediğim için ayetlerde bize yer verilmişmidir bilmem açıkcası
- +1 yıl
peki ayetleri bilmeden eşitlik var neden diyorsun?
- +1 yıl
Sn ayettenmi bahsettim doğru düzgün oku istersen Hz. Muhammedin söylediklerine baksınlar dedim kuranı kerim okumadım türkçesini ama peygamberimizin hayatını yaşam tarzını söylediklerini ve nasihatlarını okudum bu kanıya vardım islamfobiniz varsa kendinize saklayın gerçek islamı bilmeyen kadınları ezen yabozlar gibi sizinde islamı kötüleyerek bu şekilde yapmanız doğru bir davranış değil ayrıca ben kadınım buraya atlayıp evet islamda kadın eziliyor diyebilirim ama öyle birşey yok artık bir kabul edinde islamı kötülemekten vazgeçin
- +1 yıl
neden kabalaşıyorsunuz?
- +1 yıl
Siz neden yazdığımı düzgün okumadan yargıya varıyosunuz?
- +1 yıl
bence çok kabasınız tersliyosunuz hemen
- +1 yıl
Bana kim nasıl geliyosa ben öyle gidiyorum siz benim ne yazdığımı doğru düzgün okumadan tersleyerek gelirseniz aynı tepkiyi bende size gösteririm bukadar basit iyi akşamlar size
- Aile & Toplum konusunda 368 cevap paylaştı.
+1 yılKadinlar daha ayricaliklidir islamda. Lakin insanlar kendi gelenekleri ile islami karistirarak kadinlara davranis sekillerinin islam kaynakli oldugunu iddea ederler.
07 Yorumla- +1 yıl
kadın ayrıcalıklıysa adaletsizlik ve eşitsizlik var demektir
- +1 yıl
Adeletsizlik oldugunu dusunmuyorum cunku kadinlar erkekler kadar guclu degil.
- +1 yıl
Ayrica kadinlar ruhen daha kırılgan ve narindirler.
- +1 yıl
o zaman yaratılışta da adaletsizlikler ve eşitsizlikler var :D
- +1 yıl
Bazi kadinlarin da kafalarinin icinde beyin oldugundan supheleniyorum zaten neyse bunun su an kinuyla alakasi yok sanirim. Ayri bir tartisma konusu.
- +1 yıl
Adaletsizlik oldugunu düsunmuyorum cunku kadin ve erkek bir elmanin iki yarisi gibidir. Ikisi de birbirinin eksik yonlerini tamamlar
- +1 yıl
Mesela erkekler cocuk doguramiyorlar. Belki erkekler de cocuk dogurmak isterler bu bir adaletsizlik mi? Islamda adaletsizlik kelimesine yer yoktur. Gorev ve paylasimlar vardir ki bu gorev ve paylasimlar gerektiginde ciftler arasinda degistirilebilir.
+1 yılKadınla erkeğin eşit oldukları sahalar bulunduğu gibi, erkeğin kadını çok gerilerde bıraktığı, yahut onun çok gerisinde kaldığı sahalar da mevcut. Onun için, meseleyi sadece bir tek madde çözümlemek mümkün değil.
05 Yorumla- +1 yıl
anlatın.
- +1 yıl
Örneğin İslamiyet’te kadın ev içinde ve dışında çalışmak, para kazanmak zorunda değildir. Evli ise erkeği, evli değilse babası, babası da yoksa, en yakın akrabası çalışıp onun her ihtiyacını karşılamaya mecburdur. Kendisine bakacak hiç kimsesi bulunmayan kadına, devletin yardım sandığı bakar.
- +1 yıl
e bilgi yanlış
- +1 yıl
Yanlış olduğunu kanısına nereden vardınız?
- +1 yıl
ayet gösterin?
+1 yılEşitlik yok, adalet var..
Hanımın fıtratına uygun sorumlulukları, erkeğin fıtratına uygun sorumlulukları var..
#Vesselam06 Yorumla- +1 yıl
aç biraz
- +1 yıl
Mesela, kadınlar fıtraten erkeklerden daha merhametlidir evlatlarına.. Duyguları mantığının önüne geçebilir..
Tavuğun yavrusunu korumak için itin ağzına atlaması bunu ispatlar..
Bu yüzden kadının "yalan şahitliğini" engellemek için iki kadının şahitliği bir erkeğe denktir..
Mesela, evladı suçlu olduğu halde mahkemede annelik iç güdüsüyle yalancı şahitlik yapabilir..
Mesela hanımlar, özel hallerinden dolayı namaz ve oruç gibi ibadetlerden muaftır.. - +1 yıl
son derece yalan :D
- +1 yıl
Tabi tabi ;)
- +1 yıl
şimdi anlatsam da diyecen ki çeviri hatası :D
- +1 yıl
Afferimm iyi tanıyorsun beni ;)
Yeltenme..
+1 yılİslamda eşitlik yok. Deistim. Kadınları bu kadar küçük düşüren bir kitaba inanamam.
25 Yorumla- +1 yıl
nesi küçük düşürüyor. cennet anaların altında
- +1 yıl
Kadınları bir bez parçasına mahkum etmeye çalışan bir kitaba inanmıyorum bu kadar herkesin kendi görüşü saygı duymak gerekiyor
- +1 yıl
ama sen de bezlerle giyiniyorsun, hem dekolte serbesttir
https://www.youtube.com/watch?v=GxtbJrqEf1s - +1 yıl
Çıldırıyorum jsnjssnjdndjd troll müsün ya
- +1 yıl
yoo? din alimi cevaplamış
Aile & Toplum konusunda 881 cevap paylaştı. Herkes kendi işine göre evirir çevirir dini soruları. Sırf dünyaya çocuk getirip büyüttüğü için cennet ayaklarının altı kadar yakın. Dahası var mı?
04 Yorumla- +1 yıl
o zaman adaletsizlik var bence :D sırf bu nedenle cennet ayakları altına konmamalı
- +1 yıl
e bu da adaletsizlik :D
ben eşit hissediyorum bu zamana kadar görmedim ters bir şey
011 Yorumla- +1 yıl
senin ne hissettiğini sormadım kuranı sordum bilmiyosun sanırım
- +1 yıl
senin ne hissettiğini sormadım yani onu diyorum
- +1 yıl
neden
- +1 yıl
ama biri erkek biri kadın
- +1 yıl
yoo neden dinimizi eleştirdin zındık?
- +1 yıl
21..
+1 yıleşitlik kavramı zaten bir zırva gerekli olan adalet ve bunun varlığı şüphesiz. Adalet olmadığını savunanlar da 'yiaa erkek on kadın alıyor kadının niye hakkı yook''çular. kafanın sadece belden aşağı çalıştığı bu kadar belli edilir
38 Yorumla- +1 yıl
peki evlendiğinde eşin 3 kadın alsa üzerine? "yiaa erkek on kadın alıyor kadının niye hakkı yook" demez misin
- +1 yıl
bak zaten ben bunu söylüyorsam eşimin almaya hakkı yoktur.. ve bu cinsellik tekelinde düşünülecek bir olay değil ilkel kabilelerden, cinsiyet psikolojisine, eğilim farklılıklarından, biyolojik yapıya kadar erkek ve kadın aynı standartı paylaşamayacak kadar farklıdır...(her neyse bunu uzatmayacağım)
o ayetin asıl vurgusu şudur ki ''arada hakkı gözetebilecekseniz''. kafa yapısının böyle yozlaştığı değerlerin kaybedildiği bir çağda bunu yapabilecek erkek yoktur. Ha eşim bu statüde bir insan ise de helal olsun - +1 yıl
ayeti okumadınız ya da unuttunuz :D
- +1 yıl
tekrar soruyorum eşiniz dese ki adaleti sağlayacağım sen rahat ol bundan sonra 3 eşim daha olacak dese reddetmez misiniz :) ?
- +1 yıl
(özellikle 3 demene gerek yok çünkü belirtilen bir sayı yoktur)
senin sorduğun, yorumladığın ve anladığın şekliyle evet reddederim.. ama öz düşüncemin açıklamasını kısaca yaptım bunu ayrıntılandırmaya kalkarsam sayfalar sürer - +1 yıl
yok ben kurandaki şeklini kastettim üçe beşe takılmayın. kuranda diyor ya erkek adaleti sağlayabileceğini düşünüyorsa 2şer 3er alsın yoksa cariyesiyle yetinsin aynen bunu diyor. yani bu şartlarda kabul eder misiniz?
- +1 yıl
ahah cevapladığım soruyu baştan soruyorsun :D özür dilerim anlatamıyorum sanırım
- +1 yıl
o cevap değildi ki :D yazsam sayfalar sürer demişsin nesi cevap
Kadınlara daha fazla hak verilmiş 'bence'
Kadını koruyan bir din05 Yorumla- +1 yıl
buna dair ayetler neler*
- +1 yıl
o zaman adaletsizlik var :D
- +1 yıl
kadın üst model :D
Kadın hem fiziksel hem ruhsal anlamda erkekten daha narin olduğu için değerlidir dinimizde. Ama erkek baskın tabi
01 Yorumla- +1 yıl
değerli değil bence. 4 kadın toplanıp 1 erkeğe gidiyorsa kadının değeri düşer
Merak ediyorum İslam kadar kadına değer veren başka bir şey var mı? Yoksa kadını cinsel objeye çeviren kapitalizm mi? Bir de kapitalizm bize bunu özgürlük diye yutturuluyor
12 Yorumla- +1 yıl
"Kadınlar sizin tarlanızdır" diyen islam mı kadına değer veriyor?
- +1 yıl
kapitalizm dediğin gibi kadını obje yaptı. tüm dinleri incelediniz mi?
Cennet annelerin ayakları altındadır
Fazla söze gerek yok00 Yorumla
+1 yılErkeğe ayrıcalık var kadına yok
36 Yorumla- +1 yıl
oo uysalkedicik sonunda yazdın ^^
ne ayrıcalığımız var - +1 yıl
Niye bizi kapatmaya yönelik ayet var? Bu kadınlara ayrıcalık mı ki aklıma şu an gelmiyor
- +1 yıl
tecavüz olmasın diye kapanıyorsunuz
- +1 yıl
Sen o kadınlar temizlik yapmaz de napıyorlar seni bizim toplum kadını kullanmaya alışmış, nasıl bir mantık erkekleri ahlaklı yaratsaydı buna gerek kalır mıydı? Resmen davetiye çıkarmıyor mu resmen sizi sapık kılıfında yaratmış olmuyor mu?
- +1 yıl
erkekler sapık kadınlar teşhirci gibi olmuş
+1 yılBu soruyu fitne cikarmak icinmi sordun?
01 Yorumla- +1 yıl
kullanıcı adıma namuslu şerefli mükemmel yazıp "çarşaf çarşaf" fotolarımı profile koysam ikna olur musun :)
+1 yılFiziki olarak erkek ustun ruhsal olarak kadın
04 Yorumla- +1 yıl
dini yönünü soruyorum :D kurana göre
- +1 yıl
tamam kuranda ole
- +1 yıl
La ılla ornekmı ıstıyonuz cennet anmelerın ayagınaltında denmıs
Ama kadın kocasının sozunu aılesının onunde tutmalı denmıs daha me - +1 yıl
pardon cennet anmelerın ayagınaltında nerede denmiş?
+1 yılEşitlik yok
26 Yorumla- +1 yıl
kim üstün ve neden
- +1 yıl
Erkekler kadınlar üzerine hakimdirler. O sebeble ki Allah onlardan kimini (erkekleri) kiminden (kadınlardan) üstün kılmışdır. (Nisa Suresi, 34) gibi
- +1 yıl
Erkekler kadınları gözetmekle yükümlüdür. Zira Allah, her birine farklı yetenekler ve özellikler vermiştir. Nitekim erkek evin geçiminden sorumludur… (Nisa Suresi, 34) (bkz)
- +1 yıl
neden dinime hakaret ediyorsun? neden bana saygı duymuyorsun? neden senin dininde kadınlar arka planda diyorsun?
- +1 yıl
Hakaret etmedim ayetleri kopyaladım attım:Dsaygısızlık içericek bir yorumum da olmadı:D ve evet kanıtı da var:D tatlı su müslümanlarının savunma mekanizması da bu sanırım, ortada bir şey yokken: "niyi hikirit idiyisin, niyi siygi diymiyisin"
- +1 yıl
evet empati yapayım dedim :D cımbızlama yapma var bir de :D
Devamını Gör(2)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Sizce islam dininde kadın erkek eşitliği var mı? Yoksa kadına veya erkeğe fazla ayrıcalık mı tanınmış?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler