Allah'ın adaletinden şüphe edenler ve delalete düşenler ya intahar ediyor, ya kendilerine zarar veriyorlar, ya kısasa kısas mantığı cezasını karşı tarafa kendisi verme eğiliminde bulunuyor. Eğer bunları yaparsak Allah'ın adaletini yargılamış ve inanmamış olacağız. İnançsızlık ve güvensizlikle birebir gibi geliyor bu tür eğilimler bana. Unutmayınızki çektiğiniz her sıkıntı, azap, ızdırap sizin sevap hanenize işlenecektir. Kimse boşuna bu dünyada sıkıntı çekmez. Burası sınav yeri... Hiç bir zaman şikaıyet etmemek her ne olursa olsun şükretmek gerekir. Bunları yazdım, yazması kolay ama uygulaması zor tabi. Bende 4, 4lük bir müslüman değilim ama en azından bunları biliyorum...
Bunlar hep kendini teselli etme yöntemleri. İçten içe herkes farkına varıyor da, kabullenmek büyük yüktür, bilirim. Böyle düşünmenin verdiği rahatlığı kaybetmek istemez kimse. Kendini ikna etmek için ne bulursa sarılır. İşin komik yanı, buna rağmen zor olanın kendi tercih ettiği olduğuna yürekten inanır. İşte ironi budur.
Doğrusu birkaç kez sorgulamışlığım var ama sonunda her zaman pişman oldum sorguladığıma. Beni yaradan benden daha iyi bilir benim olmam gereken hali o yüzden sıkıntıya gerek yok :)
Bu tarz yazılar hikayeler vs beni de çok ağlattıydı.. Ama bir de şu var; allah merhametli ise ne diye sonucunu bildiği, kimin kaybedeceğini hataya düşeceğini bildiği halde yinede insanı yaratıp sınava koyar? ya da adaletli ise ne diye insanları farklı acılarla sınav? Sen normal bir hayat yaşıyorsun öbürü ise savaşlar-kıtlık-evlat acısı-tecavüz bir sürü dertlerle sınanıyor ve dayanamayıp isyan ediyor. Sen cennete o cehenneme.. İyide sen onun yerinde olsan sende belki isyan edecektin değil mi? Bu tarz olaylar da var ve bu bizde şüphe uyandırıyor. Yani tanrı varda biz beğenmiyoruz değil, bizce tanrı böyle bir karakterde olamaz
Afrika'da açlıktan susuzluktan hastalıktan ölen çocukları ve Avrupa'da milyon dolarlık evlerde oturup, trilyonluk arabalara binen çocukları görünce şüpheye gerek kalmıyor.
Kafamı güneye çevirip Irak, Suriye, Mısır gibi kan gövdeyi götüren ülkeleri görüyorum. Kafamı batıya çevirip Almanya, İsveç, Belçika gibi ülkeleri ve yaşam standartlarını görüyorum şüphe falan kalmıyor.
Etiyopya, Sudan, Mozambik hadi biraz daha iyi yerlerden örnek vereyim Afganistan, Hindistan gibi memleketler ile Norveç, Kanada gibi diyarları kıyaslayınca şüphenin lafı bile edilmiyor.
Bir Hadis-i Kudsi' de Mevlamız buyuruyor : "Ben âlemlerin Rabbiyim. İzzet ve celâlim hakkı için zâlimlerden intikam alırım. Bir kimse bir zâlimin elinde bir mazlûmun zulme uğradığını görse, buna mâni olmaya gücü yetip de, o mazlûma yardım etmezse, ondan intikam alırım" böyle buyuran Rabbimizin adaletinden şüphe etmek nankörlüktür. Bizim hakkımızı bizden fazla gözettiği her halukarda açık ve nettir Rabbimizin.
İnananlar icin Allahın adeleti şüphesiz onlara yeter.. Ama dünyada bu kadar kötü şey oluyorken.. Adaleti bekleyen insanların biraz içine şüphe duygusu gelmiyor degil. Sınav Sınav diyorlar herkesin kendi sınavı var.. Ama dünyadaki adeletsizliklerinde sınırı yok..
Elbette ki.. herkes hak ettigi cezayı görecek ne zaman görecek? daha ne kadar insanlar adeletsizlikle sınanacak..
Allah'ın adaletinden değilde, bazen bazı konularda düşünürüm neden böyle diye. Örnek vermek gerekirse, Mutluluk çift tarafanlı bir şey iki tarafta birbirine saygı ve sevgi gösterirse mutluluk doğar. Ama bazen tek taraflı oluyor ama hiçbir zaman kendin mutlu olamıyorsun neden yani ben mutlu ediyorken neden mutlu olamıyorum? Neden beni üzüyorlar? Ne yaptım diye düşüncelerim oluyor. Allahım'da biliyor görüyor.
Rabbim en güzel adalet dağıtıcıdır. İstediğini dünyada istediğini de ahirette verir. Hiç bir zaman unutma yarına kalır ama yanına asla kalmaz. Rabbim'in eng üzel isimlerden adl ismi vardır anlamı da;
El-Adl Adil, insaflı, her şeyi yerli yerinde yapan, her şeyi hak ve doğru olan demektir.
Hayır ama dünya da tecelli edermi orasını bilemiyorum şüphesiz ki bu bilincin bu iyi ve kötü ayrımının adalet gibi kavramların var olmasının karşılığı olacak bunlar hiçlikten gelmedi, hiçliğin birşey yapma potansiyeli bile yoktur, bütün bu zamanların ve mekanların sahibi elbet adaleti sağlayacaktır :) ama dünya da bazılarımız için cidden zor oluyor
Şüphe ediyorum çünkü bir insan hayatı boyunca ne kadar iyi bir insan olursa olsun sadece müslüman olmadığı için sonsuza kadar cehennemde yanması bana adil gelmiyor.
Can yakıp da kalp kırma ey insanoğlu , Seninde gül benzin solacak bir gün , Her canlının kalbi Allah (c. c) ` a bağlı , Herkes ettiğini bulacak bir gün.
50-100 yıl kadar once insanlar senın gibi allahla konuşuyorum diyip milleti sömürüyodu hacıyım hocayım şeyhim bilmem neyim ayagına ama şimdi işlemez :D
bende sıkıntıdan takılıyorum işte :D valla şu sıra çok düşünüyorum bunu eğer cehennem diye bişey yoksa burada kotuluk edenlerın yanına kalanlar benı üzer :)
Ben şu resimdeki yazıyada karşıyım yapılan her şeyin larşılığını bu dünyada almak gibi saçma bir düşünce hakim ahoret ne halta yarıyor isterse mevlam hiç cezalandırmaz dünyada
şu an şuphedeyim mesela.. neden biri hizmetçiyken biri kademeli allah dostu ya da şeyh? yoksa bazı insanlar önemli allah dostu olmak için doğdu , bazıları önemli allah dostu ya da şeyh olmak için doğduda ben mi bilmiyorum. ben anlayamıyorum
En İyi Cevaplar