Ülkemiz kültür yönünden dünyanın en zengin ülkesi bence.
Herkese tekrar teşekkürler.
Siz istediğiniz kadar tarihi çarpıtabilirsiniz ama gerçek bir gün ortaya çıkacaktır.
I.Abdulhamit döneminde Osmanlı son sürecini yaşarken, Avrupa devletlerine karşı yıkılış sürecini geciktirmek için hem dini hem de sivil örgütler kurulmuştu. Cemiyeti Hayriye-i İslamiye gibi dini kuruluşların yanısıra, oluşturulan bir diğer kurum ise Donanmayı Humayun idi.
Osmanlı kaybettiği toprakların bir kısmını deniz hakimiyetini yitirmesinden sonra meydana geldiği süreçte II. Abdulhamit ve ekibi devletin elden çıkmış olan topraklarını geri almak bir yana elindekileri koruyabilmesi için güçlü bir donanmaya ihtiyacı bulunmaktaydı. Böyle bir donanma kurabilmek içinde ciddi bir ekonomik güç gerekiyordu. Osmanlı ciddi bir borç batağında olduğu bir süreçte bu borçlarının ödenmesi için “Duyun-ı umumi dairesi” kurulmuş, devletin vergi gelirlerinin önemli bir kısmı bu daire aracılığıyla söz konusu borçlara gönderiliyordu.
İşte bu nedenden dolayı Osmanlı, büyük projelerde sömürgesinde olan halklardan alınacak olan yardımlara dayanmaya çalışmıştır. Kürtlerin varlığı da nedense hep bu yönlü yardımlarda ön plana çıkmaktadır. Hicaz Demiryolu gibi dev proje bu şekilde neticelendirildiği gibi Donanmayı Humayun'un güçlendirilmesi ve modernize edilmesinde de benzer yönteme başvurulmuştur. Hicaz Demir yolu projesi devlet tarafından organize edilmiş iken, “donanma ianesi” projesi ise devlet tarafından kurulan, teşkilat tarafından yürütülmeye çalışılmıştır.
Donanmaya yardım için İstanbul'dan yapılan çağrı sonucunda Kürdistan'ın da birçok yerinden para toplanmıştır. (B.O.A.DH.EUM.THR. 22/30--67/17—77/8—79/
30—83/49.)
Diyarbakır, Erzurum,Van, Mamuretu'l-Aziz ( Elazığ), Bitlis, gibi şehirden toplanan para ile alınacak gemiye o bölgenin ismi verilecektir. Kürdistan'dan toplanan para ile alınan gemiye “Kürdistan Gemisi” ismi verilmesi kararlaştırılır. (Belge Numarası, B.O:A: İ.D.H.13629.)
Trivili Sana gelsin Belgelere bir göz at
Bizde 600 yıllık belge var babadan oğula geçiyor o belge şu anda babamda, en büyük kardeş o olduğu için onda. ona birşey olursa onun kardeşleri yani amcam alır ben 30 yaşına gelene kadar onlarda kalır. ilk dedem yani 19. dedem bunu bir hayvan derisine yazmış o sandıkta daha görmedim babam sadece bir kere görmüş bişey olmasın diye çıkarılmıyor kimse dokunmuyor. Deri de ilk dedem ve onun 6 torunu yazılmış. geriye kalan 13 tanesi ayrı ayrı kumaş parçalarına yazılmış her biri için özel bir kumaş. Eski kürtçeyi çok sayıda kürt bilir onun için dili açık ve sadece hiç değişmemiş yanında arapça da yazılmış. Arapça yazılmasının sebebi kur'anı kerim'de yazısı değişmez daima aynı tutulduğu için zamanla Dilin değişeceğini düşündüğü için arapça yazmış
İçindeki bilgiler:
Adı
mesleği
hayatı boyunca en uzun kaldığı yer:
Eşinin adı ve soyu:
Kurdienne kökenliyiz
Eski Kürtçe diye bir şey yok ki nereden çıkardın uydurdun. Daha yeni yeni bir Kürtçe alfabe oluşturmaya çalışıyorlar Lozan'dan kalan maddeleri ve Sevr Anlaşmasını yürürlüğe sokmak için.
Fotokopı falan denemeyın hatta bır uzman olmadan sakın kutuyu açmayın hava, ışık vs. yuuzunden belgeye zarar verırsınız, ayrıca tekrar belirteyım kesınlıkle fotokopı, flash vb. şey denemeyın,
Eksi veren camışlar..
Çok güzel bir konuya değinmişsin, öncelikle tebrik ederim. Benim baba tarafım Slav yani Türk değiller. Anne tarafımda Sırp'lı. Fakat biz epeydir Türkiye'de yaşıyoruz babam ben doğmadan din değiştirmiş. Müslümanız.
Kim hangi dine mensup, kaşı gözü ne renk, ibadet ediyor mu diye bakmam. Fikir yapısı olarak bir uyum varsa, o kişiyi ben sırtımda da taşırım. Yine de şu kadarını söyliyim, benim baba tarafım yani dedeler filan bir araya geldiklerinde din ayrımı gözetmeksizin hep Atatürk'ün verdiği emekleri, gösterdiği yoldan bahsettiler. Bu dünyaya gelmiş ikinci dört dörtlük adam olduğunu söylediler, ki ilerleyen zamanda da bunun farkına vardık.
Bazen çevremden saçma tepkilere maruz kalabiliyorum. Gülüp geçiyorum. Fakat yine de Atatürk gibi bir adamın nesli olmaktan onur ve şeref duyuyorum. Kim ne derse desin.
yalan
Bi hurafeye göre Araplardan geliyormuşuz..
Başka bir hurafede peygamber soyundan geldiğimizi söylüyor..
Çünki peygamberlerimizden birinin oğlunun adı soyadımız.
Soyadımızın ordan geldiği her dernek toplantılarında anlatılır bende pek dinlemem
merak etmiyorum açıkcası..
Cevap
43Cevap
Afşar boyundan..
link
türkler göçebe yaşam tarzından dolayı gelişen edebiyatın sözlü olması ve orta asya dönemlerinde isimlerini belli bir yaşa geldiklerinde yaptıkları işlerden aldıkları için soy tahlili yapmak hayli zordur.bu yüzden de kökenlerimizi tam olarak bilmemiz mümkün değil lakin yakın dönem için birşeyler söylenebilir anadolu beylikleri döneminde soyumun Karamanoğulları'na dayandığını sözlü olarak biliyorum bu beyliğin içinde de Avşar, Kaçar, Salur ve Salar boylarından Türkler varmış.
Zaten anadoluya gelen soylarını bilmeleri yeterli. Onu bulmak zor değil, buradaki yerleşkelerini sormuyorum. İlk anadoluya gelen kavimlerden hangisine dayanıyor soyları. Türkiye okadar buyuk milletlerden oluşmuş o kadar çok farklı soydan göçebe almış bir ülkeki.
Mezopotamya dünyada en çok göç almış bölge. Çinden tut kuzey kutbuna kadar ulaşan soylar var anadoluda. Bence mükemmel bir olay.
Soyumu halen araştırıyorum ama 1860 öncesinden bilgiler yok. Hem anne hem de baba tarafı Türkmen. Soyumuzda Arap, Kürt, Laz, Ermeni'ye rastlamadım. Birkaç tane Rum varmış ki 100 yıl öncesine kadar burda yaşayan insanlardı sonuçta. Her iki dedemin dedesinin mesleği orman işçiliği yani "tahtacılık"mış. Tahtacılar diye Ege ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık yörelerinde yaşayan ve ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevi Türkmenlere denir zaten. 1930'larda yerleşik hayata geçebilmişler
baba tarafım kıpçak türkü ama maraşa kadar olan kısmını bilioruz oda yaklaşık 159 -200 senelik bir sürec ordan yozgata göçmüşüz yani şu an olduğumuz yere anne tarafım cerkez ahbaz yada (abaza) olarak biliniyor onlarda muhtemelen 1860 - 1900 yılları arasında göçmüş merşen sülalesinden geliyor.
Ben aslen Arap kökenliyim.buyuk dedem Nurali Nasirbeyov Azerbaycan'da Lenkeran Beyiydi.Ama Sibirya'ya sürgüne gönderildi ve adi tarihten silindi :(eskiden kalma saat ve el yazıları var evde.
nasirbeyov soyadı halen azerbaycanda mevcut ama..ve muhtemelen nurali nasır beyov azerbaycan tarıhınde halen mevcut...
azeriler drken buyuk deden iran asilli guney kafkasyanin yerli halki olan talislardan azriler ise kuzey kafkasyadan gelis qarqarlardi
karadeniz in fethinden önce bugün azerilerin yaşadığı iran ın kuzeyinde imişiz. daha sonradan karadeniz in türkleştirilmesi için biz de gitmişiz. toprak falan vermişler işte rus savaşlarının tamamına katılmışız. dedemden çok dinleyemedim ben çok küçükken vefat etti, onun dışında da bişey bilen yok. ben 5 yaşındayken bütün kuzenleri toplayıp anlatmıştı birşeyler okadar biliyorum.
avşarız biz annemlerde erzurumdan savaş sebeiyle göçmüşler ama ne savaşı bilmiyorum büyük büyük büyük dedemiz savaş gazisiydi
o bir asena :)
ırklar ve renkler o kadar karışmış ki öz ırkı bulmak mümkün değil. benim için çok da önemli değil. sonuçta bu bizim seçimimiz değil. Allahın takdiri. Sonuçta herkes insan. ırkın ve soyun önemi yok.
insanlar soyuna ve ırkına göre değerlendirilmediğine göre sonuç değişmiyor.
Üç ırk var.. Yeterince derinlemesine biliyorum da çocuğuma öğretmeyeceğim. Gelecekte ırkların olmadığı bir Dünya istediğimden ilk iş kendi ailemden başlayacağım.
Çok doğru çok haklısın ama böyle kalmadı bu mesele. Yarardan çok zararı kaldı elimizde. İnsanların bunun zenginlik değil, farklılık olduğuyla daha çok ilgili. Bu durum tarih boyunca da kötüleşerek ilerledi. Ben böyle düşünüyorum. Bu sebeple sadece insan, iyi erdemler ve fayda kalsın. Gerisi silinsin daha iyi bir Dünya olacaksa.
Benim aklımdaki daha kapsamlı bir şey de burada koca bir düşünce demetinden bir kaç cümle sununca böyle görünüyor. Benim kafamdaki çok zahmet gerektiren bir devrim tam tersine. :)
Afiyet ve sıhhatinize kadehler kalksın efenim.. :)
evet biliyorum ama burda aciklamak istemiyorum, zaten beni de ilgilendirmiyor pek. irk soy islerini gectim ben, eskidendi bunlar.
Oğuzların Bozok koluna bağlı Beğdili (Begtili) boyunun Avşar Oymağının Cerit kolu...791-1865 İskan politikası sonucu Sıtma salgından kaçıp kurtulan Türkmen'lerden...
Soy ağacım Selanikten geliyor bulgar kıpçaklarına kadar dayanıyor.Muacirim işte. benim bildiğim daha nere uzanır bilmem.
bunu araştırabileceğimiz bir kurum kuruluş internet sitesi falan var mı? ben de çok merak ediyorum ama babama sorduğumda 3-5 kuşaktan gerisini bilmiyor :S
önümüzdeki hafta milli kütüphanedeyim.. :)
Candaroğulları beyliğinden diye biliyorum yani dedemin dedesinden alınan bilgiler öyle ne kadar doğru orasını Allah bilir :)
Buradan hangi boydan olduğunuzu öğrenebilirsiniz
link
Evet biliyorum
KIRIM TATAR TÜRKÜYÜM !
link
Kumral esmer hafif çekik gözlüyüm... uzun boylu kalıplı ...
ama dayım mesela tam tatar Türküdür görsen anlarsın
Bu konun çok hoşuma gitti puanladım :) inşallah daha fazla asimile olmayız
evet çok çok eskiden gacal derler osmanlı türklerinin torunları denirmiş.
en çok merak ettiğim ama bilmediğim bir şey.babam 2 sene önce nüfusda araştırmış ama 150 yıldan ötesi yok.bi bilsem tekniğini bakacam bende.soruyorum bilende yok.
ya biz sürgünde yemisiz veya göçde olabilir o yüzden imkansız diyorlar.valla osmanlıcam olsa gidecem arşivlere falanda yok işte.
Şaşılcak şey,dedem araştırmış portekizden geliyomuşuz biz.
kafatasçılar kafatasımdan bakmak isteyebilirler.böyle bir merakı hoş karşılamıyorum.
kimse tam soyunu bilemez bu kadar savaş göç vs... varken muhakkak karışım olmur
kısaca soya inersek ohoooo
babaannemin annesi almanmış babası türkmüş karışık bir şeyden geldiği kesin ya 2 soya dayanıyor sanırım :D
biliyorum bilmiyorum gibi bir şey
Çok derin bir araştırma yapamadım. Ulaştıgım bilgi buraya kadar doğrulugundan emin değilim.
link Etiler
bizde balkan Türküyüz babam priştine, anne tarafı bulgaristan Türkü, babamın sadece büyük ninesi Arnavut, bide anne tarafından İsmet İnönüyle akrabayız
dedemin kım olduğundan emın olsaydı babaannem, bir fikrim olabılırdı:)
Çeçenistan ve kuzey ırak türkmenleri karışımı bir şeymişiz.
Hala gök tanrı inancına sahibiz.
biz yörügüz annemin tarafi izmirden babamin tarafi adanadan okadar biliyorum
kimisi irak diyo kimisi yunan bulgar diyo sordugumda kimse bilmiyor yani :D onun icin yörük dedim
Annemın babası arap soyundan gelıyor.Babamın soyu türk Dudaklarım vetenım nedenıyle araplara benzetırler
Sultan Mehmet Han zamaninda Trabzonun fethinden sonra Turkmenistan topraklarindan gelmisiz rizeye
kırım göçmeni nogay türklerindemişiz...gerçi çokta önem verdiğim konu değil...
Babam Oğuzların Beydili boyu. Halep'ten göç etmişler. Nenem Arap'tır. Anne tarafımı bilmiyorum.
Dersimden geliyoruz.Dersime de horasandan gelmişiz Türkmeniz...
baba tarafım arap anne tarafım bulgaristan ve selanik göçmeni bu kadarını biliyorum
araştırdık osmangillerden :) Trabzon'un ziganoy köyüne yerleşip dağılmışız.
walla kademe kademe en fazla dememe kadar çıkarım ama adem babadan geldiğini biliyorum :D
Türk-gürcü kırmasıyım; Türk tarafım çepni boyuna, gürcü tarafım Batum'a dayanır
benim dedemin dediğine göre acemmişiz ermenilikte varmış soyumuzda iran diyebiliriz :)
Bende çok merak ediyorum hangi boydan olduğumuzu ama nasıl araştırırım arşivlere nasıl ulaşırım bilemiyorum
sen nasıl öğrendin ?
yani acem olduğumuz söyleniyor ama bende pek bilmiyorum acem sadece iran mıdır yoksa türkistan horasan falan mı araştırıcam merak ediyorum
Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı, Türkçe'de İranlılar için kullanılan sözcük, İran'dan gelen insanlar için de kullanılır. İranlılar, genelde Acemler olarak bilinir.
Genel olarak Acem kelimesinin anlamı ne zaman ve kim tarafindan kullandığına bağlıdır. "Acem" sözcüğünün Arapça asıl anlamı "dil bilmeyen"dir.
o zaman arap olmadığımız kesinleştii :)
Müslüman Ukraynalıydık. Yani Kırım Tatarıyım.
Müslüman ukraynalı ne oluyor be arkadaşım...
biz kırım tatar Türküyüz... müslümanız elhamdülüllah
evet biz adem ile havva soyundan geliyoruz çok eski bir soyumuz var
1890 kadar gerisi net değil ısparta işaret ediliyor Afyonlu Türküm
biliyorum da umrumda değil.çingeneyim ben.
Laz'uk .
aslında annemin babaannesi onlar gürcistan taraflarından, dedesinin soyu türkmenistan taraflarından gelip karadenize yerleşmişler sonra bi iç anadolu taraflarına gitmişler sonra trabzona geri dönmüşler. olaylar olaylar ama trabzon rum zamanına uzanıyo mu uzanmıyomu geçmiş bilemiyorum. ama trabzon rumları Tonya taraflarında zaten hatta dillerini koruyolar hala biliyorum.
aramızda türk yok gördüğüm kadarıyla :))
Rusya Kırım Türkleriyiz ^^
ırak erbil kökenliyiz,ve gerçekten de türküz.
Kafkas Irkından gelmeyiz.
Salık bey benim atam :)
tellioğullarından
Küçük Enişteden geliyor .
çok uzun ya KS kabul etmez herhalde.. :)
bilmiyorum ama açıkçası umrumda da değil..
aydınoğulları beyliğine dayandığını biliyorum
peygamber soyundan geliyoruz biz. seyyidlerdeniz.
Kafkasya Kolhis Krallığından
Karakeçeli yörüğüyüz annemde babamda yörük
biliyorum. soysuz muyum ben.
sevindirici derken başkanım
Mesela bir örnek vereyim. Bir arkadaşım benimle birlikte soy ağacını araştırırken 11. kuşaktan bir akrabası ile tanıştı, çok değişik bir olay bence. Birbirini hiç tanımayan ama aynı soydan gelen iki insan.
Başka bir olay anlatayım, başka bir arkadaşım soy ağacını araştırırken soyunun rusyadan geldiğini öğrendi şok oldu.
Yani bir sürü ilginçlikler olabiliyor. Bence herkes soyunu bilmeli.
hmmmm
Hasan sabbahın torunlarıyız
adalardan modalardan :P
Anadolu Türkmeni
Babamdan öncesi yok.
kafatasci olmus soru
Ne alaka soyunu bilme ile kafatascılığın. Laf söylemiş bal kabağı. Aha da -1
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar