Lehçe diyenler %50
Sanırım net bir şey yok.
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer kürtçe bir dil kürtlerde bir ırktır Allah kavimleri dillerine göre yaratmıştır kürtlerin tek farkı diğer milletler gibi diğer insanlarla kaynaşamamaış etkileşim içerisinde olamamaış yüzyıllarca coğrafyanın engel teşkil etmiş olduğu sebebler ile kapalı bir kavim halinde ve pek diğer milletlerle etkileşimi sınırlı olan bir millettir neticede yıllarca bazı yeniliklerden mahrum yaşamışlar yeniliğe kapalı bir hayat sürmüşler her bir coğrafyanın kürt ahaliside farklıdır unutmayın suriye kürdü ile bizim doğu bölgesindeki kürtler çok çok faklıdır kürt bir ırktır kürtçede bir dildir lakin kürtçenin dünya üzerinde kullanım alanı dardır sadec kürt asıllı insanların kendi aralarına konuştuğu bir dil olmaktan öteye geçmez zaten
Sorunuzun cevabını bu adreste bulabılırsınız https://www.angelfire.com/tn3/tahir/trk08.html
Inandin mi buna 🤣🤣🤣 her zaman ki gibi asimile politikası senin günlük hayatta kullandığın kelimelerin çoğu kurtce kökenli farsça kurtcenin lehcesidir en eski jurtce sözlük 3.000 yıl önce yazılmış seni turkce sandığın Türkçede sadece yüzde 20 Türkçedir gerisi kurtce Arapça farsça ingilizce Fransızca kökenlidir kurtce wipikedianin erilerine göre dünyada en zengin 9. Dildir turkce ise 20 ha bide azerbaycanlilar kürt kökenlidir türküler onları asimile etti turklestiler bazı kesimleri hala kürt benligini koruyor
@Dogukannw Kürtçe toplama bir dildir
ben malatyaliyim babanem turkce bilmiyo onlara gittigimizde sade kurtce konusulur benim bildigim dil
lazcanın dil olduğunu öğrendikten sonra kürtçe de benim için dildir.
Cevap
25Cevap
Farsça , Arapça , Türkçe , Medçe , Kimmerce , Hititçe , Rusça , Asurca gibi değişik ulusların kendi dillerinden geçme karmaşık bir dildir fakat lehçeliğe daha yakındır neden onca ulusun dilindeki kelimeleri kendilerine çekerek öbekten lehçeye kaydırtıp dil yapmıştırlar fakay lehçelik gerçeğiden kurtulamazlar.
Örnek : Ker -> Eşek demek Mezopotamya Arapçasında Heymer -> hiymer -> yimer -> mer -> ker olarak lehçeden dil süsü vererek pastanın üstüne dikilip mumu yakılmıştır.
Lozan imzalanırken g*doşun biri ne demişti '' Ben ( Künürtlere ) bir abece verdiğim zaman göreceksiniz o günü '' kısaca katırın anasının günü görmüş k*ncık eşek misali ben ırkçı bir kişi değilim sadece kardeş kavgasına karşı çıkıyorum anadolu insanının konukseverliğini unututurulup kan göz yaşı döken bir topluluk olmasına ver yansın etmekteyim.
Gözünün ucuyla yorumumu okuyupta 1.6 viteslik motora sahip olan beyninle sazanlama atlama sen ilk önce yorumu baştan oku , öyle konuş tamam mı? sonra da merhum Ziya Gökalp'in '' Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler '' Halide Edip Adıvar'ın kürt topluluğu tezini betiklerini oku sonra benimle söyleşilere atışmalara başla tamam mı? Hint-Avrupa Dekan yardımcısı doçent benim iş yerimde bir çok kürt işçi çalışıyor hepside birbirinden efendi sadık insanlar çanak yalayıcı ermeni görünümlü kürt değiller.
Merhum Ziya Gökalp : Diyarbakır doğumlu baba tarafı safkan Kürt ana tarafı zazadır ve toplum bilimi profesörüdür anadolu kazan gibi çalkalanırken yediği ekmeğin hakkını vermek için dedelerine toprak bağışı yaparak rızklarını sağlama amaçlı kendisini borçlu gördüğü ulusa minnet borcunu saçma akımlardan kurtarıp başarılı dirayet uyanışını ulusa kazandırtmıştır Türk Ocaklarını kurarak Türklüğü bilinçlendirmek amaçlı kürt olan amca ve hala oğullarıyla yediği ekmeğin hakkını misliyle vermeye çalışmıştır.
Merhum Halide Edip Adıvar : Sabiha Gökçen gibi Merhum Atatürkün diğer manevi kızıdır Namıdiyar ( Halide Onbaşı ) Doğudaki rus ve ermeni işgal-i katliyat-ı sırasında katledilen bir kürt ailenin çocuklarından biridir babası eski padişah hazinesi katiplerinden biri katliamda ermeniler parçalayarak köpeklere yedirmişlerdir Türk Ocağı kurucularındandır yunanlıların izmiri işgali sırasında sultan ahmet meydanında kurt temalı konuşmasıyla ilin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşma.
Türk Ocaklarına , Ülkü Ocaklarına , Alperen Ocaklarına seminer dinleme amaçlı giden tanıtım yüzden fazla kürt ark. var çoğu üniversite okuyor kaşgarlı mahmutun divan-ı lügat-it Türkü yazarken ilk türkçe sözlük bulan bir kürt sosyolog arapçanın türkçeden çok üstün olduğunu betikte zaten yazmak istiyor islam arapçayla doğduğu için saygısından sözle nitelendirmemiş o kürt ark. Türk edebiyatı ve dil bilgisi üzerine çalışmalar yapıp tez çıkartıyorlar sırf kendi ırklarına saygısızlık olmasın diye ocaklardaki kaşgarlı mahmut saygı ve saygınlık eğitimini çıktıkları kabuğa uyguluyorlar.
Bilgisiz Cahil İnsanlarla Yaptığım ve Yapmış Olduğum Tüm Söyleşi ve Tartışmaları Kaybetmişimdir.
ANLAMIŞSINDIR UMARIM.
Grameri hattâ iki adet alfabesi bile var. Tabii ki de dildir. Çekimleri falan her şeyi vardır.
Kurdi ( Kurmanci ) zımanêki başê...
Kürtçe güzel bir dildir.
Bunun gibi. Tabi bu Latin Alfabesi ile yazılanı. Bir de orijinal alfabesi var. Farsça ve Arapça gibi.
Kuzey Irak'ta Resmî Alfabedir.
Bu soruyu bende daha önce açtım yorumlar tartışmalar of of :) Kürtçe kesinlikle bir dil değildir dostum çok açmicam konuyu ki zaten arattığında sorum çıkar oraya detaylı bir yazı yazmıştım buna çok kürt kökenli arkadaşlarda katıldı bir çok kelimesi Türkçe zaten nese detaya gerke yok kısacası değildir.
Akıllı birinin bu soruyu soran kişiye soracağı tek soru şudur: Lehçe nedir? Tarifini yapar mısın. Akıllı ve okuyan biri ne demek istediğimi anladı sanırım.
Çok okudum araştırdım birçok kürt arkadaşımda benimle aynı fikirde birliktede baktığımız olmuştur ırkçılıkmı alakam yok tanımadığın için doğruları sölememden öyle gelmiş olabilir seni mutlu edicekse dildir dim ama doğrusu değildir yani nese dediğim gibi tartışmaya girmicem soru açtım uzunca yazımı yazdım katılanlard aolmuştur katılmayanlarda tartışmak istemiyorum açıkcası fikrimi belirttim diyelim.
Beni eksilen kitap okumaz, klavye şovalyeleri bir okusun bir zahmet!
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C3%A7e
Okumaktan aciz olanlar için de bu video var. Bir izleyin bakem!
https://m.youtube.com/watch?v=MT2NjRXeMgM
@karadenizli52 Bu konuda çok kanıt var, belge var; ama geçelim. Sana bir Türk Tarihçi'nin söylediklerini izlettireyim. Filolog olmayanlar konuşmasın lütfen!
https://m.youtube.com/watch?v=MT2NjRXeMgM
Dediğim gibi çok kanıtda ben gösteririm sorumu aratıp bulabilirsin tartışmaya girmicem ;)
kimsiiin abi sen bir tanesin. Kimsin sen abi. Senin bu yorumlara bitiyorum ya. Hedefim senin gibi olmak. Senin gibi lafı gediğine oturturmak istiyorum. Hep senin profilinden ne yazdığını bakıyorum. Çok güzel ya. Kürtçe bil dildir cahiller. Hadi dağılın artık. Abim noktayı koymuş. Bir şey yazmaya gerek kalmamış artık.
@mexicasınırı Eywallah, sağ olasın arkadaşım!
Dil tabiki. bazıları Farsça arapça karışık diyo. bide türkçeye bakın bütün dilleri karıştırmislar buna ingilizce dahil al sana türkçe.
Kürtçe, milyonlarca insanın konuştuğu çok kadim bir dildir.
Bana lehçe gibi geliyor. Tabi lehçe, şive, ağız nedir bilmek de önemli. Örneğin lehçeyi bilmeyen bir insana böyle bir şey sorsan, saçmalama ihtimali yüksektir.
Kurtce bir dil tabiki de ona bakarsan adamlarin diline uydurma diyo cogu kisi bizim turkce de karisik toplama anasini fransizca farsca arapca ingilizce den dilimize empoze olmus kelimeler var anasini.
Saçmalamayın tabii ki bir dil hatta Avrupa - hint dili gibi sağlama bir dil ailesine ait siz hala kürtçe bir değil deyin istesenizde istemesenizde kürtçe Avrupa-hint dilleri arasında kıskanmayın.
@Juri_1969 töplüme bir dil sönüçte. iki ezberle her yerde zırvalama. almanca ingilizce kürtçe ve Türkçe biliyorum. inanılmaz zengin bir dil kürtçe ve almanca. beynini geliştir iki genel kültür yap öyle konuş
C)
Lehçe unutulmaya yüz tutmuş dillerdir içinde 4-5 tane dil bulunur.
Kürtçe bir dildir ama resmi değildir. Resmi olmayan hiçbirşey benim için geçerlilik taşımaz... (Çoğu zaman resmi olduğunda da taşımıyo da işime nasıl gelirse öyle oluyo :D )
İşin aslı türkçe dil değil hepsi arapça ve farsça :-)
Bu isin bence si olamaz
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kürtçe
Ben bir kurt olarak söylüyorum kurtce denilen dil arapca ve farsca karisimi bir dil özellikle farscaya cok benzerlik gosterir bu da farslarla nerdeyse 2000 yillik hatta daha eski bir geçmişleri olmasına bagliyorum
kürtçe bir dil bunun farklı lehçeleri olabilir kurmançi vs gibi ama kürtçe dil
yav arkadaş ne istiyorsunuz adamlardan dil takibi hem de mis gibi dil
İnanamıyorum ya. Bu kadar mı cahilsiniz kardeşler. Dil demek size mi kalmış. Sapına kadar dildir ulan.
Kürtçe farsçanın ırzına geçilmiş hali asdf O sebeple Farsçanın lehçesidir.
Dil değil tabikide ülkenin 1 resmi dili olur diğerleri lehçedir. kürt ülkesi yokken nasıl dili olabilir? Karşı çıkarsınız birazdan ama bu böyle
Sanırım sende beyinsiz kürtlerin egemen olmasını isteyen teröristsin
kürt arkadaşlarım var benim lafım ülke bölmek isteyenlere
yahu dil işte uzatmayıın bı bıtmedınız
😊 kız HAKLI 😀
Rica 😀
KÜRTÇE FARSÇA DAN DAHA ESKİ. KÜRTLERİN TARİHİNİ HEP FARS LARA MAL EDİYORLAR. BU DA ASİMİLSYONUN Bİ GERÇEĞİ.
Dil olsa nolcak Lehçe olsa nolcak konusulmuyo mu rahat bırakın milletin dilini yaw :D
Bence siri artık Kürtçe konuşmalı
ne dil ne lehce ikiside degil uydurma kaydirma araklama toplama bisey
lazcanın dil olduğunu öğrendikten sonra kürtçe de benim için dildir.
Lehçe nedir bilir misiniz?
Dil olmalı sanırım
Kurtce hint avrupa dilk ailesine mensup bir dildir
Diyarbakırlılarla Vanlıların kürtçesi farklıdır
farsçanın arapçayla karışmış bir koludur.
Tabiki dildir.
Dil dir
Lehçe sadece.
Tabikide dil
Bence değil
dil değil
lehçe
lehçe tabiki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar