Temizlikçiyle ücret pazarlığında kim haklı: benim tavrım mı, onun tepkisi mi?

Armut üzerinden tanıştığım bir kadın daha önce evime düzenli olarak temizliğe geliyordu. Kendisi temizlik için 4.200 TL fiyat söylemişti. Bu fiyat bana piyasanın üzerinde gelmesine rağmen yaptığı işi beğendiğim ve emeğinin karşılığını vermek istediğim için çoğu zaman 5.000 TL civarında ödeme yapıyordum.

Fakat zamanla işlerini eskisi kadar düzenli ve özenli yapmamaya başladı. Bu nedenle bir süre sonra birlikte çalışmayı bıraktık.

Geçenlerde Armut üzerinden ütü hizmeti için ilan vermiştim. Kendisi tekrar bana yazdı ve ütüye gelebileceğini söyledi. Ben de isterse temizliğe de tekrar devam edebileceğimizi söyledim fakat bu kez şartlarımı baştan açıkça belirttim. Haftalık temizlik için 3.500 TL düşündüğümü söyledim. Çünkü çevremde ve piyasada benzer işler için genellikle bu civarda fiyatlar görüyorum. Üstelik evimde çok ağır veya ekstra bir iş de bulunmuyor.

Ben zaten daha önce de söylediği ücretin üzerinde ödeme yapan biriydim. 3.500 TL üzerinden anlaşsak bile yaptığı işten memnun kalırsam bahşişle birlikte yine 4.000 TL civarında ödeme yapabilirdim. Ancak bunu baştan zorunlu bir ücret gibi belirlemek istemedim.

Bundan sonra aramızda aşağıda paylaşacağım yazışmalar geçti. Benim asıl rahatsız olduğum şey, kendisine daha önce birçok kez söylediği rakamdan fazla ödeme yapmış olmama rağmen konuşma sırasında sanki onun hakkını yemeye, parasını düşürmeye veya ona kötülük yapmaya çalışıyormuşum gibi bir tavırla yaklaşması oldu.

Ben kimsenin emeğini ucuza getirmeye çalıştığımı düşünmüyorum. Sadece yapılacak iş için uygun gördüğüm ücreti söyledim; kabul edip etmemek de tamamen kendisine kalmıştı.

Yazışmaları da ekliyorum. Sizce bu konuşmada kim haklı, kim haksız? Benim söylediğim ücret veya tavrım gerçekten yanlış mı, yoksa karşı taraf gereğinden fazla mı kişisel algılamış?