Anlaşamıyoruz bana hep küfür hakaret ediyor ve birkaç defa şiddet uyguladı o nişan atmak istiyor ama onun ailesinin de taktığı takılar var, vermeliyim
9 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Anlaşamıyoruz bana hep küfür hakaret ediyor ve birkaç defa şiddet uyguladı o nişan atmak istiyor ama onun ailesinin de taktığı takılar var, vermeliyim
Merhabalar.
"Nişanlılık" Türk Medeni Kanununda (TMK) yeri olan ve hukuken güvence altına alınmış bir evlilik vaadidir. Hukuki durum kanunun 118-123 maddeleri arasında düzenlenmiştir.
TMK 120'nci maddesine göre; Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğunda veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde, kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır. Ayrıca, tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler. Kişilik hakkı saldırıya uğrayan bir taraf var ise aynı şekilde manevi tazminat da talep edebilir.
Takı ve hediyeler ile ilgili durum ise TMK 122 ile "Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır." şeklinde düzenlenmiştir yani istendiğinde aynen iade edilmezse dava açılabilir. Burada tarafların kusurlu olup olmamasına yönelik bir düzenleme olmadığından, kusurlu olan taraf da takı ve hediyelerin iadesini isteyebilir.
Takı ve hediyelerle ilgili olarak Yargıtay'ın emsal kararlarına göre; nişan yüzüğü haricindeki altın takılar, pırlanta vb değerli taşlar, yüklü miktarda para, araç, değerli elektronik eşya ve taşınmazların istenmesi durumunda iadesi gerekmektedir. İade edilmezse mahkemeye başvurulması durumunda bu yönde karar verilmektedir. İade edilmesi istenemeyecek hediyeler ise nişan yüzüğü, kullanımla yıpranan veya tükenen kıyafet ve makyaj malzemesi, parfüm gibi eşyalardır.
Kanunda düğün takıları ile ilgili yazılı bir düzenleme yapılmamıştır ama uygulamada ve Yargıtay içtihatlarında düğünde takılan takı ve hediyeler erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere (erkeğin kullanımına özgü olan künye ve saat gibi ziynet eşyaları hariç) kadına bağışlanmış sayılmaktadır. Ama nişanlılık durumu kanunda yukarıda belirttiğim şekliyle düzenlenmiştir.
Yaşadığın bu ağır durum için çok üzgünüm, şiddet ve hakaret asla kabul edilemez 🌿 Hukuki ve örfi açıdan nişan bozulduğunda karşılıklı takılan takıların iade edilmesi beklenir. Ancak senin güvenliğin ve huzurun her şeyden daha değerli 🌸 Bu süreçte takıları dert etmek yerine kendini korumaya odaklanmalı, gerekirse bir avukattan hukuki destek almalısın 💛 Şu an kendi güvenliğin için gerekli adımları attın mı, yanında sana destek olan birileri var mı? 🌿
Cevap
6Cevap
E sana mı bırakacaklar o altınları, gözlerinde bir değerin yok artık. Mecbur iade edeceksin.
Nişanı atmışsanız vermelisin alınan hediyeler ziynet eşyalar karşılıklı olarak geri verilir bence
Ama kız tarafı atarsa verir diye biliyorum ve karşı taraf tamamen suçlu ve karşı taraf atmak istiyor
Çevremden böyle bir şey duymuştum takı takılmış kız nişanı atmış takılan takılarıda kız tarafı vermemiş erkek tarafı mahkemeye vermiş anca öyle alabilmiş
Evet çünkü evlilik olmamış kim olsa ister kurtul biran önce öylesiyle ömür geçmez
ben nisani atan kisi altınları falan veriyo diye biliyorum
Nişanı kim attı
Evlenmiyorum diyorsan vereceksn
karşılıklı ne varsa iade edilir. uyanık
Verme b*k yesin
Ama annesinin ablasının bi suçu yok onlar da altın taktı bana
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?