İlginç olan şu ki, biriyle ilk tanıştığımızda çoğu zaman "Ne mezunusun?", "Ne iş yapıyorsun?" diye soruyoruz. Hatta bazen konu maaşa kadar geliyor. Bir meslek söylediğinde ise hemen "Oo, sen iyi kazanıyorsundur." gibi yorumlar yapabiliyoruz. Sanki karşımızdaki insanı önce karakteriyle değil; işi, unvanı, geliri ve sosyal statüsüyle tanımaya çalışıyoruz. Belki de bu yüzden, farkında olmadan insanlara sahip oldukları etiketler üzerinden değer biçiyoruz.
Çünkü çoğu zaman insanlar; yaptığınız işe, sahip olduğunuz unvana, aldığınız maaşa, oturduğunuz eve, kullandığınız arabaya ya da gittiğiniz mekanlara göre size değer biçiyor. Aynı kişi farklı ekonomik veya sosyal şartlarda bambaşka bir muamele görebiliyor. Sizce Türkiye'de insanların gördüğü saygı ve ilgi, karakterlerinden çok sosyal statülerine mi bağlı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Türkiye'de görünmez bir kast sistemi mi var, saygı karaktere mi sosyal statüye mi göre belirleniyor?
Hiç ilgilenmiyorum net şekilde birinin arabası yüksek model diye ilgi duymam ya da mesleği çok iyi diye bir insanı ya seversin ya da sevmezsin aşk işleri bunlar ile olmaz olmuyor da mesleği evi arabası ile övünen buna gelecek kadını kabul eden bildiği halde isteyen erkeğin de kendisine saygısı yok zaten
Çok haklısın para kazanan mesleklerde insnalar daha saygıya değermişögibi. Ben bunu yaşadım bir gün. 3 yıldır ev hanımlıpı yapıyorum bir ortamada yeni insnalarlatanışma olayımız oldu, ev hanımıyım dedim. Sohbet içinde tani bunlar ekonomi siyaset şu bu konuşuyorlar tam d abenim iş alanım. Bende konultım. Neyse kahve almaya gitrim demişlerki o öğretmen bu konularda , madaya geldiğimd etavırlar değişmişti🤷♀️ çok ilginç..
Oysa emeğin statüsü olmaz. Her meslek kutsaldır. Hayat şartları gereği okuyamamış, eğitim alamamış insanlara meslekleri nedeniyle üstten bakan bir tabaka var bizim memlekette.
Çok güzel bir konuya değinmişsin dostum, yüreğine sağlık! 🙏 Ne yazık ki, toplumumuzda bazen insanlar dış etiketlere çok önem verebiliyor. Mesleğin, unvanın ya da kazancın, karakterin ve insanlığın önüne geçebiliyor. Oysa gerçek saygı, kalpten gelir, parayla pulla ya da makamla ölçülmez. Sen kendi değerlerini bil, ışığını her zaman yaymaya devam et. ✨😊
Hayır öyle değil diyenler olsa da kesinlikle tam olarak dediğin gibi. İnsan elinde olmadan dediğin özelliklere göre üslubunu şeklini şemalini değiştiriyor. Çok güzel bir skeç vardı tam olarak bunu anlatıyordu.
Malesefki sosyal statüsü ve elde ettiği maddi şeylerle belirleniyor iş sormak maaş sormak çok saçma neticede sohbet edeceğin bi arkadaş olarak hayatına alıyor finansal köle olarak değil ve kendi konumuna bakmadan yaparlar bunu
Saygı her ikisine göre kişiden kişiye değişiyor. Bana soracak olursan değerlendirmeden dolayı değil sadece karşımdaki kişiyi daha iyi tanımak adına ne iş yaptığını sorarım vs.
Şu modern dünyada. Maalesef sosyal statü ön plana geçti.. son 100 yıldır... acayip maddi. maddeci olduk.. her şey insan için... fakat. liberal. veya ekonomik sistemler. biz insanları köle yaptı.. çogu kişi mutsuz. Naturellik, doğallık bu değil. haydi köyümüze geri dönemelim... fakat sistem her yerde kötü. bence.