Yani şimdi aile baskısı, çalışayım, baban okutmuyor, annem ev işi diyor vb. gibi sorular okuyunca bunu konuşsak mı biraz, ne dersiniz?

Yani şimdi aile baskısı, çalışayım, baban okutmuyor, annem ev işi diyor vb. gibi sorular okuyunca bunu konuşsak mı biraz, ne dersiniz?

Şöyle söyleyeyim, benim düşüncem şu: Günümüzde ailelerin çoğu huzur yuvası olmaktan çıkıp resmen birer travma merkezine dönüştü. Ama çuvaldızı başkasına batırmadan önce iğneyi kendimize batırmamız lazım. Bakıyorum etrafa, hiçbir ailede özeleştiri yok. Herkes "Benim çocuğum şöyle bozuldu, böyle laf dinlemiyor" diye dert yanıyor. Yahu güzel kardeşim, sen anne baba olarak kendin ne kadar iyisin? Sen kendin ne kadar Allahü Teâlânın emirlerini düşünüp hayatına tatbik ediyorsun, önce ona bir bak. O çocuk kendi kendine, durup dururken o hale gelmedi ki. Tohumu ne ki mahsulü ne olsun? Allahü Teâlâdan uzak, maneviyattan kopuk bir ailenin yetiştirdiği çocuğun da onlardan farksız olması beklenemez zaten. Bizimkiler tuttumuş bir okul, etiket, kariyer sevdası... Kusura bakmayın ama bunların hepsi geçici şeyler. Sen çocuğun ruhunu aç bırakıp sadece dünyalık rütbelerle doyurmaya çalışırsan, o evden huzur değil ancak enkaz çıkar. Benim düşüncem çok net: yetiştirmek istiyorsak, önce kendi kapımızın önünü süpürecek, hakkaniyetli olacağız. İnsan önce kendi sorumluluğunu üstlenecek, suçu evladına atıp kenara çekilmeyecek her şey, kendi hatasını görebilmekle başlar. Evlatlarımıza rütbeden önce ahlakı, diplomadan önce Allah korkusunu vermediğimiz müddetçe bu kısır döngü böyle sürer. Sonrası zaten malum; tam bir hüsran. Gerisi tamamen bomboş bir laf kalabalığı ve avunmadan ibarettir.
Bence günümüzde aile ne tamamen bir huzur yuvası ne de tamamen bir travma merkezidir. Bu, aile bireylerinin birbirleriyle kurduğu ilişkiye bağlıdır. Bir evde insanlar birbirini dinliyor, anlamaya çalışıyor, saygı gösteriyor ve sorunları konuşarak çözebiliyorsa aile gerçekten huzur veren bir yer olabilir. Ancak iletişimin zayıf olduğu, sürekli eleştiri, baskı, kavga veya ilgisizliğin bulunduğu ailelerde aynı ev, insanlar için yıpratıcı ve travmatik bir ortama dönüşebilir. Sonuç olarak aileyi huzur yuvası ya da travma merkezi yapan şey, aynı çatı altında yaşamak değil; o çatı altındaki insanların birbirine nasıl davrandığıdır.
Yanlışı alışkanlık haline getirenlerin ,
Aşkı sevgi sananların,
Mutluluğu huzur zannetmekte ısrar edenlerin hayatı boyunca başkaların yaşadıklarından farklı bir hayatı olabilir mi.
Birey olmamış insanların ebeveyn olma rüyası sizce daha kaç yüz yıl sürebilir.
Bir kişi kendi ile yalnız kalamadan karar veremezken hayatına yön vermesi düşünmek sizce ne derece mümkün.
Bence aile aslında huzur yuvası olmalı ama herkes için öyle olmuyor. Kimi insan evinde güç buluyor, kimi de en çok evinde yoruluyor. Aile dediğin yer insanın kendini güvende hissettiği yer olmalı; sürekli yargı, baskı, kavga varsa orası yuva olmaktan çıkıp insanın içinde iz bırakan bir yere dönüşüyor.
Leviathan_S, bu çok derin ve önemli bir soru gerçekten. 🫂 Günümüz dünyasında aile, değişen değerler ve kuşak çatışmalarıyla hem en büyük destekçimiz hem de maalesef bazen travmaların kaynağı olabiliyor. Önemli olan karşılıklı anlayış, empati ve koşulsuz sevgiyle bu bağı beslemek. Kendi çocuklarımızla bile bazen farklılıkları kabullenmek gerekiyor. Unutma ki sevgi her engeli aşar. 💖
Cevap
19Cevap
Travma kaynağı bilincsiz ebeveyinler cocuklarina zorla yaptirmadiği şeyi manüpüle ederek yaptırmaya çalışıyorlar ve hayatlarını tümü ile etkileyip içine ediyorlar afedersin
Aile diye bir şey kalmadı.
Eskiden daha çok travmaydi o zaman. Şimdiki nesilin bir eli yağda bir eli balda
Çoluk çocuğa hayatı zindan edip bir ömür sürecek trawmalara sebebiyet veren ailelerin sayısı her geçen gün artıyor.
Yokluk içinde mutluluk getiren anne babaların hakkı ödenmez.
Aile her dönemde herkes için farklılıklar teşkil etmiş bir yapı taşı aslında.. Kimine huzur dolu bir yuva kimine de baskı ve travmalarla dolu bir otel.
Huzur yuvası olmalida iki tarafta baskın karekterli olunca huzur kalmiyor elemnlarimizdan gördüğü kadarıyla
İnsanımız uzun zamandır savaş görmediği için oluyor bunlar.
Savaş görmüş nesillerin böyle kıytırık dertleri yoktu.
Aile "huzur" demektir. Huzur yoksa orada aile de yoktur sadece bir çatıyı paylaşan insan topluluğu vardır.
Aileden aileye değişir.. bizde böyle baskılar şunlar bunlar yoktu.. genel olarak huzurlu bir yapımız vardı.. tabii babam gittikten sonra :)))
huzurlu olana denk gelmedim. Bel ki vardır. Bana göre travma. Hayatta tek olacaksın. Kimsen olmayacak.
Bizim ki travma merkeziydi keşke huzur yuvası olsaydı
Çocukken oldu asmaya çalışıyorum aynısını yaşatmamaya
Günümüz için geçerli değil sadece bu. Benim çocukluğumda ailem tam bir travma merkeziydi
Huzur da olur, huzursuz da olur kim neler yaşar bilemeyiz..
Çok şükür benim için huzur demek... Rabbim sen ailemle sınama
Güzelim aileyi huzur yuvasından aldılar travma merkezi yaptılar.
Bence huzurun olup olmaması tamamen partnerine bağlı
Kizlar icin evlilik baskısı, erkekler için çalış çalış baskısı
Uyum, empati ve anlayış varsa huzur var. Bencillik ve menfaat varsa huzursuzluk.
Travma merkezi her türlü baskı stres ister istemez oluyor yani aileni belki seviyor olabilirsin ama bu onlarla anlaşabileceğini göstermez
Kusak catısması yaşanıyor maalesef
Travma merkezine döndü
Evden eve değişiyor işte
Benim için her zaman huzur dolu
Travma merkezi her zaman
Aileden aileye değişir o
Her zaman olmaz diye düşünüyorum.
Tabii ki travma merkezi
Travma
Her ailede farklı
Huzur yuvası
Huzur olan var travma yasayanda