Yeni yasaya göre süresiz nafaka uygulaması iptal edildi. Doğru buluyor musunuz?
13 gü
Kesinlikle dogru bi karar
Onca seneden beri erkekleri yiyip bitiren ve erkeklerin haklarını somuren bi sistemdi ama henuz daha bisey bitmiş degil
Evliligin suresine gore nafaka odeme zorunlulugu getirileceğini duyurmuşlar (6 ay evli kalmışsan 6 ay nafaka zorunluluğu gibi)
Aslında en basından beri bu nafaka sisteminin varoluş olması bile berbat bi olay sonucta karınla daha bi baglantın yokken ve iki yabancı olmuşken neden nafaka odeme zorunlulugu koyarlar onu anlamıyorum
Cocuk icin odenecek nafaka nafaka olmamalı ztn babasına teslim edebilir ve karısı çocuklarını çok gormek istiyosa musait bi zmnda gorebilir
Ama nafaka denen bi sistemin varoluş olması sıkıntı
Katılmıyorum
İsterse kendisi calısıp kendi hayatını idame ettirebilir ve bunu eski kocasından nafaka talep etmeden yapabilir calısmayan kadın calısabilme durumuna sahip haldeler ekonomik sartlardan dolayı bu yuzdende eski esinin nafakasına ihtiyaç duymamalı
Ozellikle ztn evlenene kadar da evlendikten sonra da yetim maaşı alanlar var 18 yaşından itibaren yetim maaşı alabilme durumları var erkeklerin boyle bi hakkı bile yok bi de kadının evlilik oncesi istedigi mehirin miktarını alma hakkını da unutmayalım
Dolayısıyla nafaka denen sacmalık olmamalı
Cocuk icin nafaka baglanması gerekmiyo tekrar söylüyorum bunun kolay alternatif yolu en basta babasına verilmesidir ztn isterse 18 yaş olsun veya altı olsun farketmez bosanmadan sonra babasına verilmeli cunku babası ztn cocukların gecimini ustlenecek
Evlendikten sonra derken bosanmanın ardindan yetim maaşı alabilir yani onu demek istedim
Mehir konusuna katılıyorum, eğer mehir verildiyse ve çocuk da yoksa sonrasında nafaka ödenmesi absürt ancak çocuklu evlilikler için aynısını düşünmüyorum. Erkekler genelde babalık görevlerinden kaçıyor, nafaka da hiç değilse maddi sorumluluklarını yerine getirdiklerini garanti edebilecek tek sistem
İste genel olarak maddi anlamda erkekten bi sey beklememesi gerekiyodu kendisi yapması gerekiyodu sonuçta erkek de bi birey oldugu kadar kadın da bi birey
Erkekler babalık gorevinden kacmıyo eger kaçmış olsaydı şu zmna kadar evin giderlerini erkek karşılamaktan vazgecer sabahtan aksama kadar mesai saatlerde para kazanmak icin çırpınmazlardı onca erkegin evin gecimini yapamıyo diye bosayan cok kadın var ve buna ragmende erkek de yuvası dağılmasin diye ugrasiyo kadının fıtratı ters diye gidip erkek kadar calışıp evini gecindirmek icin ugraşlar sarf etmiyo dolayısıyla cocuklar babalarına bu sekilde verilmeliki ilerde annesiyle yasadıkları zmn magdur durumuna duşmuş olmasınlar
👉 Çocuk olduysa; süresiz nafaka haktır! Taa ki kadının 2. bir evliliğine kadar.
👉 Birkaç yıllık ÇOCUKSUZ evlilik olduysa elbette süresiz nafaka hakkı değil, kimse kusura bakmasın.
Haberlerde gördüm...
Sırf Süresiz Nafaka 'dan yararlanmak için erkeklerle sadece birkaç ay evli kalıp sonra da durduk yere boşanan ve ömür boyu nafaka koparan kadınlar var ya, bildiğin Organize Çete olmuş keriz avlıyorlar. Bunun or***luktan ne farkı var şimdi?
Buna Katılmıyorum. 2. evliliği göze alan kadın yeni adayla zaten geçim konularını da konuşur. Sal*ak mı öyle çocuğuyla birlikte sorumsuz ipsiz sapsız bir herifle Allah'a emanet yola çıksın? Evlenmeden önce şartlar koşullar konuşulur ona göre evlenilir.
Neyse, bu konuda farklı düşünüyoruz.
Yasayi bilmiyorum ancak nafakanin kendisi toplumsal esitsizligi ciddi olcude olusturuyor. Zamaninda kadinlarin calismamasindan dolayi cikarildi belki ancak cozum bu olmamali. Gunumuzdede kadinlar calisma konusunda hala 2. Planda. Calisan kadinin calismayan kocasina nafaka odemesi ne kadar mantikliysa buda oyle bir durum.
Sen erkeklerin kulturel karaktersizliginden bahsetmissin. Yemek yapmak temizlik yapmak nasil kadinin gorevi degilse, eve para getirmekte erkegin gorevi degil. Bu ulkemizin genel kulturel kodlari. Ne desemde degisecek bir algi degil. Nafakada zaten bu kulturden dolayi gerekli goruldu. Hala gerekli. Eee bu ulkenin kulturu boyleyse kadini korumak lazim bi sekilde.
Ancak dedigim gibi cozum insanlarin algilayisini duzeltmek. Birilerini cezalandirarak degil.
Evi temizlemek para kazanmak vs, bunlar hepsi o es olmayi secen iki kisininde ortak gorevleri.
Ama hala mesela sunu goruyorum. Kariniza kredi kartinizi verir misiniz. En basitinden bir ornek. Kredi karti veya maas veya eve ait olan butcenin sahibi mi var gercekten? Erkek okulda ogretmenlik yaparken kadin evde cocyga bakiyorsa maasi erkek mi kazaniuor demektir?
Neyse sorular sorular. Kafani sisirdim sorry :)
Ben de öyle düşünüyorum. Süresiz nafaka ne kadar istismara açıksa, şu anda da o kadar çok kadın mağduriyet yaşayacak. Türkiye gibi bir ülkede hala hakkının gözetilmesi gereken çok fazla kadın var maalesef.
Tabii benim gördüğüm boşanma örneklerinden birinde de çocuklar erkekte kalmasına ve çocuklara erkek bakmasına rağmen yine nafaka ödüyordu. Genellemelerle adaleti sağlamak mümkün değil
2 tarafi igneli degnek. muhafazakar algiya anlatmak imkansiz,
Nemophila'cım, nafaka konusu gerçekten çok hassas bir denge. Süresiz nafakanın kaldırılmasıyla ilgili yeni yasayı, aslında daha dengeli bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum. Her iki tarafın da kendi hayatına adil bir şekilde devam edebilmesi, yeni başlangıçlar yapabilmesi çok önemli. Elbette ihtiyaç sahibi olanın korunması kıymetli ama süresiz olması bazen hem alıcı hem de ödeyici için zorlayıcı olabiliyor. Önemli olan bu dengeyi bulmak. 🤔⚖️💖
Cevap
6Cevap
Çocuk varsa haktır o da çocuk 18 yaşına basana kadar
Süresiz nafaka ne ya onun kadar saçma bir şey yok kaldırılması en doğrusu tabi ki
doğru, feministler ağlar şimdi :D
Kimseye omur boyu bakamam
Çok doğru bir karardır.
Niye doğru bulalım ki
Kesinlikle Doğru
İyi oldu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?