14 gü

Komün veya kolektif yaşam deneyimi yaşayan var mı, sizde en derin izi bırakan olay ne oldu?

Merhaba,

33 yaşında bir kadınım. Yaklaşık bir yıl boyunca dağlık bir bölgede kurulan küçük bir komünde yaşadım. Toplam 14 kişiydik. Kimimiz şehir hayatından kaçmıştı, kimimiz farklı bir yaşam biçimini merak ediyordu.

Orada yaşadığım en unutulmaz anı, komüne yeni katılan genç bir adamla ilgiliydi. Sessiz, içine kapanık biriydi. Kimseyle pek konuşmuyor, verilen işleri yapıp köşesine çekiliyordu. Birkaç ay sonra bir akşam ortak yemekte aslında yıllardır ciddi bir depresyonla mücadele ettiğini anlattı. Şehirdeyken günlerce evden çıkmadığını, insanlarla konuşamadığını söyledi.

O konuşmadan sonra kimse ona öğüt vermedi, kimse onu sorgulamadı. Sadece ertesi sabah herkes her zamanki gibi işine devam etti ama fark ettim ki insanlar onu doğal şekilde hayatın içine çekmeye başlamıştı. Birisi odun toplamaya çağırıyor, biri ekmek yaparken yardım istiyor, biri yürüyüşe davet ediyordu.

Yaklaşık altı ay sonra aynı kişi, komünün yaz şenliğinde gitar çalıp şarkı söyleyen ve etrafındaki insanları güldüren kişi olmuştu. O dönüşümü izlemek bana çok dokunmuştu. Çünkü ilk kez bir insanın, profesyonel yardım almadan değil ama yargılanmadan ve yalnız bırakılmadan da ne kadar değişebileceğini görmüştüm.

Komün hayatı bana en çok şunu öğretti: Bazen insanların ihtiyacı olan şey tavsiye değil, ait hissedebilecekleri bir topluluk.

Aranızda komün veya kolektif yaşam deneyimi olan var mı? Sizde en derin izi bırakan olay ne olmuştu?

Komün veya kolektif yaşam deneyimi yaşayan var mı, sizde en derin izi bırakan olay ne oldu?