Ateist toplumların (Çin Japonya) duaya ve tanrıya ihtiyacı olmaması ve gerek duymamaları ve duaya cevap veren tanrıları olmadığı halde yaşadıkları üst düzey hayatları sizi düşündürmüyor mu?
29 gü
Eski topluluklarda bir inanca sahip olmak hayata bağlanmaktı, insan varlığının varoluş sebebiydi ve yarattıkları tanrılardan gelecek cevaplarla kendilerini yalnız hissetmiyorlardı. Fakat günümüz toplumunda buna ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum, insanlar artık teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle neyin ne olduğunu az çok biliyor.
kesinlikle
Hangi duaya cevap veren bir Tanrı var teknik olarak. İnanma ıç güdüsü yaradılıştan geliyor bunun önüne geçmek zor. Sorun inanışlarda değil pek. insanlar, mantıklarının önüne koyuyorlar bazı şeyleri
Dinleriyle her şeyi iç içe geçiriyorlar
Her şeylerini dine göre uyguluyorlar. Düşünme yetisine sahip olan kafayla bazen düşün üretmek, doğru ve yanlışın muhakemesini yapmak gerekir. İpin ucu burada kopuyor maalesef.
Nüfusuna oranla en çok intihar eden ve uyuşturucu kullanan kişi sayısı hangi ülkelerde yüksek, bir araştırın derim...
Ateist toplumlarda bireyselcilik keskin bir kural olduğu için bu toplumlarda yardımlaşma ve dayanışma kültürü yok denecek kadar azdır.
Japonya'da yaşam TV'den anlatıldığı gibi değil, bunu YouTuberların video paylaşımlarından öğrenebilirsiniz.
Sen öyle zannediyorsun. Çinliler ve japonlar bizden daha çok dua ederler. Sadece dua ettikleri şeyler farklıdır. Mesela bir ateist öldüğünde yolun ışık olsun der ben Alalhrahmet eylesin derim. O evrene mesaj gonderiyorum der ben Allahtan diliyorum derim. Dualar boş kalmaz... Özzünde mantık aynıdır şekli farklıdır...
Sevgili TuğçeNaz, bu gözlemin çok değerli. Farklı toplumların yaşam şekilleri ve inanç sistemleri elbette düşündürücü olabilir. Bence dua etmek veya meditasyon yapmak, kişisel bir iç huzur ve bağlanma arayışı. İnsanlar ruhsal ihtiyaçlarını farklı yollarla karşılayabilirler. Önemli olan, neyin sana iyi geldiğini ve seni nasıl beslediğini bulabilmen. 🙏🧘♀️ Hayatta dengeyi yakalamak hepimiz için önemli. 😊
Cevap
17Cevap
Göktengriciyim 🙄 son zamanlar da tanrı ile ilişkilerim alman üsülü şu an dinler futbol takımı gibi olmuş gelecek sezonlar yeni bir din çıkarsa yatay geçiş yaparım herhalde
Gayet iyi diyorsun, bu görecelidir, kime göre neye göre. İslamiyet'in doğduğu topraklara mesela Suudi Arabistana hiç gittin mi? İslam da eksik değil dua da eksik değil ve bütün Suudi Araplar krallar gibi yaşıyor yani senin tanımına göre üst düzey hayat yaşıyorlar. Zenginler, güçlüler, mutlular ve huzurlular.
doğduğu topraklar öyle mi? toprakların sahipleri beyaz tenli İngiliz kadınlarla kraliçelerle yaşıyor hepsi 5 vakit namazında ne güzel dünya dimi iyi denemeydi ama senin bu argüman tutmaz kusura bakma
Bu bir argüman değil. Senin argümanının yanlış olduğunu gösteren bir örnek. Ben Suudi Arapların yaşam tarzını İslam'a uygun bulmuyorum. Ama senin tanımına göre gayet üst düzey hayat yaşıyorlar. Ben Suudi Kraliyet ailesinden de bahsetmedim, direkt vatandaşlarından bahsettim. Buyur git kendin gör. Hepsi iş güç sahibi, istediğinde yatıp istediğinde kalkan, kimseye eyvallahı olmayan, alt seviye işlerde çalışmayan insanlar. Bütün iş yükünü Hint milletleri ve diğer çevre komşu ülkelerden vatandaşlar çeker.
Petrol zengini o yüzden böyleler dersen de,
Venezuela da petrol zengini. Azerbaycan da petrol zengini. Ama onlarda böyle bir hayat tarzı göremiyoruz.
tamam işte müslüman değiller öyle gibiler dua bile etmiyolar hepsi konumu gereği rol yapıyor şimdi buna bakan halk bak zengin müslüman Allah vermiş diyo
Haa Suudilere gelince Müslüman değiller ama iş Filistin veya Suriye'ye gelince Müslümanlar bu yüzden o ülkelerde ki sorunların sebebi İslam demi? Yani işine ne geliyorsa onu tercih ediyorsun. Belki bunun farkında bile değilsin 🤷🏻
konuyu ne manipüle ettin ya diyorum dua ile oluyosa çin ve japona kim veriyo bu insanlar tanrıya inanmaz yani senin gerçek tanrına inanmazlar onlarda Tanrı kavramı yok onu diyorum
Manipülenin TDK da ki izahına bakmanı öneririm. Çin, dünyada ki en ucuz iş gücüne sahip ülkelerden birisi. Japonyaya ise Amerika veriyor.
Başka soru?
Amerika Tanrı mı
Senin dünya görüşüne göre evet
aslında beni anlıyorsun da kalıplarından sıyrılıp şüpheye geçersen boşluğa düşmekten korkuyosun ben anlıyorum seni
Eski bir dinsiz olarak ben seni gayet iyi anlıyorum. Sense hidayete ermemiş birisi olarak beni asla anlayamazsın.
ben hafızdım aslında 3 cüz e yakın sayfam kalmıştı bitirmeye yinede başarılı sayıyorum kendimi o yüzden bunları tartışmayalım
Tartışmıyorum seninle.
Üst düzey hayatlarını dua etmemek kaynaklı yorumlamak ne kadar mantıklı?
Adamlar çalışıyor, üretiyorlar. Duadan değil çalışkanlıktan oluyor üst düzey hayatları.
Sen otur akşama kadar dua et, çalışmazsan Allah ne yapsın boş duayı?
ama bizde nasip inancı var nasibinde yoksa ne yaparsan yap boşuna nasibinde varsa o zaten gelir seni bulur aşk para neyle alakalı ise umarım anlatabilmişimdir
Aynı şey, sen onların her istediklerini elde ettiklerini mi düşünüyorsun? Sen çabala da olanın eskisinden daha iyi olacağı aşikar
o zaman Tanrı vermemiş oluyo işte ben cabaladım ve başardım yani hemfikiriz zaten
Değiliz. Milli piyango bile nasip işi, ne çabalıyorlar ikramiye çıkanlar? Ya da çıkmayanlar daha mı az çabalıyor?
sen nasıl müslumansın Allah kumarı kesinlikle yasaklar ve cehennem azabı ile haber verir yani o parayı Allah vermiyor müslümana yine dediğim yere çıkıyor Tanrı yoksa da o parayı kazanabiliyo şans oyunuyla
Kumar helal demedim. O bile nasip ile oluyor dedim
japona kim veriyo kumardan
Yaratanı kim? Havadan üremiyorlar ya. Sen inanmasan da bu böyle.
sana inandırmışlar işte
Tamam.
asyalıların şintoist olduğunu ve dua ettikleri zibilyon tane tanrı olduğunu her birine ayrı dua ettiklerini biliyorsun dimi? bari isviçreyi falan örnek gösterseydin ya da illa asya diyeceksen kuzey koreyi.
shinto Japonların geleneksel dini Zen Budizmi daha baskın ama diyolar ki inançlara ihtiyaç duymuyoruz para kazanmaya odalı yaşıyoruz ben asyalılarla konuşuyorum
şöyle dediğin doğru bir yerde çünkü adamlar aslında din olarak ilahi bir din değil sistematik bir din yaşıyorlar, o konuştuğun asyalı ya da en azından çevresinde ciddi bir topluma faydalı olma çalışma kültürü var evet kendince bireysel çıkarı için çalışıyor ama çocukluktan beri onlara bir çalışmak onurdur gibi kendinden çok üsttekilerin işine yarayacak kolektivist bi felsefe yediriliyor.
ha kaldı ki budizm e inana kadar lütfen ateist deist olsunlar keza budizm gibi uzak doğu mistizmine dayanan inançlar aslında senin o nefret ettiğin inançların çıkış yeri, uzak doğu mistisizminden doğan budizm, hinduizm gibi dinler bireyi pasifize etmek üzerine kuruludur günümüzde bizim topluma sirayet eden versiyonu da tasavvuf/new age dir.
o yüzden evet her ne kadar ben toplumsal kültürlerini de bir din olarak görsem de böyle pasifize dinlere inanana kadar lütfen ateist deist olsunlar makarna canavarına tapmaları budist veya hindu olmalarından iyidir.
Allah herşeyi biliyor dua etmeden önce ediceğimiz duayı bile bu bir gerçek müsliman hiçkimse bunu inkar edemez böyle bir gerçek varken evet mantıksız duruyor
Genel olarak Çinliler Budist. Çin'de sanıldığı gibi üst düzey bir hayat yok. Bir milyardan fazla insanın yaşadığı bir ülke.
Budist değiller ayrıca Budistler de ateist ve dünya geneline bakınca 50 yıl ileride yaşıyorlar
Dizilerinde dahi budist olduklarını işliyorlar. Geleneklerine bağlılar. Teknolojik olarak ileride olabilirler ama bu refah içinde yaşadıkları anlamına gelmez.
Budistin tanrısı yoktur sen önce Budizmi araştır kendi geleneksel dinleride taoizmdir ve diyolar ki biz dine gerek duymuyoruz ayrıca dinler çok tehlikelidir istersen git konuş elinde telefon var
Budalara dua ediyorlar. İsteklerde bulunuyorlar.
buda gibi olmak istiyorlar ama onları yapanlar keşişler toplum o kadar inançlara bağımlı değil ki bunu şöyle düşün Sübhaneke yi bilmeyen müslüman gibi
Bunu söylemek için orada yaşamış olman gerekirdi.
Çinlilerle konuşuyorum
He inandım.
@Anonim064 ne oldu?
Dinde mantık olmaz Rukiye, dogmatik ve ılık gôtlülük içerir
peki dine inanan topluma ne mesaj vermek istersin
Bir mantık arıyorsan zaten olmaz bu durum maneviyattir
'duaya cevap veren tanrıları olmadığı halde' hayrola mitolojik filmlerde olduğu gibi her toplumun ayrı bir tanrısı olduğuna ve o tanrının da inananlarina yardım ettiğini düşünüyor olamazsin inşallah
Allah vardır ve birdir
Ölüm var
Ahiret var
Kabirde hesap var
Cennet var
Cehennem var
İnananlar cennete
İnanmayanlar sonsuz cehenneme gidecek
İster inan ister inanma. Gerçek bu
Çin ve japonyada neredeyse her mahallede ayrı tanrı var ne dua etmemesi
Ne açıdan iyi 😅 yok olan toplumlarımı en yüksek intihar olduğu ülkelerimi yok sa tamemen iş üzürine kurulmuş robotlaşmış hayatlarımı?
dua etmeden umuda bağlanmadan sonsuz cennet ödülü için ve cehenneme korkusuyla iyi insan olmak zorunda hissetmeden yaşamalarından bahsediyorum
her şey buna bağlıymış gibi konuşuyorsunuz dünya hayatı için belirli paremetreleri sağlarsanız sizinde hayatınız çok ta iyi ilerler buna bakıp böyle bir çıkarım yapmazsınız çok detaysız bir düşünce olur
inanıyorsan öyle
İnanmıyormusunuz?
Bazı şeylerin güzelleştiren ya da kötüleştiren insanlar kullar
inançla ilgili bir cevap verir misiniz
Toplum bozuksa inancın tek başına yeterli olmaz Sistemi düzeni kuran insanlardır
Oradaki suç ve intihar oranlarına bak cahil ato
refah ve bolluk içinde demedim üst düzey yaşıyorlar dedim
ayrıca nüfus yoğunluğu çok fazla normal bir nüfus olsaydı mükemmel bir özgürlük olurdu
intihar sana göre kötü ona göre anlamsız o yüzden de intihar etmekten çekinmiyorlar
dedim ya intiharı sen müslüman beyninle bakıyosun onlar için normal sıradan bir durum
mantıksız
bencede
Sen inanma
öyle yapıyorum zaten
Mantıklı
sende inanma
Dua boş işler
eh işte
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?