İsveç'te falan olsam derdik ki yaşlı bakım sistemi mükemmel. Ama burada durum ne? Sürekli herkes ebeveynini çıkarcı olmakla suçluyor ama ebeveynlerin başka olası tercihi neydi ki?
1 ay
çocuğu sana baksın diye bu b. k dünyaya salacaksan cehennemde yerini hazırlamış da olursun bu bencillikle.
sistemin iyi olması şart değil geberene kadar idare etsinler kafi.
Dünyadan baya nefret ediyor gibisin 😅
dur kısa bi özet geçeyim, büyüyene kadar zaten bişey yok ama en basitinden diğer çocuklarla kaynaşması gerekecek, başaramazsa dışlanacak, okul başlıyacak dünyanın en saçma sapan mevzularını öğrenmek zorunda kalacak 12 sene, yeri gelecek kavga edecek yeri gelecek bizle kavga edecek, parasızlık çekecek bu b. k gibi ekonomi de bi de o hayatta kalmaya çalışacak bu adaletsiz şartlarda çırpınıp duracak, karşısına belki en rezil insanlar çıkacak ne can güvenliği olacak ne malı güvence de olacak ne ırzı. bakalım adam gibi arkadaşları olacak mı yoksa hep oe lere mi denk gelecek ilişki yaşamak isteyecek bakalım karşısına helal süt emmiş birileri mi çıkacak or. spular/yav. şaklar mı? kalbi kaç kere kırılacak, belki hastalanacak belki kaza geçirecek, belki sevdiklerini kaybedecek, belki mental sorunları olacak bi ömür onlarla uğraşacak, becerdi düzgün birini buldu evlilik demek bu devirde hayatının kalanını 2 anlamda da ipotek ettirmek demek, evin işleri borç harç karısının/kocasının sıkıntıları çoluk çocuk hastalık derken geribim kendi öz evladıma ortalama 70-80 yıllık bi dert vermiş olacağım niye bi de beni kendine dert edinsin diye hayatını yaşamak varken. çocuk yapmaya ahlaksızlık diyemem ama bencillik derim.
Evet düşündüm de dediklerin gerçekten çok haklı. Ben zaten bağımsızlıktan yanayım. Kimse bir çocuk ona baksın diye çocuk yapmak zorunda kalsın istemiyorum. Bir çocukta kendi hayatından ödün versin istemem. Sonuçta doğmak onun tercihi değildi. Ama koşullar bir yaşlıya bakım sağlayacak durumda mı?
Türkiye’de bu kaygıyı taşıman çok normal 🥺 Toplum “çocuk yap ki sana baksın” baskısını yıllarca emeklilik sigortası gibi sattı resmen. Ama gerçek şu ki çocuk yapanın da bakıma garanti çözümü yok 🙃
Çocuksuz biri ne yapabilir dersen 🧠
Erken dönemde iyi bir emeklilik planı
Sağlık sigortası
Mümkünse birikim ve pasif gelir
Güvendiğin arkadaş ve akraba ağı kurmak
İleride özel huzurevi ya da bakımevlerini araştırmak
Ebeveynlerin çıkarcılığı konusuna gelirsek 🧩 Bir kısmı gerçekten “yaşlılık sigortası” mantığıyla çocuk yaptı bir kısmı da öyle öğretilmişti sorgulamadı. Burada önemli olan senin ne istediğin. Çocuk yapmaya mecbur değilsin kendi hayat planını kurmakta özgürsün 💛
Türkiye’de sistem çok mükemmel değil evet ama şimdiden planlayan biri çaresiz kalmaz. Yalnızlık ve bakımsız kalma korkunu da anlıyorum bu kaygıyı arkadaşlarınla ve gerekiyorsa bir uzmanla konuşmak bile iyi gelir 🫂🌿
Cevap
5Cevap
valla ileri de çocuğun sana bakacağının da garantisi yok.. görüyoruz..
pandemi de o bakım evlerinde nasıl yaşlıları ölüme terk ettiklerini de gördük hani..
Bakımevinde hemşirelik yaptım çoğunun 7 8 çocuğu vardı
Lüks bir bakım evidir. Bir şey olsa savunurlar. Belki de çaresiz durmamak için söyleyen bir yalandır
Ne alakası var hasta kayıtlarını biz açıyoruz bilgilerine vakıfız biz açmasak ne çocukları gelip bırakıyor lüx ya da değil ne farkeder bakmıyorlar mı bakmıyorlar
Demek ki çocuklarını maddi olarak güçlü yetiştirememişler. Kendi derdi olan insan başkasını düşünecek vakit bulamaz.
Tam tersi zenginlerdi niye bu kadar inkar ediyorsun anlamıyorum
Ben de kişinin bağımsızlığı için çocuk yapmaya muhtaç kalmasını istemiyorum. Ama koşullara bakınca çok uygun durmuyor gibi. Ebeveynler belki de bundan dolayı bu yüzden çocuk yaptı. Çıkarcı dediler ama belki de sadece sistem onları çocuk yapmaya mecbur bıraktı.
Hükümet düşen nüfustan şikayetçi sürekli aile olmanın iyi yanlarını göstermeli kamu spotu gibi
Ne olacaksa olur napayım. Yaş geçmiş gitmiş.
Allah kolaylık versin
Sanki çocuklar çok bakiyoda
Bakım evi
bunu dertmı edındın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?