İstanbul’da yolda yürürken polis neden özellikle beni durdurup kimlik soruyor?

Arkadaşlar merhaba, bugün kafama çok takılan ve sinirimi bozan bir olay yaşadım, sizinle paylaşmak ve fikrinizi almak istiyorum.

​İstanbul’un kalabalık mahallelerinden birinde, akşamüzeri kendi halimde eve yürüyordum. Kimseye zararı olmayan, sessiz sakin, kendi dünyasında mutlu biriyimdir. Derken yanımda bir polis aracı durdu. İçeriden bir memur selam verdi, selamını aldım; sonra doğrudan 'Kimlik var mı?' dedi. Yanımda olmadığını ama ezbere bildiğimi söyledim, numaramı verdim, baktılar. 'Ne iş yapıyorsun?' diye sordular, 'Serbest meslek' dedim ve gönderdiler.

​Olay bitti ama ben bitemedim. Etrafta o kadar 'çakal' diye tabir edilen, her halinden sorunlu olduğu belli olan tip varken, neden gelip benim gibi efendi birini durdururlar? Boyum 1.96, oldukça uzun biriyim; acaba boyum dikkat çektiği için mi 'şüpheli' damgası yiyorum? Polisin bu seçimleri neye göre yapılıyor? Sessiz ve sakin görünmek, aslında polisin işini kolaylaştırdığı için mi bizi seçiyorlar? Yoksa bu tamamen bir ön yargı mı?

​Daha önce başına gelen var mı? Kendi mahallemde bu muameleyi görmek gerçekten moralimi bozdu. Sizce polisin durup dururken kimlik sorma kriteri nedir?

İstanbul’da yolda yürürken polis neden özellikle beni durdurup kimlik soruyor?