Gitsin, tarihçiler tarihsel olayları araştırsın. Tarihçiler, dilbilimci mi? 😂😂
1 ay
Gitsin, tarihçiler tarihsel olayları araştırsın. Tarihçiler, dilbilimci mi? 😂😂
Tarihin gelişimi kelimelerin etimolojisine ve oluşumuna dayandığı için, tarih açısından kelimelerin oluşumunun çok önemli olduğunu düşünüyorum, zaten tarihçiler de en çok lahitlere ve eski dillere önem veriyor, ama görüşüne de saygı diyorum, çünkü çok sinirlisin kızma bana :)
O zaman tarihçiler niye dil dersleri anlatmıyor? 😂Bu ne çelişki?
Anlatıyorlar nasi anlatmiyorlar, mesela arkeologlar en çok eskj dilleri çözmeye çalışıyorlar, şimdi arkeologlar da bineği tarihçi değil mi tarihin alt dalı :)
Arkeologların ve tarihçilerin üniversitede dil dersi olarak gördükleri derslerin isimlerini bir yazsana. Yani çok arkeolog tanıdığım olmadı.2-3 tane falan olmuştur ama onlardan da Türk dilinin tarihsel gelişimi üstüne bir ders aldığını duymadım. Hatta gidip tarihin ders programına bakmıştım üniversitede. Onlar Göktürkçe, Eski Uygurca, Karahanlıca, Eski Anadolu Türkçesi, Harezm-Kıpçak Türkçesi gibi dersler görmüyor. O hâlde nasıl Türk dilinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilirler? Maksimum Osmanlıca görüyorlar. Onu da görmeyen yoktur. İlahiyat, Türkolog ünvanı alan tüm bölümler ve tarih görüyor. Arkeoloji kazı bilimi değil mi? Gidip kazı yapsın onlar.
tamam kazı da tarıh bılımını acıga cıkartmak adına yapılmıyor mu, od a tarıhın bı alt dalı,
ayrıca arkeologların gordugu cok fazla ders var ama bı kısmı su sekılde
Anadolu Arkeolojisine Giriş
Mezopotamya Arkeolojisine Giriş
Anadolu Demir Çağ Uygarlıkları
Assur Arkeolojisi
Girit-Myken Arkeolojisi
Roma Dönemi ve Arkeolojisi
Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönem Arkeolojisi
Kalkolitik Çağda Anadolu Arkeolojisi
Paleolitik Kültürler ve Yontmataş Teknolojisi
Neolitik Dönem Arkeolojisi
daha da sayabılırım :D hatta bunlar hakkında sana sayfalarca makale yazarım sec bı tanesını :D hem de en özgününden, kelimelerin her bırı ayrı bır tarıhe sahıptır
Gerçi Türkçeciler de Türkolog ünvanı alıyor ama edebiyatçılar kadar alan kısmında sorumlu değiller. Zaten Türkçe öğretmenleri de der “Biz, sadece Göktürkçe ve Eski Uygurca aldık.”diye. ÖABT kısmında da onlardan sorumlular. Biz, az önce saydıklarımın hepsinden sorumluyuz. Başka ıvır zıvır bir sürü şey de var da neyse:
Gerçi Türkçeciler de Türkolog ünvanı alıyor ama edebiyatçılar kadar alan kısmında sorumlu değiller. Zaten Türkçe öğretmenleri de der “Biz, sadece Göktürkçe ve Eski Uygurca aldık.”diye. ÖABT kısmında da onlardan sorumlular. Biz, az önce saydıklarımın hepsinden sorumluyuz. Başka ıvır zıvır bir sürü şey de var da neyse.
öyle evet ama Şu an kullandıgımız en basıt kelıme de bıle cok fazla tarıh var, aslında tarıh felsefe edebıyat hepsı bırbırının ayrılmaz parcası, sey gıbı dusun beynın tum vucuda damarlar ve sınır sıstemıyle baglı olması gıbı
Sen Arkeolog musun? Tabii ki hem tarihe hem Türkoloji bölümlerine hizmet ediyor arkeoloji ama o zaman sana bir soru. Madem kelimelerin tarihsel kökeni hakkında bir bilgin varsa iyi kelimesinin ET karşılığı nedir? Günümüze gelene kadarki varyantları ile istiyorum.
Yine ET şehir kelimesi nedir?
Yine ET öldü kelimesinin diğer versiyonu nedir?
Soruları çoğaltabilirim.
Arkeolog degılım, eskı özel kuvvet personelıyım, burada gorunmemesı ıcın musadenle gızlenıyorum, bılgım buradan gelıyor, ayrıca her alanda bınlerce kıtap okudum, sımdı soruna cevap verıyorum ıznınle
lan burada gızlenme yokmus allah kahretsın afsaf
😂😂Alayım cevabımı
iyi kelimesinin Eski Türkçe kökeni édgü (ya da edgü) şeklindedir. Zamanla ses değişimlerine uğrayarak günümüze gelmiştir, tarıh oncesınde farklı varyantlar da da anlandırılmıs olabılır, bak bu da tarıhın bır gızemı, kelıme de tarıh yatıyor,
Eski Türkçe: ÉdgüKarahanlı/Harezm Türkçesi: Édğü / EyüEski Anadolu Türkçesi: Eyü / EyiGünümüz: İyi olarak gecmektedır, ayrıca dıger soruna gelelım
esksı turkce de bugun ku sehır yerıne kullanılan kelıme balık demektır, örnek verecek olursam eger bas balık, ordubalık (hakansehrı) olarak gecer
aslında bu varyasyonların cok daha fazla gecmıslerı de var, fakat tarıhın tozlu raflarında kayboolmus, bu kendı yorumum, bakarsan eger ınsanlıgın ılk zamanına kadar gıder, ayrıca bızım efsanelerımızı bılırsın, oraya kadar uzanıyor dıye dusnuyorum
Eski Türkçe edgü doğru ama devamı yanlış. Sonra ezgü, sonra eygü, sonra eyü, sonra eyi, sonra iyi doğru versiyonu. Eyü ve iyi ağızlarda kullanılmaya devam ediyor.
Balık doğru, peki öldü yerine Orhun Kitabelerinde kullanılan diğer kelime ne? Ona cevap alamadım. Ayrıca tarihçiler Göktürkçe almıyor diye biliyorum. Eski Türkçenin içinde araştırmacılar bölünüp Göktürkçe ve Eski Uygurcayı alırken kimileri Karahanlı Türkçesini de ilave ediyor. Cevabın başkalarına açıksa ve ben yanlış biliyorsam bir tarih öğretmeni varsa beni düzeltebilir. Neticede onlar Eski Türkçe alıp almadığını daha iyi bilir.
yanlıs hatırlamıyorsam ucmak ve kergek boldı ıfadelerı kullanılır, gokturkce almıyorlarsa bu onların ayıbı :D
Aynen, doğru. Uçmak da kullanılıyor. Yani kitabeler hakkında bilgi sahibi tarihçiler de dilin tarihi gelişimi kısmını bizim işimiz. Bilmiyorum onlar da üniversitede görüyor mu? Görüyorsa diyebilirler.
Dil tarihini duyunca akla tarihçilerin gelmesi çok normal 😂 Çünkü okulda her şey “Tarih dersi” içinde anlatılıyor ve zihin onu oraya kaydediyor. Oysa kelimelerin yolculuğunu asıl inceleyenler dilbilimciler ve özellikle tarihsel dilbilim uzmanları 💬🔍
Tarihçiler daha çok olayların, dönemlerin, kişilerin peşindeler. Dil ise onların alanına sadece belge okurken giriyor. Yani kelimelerin tarihsel süreci dendiğinde akla önce dilbilimciler gelmeli. Senin fark etmen güzel bir detay, sorgulayan zihin her zaman bir adım önde olur 🤓✨
Cevap
2Cevap
değildir evet
He aynen koskoca bilim dünyası sana soracaktı neyi araştıracağınn
Bana mı sorsun demişim? 😂😂Kelimelerin etimolojik kökenini incelemek tarihçilerin değil, Türkoloji bölümlerinin işi diyorum. Milletin câhilliği gözlerimi kanatıyor. Yani bilmiyorsan bilmediğin konularda konuşmazsın.
Ya çok bilgisizsin. Disiplinler arası ortak çalışmalar çok normaldir. Bunların en yaygın örnekleri tarih, sosyoloji, filoloji, psikoloji, ekonomi, hukuk ve maliye arasında olur zaten
Ben de Türkoloğum tatlım. Tarihçilerle ortak noktamız pek tabii var. İnkâr etmiyorum ama bu ortak payda kelimelerin tarihsel gelişimi, etimolojisi yönünde değil. Ortak paydamız destanlar, edebî eserlerin az bir kısmı ve tarihsel olaylar. Dilin yapısı değil. İşimi de senden öğrenecek değilim bilgisiz derken.
Tarihe damga vurmuş insanların sözleri oluyor ya hani.
Kelimenin etimolojisi ile ilgili olmuyor ama
Kanıtlanması için tarihi kaynakçalara da bakmak gerekiyor ya hani o alan da tarihçileri ilgilendiriyor
Yooo…. Türkoloji bölümlerini de ilgilendiriyor.
Onlar da araştırabilir benim rahatsızlığım yok bilgi paylaştıkça büyür zaten.
Ama tarihçiler kelimelerin etimolojik kökeni ile ilgilenmiyor diye biliyorum. O Türkologların işi.
Ee herkes işini yapsın o halde :D
Öyle yapıyor da dışarıda sanki tarihçilerin uzmanlık alanıymış gibi davranan bir kitle var. Onun için ne alaka diye düşündüğümden sordum.
Bizim ülke de bi sallama sürekli var bende anlam veremiyorum herkes kendi alanları ile uğraşsa keşke.
Keşke. Yani hiç tarihçinin üniversite öncesi dil bilgisi dersleri anlattığı görülmüş şey mi? Yani mantığını nasıl kuruyor da tarihe bağlıyor millet? 🙄Değişik kafalar…
Baya hemde :D
😂
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?