Arkadaşlar kendim tarih araştırmacısı biriyim. Mustafa Kemal Atatürk'ün din hakkındaki görüşünü derin bir şekilde araştırdığımda kendisinin bir dine mensup olmadığını fark ettim. Hatta birçok kaynakta dinlere ağır ifadeler kullanmıştır. Bunu söylediğimde neden bilmiyorum insanlar tepki gösteriyor benim anlamadığım bu durum Atatürk'ün iyi şeyler yapmadığı anlamına gelmediği gibi kabullenilmesi de neden bir o kadar zor geliyor?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye(36-45)5 ayKabul edemezler çünkü hayata at gözlüğüyle bakıyorlar. Öncekilerden ne gördülerse aynen tekrar ediyorlar. Ne 6 yaşındaki zavallı ayşeden haberleri var ne de o şahsın yazdığı kitabın tamamen bilime aykırı olduğundan. Daha yaz yaz bitmez de neyse.
Atatürk bir dahidir ve milletini ölümüne seven ve milleti için en iyisini isteyen bir vatanperverdir. Bunu da bizim hain mallar hariç tüm dünya biliyor
041 Yorumla- 5 ay
Hz. Aişeden bahsediyorsun sanırım Hz. Peygamber onu eğitmek için nikahına aldı. Yıllarca ona eğitim verip ilim öğretti. Bu arada kaç yaşında evlendiği hakkında birçok rivayet var 6-9, 19 vb. Evlilikleri boyuncada Hz. Aişeden çocuğuda yoktur.
- 5 ay
Kim neyin nesiymiş sana o teki tarafta gösterirler merak etme sadece 6 yaşında olduğuna dair rivayete takılıyorsun 19 yaşlarında olduğunu dair rivayetlerde tarihsel veriler hesaplamalarda var. (ablaları, savaşlara katılım, olay kronolojisi) ile yaşın daha büyük olabileceği savunuluyor. Rivayet zincirlerinin (isnad) eleştirilebileceğini söyleyenler de vardır. Hepsi bir tarafa Hadisler vahiy değildir. Umarım tövbe edersin yaptığın çok ahlaksızca haddini aşıyorsun biliyorum ki ailende müslüman insanlarda vardır...
Cevap sahibi5 ay- 5 ay
Aişe bint Ebu Bekir’in evlilik yaşı, İslam tarihi içinde en çok tartışılan konulardan biridir. Klasik kaynaklarda, özellikle Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim’de yer alan rivayetler, onun küçük yaşta evlendiğini ifade eder. Ancak bazı tarihçiler ve modern araştırmacılar, bu rivayetlerin farklı şekillerde yorumlanabileceğini ve tarihsel verilerle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Bu görüşe göre, Aişe bint Ebu Bekir’in yaşı, ablası Esma bint Ebu Bekir üzerinden yapılan hesaplamalarla daha büyük görünmektedir. Esma’nın yaşı ve vefat tarihi dikkate alındığında, Aişe’nin evlilik döneminde genç bir yetişkin olabileceği ileri sürülür. Ayrıca Aişe’nin bazı savaş süreçlerinde aktif rol alması, o dönemin şartlarına göre belli bir olgunluk yaşına ulaşmış olabileceğini düşündürmektedir. Bunun yanında, İslam’dan önce bir nişanının olduğuna dair bilgiler de onun çok küçük yaşta olmadığını destekleyen unsurlar arasında gösterilir. Kur'an’da evlilik için olgunluk vurgusu yapılması da bazı araştırmacılar tarafından bu görüşü destekleyici bir çerçeve olarak yorumlanır. Sonuç olarak, Aişe bint Ebu Bekir’in evlilik yaşı konusunda kesin ve tartışmasız bir görüş birliği yoktur. Geleneksel rivayetler erken yaşa işaret ederken, tarihsel ve eleştirel yaklaşımlar daha ileri bir yaş ihtimalini gündeme getirmektedir. Bu nedenle konu, farklı bakış açılarıyla ele alınması gereken tarihî bir mesele olarak varlığını sürdürmektedir. Senin o küçük beynin hadis usülünün ne olduğunu idrak edemez. Yorma kendini bak sana kaynaklarıda atıyorum üzülürsün 😂
Kaynaklar:
Sahih-i Buhari
Sahih-i Müslim
İbn Kesir, el-Bidaye ve’n-Nihaye
İbn Sa'd, Tabakat
İbn Hacer el-Askalani, el-İsabe fi Temyiz es-Sahabe
Kur'an
Cevap sahibi5 ayO modern islamcılar klasik yalanlarla yine dansözlüklerini sonuna kadar sergiliyorlar. Yok ablası bilmem neyşn bilmem nesi. Tamamen sahih olmayan rivayetlere dayalı sapıklığı gizleme çabaları. Boş yapma da bana attığım linkteki doğum tarihini oku ve söyle.
- 5 ay
Bir rivayette Hz. Âişenin uhud'da aktif olduğu anlatılır. Tarihsel dediğin rivayete bakarsak çocuğun savaşta ne işi var? 😂 Esmâ’nın hicrette 27 olduğu kabul edilirse ( aralarında 10 yaş vardır. ) Âişe yaklaşık 17 çıkar bu “6 yaş” ile çelişir.
- 5 ay
Senin bu görüşün deve sidiği hadisi mevzusunu doğru bulanlarla aynıdır hiçbir farkı yok afedersin ama kıcımla gülerim ben bu söylediklerine
Cevap sahibi5 ayOğlum boş yapma. O rivayet dedikletin tamamen uydurma. Yalan dolan. Sen neden attığım linki açık ayşenin dopum tarihini okumuyorsun da dansöz gibi kıvırıyorsun. Bunu aç oku bana doğum tarihini söyle ben daha kaç tane atacam sana hepsi de net ve sahih bilgiler.
- 5 ay
Rivayet dediklerin tamamen uydurmaysa senin söylediğin rivayette Sahih-i Buhari'de geçiyor yani kaynağın çoğu aynı yerlerden benim attığım kaynak uydurma oluyorda senin attığın kaynak doğru mu oluyor şimdi? Dostum bu kadarda cahil olmayın gözünüzü seveyim ya 🙂
Cevap sahibi5 ayLan mal asıl cahil sensin daha silsileden bile haberşn yok
Afao dininde
1 kurana
2 sahih hadislere
3 israiliyat ve iseviyet
4 alimlerin içtihadına
5 rivayetlere bakılır
Sen getirmişsin hiç bir delili olmayan rivayetleri sahih hadislerin sier külliyatının kütüp-ü siddedin bunca zamanki islam alimlerinin önüne koyamazsın.
Al sans bin tane kaynak
Cevap sahibi5 aysonpeygamber.info/muminlerin-bilge-annesi-ve-fakih-kadinlarin-oncusu-hz-aise-ra
Ala şana süleymancıların sitesi
Cevap sahibi5 ayTepki çekmesin diye doğum tarihini vermemiş. Ölüm tarihini ve ölüm yaşını vermiş zaten birbirinden çıkar aynısını bulursun
Cevap sahibi5 ayhttps://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ai%C5%9Fe
Al sana dünyanın en ünlü ansiklopedisi adamlar 617 bile vermişler ama onu ciddiye almıyorum.
Cevap sahibi5 ayAl sana nurcuların sitesi
Cevap sahibi5 aywww.islamiokul.com/.../1553.htm
Al sana bizzat ayşenin kendi ifadesi
Cevap sahibi5 ayBu son zamanın dansöz yavuşakları ayşe'den daha mı iyi biliyor. Hayı onlar da biliyor 9 yaşında gerdeğe girdiğini ama sapıklık ortaya çıkmasın para kaynakları makam ve mevkileri elden gitmesin diye işlerini yapıp bir o yana bir bu yana kıvırıyorlar
Cevap sahibi5 ayAl sana bizzat büyük islam alimi müslim
www.islamiokul.com/.../1422.htm
Cevap sahibi5 ayDaha bunun sier kitapları var kütüp-ü sidde var tarih kitapları var.
Bana oradan buradan bulduğun yalanlarla gelme net kaynaklarla gel
Cevap sahibi5 ayAyrıca bu sapıklık herifin tek vukuatı değil ki
Kendi gelini var, süt kardeşinin karısı var
Babasının ve erkek kardeşlerinin kafalarını onun gözleri önünde kestirip kendine cariye yaptığı zavallı safiyye var. Zavallı kızın ne suçu vardı gece evinde huzur içinde uyuyorsu sonra başına gelenlere bak ailesinin erkekleri katledildi kadınlar cariye yapıldı.
Cevap sahibi5 ayToplamda 68 tane karısı ve cariyesi oldu.
- 5 ay
Lan ml oğlu ml benim söylediğim kaynaklar nereden geliyor ana yeri aynı arada sadece hesaplama kıyas yorum farkları var söylediklerimizin hepsinin temel kaynakları bir gel sana fıkıh yorum usülünü anlatayımda azıcık kuranı merkeze almayı öğren Hz. Aişe bir rivayetinde kuran toplatılırken bir sayfası keçi tarafından yenildiğini bile ifade ediyor. Örnek buna kesin doğru diye bakarsak kuranın kıyamete kadar allah tarafından korunacağı söylenilen ayetle çelişmez mi? Sen önce soruma cevap ver bizim şu an ikimizin söylediği temel kaynaklar aynı bu durumda senin söylediğin kesin doğru kabul edilmiş oluyorken benim söylediğim nasıl uydurma oluyor? 🤣 bu durumda kuranı merkeze almak gerekir. Kendin kuranı merkeze alıp anlamayı dene dicemce o beyinde yktur sende
Cevap sahibi5 ayZikmişim kuranı kardeşim kuran danaki farklı mı heryeri yalan dolan oradan huradan araklama bilime tamamen twrs bir masal. Sen daha kendi dininden haberin yok gelmiş bana ahkam kesiyorsun 3 gram bilginle. Kuran dediğin şey Tanrı'ya küfürdür. Yüce Tanrı'ya cahil demektir. Muho kuran denen safsatayı yazarken güneşi balçıktan gözelere batan bir fener sanıyor. Dünyayı düz sanıyor. . Daha neler neler. Gelmiş bana kursn muran zırvalıyorsun. Zaten diz dansözler böylesiniz işinize geldimi hadis de olur kuran da olur tavrat da olur incil de olur. İşinize gelmedimi ne hadis tanırsınız ne sier kitabı ne kütüpü sidde.
Hafi bana kuranda hangi âyette namaz nasıl kılınıyor kaç rekat ayet numaralarını göstererek tarif et.- 5 ay
... insanı yaratmaya çamurdan başladı. ( Secde 5-7 ) şimdi gelelim Evrim teorisine Charles Darwine göre herşeyin ortak atası olan evrimin ilk yapıtaşı çekirdeksiz tek hücreli olan ve zincirin başlangıcına en yakın olarak gördüğü prokaryotlara; prokaryotlar nerede bulunur söyleyim. Toprak, su, çamur, insan ve hayvan, hava aşırı koşullarda ise kaplıcalar, tuz gölleri, çok asidik ya da bazik ortamlar, oksijensiz ortamlar. Şimdi sen büyük ihtimalle biyoloji okumadığın için bilmezsin öğretmekle uğraşamam aman gelelim senin soruna bana kuran bilimle çelişiyor demiştin Darwinin teorisi kuran ayetiylede uyumlu insan çamurdan yaratılmaya başlandı diyor bu da prokaryotların olduğunu göstermez mi? 😆 Hani prokaryotlarda çamurda vardır ya sen boş ver bizim dinimizide bari git modern bilimin keşiflerini öğren biraz daha zorlarsam zavllı gibi ağlmaya başlayacaksın burada hadi abicim güle güle
Cevap sahibi5 ayCehaletini ziktiğim. Evrim bir teori değildir. EVRİM BİR KANUNDUR KANUN!!! . Antropolojiyle arkeolojiyle en önemlisi moleküler biyoloji ve genetikle net ve inkar edilemez bir KANUNDUR !!! Neymiş allah çamurdan yaratmışmış da... Allahın işi gücü yok sürekli hamur yoğurur gibi çamur yoğuruyor son 3 milyar yılda dünyada işi hiç bitmemiş Allahın yoğur babam yoğur. Tüm jeolojik katmanlarda artık çoğu yaşamayan milyarlarca farklı Tür canlı fosili var. Allah sabah ezanı okunmadan erkenden kalkar o günün yaratacağı canlısını seçer çamurunu yoğurur zamanı dolan canlıyı da rendeleyip çamura katar ki israf olmasın... Vayyy A... M... K 1400 sene önce yaşamış sapık bir arabın yaptığına bak arkadaş yaaa. Hala bu o***pu çocuğunun yalanlarıyla uğraşıyoruz. Bu kara cahiller bilimin teknolojinin her nimetinden yararlanırlar. Nasıl ki arabasını dizayn ederken kulanılan F=M*A kanunu bu dizaynı yapmak için olmazsa olmazdır. Aynı şekilde bilimlerle net olarak ortaya konmuş evrim kanununu değil de Allahın bunları çamurdan yarattığına inanır bu cahil maymun sürüsü. Hem de ne yüzünden... 1400 sene önce yaşamış sübyancı sapık bir o***pu çocuğu Arap yüzünden.
- 5 ay
Lan ben ne anlatıyorum nerenle okuyon yazdıklarımı? Evrim kanun olsa bile kuranla çelişmiyor. Birçok konuda darwini destekliyor. Zaten bu konuşma tarzından bile ne kadar zavallı olduğunu görsen sadece bazı gerçekleri kabullenmek egona ağır geliyor ;) inan evrimin kısmen kanun kısmen teori olduğunu bile idrak edecek bir beyin kapasiten bile yok anca dinlere küfür ederek kendini avutur, rahatlatacağını sanarsın. Astronomide Edwin Hubble açık açık evrenin genişlediğini söylüyor. Zariyat Suresi 47'de aynen geçtiği gibi... Şimdi bana o zamanlar tahmin ediliyordu yazılan metinler yunan hurafelerinde bilmem neredede var dersin. Tabi efendim Hz. Muhammed o kadar hurafelerin içinden gelipte en bilime uygun olanları kurana koydu 🤣 yetmedi Demirin gökten indiğini, Yaşadığı arap çöllerinde denizin alt derin karanlık katmanlarını tahmin etti. Hızını alamadı rumların savaşta tekrardan galip geleceğini geçmişten geleceğe haber vererek bildirdi Rum 1-2 sen kendini fazla kandırmaya çalışma arayış ihityacı varsa arananda vardır. Esma-i ilahiyenin cilvelerini şeytan bulanıklaştırır ve insanı netlik arayışına iter. Maalesef buda imtihanın bir parçasıdır. Eğer insanoğlunun istediği gibi her şey apaçık ve net olsaydı sen allahı inkar edemezdin hepimiz iman etmek zorunda kalırdık. Buda kuranın söylediği imtihan vurgusu ile çelişirdi. Oda bir tarafa insanların çok büyük saygı gösterdiği değerlere böyle yaklaşman senin ne kadar ahlaksız bir karakterde olduğunu gösterir. İnanmayan insanların çoğu bile kutsal değerlere saygılı olur sen iyice acınacak hale gelmişsin birileri canınıda yakmış olabilir hadi canüm bay bay
Cevap sahibi4 ayKuran evrimle çelişmiyor dediğin yerde zaten resmen cehalet fışkırdı senden be. Ulan herif Kuran'a yazmış Tanrı adına. Biz sizi çamurdan yarattık sonra ona ruh üfledik diye.
www.kuranvemeali.com/ademin-yaratilisi-ile-ilgili-ayetler- 4 ay
Gördüğün gibi ilk halife diyor ilk insan demiyor kendini zorluyorsun. Bana Adem ve Eşi ilk insansa Allah meleklerine ben bir halife yaratacağım dediğinde melekler Allah'a kan dökecek, zulüm çıkaracak/bozgunculuk çıkaracak birini mi yaratacaksın? Diyor. Melekler daha yaratılmayan insanoğlunun kan dökeceğini, zulüm çıkaracağını/bozgunculuk çıkaracağını nereden biliyor? Adem ilk insansa melekler yaratılmamış birşeyi bilinmeyeni ( gaybı ) nereden biliyor? Bu ayette açıkça insanın nasıl bir varlık olacağını biliyor ve Allah'a söylüyor. Sana sadece şunu söylemek istiyorum; örnek fizik dersinde sana bir konuyu fizikçi çok rahat anlatır ama biz hemen rahat bir kerede anlar mıyız? Bence anlamamız imkansız gibi bir şey çünkü o fizikçiden öğrenerek o konunun çok katmanlı derinliklerine girmemiz gerekir. Kabaca bir hesaplama yapalım fizik biliyor musun bilmiyorum. Orta boy bir ansiklopedi yaklaşık 50 milyon kelimeden oluşur. Ciltlenip kitap hâline getirilince genişçe bir kütüphane rafını doldurur. Maksadım şu: Bu kadarlık bir hacim bir toplu iğne başı kadar alana sıkıştırılıp yazılabilir mi? Bu soruyu sormak dinlemek söylemek bile ilk bakışta saçma gelebilir. Bir toplu iğne başı 1 mm² olsun; demek ki bu 4 trilyon atoma tekabül eder. O atomları her kenarda 10 atom olmak üzere 100’er atomluk kareler şeklinde düzenlersek, o zaman toplu iğne başında bu karelerden 40 milyar adet elde ederiz. Bu karelerin her birine atomlardan bir harf kazınabilecek demektir. Bir kelime ortalama 6 harf diyelim; 28 milyar tane kareyi 4,7 milyar kelimeyle doldurabiliriz. En imkânsız saçma görünen olaylarda bile farklı farklı bakış açıları elde edebilirsen, anlaşılması güç mantıksız gelen birçok konunun açık olduğunu görürsün. Yani olayların kader tezgâhından öyle sırlı ve iç içe bir akışı vardır ki, kudret-i sonsuzun hikmetiyle bakamazsan, imkân dâhilindeki nice olaylar bile açıklanamazlığın mahkûmu olur. Bütünü hep parçada arayana, sürekli kaos içinde kalmak kaçınılmazdır.
- 4 ay
Burada asıl çıkarılması gereken konu, yüzeyden mantığa ulaşamayan bir konunun, bakış açılarının aynı zamanda katman derinliklerinde gizli olmasıdır. Bu durum fizikte somutsal mantığa ulaşmak için aşamaları akl-ı selimle idrak ederken, Kur’an-ı Kerim üzerinde soyutsal aklî idrakı çözümlemek için uğraş vermeyi neden gereksiz bulursunuz?
Cevap sahibi4 ayİşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirdik. Kuşkusuz Allah dilediğini doğru yola iletir.
kuran.diyanet.gov.tr/.../16-ayet-tefsiri
Kimse kusura bakmasın tanrı bana hem apaçık ayetler indirdik diyecek sonra da aslında o ayetlerde gizli anlamlar sakladık diyecek öyle mi? Bu bile bu kitabın tanrı sözü olmadığına tek başına delildir. Net yani- 4 ay
Sen inatlaşmaya devam et bunuda yanıtlayım artık sana bir şey açıklamayacağım. Öyle bir zorunluluğumda olduğunu düşünmüyorum. Eline ortaokula, liseye giden bir çocuğun herhangi bir dersin ders kitabını al ve herhangi bir konuyu aç sana apaçık anlatır. Fakat sen hemen okuduğunda o konuyu anlar mısın? Evet dersen yalan söylersin o zaman öğretmenler ne bka yarıyor? Çocuklar eline kitap alsın okusun öğrensin öyleyse madem kitapta apaçık söylüyor. Nasıl her dersin bir kitabı, öğretmenleri varsa bizim dinimizinde bir kitabı, öğretmenleri vardır. Sana düşünmeni istediğim bir soru sorayım; kuranı kerimde her şey dediğin gibi net anlaşılır olsaydı ali imran suresi 7 ayetinde söylenilen muteşabih, muhkem yapmamız istenir miydi? Veya net olsayı kuran zamana uyan bir kitap nasıl olurdu? Uğraşamam artık senle git muteşabih, muhkem nedir bak yeter artık salğa anlatır gibi anlatıyorum
Cevap sahibi4 ayYaa sen ne takoz ne inatçı ne laf anlamaz bir tipsin yaaa. Herifin sapıklıklarını net olarak ortaya koyuyorum bin tane figür bulup zillerinle sallamadığın kalça ritmi kalmıyor. Önüne kuranın net olarak insan yazması olduğunun kanıtlarını koyuyorum yine bin türlü kalça sallamalar dansözlükler. Ulan muho kendisi Tanrı ağzından demiş ben bu kuranı apaçık yazdım diye. Zaten sapık muhonun olayı o... yıllar geçtikçe duruma göre kıvırmak ve kendisini yalanlamak. Kuran denen safsatada bin tane var böyle birbirine çelişen şey. Müteşabih falan yok. O dediğin klasik islamcı yalanları. Git bak bakalım en baba islam alimlerinin tefsirlerine. İmam ebu hanefiden şafiye hambeliye maturudiye kadar hepsinde kuranın evren tabirinde dünya merkezdedir. Güneş dünyanın etrafında yörüngede gezer. Gece oldu mu balçıktan gözelere batar sonra diğer taraftan balçıktan gözelerden çıkar. Ne zaman galileo çıkar evren modelini netleştirir hemen islamcı dansözler müteşabi ayet yalanına başlar. Başlar kıvırmaya göbekler kalçalar atılır. Hemen eskiler yalanlanır nabza göre yeni şerbetler verilir. Sen kime ne anlatıyorsun. Senelerim heba oldu benim sapık muho ve onun yalanları ve dini yüzünden. Bunun gibi bin tane örnek koyarım senin önüne. Senelerim geçti benim bunları araştırmakla
- 4 ay
Tamam en büyük allah sensin s g
Cevap sahibi4 ayBen Allah falan değilim peşinden koştuğun hadsiz sapık gibi Tanrı ağzından milleti dolandıraak kadar ne hadsizim ne dolandırıcı ne de k*r*ktersiz. Koskoca Tanrı'yı kendi yatak odasına kadar sokup kendinden 44 45 yaş küçük ayşeyle ağız dalaşına kadar ortak eden bir dolandırıcıya bu kadar net kanıta rağmen hala inanıyor olmanız resmen akıl tutulması. Başka diyecek bir şey bulamıyorum.
- 4 ay
Hz. Muhammed hakkında ortaya atılan bu sözleri okuyunca insanın aklına şu geliyor: Bu bir cehalet örneği mi yoksa bilinçli bir iftira mı? Çünkü kullanılan dil daha en baştan niyeti ele veriyor. “Sapıklık”, “zavallı kız”, “katliam yaptı” gibi ifadeler tarih anlatımı değil; ucuz bir ajitasyon, düşük seviyeli bir propaganda ürünüdür. Tarih konuştuğunu sanan ama aslında slogan kusan bir zihniyetle konuşmakta benim aptallığım. Böyle bir üslup kullanan biriyle tartışmak bile çoğu zaman vakit kaybıdır çünkü ortada hakikati arayan bir akıl değil, önceden hüküm vermiş bir öfke vardır. “Geliniyle evlendi” diye bağıranlara bakalım. Mesele Zeyneb bint Cahş ve Zeyd bin Harise üzerinden çarpıtılıyor. Ama özellikle gizlenen şey şu: Zeyd onun öz oğlu değil, evlatlığıydı. O dönemde evlatlık sistemi biyolojik bağla karıştırılıyor, toplumsal ve hukuki karmaşaya yol açıyordu. Bu evlilikle birlikte “evlatlık öz evlat değildir” gerçeği fiilen ortaya kondu. Yani ortada anlatıldığı gibi ne gizli bir arzu var ne de sapkın bir durum; aksine doğrudan bir toplumsal düzenleme var. Bunu bilmeyen ya cahildir ya da bildiği halde çarpıtıyordur.
- 4 ay
Ortası yok. “Süt kardeşinin karısını aldı” iddiasına gelince… Bu artık tartışma bile değil, düpedüz uydurma. Güvenilir hiçbir klasik kaynakta böyle bir olay yok. Ama bu tarz iddialar ısrarla dolaşıma sokuluyor. Çünkü bazıları için gerçeklerin hiçbir önemi yok; önemli olan zihinlerde kirli bir iz bırakmak. Bu, dürüst bir eleştiri değil; basit bir karalama tekniğidir. Asıl duygusal istismar ise Safiyye bint Huyey üzerinden yapılıyor. Hayber Savaşı sonrası yaşananlar alınır, bağlamından koparılır ve sanki kişisel bir vahşet hikâyesiymiş gibi sunulur. Peki kimse şunu sormaz mı: 7. yüzyılda savaş sonrası esirlere ne yapılıyordu? Sadece Araplar mı böyleydi? Hayır. Bizans da aynıydı, Pers de aynıydı, dünyanın tamamı aynıydı. Esirlik ve cariyelik o çağın acı ama evrensel gerçeğiydi. Ama işine gelmeyen bu gerçeği görmezden gelir, sonra da modern dünyanın koltuğundan ahkâm keser. Üstelik özellikle gizlenen bir gerçek daha var: Safiyye cariye olarak tutulmuyor, azat edilip nikâhlanıyor. Yani statüsü yükseltiliyor, koruma altına alınıyor. Bunu görmezden gelip olayı “vahşet” diye anlatmak ya akıl tutulmasıdır ya da bilinçli bir çarpıtmadır. “Ailesinin gözleri önünde öldürüldü” gibi cümleler ise tamamen dramatizasyon içerir. Savaş dediğin şey zaten acıdır; ama bunu kişisel bir sadizm gibi anlatmak ya tarih bilmemektir ya da bilerek yalan söylemektir. Asıl sorun şu: Bugünün değerlerini alıp 1400 yıl öncesine yapıştırıyorlar, sonra da “bak ne kadar kötü” diye bağırıyorlar. Bu, tarih okumak değil; tarihe karşı kibirli bir cehalet sergilemektir. Eğer gerçekten samimi olsalar, aynı dönemdeki diğer toplumları da aynı ölçüyle yargılarlar. Ama yapmazlar. Çünkü burada amaç adalet değil; seçici bir saldırıdır. Eleştiri elbette yapılır ama eleştirinin de bir ahlakı vardır. Bilgiye dayanır, kaynakla konuşur, bağlamı hesaba katar. Burada gördüğümüz şey ise bilgi değil; yarım yamalak duyumların öfkeyle süslenmiş hâli. Bu ne akademidir ne düşünce; bu sadece gürültüdür.
- 4 ay
Sonuç olarak bu tür söylemler ilk bakışta sert ve etkileyici görünebilir ama içi boş birer propagandadan ibarettir. Gerçekle yüzleşmek emek ister, kaynak ister, akıl ister. Ama iftira atmak kolaydır; birkaç çarpıcı kelime, biraz duygu sömürüsü ve bolca cehaletle herkes konuşur. Hakikat ise gürültüyle değil, bilgiyle ortaya çıkar. Kaynak listesini atıyorum çok istersen site olarakta atarım o kadar bilgin var skgt kendin bak onada.
Kaynaklar: Kur'an-ı Kerim (Ahzab Suresi 37. ayet), İbn Hişam – “Sîretü'n-Nebî”, İbn İshak – “Sîretü İbn İshak”, Muhammed bin Cerir et-Taberî – “Tarihü’r-Rusul ve’l-Mülûk”, Sahih Buhari, Sahih Müslim, Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları ve klasik İslam tarihi literatürü.
Cevap sahibi4 ayAbi yok yaaa takoz her yerde takoz. Ne anlatsak boşuna. Yemin ederim şubları ağaca suya anlatsam o bile anlamıştı. Ulan bu kadın düşkünü sapık sırf sırf zikinin keyfi için ve kendi gelinini zikmesini haklı çıkarmak için kurana yazdığı ayet yüzünden 1400 senede kaç tane anasız babasız çocuk eblat edinilmediği için bit ömür sefalete öahkum oldu kimbilir. Belki de yüzmilyonlarca.
Ayrıca bu cani sapık pijjj elinde fırsatı olsa kadın için herkesi gözünü kırpmadan katlederdi beee.
Sırf 17 yaşındaki genç güzeller güzeli Safiye'yi kendi zikmek için babasının ve erkek kardeşlerinin kafalarını onun gözleri önünde kestirip kendine cariye yapmadı mı hadi buna da yalan de .- 4 ay
Bak açık konuşuyorum: bu anlattığın şey tarih değil, dümdüz çarpıtma. Hayber Savaşı “bir kadın yüzünden katliam yapıldı” diye anlatılacak kadar basit bir olay değil. O dönem Medine ile Hayber arasında zaten siyasi ve askeri gerilim var. Hayber; güçlü kaleleri olan, bölgesel güç dengesinde önemli bir yer ve daha önce Medine’den çıkarılan Beni Nadir gibi grupların da yerleştiği bir merkez. Yani ortada kişisel bir mesele değil, savaşın kendisi var. Safiyye bint Huyey üzerinden anlatılan “ailesi gözünün önünde vahşice öldürüldü, sonra zorla alındı” hikâyesi ise tamamen dramatize edilmiş bir anlatı. Safiyye’nin babası Huyey bin Ahtab savaş sırasında öldürülüyor, evet. Ama “kızının gözünün önünde özel olarak infaz sahnesi kuruldu” gibi bir şey ne güvenilir kaynaklarda var ne de olayın anlatımında geçiyor. Gerçek olan şu: savaş var, çatışma var, insanlar ölüyor ve esirler alınıyor. Safiyye de bu süreçte esir statüsüne giriyor, sonra azat edilip evlilik gerçekleşiyor. Olayın özü bu. Geri kalan “gözünün önünde katliam izlettiler” tarzı anlatılar tamamen sonradan üretilmiş abartı ve propaganda. “Bir kadın için herkesi öldürdü” iddiası da aynı şekilde saçma. Bu, komple savaş bağlamını silip olayı tek bir duygusal hikâyeye indirgemek demek. Bu tarih değil, hikâye yazmak. Net: ortada anlatıldığı gibi kişisel vahşet senaryosu yok. Olan şey dönemin savaş şartları ve bunun sonradan bugünün duygularıyla çarpıtılması.
- 4 ay
KAYNAKÇA (GENİŞ)
1. KLASİK İSLAM KAYNAKLARI (BİRİNCİL)
Kur'an-ı Kerim
Sahih Buhari
(Kitabü’l-Megazi, Nikâh bölümleri)
Sahih Müslim
(Nikâh, Cihad bölümleri)
Sünen Ebu Davud
Sünen Nesai
Sünen İbn Mace
2. SİYER VE ERKEN TARİH KAYNAKLARI
İbn İshak – Sîretü İbn İshak (orijinal rivayet çekirdeği)
İbn Hişam – Sîretü’n-Nebî (düzenlenmiş siyer metni)
Muhammed bin Cerir et-Taberî – Tarihü’r-Rusul ve’l-Mülûk
İbn Sa’d – Kitabü’t-Tabakatü’l-Kebir
3. MODERN İSLAMİ AKADEMİK KAYNAKLAR
Diyanet İşleri Başkanlığı – TDV İslam Ansiklopedisi
(Safiyye bint Huyey, Hayber Savaşı maddeleri)
W. Montgomery Watt – Muhammad at Medina
Martin Lings – Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources
Fred Donner – Muhammad and the Believers
4. ORYANTALİST / BATILI TARİHÇİ KAYNAKLAR ( TARAFSIZ KAYNAK DERSİN ŞİMDI )
William Muir – The Life of Mahomet
Montgomery Watt – Muhammad at Mecca / Medina
Karen Armstrong – Muhammad: A Prophet for Our Time
Patricia Crone – Meccan Trade and the Rise of Islam - 4 ay
YIKILLL!
En İyi Cevaplar
Aile & Toplum konusunda 4,1b cevap paylaştı. O zaman diğer aşamaya geçebiliriz:
Müslüman birisi ateist birine saygı duyabilir mi ve sevgi besleyebilir mi? Eğer sevgi beslerse “sadıklarla beraber olun” ayetikerimesini reddetmez mi, saygı duyarsa da ahkamışeriyyeyi reddeden ve haleden uygulamaları bir nevi destekleyip “Allah’ın indirdikleriyle hükmetmeyenler kâfirlerin/zalimlerin/fasıkların ta kendileridir” ayetikerimesine ters düşmezler mi.18 Yorumla- 5 ay
Kardeşim her doğru her zaman söylenmez diye bir söz var bilir misin? şu an ülkemiz kemalizmle yönetiliyor insanların onu çok sevmeside bundan dolayı çok normal. Kuran inerken bile inanmayan veya tamamen kabul etmeyen insanlara yollar göstere göstere kendine çektiğini unutmamalıyız.
- 5 ay
“Her doğru” dediğin şey Kur’an yalnız. Müslümanlara kısaca aklınızı başınıza alın diyoruz ne var bunda yoksa etliye sütlüye karışmadan münafıkça mı yaşamalıyız ;)
Ne kuranı inmesi ya onunla bu bir mi. 600 senelik ve daha gerisi olan toplum hiçbir zaman böyle rezil rüsva hâle gelmemişti bak sen ağır kayaya çarptın şu an bana sökmez öyle ılımlı müslüman söylemleri :) kâfire cihat kafası beslemeyen adamın imanında şüphe vardır. Sen biraz daha araştırmaya devam et tam olamamışsın. - 5 ay
Neyse soruna kısa cevap vermek gerekirse, ahmak Müslümanları kandırmak ve o adama olan sevgilerini korumak için hâlen o adamı Müslüman göstermeye çalışıyorlar. Olay bu. Onlar da biliyorlar ki halk bilinçlense bak bakayım 1 tane putu kalıyor mu ortalıkla.
- 5 ay
Ilımlı Müslüman ayaklarına felan yattığım yok sende at gözlüğünü çıkarda insanlar bilinçlenmediği sürece tepki göstereceğini anla kuranda helak edilen kavimlere bak ayetleri oku allah önce hep uyardı teblih etti ve sonra helak etti yani rabbimiz insanları önce bilinçlendirmekten yana ama bu saldırıyla değil eğitimle olacak bir şey düzgün eğitim olursa zaten insanlar tepki göstermeden kabul eder biraz aklınızı kullanın bu kafayla kurunun yanında yaşta yanar chpyi iktidara getirirsiniz o kadar emek vererek buraya kadar geldik devamını eğitime borçluyuz...
- 5 ay
Cevap bekliyorum
- 5 ay
Üslubunu düzelt sonra konuşalım.
- 5 ay
Özür dilerim seni dinliyorum konuşabiliriz.
- 5 ay
Teşekkürler.
Özele gel orada ele alalım bu konuları.
5 ayAtatürk dinsiz değildi. Atatürk sahte dincilere hurafelere savaş açtı. Bugun bende musliman olmama rağmen 25 30 senelik arkadaşlarım bile bazı sozlerimden dolayı beni dinsiz ilan ediyor. En meşhuru atatürk ün gokden indirildiğine inanılan sozler. Atatürk orada italyan bir casusun yazmış olduğu hatıratından bir alıntı yapıyor. Ve bunu bilim ile birleştiriyor. Tarihçiysen bu durumu bilmen lazım.
05 Yorumla- 5 ay
Bak ben atatürke saygım gerçekten sonsuzdur. Fakat dostum Uğur Mumcu - Kazım Karabekir anlatıyor adlı kitabında aynen Mustafa Kemal, Kazım Karabekire aynen şunu söylüyor "Evet karabekir kuranı türkçeye çevittireceğim. Türkoğlu o arapoğlunun zırvalıklarına kanıp budalalık edip durmasınlar." Grace Ellison - Ankara 'da Bir İngiliz Kadını / Sayfa 23 Atatürk aynen kullandığı ifade şu şekildedir. "Benim bir dinim yok bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını arzu ediyorum." Diyor. Bunlar birkaçı daha fazla kaynak söylemek istemiyorum çünkü çok daha ağır ifadeler var. Fakat bu Atatürk'ün bu devlet için iyi şeyler yapmadığı anlamınada gelmez. Tarih kaynaklarla konuşulur bende atatürkün dine hoşgörü ile bakmasını çok isterdim. Buda onun görüşü belki deist veya agnostik olabilir. Oda atürkün iç dünyası bizi ilgilendirmiyor.
- 5 ay
Yok kanka boyle bir ithamım yok zaten. Atatürk inançlı da olsa inançlı da olsa yaptıklarını inkar eden herkesin canım olduğunu düşünüyorum. Fakat kazım karabekir ile Atatürk ün arası hiç bir zaman iyi olmadı. Bu sadece bir söylenti. Dolayısıyla bize sadece yaptıklarına bakmak kalıyor. Musliman olmayan meclisi islam bayrağı ve mevlu dualarla açtırmazdı. Ya da kuranı çevirtirken boyle bir niyeti olsaydı neden saygın bir adama çevirttirsin ki gibi mantığın anlatılanlara ters olduğu durumlar var... Ben yazılan soylenenler ile fiili olarak yapılanları karşılaştırıyorum. Mesela bugun bilgi çağındayız ona rağmen başkanın tv lere çıkıp canlı canlı yaptığı soylemleri bile bugun bir kısım insan yok yaa oyle demedi diye biliyor. Medya manippilasyonları çarpıtma her daim var. Dolayısıyla benim baz aldığım şeyler zaman şartları, ve fiili ypaılanlar.
- 5 ay
Senden tek bir şey istiyorum. 1931 Yılında Milli eğitim Bakanlığı tarafından basılmış 4 ciltlik lise tarih ders kitabının 2'nci cildinde Muhammedin daveti bölümünde yazanları kendin oku. "Muhammed bazen yanlızlığa çekilir tefekkürler sonucunda kendi bulduğu ve yazdığı doğru olduğuna inandığı kitaba kuran denir. Diyor. Sana PDF olarak o ders kitaplarını atabilirim. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır. Atatürk'ün dini görüşleri hakkında elimde 100'den fazla kaynak var ve birçoğu birbiri ile çelişmiyor hepsimi provokasyon ile uydurulmuş şeyler söyler misin? Diğer başka kişilere yaptığım yorumlarıda okuyabilirsin ya bu durum atatürkü sevip sevmemenize engel bir durum olmaması gerekiyor o sizlerin tercihi ama gerçeklere neden tepki gösteriyorsunuz onu hiç anlamıyorum.
- 5 ay
Ben o tarih kitabını okudum. Sosyal medyada 17 sene boyunca tedavülde kaldığı soylenir yalan sonra ki sene kitap bastırılmadı bu ibareler yüzünden. Gözden kaçırılan konu su, o kadar çok dincilerin istismarına kalmışız ki ülke olarak adam bunu gorunce inancı sarsılmış belki nefret etmiş belki kafası karışmış belki de sadece hurafelere savaş açmıs... Bugun ailesi zorla tesettüre sokuyor diye 17-18 yaşında insanlar dinden çıkıyor ateist oluyor. İsyan ediyor vs vs. Yeri helince allaha küfre kadar giden aşırı dindar insanlar tanıyorum. Ben işin şurasındayım Atatük ü bu konuda aklamak ya da aklamamak gözümde hiç bir şey dğeiştirmiyor bunu belirttim zaten ama o dönem ne yapılması gerektiğine inandıysa o yapılıyordu. Ve o yapılanlar yüzünden bugun iran değiliz afganistan değiliz. Ya da bir ingiliz gibi sözde hristiyan değiliz. Ben müslimanım diye takılan tayyip döneminde daha fazla insan dinden çıkıyor Atatürk zamanında ise çıkmıyor ise Atatürk bu insanlardan daha az zarar vermiştir dine diyebiliyorum rahatça.
- 5 ay
Kendimizi kandırmayalım Türkler islam cumhuriyeti devleti kursaydı asla farslılar, afganlar veya araplar gibi bir millet olmazdı. Osmanlıyı 623 sene ayakta tutan tek sebep türklerin islam anllayışıydı. Üstad Bediüzzaman Said Nursi bunu çok iyi biliyordu islam ve fen ilimlerini birleştirdi. Mustafa Kemal Atatürk fen ilimlerini destekleyen bir âlimin konuşmalarını görünce takdir etmişti. 1921-1923 arası yıllarında Bediüzzamanı Ankara Büyük Millet Meclisine davet ederek konuşmak istedi. Ankara Meclis Odasındaki konuşmalardan sonra zaten islam ve fen ilimlerini birleştirme konusunda rahatsız olmuş kabul etmeyip aynen şu ifadeyi kullanmıştır Atatürk; "Bizim inkılaplarımıza karışma hür yaşa." Artık kaynak atmaktan yoruldum bunuda kendin araştır gör daha ne gösterebilirim ki...
Aile & Toplum konusunda 631 cevap paylaştı. Üstelik Kur'an eğitimi yasaktı Atatürk döneminde ve eğitim verenler gözaltına alınıyordu ve bu adama rahmet dua ediyorlar. Şu rahmet dua etmek bile imanı götürür.
12 Yorumla- 5 ay
Atatürk'ün cenaze namazı kılınmıştır. Fakat türkçe kılınmıştır. "Tanrı uludur." Diye Şerafeddin Yaltkaya çok az bir cemmatle oda kız kardeşi Makbule Hanımın ısrarından dolayı kıldırmıştır. Atatürk döneminde kuranın evlerde olmasında hiçbir sıkıntı yoktu. Fakat eğitim veriliyorsa çok ağır cezalar uygulanabiliyordu. Türkçe okunmasına belki izin veriliyordu.
Yapay Zeka Cevapladı
Atatürk’ün dinle mesafeli olması onun değerini azaltmıyor bence tam tersine dürüst duruşunu gösteriyor 🌿 İnsanlar Atatürk’ü çocukluktan beri kutsal bir figür gibi öğrendiği için farklı bir yönünü duyunca tehdit altında hissedebiliyor 😔
Senin sorgulaman çok kıymetli ama anlatırken üslup yumuşak olursa tepki de azalır 💬✨00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
3Cevap
- Aile & Toplum konusunda 519 cevap paylaştı.
5 ayZehra fatser die avukat var Atatürk'le ilgili aklndaki bütün soru işaretlerine cevap bulabilrsn
122 Yorumla- 5 ay
Zehra Fatser'i mi takip ediyorsun sen kız 👏🏻👏🏻👏🏻
- 5 ay
Evet bayagdr ediyorum. Tamer mi Taner mi ne acaroglu var birde Ankaralı ikiside
- 5 ay
Onu bilmiyorum ama Fırat Karlova, Nesibe Yıldırım, Yusuf Elmas takip ediyorum
- 5 ay
Yusuf elmas i biliyorum diğerleri baktm bulamadm neys
- 5 ay
Ben senin böyle Atatürkçü biri olduğunu bilmiyordum herkes Atatürkçü olamıyor çünkü
- 5 ay
Atatürk düşmanı sayfalarn altndaki bilgileri gerçek sananlar ülkenin eğitim seviyesinin nasl oldgnu gösteriyor ki tamda onlarn istedg gbi. Yönetmesi kolay sorgulamayan istedg herşeye inanan tam onlarn istedg
- 5 ay
Kesinlikle öyle maalesef
- 5 ay
Sizden tek bir şey istiyorum. 1931 Yılında Milli eğitim Bakanlığı tarafından basılmış 4 ciltlik lise tarih ders kitabının 2'nci cildinde Muhammedin daveti bölümünde yazanları kendiniz okuyun. "Muhammed bazen yanlızlığa çekilir tefekkürler sonucunda kendi bulduğu ve yazdığı doğru olduğuna inandığı kitaba kuran denir. Diyor. Sizlere PDF olarak o ders kitaplarını atabilirim. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır.
- 5 ay
Ee yani MEB tarafndan basildysa bu MEB in sorumlulug MEB in hatası ee yani
- 5 ay
MEB tarafından yazılan bişeyden Atatürk neden sorumlu olsun ki? Ben kırmızı ışıkta geçsem sana trafik cezası gelir mi? Böyle düşün
- 5 ay
@Sulfuric_Acid 1931 Yılında Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanıydı. Atatürkün dini görüşü dediğiniz gibi hoşgörülü olsaydı dine inanan insanlara MEB tarafından bu derslerin verilmesini doğru bulur muydu? Bakın ben Atatürkü kötülemiyorum onun din hakkındaki görüşünü söylüyorum yaptığı iyi şeylerde vardır. Seçme ve seçilme hakkı olabilir mesela ama gerçeklerinide kabul etmek gerektiğini düşünüyorum. Çok okumamız lazım.
- 5 ay
Günümüzde MEB in kitaplarnda o kadr çok saçma şey var ki Erdoğan nie engel olmuyor ona da bsi desene
- 5 ay
Erdoğanda Atatürk gibi diktatördür sadece dünya görüşleri farklıdır diyebiliriz. Bakın ben tarih araştırmacıyım siyasetle işim yok herkesin istediğini söylersem benim doğruluğum kalır mı?
- 5 ay
Siyasetle işin yok ama unutma ki Atatürk de siyasetçiydi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıydı
- 5 ay
Bu tarihçilerde kuaför gbiler birbirlerinin bı dedig bı dedgni tutmuyor bı tarafa göre Atatürk din düşmanı ki din düşmanı oldgna dair resmi bı belge kayıt yk bı şey yk anca lafta neymiş bunu demiş şunu demiş din düşmanı olmadgna dair belgeleri gözlerine soksan da bı kısmın gene görmez yapay zeka der öyle bı cahillk
- 5 ay
@Sulfuric_Acid Ben Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihini araştırdığımda bunlar çıkıyor karşıma farkındaysan onun cumhurbaşkanlığı hakkında bir görüşümü söylemiyorum. Kaynaklar neyi söylüyorsa onu atıyorum. Hepsi bu
- 5 ay
Çünkü hepsi taraflı tarihçi ben size tarihte olanları siyaset malzemesi yapmıyorum. Yapanlar kişilerden dolayıda beni kötü biliyorsunuz.
- 5 ay
Yorumum genel zaten sözde 1 tane tarihimiz var herkes farklı bsi diyor 😄 birde birbirlerini kötülüyor bu tarihciler nasl tarihçi bunlar anlamadm 😄😄
- 5 ay
Hanımefendi Tarih kaynaklarla konuşulur. Bir tarihçi ne anlatırsa anlatsın anlattığına dair aynı kaynağı kendiniz objektif bir şekilde bulup incelemeniz hatta bağlamında düşünmeniz gerekir.
- 5 ay
Bir de şöyle bir şey var Atatürk müslüman olsa ne hristiyan olsa ne veya ateist olsa ne farkeder? Herkesin günahı sevabı kendine ve ahirette kendisi hesabını soracak. O yüzden bence çok da düşünme
- 5 ay
Bir de tarih tabi ki kaynaklarla konuşur da yanlış kaynaklar da çok var ve senin kaynaklarının %99u yanlış
- 5 ay
@Sulfuric_Acid Tabikide öyle benim amacım hurafelere kapıları kapatmak ve bilinçlenmek bakın tarihini unutan toplumlar bir süre sonra aslınıda unutur kalıcı hafıza çok önemli varlığımız için...
Eğer Allah değilsen herhangi bir insanın dini görüşü seni ilgilendirmemeli.
14 Yorumla- 5 ay
Söz konusuda o bizi ilgilendirmez ama gerçeklerde inkar edilmez.
- 5 ay
Mesela neden tepki gösterdin? bende atatürkün dine hoşgörü ile bakmasını isterdim tabiki ama her insan aynı değil genel konuşuyorum.
5 ayTarih bölümü mü okudun yoksa Murat Bardakçı gibi öylesine araştıran biri misin?
034 Yorumla- 5 ay
Aynen Murat Bardakçı gibi bir araştırmacıyım Tarih bölümü okumuyorum.
- 5 ay
Murat Bardakçı kadar cahilsin demek ki. Bulduğun kaynaklar nedir bilmiyorum ama hiçbiri doğru değil buna eminim. Atatürk'ün TBMM açılışı yaparken dua eder vaziyette yanında imamla fotoğrafını da mı görmedin? Ne biçim araştırmacısın
- 5 ay
Dostum Atatürk 1924'de kadar zaten dini sorgulayan biriydi o döneme kadar bazı ayetleri sorgulamıştır fransızca mektuplarında geçiyor. 1925-1926 yıllarında fikirleri tamamen deyişti şüpheleri onu inkara götürmüştür. O gördüğümüz görüntüler sahte değil gerçek fakat yine sorguluyordu. Grace Ellison - Ankara 'da Bir İngiliz Kadını Adlı kitabında / Sayfa 23'te atatürk "Benim bir dinim yok bazen bütün dinlerin denizin dibini boyamasını arzu ediyorum." Diyor. Atilla Oral - Atatürk'ün Sansürlenen Mektubu / Sayfa 75'te "İkre, Bismi, Rabbi safsatasını esas tutmuş olan araplar." Diyor. Daha birçok kaynakta gösterebilirim ama tepki veriyorsunuz. Bak tekrar diyorum ben atatükü kötülemiyorum fakat bu kadar çok kaynağın hepsinin atatürkün, din ilişkisi ile ilgili görüşlerin birbiri ile çelişmemesi kaynaklarıda doğrulamaz mı?
- 5 ay
Bak saçma olduğu şuradan belli: Atatürk Fransızca mektup yazıp Fransız hristiyan birileriyle islamı mı konuşmuş. Çok saçma değil mi? Bahsettiğin diğer kitapları yazan Grace Ellison gazeteci ve Atatürk'le röportaj yapmış ve yazısında Atatürk'ü övmüş hep, diğeri Atilla Oral'ın sansürlenen mektupla ilgili bahsettiği mektup doğrulanmış değil. Yani Atatürk yazmış mı yazmamış mı belli değil
- 5 ay
Dostum fransızca mektubun resmini bile atabilirim. Hiç sorun değil hatta çeviriden kendin çevir atatürkün kendi el yazısı olduğundan okumakta zorlanabilirsin. Sadece düşünmeni istediğim tek şey şudur bu kadar kaynak Atatürkün dini görüşünü beyan ediyorsa aralarında çelişkiler az ve birbirine uyuyorsa kaynağın güvensiz olmasıda bir o kadar azalmaz mı?
- 5 ay
Peki Atatürk emir vererek Elmalılı Hamdi Yazır'a Kur'an mealini yazdırmış. Müslüman olmayan biri neden bunu yapsın ki? Bi bunu da düşün. Bu da senin bahsettiğin yazıları güvensiz yapmaz mı?
- 5 ay
Şimdi çıkmam lazım ama istersen sonra devam ederiz
- 5 ay
Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekirle bir konuşmasında kuranı neden türkçeye çevirtiğini söylüyor Uğur Mumcu - Kazım Karabekir Anlatıyor Adlı kitabında Sayfa 89'da yer alacak orada Karabekire söylediği ifade aynen şoyledir; "Evet Karabekir Kuranı Türkçeye çevittireceğim türkoğlu arapoğlunun zırvalıklarına kanıp budalalık etmesin." Senin şu an swnin söylediğin kaynak birkaç tane sana yaklaşık 100'e yakın kaynak gösteririm hepsi birbirini destekliyor. Atatürkün böyle bir dini görüşü olmasını hicbirimiz istemezdik fakat durum gerçekten böyle lütfen bol bol kitap okuyalım hep beraber yoksa hakikati göremeyeceğiz...
- 5 ay
Arapoğlunun zırvalığı dediği şey kimse okuma yazma bilmiyordu kulaktan dolma bilgilerle din bilgisi öğreniliyordu. Bu da sonunda yanlış bilgilere neden oluyordu. Şu anda 5 kişi kulaktan kulağa oynasa en baştaki A deyince sondaki Z der o bile doğru çıkmaz yani. Kaldı ki Kuran'ın vahiy edilişinden Atatürk'ün zamanına kadar 1300 yıl geçmiş kulaktan kulağa doğru aktarılması mümkün mü sence? Hayır bütün bilgiler zırvaya dönmüş halde yani. O yüzden Türkçe tercüme ettirdi herkes kulaktan kulağa duyarak değil insanların kendisi okuyarak anlasın diye.
- 5 ay
Sizden tek bir şey istiyorum. 1931 Yılında Milli eğitim Bakanlığı tarafından basılmış 4 ciltlik lise tarih ders kitabının 2'nci cildinde Muhammedin daveti bölümünde yazanları kendiniz okuyun. "Muhammed bazen yanlızlığa çekilir tefekkürler sonucunda kendi bulduğu ve yazdığı doğru olduğuna inandığı kitaba kuran denir. Diyor. Sizlere PDF olarak o ders kitaplarını atabilirim. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır. Lütfen artık siyasetten yana olmadığımı anlayın amacım çıkar değil tarihi hafızamızı korumaktır.
- 5 ay
MEB tarafından yazılan bişeyden Atatürk neden sorumlu olsun ki? Bunu daha önce de dedin ve ben de aynı cevabı vermiştim
- 5 ay
Devamında söylediğim gibi nasıl şu an ki MEB ramazan ayında dini etkinlikler düzenlediyse aynı durumu Mustafa Kemal içinde düşünebilirsin. Atatürk ve Erdoğanın aradındaki tek fark dünya görüşlerinin birbirinden farklı olmasıdır.
- 5 ay
Şu anki MEB Erdoğan'ın talimatına göre müfredat hazırlıyor onun dediğine göre hareket ediyor. Atatürk zamanındaki MEB Atatürk'e bağlıydı tabi ki ama Atatürk'e göre hareket etmiyordu bu 1. İkincisi Atatürk siyaset ile din işlerini birbirine bağlamadı hiç bir zaman ama Erdoğan bağladı. Atatürk bir de diktatör değildir. Diktatör olsaydı Osmanlı Devleti'nde ve Erdoğan sisteminde olduğu gibi bütün kanunları kendi lehine hazırlar ve saltanat sistemine devam ederdi. Atatürk parlamenter çok partili sistemi ve kadınlar dahil insanlara seçme ve seçilme hakkı verdi.
- 5 ay
Atatürk'ün döneminde daha çok partili sisteme geçilmemişti çok partili sistem İsmet İnönü döneminde 1946'da faliyete geçmiştir. Oda bir tarafa meb Atatürke göre hareket etmiyorsa lise tarih ders kitabında geçen anlatılar nedir? Atatürk dine hoşgörü ve bireysel mesele olarak baksaydı Milli Eğitim Bakanlığının bu müfredatından haberi olduğunda engel olması gerekmez miydi? ( haberi olmaması imkansız ) engel olmadıysa istediği buydu başka seçenek yok. Mutafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde kuran-ı kerimin evlerde olmasında hiçbir sakınca yoktu fakat arapca elifba okuma eğitimi veren insanlara çok ağır cezalar kesildi yasaktı. Arapça ezan okunduğu için kesilen cezalar, cemaatlerin tekbir getirdiği için kesilen cezalar vb. Devlet Arşivleri ( gov. tr ) onaylı sitesinden belge nuraması verebilirim kendiniz bakıp görebilirsiniz. Bakın ben bunları gerçekten taraf tutmak için söylemiyorum bana iftira atıyor gibi tepki göstermeniz gerçekten yorucu devletin kendi sitesinde olan belgelere dahi inanmayacak mısınız?
- 5 ay
Çok partili sisteme tam geçiş 1946 ama partilerin kurulmaya başlanması TBMM açılışından sonra olmuştur hatta ilk partiyi CHP olarak Atatürk kurmuştur. Bizzat benim anneannem, babaannem ve dedelerim 1928-1929-1930 doğumlu insanlar ve hayattayken kendilerinden Atatürk'ün böyle Kur'an'ı yasakladığını, Arapça ezanı yasakladığını hiç duymadım aksine gayet rahat dedem hafız olmuş ve babaannem Latin alfabesi bilmiyordu Arapça ve Farsça okuyup yazabiliyordu. Dinle ilgili hiç bir ceza yasaklama olmamıştır yani. Atatürk bazı hocaları idam etmiş bu da dini siyasete karıştırmak isteyen sahte dinciler. Bugünkü Cübbeli Ahmet, Halil Konakçı gibileri asmış ve elimde olsa ben de bunları ve bunlar gibilerini 2 dakika yaşatmam idam ederim. Lise tarih kitabında geçenler neymiş bi onları yaz bakalım? MEB'ı Atatürk yakından takip etmiştir üstelik çünkü eğitime çok önem veriyordu. Ayrıca o dönemki lise tarih kitabı günceli anlatamaz tarih kitabı çünkü geçmiş dönemde Osmanlı erken dönemini, veya daha öncelerini anlatır. Adı üzerinde TARİH kitabı. Yani Atatürk'ün yanlış yaptığı bişey yok gördüğün gibi
- 5 ay
Peki sana devlet arşivinden söylediklerime dair belgelerde atsam inanmayacak mısınız? Tarih senin benim ailemin yaşadıklarıya anlatılmaz. Kaynak olmadan konuşmak yanlış anlamayın ama okumamış, gelişmemiş insanların yaptığı harekettir. Bakın bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp bol bol atatürk ve din hakkında kitaplar okuyun kaynaklar arayın özellikle gov. tr onaylı devlet arşivleri sitesinden olsun. şu an ülkemiz kemalizmle yönetiliyor onu sevmeniz duygusal tepki vermeniz çok normal Lise tarih ders kitapları konusuna gelecek olursak bütün baskılar birbiri ile çelişmiyor aynı şekilde durmaktadır. dincilerin neredeyse tamamı kurandaki islama göre hareket etmiyor bunu sizde biliyorsunuz. Başka zaman yine konuşuruz...
- 5 ay
Dostum tarih, tarihi yaşamış insanlardan öğrenilir. Dedelerimiz nşnelerimiz de o tarihtir işte. O devri yaşamış görmüş kişilerdir çünkü. Ayrıca benim din hakkında okuyacağım tek kitap Kur'an-ı Kerim'dir. Onun dışında yazılmış olan hadisleri falan okumam. Kulaktan dolma bilgilerle ibn-i falan ibn-i filan kişilerinin Hz Muhammed'den 250 yıl sonra yazdığı kitaplar sadece Hz Muhammed hakkında zan olur. Ama benim bahsettiğim dedelerim ninelerim bizzat o tarihi yaşamış görmüş kişiler yani birinci ağızdan sağlam olan bilgilerdir. Atatürk ile ilgili de bir çok kitap okudum onlarda da Atatürk'ün bi kötülüğünü okumadım. Sadece çok çabuk sinirlenirmiş Gazi Paşa. Bu yanı kötüdür diyebiliriz. Paşa'nın rakı içmesi de dinsiz olduğunu göstermez tıbbın gelişmemiş olması ve Türkiye'nin ilaçlara erişimi olmamasından dolayı ağrı kesicidir alkol ve o dönemlerde çok kullanılan ağrı kesicilerdir. Çok şükür fazla baş ağrısı yaşayan biri değilim ama başım ağrıdığında ben de alkol içmeyi tercih ediyorum ilaç kullanmıyorum. Devlet arşivlerinde de Atatürk ile ilgili bilgiler yazıyor zaten. Ve yakın zamanda vefat eden rahmetli İlber Ortaylı hocamızdan da dinledim. İlber hoca amatör değil gerçek profesyonel tarihçiydi. Daha ne anlatayım sana. Ama şöyle bir durum vardır: başarılı olan herkesin bir kıskananı dolayısıyla o başarılı kişiyi kötüleyen kişi veya kişiler vardır. Fesatlık yani.
- 5 ay
Buyur özellikle hayatı kurtulsun diye sürgün edilen padişah torunları ve yine Atatürk zamanında yaşamış Galip Hasan Kuşçuoğlu
- 5 ay
Daha ne tarihi istiyorsun? Çok sağlam bu delilleri sundum işte
- 5 ay
Dünden beri beni ne yordun be sana tarikat, şeyh meyhi, erdoğanı bilmem neyi savunmuyorum şu at gözlüğünüz ile bakmayın insanlarada bana türkiye cumhuriyeti devlet arşivlerinde olan olayların nereden gelip girdiğini söyleyin. Atatürk'ün içkisi bilmem neyi benim zerre kadar umrumda bile değil ki oda bir tarafa içki içen padişahlar bile olmuştur. Özele gel sana devletin kendi sitesinden arşiv aratmayı belge numaraları ile nasıl yapıldığını göstereyim sadece kendin bak bana sen söyle atacağım belgelerde çocuklara kuran okumayı öğreten kişilere kesilen cezalar, tekbir getirildiği için kesilen cezalar, arapça ezan okunduğu için kesilen cezalar yer alacak bana bunların nereden devlet arşivine girdiğini söyle sana söz inanacağım. Bana dinin tek kaynağı Kuran'ı Kerimdir diyorsun ona bile müsade edilmemiş ki savunman bile Atatürk'ün CHP dönemiyle bile çelişiyor. Ailemizin söyledikleri devlet arşivleri ile çelişiyorsa ailemizin söyledikleri daha mı güvenlidir şimdi 😂 Duygusal tepki verdiğin buradan belli özel mesajlara gelirsen sana bütün kaynakları atabilirim kendi yorumlarım olmadıgını kendin fark edersin başka bir şey söylemenin bir anlamı olacağını sanmıyorum.
- 5 ay
Dostum benim dedem hafızdı diyorum öğrenmiş Kur'an-ı ve ceza falan yok olmamış hiç. Atatürk'ün dinlerle alakası yok yani isteyen müslüman isteyen hristiyan olabilir isteyen yahudi olabilir şeklinde yaşamış. Ne camiler kapatılmış ne de kiliseler. Savaşta ağır hasar görmüş yapıları yıkmışlar bu kadar
- 5 ay
Atatürk laikliği getirdi zaten. Laikl6din ile devlet işlerinin ayrılmasıdır
- 5 ay
Sana bir soru sordum sadece onu cevapla o zaman bende anlamış olayım. Devletin resmi arşivlerine ( gov. tr onaylı ) bu kaynaklar nereden geldi? Çok basit.
- 5 ay
Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her dine mensup insanların birbiri ile eşit bir şekilde güvence altında yaşaması demektir. Arşivlerde anlatılanlar laikliğe aykırı değilmidir?
- 5 ay
Arşiv linkini yolla hem de buradan yolla merak eden herkes baksın görsün
- 5 ay
devletarsivleri. gov. tr sitesine üyelik oluşturulup giriş yapılması gerekir. ( link atsamda açılmaz. ) size özelden telefon numaramı yazıyorum bana WhatsApptan mesaj atarsanız hem size belgeleri hemde belge taramanın nasıl yapıldığını gösteririm. Umarım yanlış anlamıyorsunuzdur şimdiden teşekkür ederim.
- 5 ay
Size takip isteği attım kabul ederseniz sizinle iletişime geçeceğim.
- 5 ay
Sen link at üyelik oluştururum ben gerekirse
- 5 ay
https://katalog.devletarsivleri.gov.tr/ bu siteye git üyeliğini oluştur bana dön
- 5 ay
Yarın bakıcam
- 5 ay
Şimdi bir post atıyorum bu konunun ikinci versiyonu "Atatürk ve Din 2" başlıklı ona bak siteyide belgeleride numaralarınıda koyuyorum.
- 5 ay
Postu attım bakabilirsin hem belge taramayıda öğrenmiş olursun onuda anlattım. Atatürk ve Din 2? ↗
Gizli Üye(30-35)5 aybeyni sulanmış hafızların dini diyor. gökten indiğine inanılan dogmaların değil akıl ve bilimin ışığında gidilmesi gerektiğini falan söylüyor
03 Yorumla- 5 ay
Evet bu ifadelerde kaynaklarda geçiyor ama bu durum provokasyon aracı yapılamaz.
Cevap sahibi5 ayprovakasyon falan yok.
- 5 ay
Genel söyledim.
- Aile & Toplum konusunda 3,1b cevap paylaştı.
5 ayAtama bi kez daha saygı duydum
02 Yorumla- 5 ay
Bu insanların en doğal hakkı fakat gerçekleride kabul etmek gerektiğini düşünüyorum.
- 5 ay
Açıkçası dini umrumda değil o yüzden bu konuda her gerçeği kabul ederim
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem