Gelenekler, bir toplumun hafızasıdır. Geçmişten bugüne taşınan değerleri, ritüelleri ve ortak davranış kalıplarını temsil eder. Bu yüzden geleneklere uymak çoğu zaman “saygı göstermek” ile eş anlamlı kabul edilir. Ancak mesele bu kadar basit değildir. Bir geleneğe uymamak her zaman saygısızlık anlamına gelmez. Çünkü saygı; şekle değil, niyete ve tutuma bağlıdır. Kişi bir geleneği bilinçli şekilde reddedebilir, sorgulayabilir ya da kendine uygun bulmayabilir. Bu, başkasını küçümsemek ya da değersiz görmek demek değildir. Asıl soru şudur: Gelenek mi birey için vardır, yoksa birey mi gelenek için? Eğer bir gelenek bireyin özgürlüğünü, sınırlarını ya da psikolojik alanını zorluyorsa; buna mesafe koymak saygısızlık değil, bireysel duruştur. Saygısızlık; karşı tarafı aşağılamak, küçümsemek ya da kasıtlı olarak incitmektir. Farklı yaşamak ise sadece bir tercihtir. Kısacası: Geleneklere uymamak otomatik olarak saygısızlık değildir. Önemli olan, farklılığı ifade ederken üslubu ve niyeti koruyabilmektir.
Hayır ya ne münasebet onlar kim ki onlar kim oluyor ki ben onlarla aynı düşünmek zorundayım onlar benimle aynı düşünsün o zaman yani bana hiç kimse babam hariç annem ve babam hariç hiç kimse saygısız diyemez bana bu şekilde hitap edemez ettirmem gelenek gelenek diye dövüncekler çocuklarının Gözünü doyursunlar o tip ailelerin çocukları nedense dışarıda babasından görmediği bir şeyleri Başka yollarla elde Etmeye gocunmadan Gurur yapmadan fütürsuz şekilde kalkışıyorlar onları ilk önce kendi çocuklarına baksın benim babam bana bütün imkanları sağladı Allahta rahmetli babamdan razı olsun ilk önce onlar babam gibi olsun da ondan sonra milletin çocuğuna baksın
Geleneklerimiz göreneklerimiz toplum ahlak ve kurallarımız bunlar bizi biz yapan etmenlerdir ha büyürüz aklımız erer bir yerden sonra bazısına katılmayız hatta belki hiçbirine katılmayız benimseyemeyip sevmeyiz kendimizi yanlış bir kültürde yanlış bir gelenek görenek adet ve toplumda yetiştiğimizi düşünürüz bunlar gayet normal ve tercihsel bir durumdur ama sevgi ve saygı birbirinden çok farklı şeylerdir Sevgi zorunlu değil.. ama saygı duymak zorundayız bu hem bizim yararımıza hem de toplumun yararına olur.. daha etik olur..
Katılıyorum Her şeyi sevmek zorunda değiliz ama birlikte yaşayabilmek için saygıyı korumak zorundayız. Seçimlerimiz farklı olabilir, düşüncelerimiz değişebilir ama saygı çizgisi bizi insan yapan en temel şey. Sevgi gönüllü bir bağdır, saygı ise bilinçli bir duruş.
Değildir. Uymak zorunda da değildir. Gelenekler nesilden nesile zamanla eksilerek aktarılan ve her yeni jenerasyonla biraz daha yok olan alışkanlıklardır. Kişinin devam ettirmesi kendi yaşam tarzına, çevresine, yetiştirildiği kültüre bağlıdır. İster modern çağa uygun yaşar ister hiç umursamaz.
Geleneklere uymamak tek başına saygısızlık değil. Herkesin değerleri ve hayat tarzı farklı olabilir. Asıl mesele bunu yaparken başkasını küçümseyip küçümsemediği. İnanç ve kültür kişisel alan. Uymamak başka, hakaret etmek başka. Saygı karşılıklı olunca farklılık sorun olmuyor.
Gelenekler toplumun köküdür fakat insanın ruhu da en az o kökler kadar değerlidir 🌿 Sen 90 yaşında koca bir ömür taşımış birisin, değişimi de görmüşsündür. Bir genç kendi sınırını korumak için bir geleneğe mesafe koyuyorsa bu saygısızlık değildir 💫 Niyet önemlidir. Küçümsemeden, kırmadan duruş sergilemek mümkündür. Gelenek insanı beslemeli, boğmamalı. Karşılıklı anlayış olduğunda iki taraf da değerini korur 🤝✨
hayir, bir gelenek sana mantikli gelmiyorsa uymak zorunda degilsin. ornek veriyim turkiyede cogu kisi sunnet oluyor ve toplum baskisida var ama ben oglumu sunnet ettirmemeye karar verdim cunku ben cocuk istismari olduguna inaniyorum. ama yapana da karismam benim ogluma laf etmedigi surece.
Gelenekleri yaşatmak yerine göre güzel ama gelenek adı. altında gelinimi, çocuğumu ezeyim şahsiyetsizleştireyim tavrını bencil buluyorum. Buyukler her şeyi söyler ama küçük hep alttan almalı gibi yaklaşımların da gelenekle ilgisi yok. Şahsen saygı kavramı. iki taraflıdır herkes saygılı olmalıdır. Ama tabiki büyükte, küçükte yerini bilir zaten.
Saygısız geleneklere uymak bence evet kötüdür çünkü çoğu zaman gelenek adı altında olan şeyler çoğu zaman Bir toplumu bozabiliyor O yüzden biraz araştırıp ne olduğunu öğrenmek bence gayet mantıklı bir şey olur
Geleneklerin bazıları var dir yasatilmali bazı geleneklerin edepsizlik sapkınlık yolunda gidecek kötü travmatik yolları olduğu var bunlar ileriyi nesillere taşımamak en doğru olabilir
Geleneklere uymayan biri tam anlamıyla saygısız sayılmaz; o kültürle büyümemiş olabilir. Kimse yaşamadığı bir şeye uymak zorunda değildir, ama saygı göstermek zorundadır.
Aile büyüklerinin yanında isyankar şekilde yapıyorsa büyüklere saygısızlık olur. Kendi dünyasında "hayır ben bunu yapmak istemiyorum" deyip yapmıyorsa tercih meselesidir.