Bir insan bir şeye karşı sabır gösterirken, onun karşısında o sabrı zorlaştıracak bir eylemde bulunmak (yemek yemek, su içmek) toplumsal olarak saygısızlık olarak kabul edilir.

Bir insan bir şeye karşı sabır gösterirken, onun karşısında o sabrı zorlaştıracak bir eylemde bulunmak (yemek yemek, su içmek) toplumsal olarak saygısızlık olarak kabul edilir.

Özellikle onu zorlamak için yapılıyorsa doğru değil insanı anlamda. Ancak onun işini kolaylaştırmak gibi de bir borcumuz yok. Kamuya açık bir alanda yeme ihtiyacını gidermek için hizmet veren bir mekanda etrafta oruçlu var mı diye düşünmek zorunda değilsin mesela. Ha bir parkta oturup yiyip içmemeyi tercih edebilir insan ama buna mecbur tutulamaz.
Keisnlikle doğru diyorsun
Teşekkürler. Karşılıklı anlayış ve samimiyet önemli.
Kimisi oruç tutamıyor özel sağlık problemlerinden dolayı kimisi de inançsız. Ama saygı önemlidir. Ne oruç tutan ne de tutmayan birbirini eleştiremez. Orucun anlamı zaten açlıkla sınanmak yani fakirin halinden anlamak ama tabi oruç sadece aç kalmak değil aynı zamanda nefsi terbiye etmek yani sadece yemek yememekle ilgili değildir. Ama çocukken biz oruç tutmadığımız zamanlar da bile aldıklarımızı ve yediklerimizi göstermezdik maddi yetersizliği olan insanların göz hakkı olmasın diye. Bence yenmesi doğru değil
Doğru değil tabii ki, bunu dile getirip "yiyemezsin" demek de doğru değil. Çevremde oruç tutan insanlar, tutmayanlara "sen oruç değilsin, tabii ki yeyip içeceksin" diyor, olay tam olarak bu zaten. Nefsinize hakim olamicaksanız tutmayın, nefsinize hakim olacaksınız da bir zahmet kimseye karışmayın.
Bazı şehirler de zaten lokantalar genelde kapalı oluyor. Bazılarında açık olsa da yemek mantıksız değildir. Çünkü kimin oruç kimin değil bilemezsin. Bildiğin kişinin karşısında oruç ise yemek içmek biraz abes olur. Yani saygıyı ne kadar bekliyorsan karşıdakine göstermek gerekir.
Toplumda çoğu kişi bunu saygısızlık olarak görse de konu aslında niyetle alakalı 🍃
Oruç tutmayan biri olarak bütün gün aç kalmak zorunda değilsin ama oruçlu insanların yoğun olduğu yerlerde özellikle onların gözüne gözüne yemek içmek biraz incitici olabilir 😔
Bence en güzeli denge kurmak.
Mecbursan yiyip iç ama gösterişe kaçmadan yap. Yanındaki kişi oruçluysa “Rahatsız olur musun?” diye sorman bile başlı başına kocaman bir saygı göstergesi 💛✨
Cevap
28Cevap
Ben yemem ayıp olur
sokakta ac gezen onca kısının yanında nasıl baska zaman rahatca yemek yıyolarsa sımdı de yesınler.
doğru değil, ama oruç tutan buna tepki verirse o da doğru değil.
oruçlunun yanında yemek yememeye çalışırsın ama sokakta ki insanlardan böyle bir şey bekleyemezsin kimse senin ibadetine uygun hareket etmek zorunda değil iraden yetmiyor saçma s. lak davranıyorsan zaten tutma senin ibadetinden hayır mı gelir.
Oruç Tutanların Yanında Yemek Yenmesi Bana Göre Çok ta Sıra dışı Bir şey Değil Çünkü Şöyle Düşünmek Lazım...
Adamın Biri Lokanta Sahibi Bu Adam Yemek Yapıp Satmak Zorunda O Lokanta Sahibini Karşında Çekinmeden Oturup Yiyebiliyor İnsanlar ve Lokantacı Bu Durumdan Memnun
Aksi Olacak Olsa Ramazan Dönemi Sadece İftar Saatinde Açan İftar Sonrası Kapatan Bir Sürü İşletme Var...
...
Karşılıklı saygı olmayan toplumlar yok olmaya mahkumdur...
Eyvallah
Ben takılmıyorum öyle şeylere. İsteyen istediğini yiyebilir ama ben oruç tutmasaydım yemezdim
Yanlışşş. Bu tip insanlar bana empatiden yoksun ve saygısız geliyor.
Bana göre saygısızlık insani olarak ahlaksızlık
Aynen doğru dedin vallah
İnsanların inancı ne olursa olsun kutsal değerlere saygı duymamız şart teşekkürler
Ahlaki olarak uygun değil. Ama yiyenlerde kötülenmemeli...
Bırak Alalh larından bulsunlar Alev :D
Kimse yolun ortasında yemek yemiyor. Yemek yenilen içilen yerlere de gitmeyin o zaman
@alevalaz doğru bulmuyorum vicdanlı ve saygılı bir hareket değil kesinlikle
Hayır etik değil fotoğraf da doğru değil başı kapalı olup uluorta yemek yiyen çok kız görüyorum sokakta
Bu senin bakis acinla ilgili. Ben etkilenmiyorum ama oruc tutmasaydim yemezdim.
👍👍👍👍
ben buna takilmam insanların değil Allah'ın rızasını kazanmak için oruç tutulur
Oruç açın halinden anlamak ise evet oruç tutanın gözü önünde yenilip içilir çünkü 11 ay boyunca açların gözü önünde yiyip içiyoruz herkesin aç olduğu yerde aç durmak kolaydır
yemek yerim kasmam bu kadar. ölüm orucu tutmuyor sonuçta iftarda bir şeyler yiyecek. orucun amacı açlığa dayanmak zaten
Doğrudur, kanunlara aykırı değildir. Örf ve adet ise yazısızdır ve bağlayıcı değildir. O yüzden rahatça yiyebilirsiniz
Ben yapmam, normalde restoranda bile dışardan görülecek yerlere oturmam,
Yani saygı duymak lazım ama tutan biri olarak yenmesi beni hiç etkilemiyor
Yanlış tabi ki ama ben nefsime bu konuda kolaylıkla söz geçiren biri olduğum için pek sorun olmuyor
İbadetini tanrıya göster bana insanlıgın lazım çok sevdigim bir sözdür bıraktım buraya
Yani yenmemesi makbül
Ben su bile içemem kişinin vicdanıyla alakalı
Hem günah hem yanlıştır
Açıktan yemek doğru değil
Değil tabi
Hayır doğru değil
Kesinlikle doğru değil. Herşeyden önce Saygısızlık
Sende aşk mısın nesin ya 😊
En azından saygılı olmak lazım
gayri müslümler saygı gösterirken bizim kendi sözde müslüman ya da inanmayan insanımız saygı göstermez üstüne üste çıkmaya çalışır.
Ben yanımda yenmesinden rahatsız olmam. Çayını bile demlerim, sorun yok benim açımdan.
Yanlış
Değil tabiki
Ben yemem.
Saygısızlık bence
Senin hiç başına geldi mi?
Bana çok oluyor ve çok aşırı sinirleniyorum o zaman
Hoş olmaz bence
Oruc tutanlar ortalarda dolasmazsin ben yerim
ye bişey olmaz
Yani ben böyle şeyleri aşırı dikkat ederim
Doğru değil.
doğru değil