Eğer oruç tutmuyor ya da tutamıyorsak, oruç tutan insanın yanında yemek yiyebilir miyiz?
Hayır, bu ona işkence olur.
Evet, oruç sonuçta nefis terbiyesidir.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Özgürlük başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Sen oruç tutacaksın diye ben neden yemek yeme özgürlüğümden feragat ediyim? İyilik için yaparsam yaparım ama iyilik yapmıyorum demek kötülük yaptığım manasına gelmez.
Mesela düşünsene yabancı bir ülkeye gidiyorsun ve ordaki bir dini inanışa göre insanlar teknolojiden uzak duruyor. Sen telefonla konuşurken birisi gelip saygı göster bana derde ne dersin?
Vay efendim ben nerden bilicem Türkiye de oruç tutulacak zaman belli ve biz çoğunluğuz ama bu aynı şey değil diyenler olacaktır. Bu yine haklı olduğunuz anlamına gelmez. Ha o bölgeye girme şartlarından birisi saygı gösterme zorunluluğuysa ve özel mülkiyet ise o farklı.
Bana ne ki? Istedigini yapsın. Sabır işi değil mi? Ben Allah'a söz vermişim.. Ablam tıpkı kadınların yaptığı gibi açlık çeken erkekler varken her yerini açıp gezenler gibi... o da sabretmek o da. Acı verir canın çeker ağlarsın ama cennet yüzü görmeyecek oldugunu düşündüğüm karşı taraf bence
Kimse kimseye sebepsiz hoşgörü göstermek zorunda değil. Herkes kendi bacağından asılacak sonuçta. Yemeğimi yerim istediğim yerde. Bunları hala aşamamışlar ise inançları zayıftır. Gelecek vaat etmiyor demektir.
Mesele oruç değil yolda bile yemek yemem çünkü aç var tok var imkanı olmayan var canı çekebilir❗️ Buna nefs terbiyesi diyen gitsin kendini terbiye etsin
Ya tansiyonu düstüyse ve hastalıktan tutamıyorsa da mı yemesin?
Hayır herkes dilediği gibi yer kimse bir şey diyemez sadece kapalı bir alanda daha uygun bence
Cevap
28Cevap
Merhaba, yenmemesi daha doğru ve uygun bir davranış olur. Tamam onlar iradeli olmalı ama biz yine de insanların ibadetini zora düşürecek davranışlardan elimizden geldiğince uzak durmalıyız. Çok istisnai bir durum olmadığı sürece konuya bu açıdan bakmalıyız diye düşünüyorum. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...
Yenilebilir. Sonuçta Allah bize akıl ve irade vermiş oruç tutmaya karar vermek gibi bir seçenek var ve sevabını alıyoruz. İftar ediyoruz sonunda. Oruç tutmayanda kendi kararı ve iradesi ile bunu yapıyor. Saygı duyulmalı herkesin fikrine.
Nezaket kuralları gereği yenmemeli eskidendi o mahallede bir şey yersek ailemiz kızardı şimdi ne yeniliyorsa sosyal medyada paylaşılıyor.
Saygıdan ötürü yenilmemeli...
Yenilmemeli. Saygı önemli
Yenilmesi ve içilmez
Yenmemeli elbette
Ben oruçluyken kimin ne yediğine bakmıyorum ama herkes bir olmuyo. Bazı nefisler yemeğe düşkün değilken bazıları tam tersi olabiliyo. Yani kısaca anlatmak gerekirse zaten zorlukla oruç tutan birini birde biz sınamış olmayalım.
Hayırlı ramazanlar dilerim🙏
Hasta , yaşlı ve çocukları bu yazımdan ayrı tutuyorum. Onları eleştirmek hata olur
Haklısın, hayırlı ramazanlar 🌸
Teşekkür ederim. Sorularında cidden çok güzel konulara değiniyosun.
Mutlu oldum 🙂🌸
Senin görüşlerin de oldukça kaliteli.
Sağ ol Sude kendine dikkat et , yeni sorularını bekliyorum.
Yani ben yemezdim ama sokaktaysam ve canım çok çok yemek istediyse yiyebilirdim çünkü ben tutmuyorum. bu yüzden de kimsenin karışmamasını isterdim. aynı şekilde tutanlarda bence karışmamalıdır yani herkes tutmak zorunda değil. tabi ki de yanlarında yemek yemese daha iyi olur ama kimse zorla tutturmuyor sonuçta bu yüzden de herkesin kendi tercihidir. yani isteyen yiyebilir istemeyen yemeyebilir tercih meselesidir. bu daha çok.
yani salında kişi biraz daha bekleyebilir illa yanlarında yemek zorunda değil ama yese de olur saygısızlık olmazdı.
Toplumda kimin oruç tutup tutmadığını kontrol edemeyiz.. insan şeker hastasıdır yemesi gerekiyordur yer, ya da inancı gereği tutmuyordur ya da kişisel sebeplerden buna karışmak doğru olmaz dışarda açık alanlarda yemek yiyebilirler sadece karşı tarafın oruç tuttuğunu biliyorsa o kişi ve rahatsız etmek amacı yapıyorsa bu saygısızlik olur.. her şeyden önce anlayış ve hoşgörü önemli yiyenin yemeyene yemeyenin de yiyene olmalı doğrusu bence budur... ben rahatsız olmazdım açıkçası
En çok sinirimi bozan da instada vegan birinin karşısında göstermek amacı ile vegan olmayan bir şey yedikleri zaman yorumlarda hep destekleyici yorumlar var ve %90 ı şu zamanda oruç tutuyor. Ve insanların kendisine saygılı olmasını istiyorlar. Gösteremedikleri saygıyı istiyorlar. Umrumda değil, ben yerim. Gidip gözlerine sokacak kadar da kendime saygımı azaltmam ama yerim ve eğer biri bir laf ederse lafını alır oturur aşağı
Kimse orucunu benim için tutmuyor. Birisi oruç tutuyor diye yanında, önünde yemek yememe hassasiyeti göstermek zorunda değilim. Benden böyle bir beklentisi olan da ibadetinin özünü öğrensin, kendini sorgulasın.
Ben oruç tutan insana tutmaması için baskı yapıp da zorla ağzına yiyecek içecek tıkmıyorsam, kimse de benim Ramazan ayında yiyip içmeme, ne yedip içtiğime karışamaz. Herkes haddini bilmeli. Nokta.
ben yerim bana mı tutuyor bana ne bunun saygıyla falan alakası yok
Osmanlı zamanında Müslümanlar oruç tuttuğunda Yahudi ve Hristiyanlar saygıdan dışarıda yemek yemezlermiş.
Bence yesinler. Ne olacak? Eğer ben dayanamıyorsam niye tutuyorum ki? Eğer tutuyorsam da yargılamam insanları yanımda yemek yiyorlar diye.
Bence yenmez ya, saygısızlık olur diye düşünüyorum 🧸😇
Yenir bu saygısızlık olmaz ama benim karakterime ters öyle bir şey yapmazdım
Yenmemesi daha doğru olur diye düşünüyorum. yazılı olmayan bir nezaket kuralı bu bence
Onun içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurmak gerekir
Ben yemem şahsen işkence ama yenilmez diye bir şey de yok
En İyi Cevap