Neden ailece toplumca oruç tutmayan dışlanma ve aşağılamaya maruz kalır?
3 ay
Genelde dışlayanlar Ramazan’da “takvalı”Müslüman kimliğine bürünenler oluyor. Çünkü kendileri normalde islâmı yaşamayıp bu ayda imana gelip oruç tuttukları için tutmayan kişileri görünce aşırı bir tepkiyle bunu karşılıyorlar. Belki de onlar gibi olmak istiyorlar fakat buna cesaret edemiyorlar.
Şahsen Ramazan dışında da islâmi çerçevede yaşamaya gayret ederim ve az önce Cuma’dan gelirken evimin yanındanki kafeler ağzına kadar doluydu ve bırak tepki vermeyi kafamı çevirip bakmadım bile, bana ne yahu. Ha belki bu kadar duyarsızlaşmak da doğru değil fakat ben her zaman diyorum bu milletin ilk problemi imandır. İnsanlar neye iman ettiğini bilmiyor. O kafede oturanlar belki de bir çoğu imansız kişiler her ne kadar kendilerini Müslüman olarak görseler de. Dolayısıyla önce kişi gerçekten inanıyor mu buna bakmak lazım. Bir kalpte iki sevgi olmaz. Ben hem laik olayım hem Müslüman olayım gibi bir kafa dinen geçerli değil.
Bu tepki çoğu zaman dinden çok “alışılmış düzen” bozulduğu için ortaya çıkıyor 🤷♀️
Toplumun büyük kısmı oruç tutunca tutmayan hemen göze batıyor ve insanlar ne yazık ki yargılamaya koşuyor.
Ailelerin bazısı da “el alem ne der” baskısıyla sert tepki verebiliyor 😕
Burada sorun senin tercihin değil. Hoşgörü eksikliği ve farklı olana tahammül edememek.
Sen kendi sınırlarını sakin ama net şekilde ifade edersen ve kendini suçlu hissetmezsen zamanla tepkiler de yumuşar 💛✨
Cevap
2Cevap

Köleyiz çünkü onların yaptıklarını, dediklerini yapmalıyız.
Artık oruç tutqnlar tepkiye maruz kalıyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?