+1 yılTutmayanlara karşı bir hoşgörüsüzlük görmedim etrafımda. Sadece dini açıdan tutmanın daha yararlı olduğunu söyleyerek seni iyi niyetle uyarmışlardır. Tıpkı şişman bir insana sen biraz kilo almışsın arkadaşım bu ara yediklerine dikkat et der gibi bir şeydir. Hoşuna gitmez ama doğrudur. Zaten seninle fazla samimiyeti yoksa oruç tutmanı tavsiye etmez.
Gelelim oruç tutmayanlara...
Oruç tutmayan insanların uyması gereken temel hoşgörü kaidesi vardır; Oruç tutanın yanında yemek yenmez.
Eskiden İstanbul'da bir Ermeni Hristiyan çocuğuna bir yiyecek aldığında evde yemesini, Bu zamanlarda Müslümanların oruç tuttuğunu, onlara hoşgörü göstermesi gerektiğini söylermiş. Nitekim saygı da göstermişler.
Fakat şimdi ülkemizde Müslümanlar bile buna saygı göstermiyor. Gözümüzün önünde şapır şupur dondurmaları yiyor, yemekleri götürüyor, sigarasını içiyor.
Bazıları karşısında yemek yiyerek oruçluya sevap kazandırıyorum kafasında gidiyor. Ama kendisi günah işliyor. Bu hoşgörü kuralına dikkat etse aslında sevap işler. Niye başkası sevap alacağına sen almıyorsun? İşin bir de ayıp tarafı var. Bir fakirin önünde yemek yemek gibi görgüsüzlük tarafı da...
Ama facebooktan yediği yemeği, gittiği yeri umursamazca paylaşan insanların olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Bunu görgüsüzlük olarak algılayamıyorlar dolayısıyla...02 Yorumla- +1 yıl
Asıl yobaz onlar aslında ama farkında değiller
- +1 yıl
malesef.
En İyi Cevaplar
+1 yılOruc tutmayorsa
*Bi hastalığı olmalı Allah yardım etsin
*Alevi olmali onlar muharrem ayinda tutuyor.
*sahura kalkamadı herhalde ondan tutmuyor
E hiçbiri değilse banane canım ister tutar ister tutmaz , kimse ben tutuyom diye bana karışıyor mu?
ya da tutsun diye birşey yapmadım, tutmuyor diyede birsey söylemek hakkım değil23 Yorumla- +1 yıl
Mükemmel düşünce
- +1 yıl
Teşekkür
- +1 yıl
Pardon az önceki az kaldı
Bir milyon çarpı Teeeeeeeeeeeşekkkkür
Edeeeeeeeeeeeeeeerim
+1 yılOruç tutmayana saygı gosterilsin diyorsun eyvallah da tutana neden saygı yok? Müslüman olmayanlar dahi oruç tutanlara saygı gösterirken aksine müslüman kardeşlerim saygisizlikta sinir tanımıyor... İbadetler Allaha yapılır kullara değil. Ama kulların kullar üzerinde hakları vardır ve bu din gözetmeksizin vardır. Yahudi kimsin dahi olsa hakkini gözetmen gerekir İslam aslında bazılarının sergilediği gibi kaba saba yobaz bir din değil. Aksine adalet merhamet saygı vs güzel ahlakin gerekliliğini öğretir.
Simdi isteyen tutsun isteyen tutmasin ama biraz hoşgörülü olup saygı gösterin birbirinize...
Ramazan orucunun 1 günü oruç tutmayan bir sene boyunca oruç tutsa ayni sevaba denk gelmez...00 Yorumla
Musluman bir ulkede olarak oruc tutan insan sayisinin cok oldugunu biliyorsundur. kimsenin inancini sorgulamak bana dusmez ama o insan Allah rızası icin bu orucu tutuyor karsisina gecip yemek yer su icer onu zorlar ve resmen isgence edersen o adam da sana saygi duymaz. onun haricinde insanlara gostere gostere bisey yapmiyorsan kimse sana oruç tutmuyorsun diye terbiyesizlik yapamaz kimseyi ilgilendirmez. bu durum karsilikli saygiyla alakali benim oruc tutmayan arkadaslarimda var asla onlara neden tutmuyorsunuz demedim onlarda gelip de dibimde su icmediler.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
+1 yıl“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” ( Bakara, 185)
velhasıl kelam.. kurtarabildiğimiz her insan bizim için nimettir.. biz sadece tavsiye edebiliriz. ama yok eğer tutmaz iseler karşımızda su içip yemek yeyişlerini iç geçirerek izleriz. sorun değil. elbet ramazan biter. veya akşam ezanı okunur..10 Yorumla
+1 yılİsteyen tutar, istemeyen tutmaz. Bu kimseyi ilgilendirmez; ama tutmayan kişiler de eskisi gibi tutanlara saygı göstermiyor. Adam elinde suyla, sigarayla sokak ortasında geziyor, lokantalar açık. Bunlara saygı mı gösterelim? Benim yanımda ne halt ederseniz edin, zerre kadar umrumda olmaz. Fakat saygı görmek istiyorsanız saygı göstereceksiniz.
42 Yorumla- +1 yıl
Lokantalar tabi ki açık olacak. İstemeyen tutmaz diyorsunuz iyi güzel. O insanlar nerde yemek yiyecek?
Ayrıca oruçtan bütün gün söylenen insan sevap mı işlemiş oluyor? - +1 yıl
Ben söylenmiyorum; ama bu tutmamayı haklı göstermez. Lokantalar açık olsun, ramazan ayı olduğunu bile bile karşında yiyip içenlere ne diyeceksin? Sessiz kalsan rahatsız olacaksın, laf söylesen orucun sevabı gidecek. Ne yapalım? Zaten ibadetlerimiz düzgün değil, belki orucumuz düzgün olacak. Onu da sizin midenizin keyfi yerine gelecek diye tutmayalım mı? Suçu birazcık kendinizde arayın. Oruç tutan 100 kişi mi haklı yoksa kendini bilmez saygısız 3-5 kişi mi haklı? Birazcık geçmişinizi, örf ve adetinizi araştırın da ondan sonra millete adalet dersi verin.
oruç tutmak tamam farz. ama namaz da farz. Allah öteki tarafta ilk orucu değil namazı soracak. adam namaz kılmıyor 30 gün oruç tutmuş gene cehennemlik. ilk namazını kıl sonra oruç tutmayanlara salla. bu iş böyle. ben 5 vakit namazımı kaçırmam elimden geldiğince kılarım kılamazsam kaza ederim. ama orucu 5 gün tuttum
22 Yorumla- +1 yıl
Aynen haklısın abi kıza bari başını ört desen bir saat sen bana nasıl karışırsın diye çemkirir kalmış millete yazık siz yoldan çıkmışsınız diyo 8 yaşımdan beri tam tutuyorum şurda bir hafta tutmadım herkes müslüman kesildi başıma
+1 yılBen orucumu tutarım, tutanda kendine tutmayanda! Hesabını herkez kendi verecek. Kimseyle kalkıp sen neden tutmuyorsun diye muhattap olmam beni de ilgilendirmez...
Laakiin, Müslümanların oruç ayında sen nasıl yiyip içersin diye çocuğuna sitem eden gayrimüslimlerin olduğunu bilmek, müslüman memleketinde müslümanım deyip oruç tutmayıp bide din kardeşine saygı göstermeyenleri görmek insanı üzmüyor değil...00 YorumlaBöyle bir durumu abartmak çok normal. Adamın sağlığı yerinde oruç tutmamak içi herhangi bir nedeni bile yok ama tutmuyor bu kadar tepkiyi hakediyo.. Ayrıca saygısız olan buna tepki gösteren bizler değil sizlersiniz o kadar insan oruçken siz oruç tutmayanlar kendiniz tutmadığınız gibi tutanlarada saygı duymuyosunuz dışarıda orda burada yiyip içiyosunuz hiç utanmadan..
02 Yorumla- +1 yıl
O insanlara saygı duy diyen yok zaten sen sana saygı duyana saygı duy
Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı. Sadece kucuk bir saygibekliyolar. Adamlar bayanlar sabahtan aksamaa degin susuz ve ac geciriyolar. Ve inanir misin o anda karsinda bir su iceni gormek seni katbekat susatiyo. ama sen birilerinin karsisinda yemek yemeyimi diyosun yoksa sadece tutmamak mi.
12 Yorumla- +1 yıl
Tutmamak sadece illa karsında yemez evinde yer cıkar adam bu adama saygı duyulmaz mı
Saygısız değilim ancak mazereti olmadan oruç tutmayan bir Müslümana da saygı duyulmaz. Allah'a isyan eden adama saydı duyuyorum diyen imanını sorgulasın. En fazla duacısı oluruz. Allah hidayet versin deriz.
22 Yorumla- +1 yıl
Hiç bir farzı yerine getirmeyip sadece oruç tutunca mı mülüman olucak
+1 yılAğır bir işte çalışabilir hastalığı olan olabilr bazı nedenlerle oruç tutmayanlar olabilir oruç tutmayan birini gördüğümde açıkçası fazla yargılamam ama bizden saygı bekliyorsunuz peki siz ne kadar saygılısınız peki sadece oruç inaç demeyelim buna aç susuz birinin karşısında bir şeyler yeyip içmek onun o an bunu yapamadığı bilrrek bu ne kadar insancıl
00 Yorumla
+1 yıl11 Ay boyunca her türlü boku yiyip, hiçbir farzı yerine getirmeyip, sadece Cuma'dan Cuma'ya namaz kılıp Ramazan'dan Ramazan'a oruç tutupta en güzel müslüman kendini zannedenler... Zannetmeye devam etsinler.
20 Yorumla
+1 yılBenim tepkim sadece yolda yemek yiyenlere, sigara içenlere. Onun dışındakilere sözüm yok. Geçen kapalı bir bayan bile su içerek yürüyou sokakta. Git köşede iç yani ayıp. Neyse, herkesin kendi ibadeti
00 Yorumlasaygı duyarım lakin umuma açık yerde yer içerse (mecbur olmayıpta) bide elinde sigarayla duman ata ata gezerse çarparım. dönüp pardon bile demem..
12 Yorumla- +1 yıl
Tutanada saygı yok tutmayanda
+1 yılisteyen tutar, istemeyen tutmaz beni ilgilendirmez. Kimseyi ilgilendirmez bencede ama işte bazı insanlar üstlerine vazife sayıyolar bu tarz şeyleri hatırlatmayı.
00 Yorumla- Diğer konusunda 3,2b cevap paylaştı.
+1 yılOruç tutana yapılanları nereye koyacağız peki görgüsüz ayılar ve ayrıca oruçlunun önünde rahat tavırlar takınan insanlar var insan biraz çekinir yemek yerken ve içecek içerken.
11 Yorumla- +1 yıl
Onlara insan demeye bile utanıyorum ben
+1 yılSaygısızlığı başlatan ilk oruç tutmayan olduğu için olabilir mi? Ya elin almanı bile müslüman oruç tutarken gözünün önünde yemek yemiyor yapmayın ya oruç tutmayan arkadaşlar siz hangi millettensiniz?
00 YorumlaHerkesin ibadeti kendine değilmi tutmayana niye karışırsınki tutarsa tutar tutmassa tutmaz sanane fakat oruç tutmayanlarında tutanlara saygı duyması lazım
10 Yorumla
+1 yılbak o kısmı bende anlamadım :D neymiş oruç tutuyorum saygı duy adama rakı içirmeye çalışıyoz sanki tek yaptığımız yolda sigara içmek su içmek mekanda yemek yemek aah ülkem ah ne hale geldik
00 Yorumla'Herkes müslüman olmak zorunda ve oruç tutmak zorunda' bu zihniyette insanlardan saygı falan bekleme.
02 Yorumla- +1 yıl
Saygıyı 90 yıl önce bırakmış bir milletiz bunu anladım
+1 yılyooo tam tersıne yolda elımde su varken cevırıp gunah dıyenlere dınımı sordun mu dıyıp gonderıyorum
veya benım ne bok yicegim sana mı kalmıs gıbısınden bakıyorum tıplerıne
kardesım kımene ıster tutarım ıster tutmam benim zevkim kime ne10 Yorumla
+1 yılBen cafe de lokanta da yemek yerken bu kimseyi ilgilendirmez bakmasın o zaman canı çok çekiyorsa.
Sanki dolmuşta falan yiyip içiyoruz ya00 YorumlaDiğer konusunda 949 cevap paylaştı. benim milletim böyledir oruç tutana yobaz tutmayana kafir der.
01 Yorumla- +1 yıl
Haklısın
sen oruc tutana saygı gosterıyomusunda tutmayanlara saygı gostermeyenlere laf yapıyosun kanks
32 Yorumla- +1 yıl
Ben oruç tutmuyorum demedim kanks arkadaşlarım bir arkadaşa hakaret savurup durdu bende sizinde görüşlerinizi merak ettim
Ben mesela hamd olsun hiç yemedim. Sen istedikten sonra Allah güç veriyor lakin ben tutuyorum diye kimseye afra tafra sen neden tutmuyorsun diyemem. İnanın desem ben orucu tam anlamıyla tuttuğuma inandıramam kendimi. Herkesin özgür hür iradesi var
00 YorumlaDiğer konusunda 481 cevap paylaştı. tutmayabilirsin saygı duyarım ama burada akşama şunu yiyelim demek çikolata sevenler demek soğuk su gibisi yok demek saygısızlıktır oruç tutanlara vakit geçiriyor insanlar burada
04 Yorumla- +1 yıl
Haklısın onu yapana saygı gösterilmez zaten
- +1 yıl
Ben isteydim orucluydum is arkadasimda müslümandi ama tutmuyordu hava sicakti cok sicakti, bana diyorduki ne yesem ögle tatilimde dönermi ya da baska biseymi sen bilirsin diordum gitti yedi geldi busefer susadim ben diyip gitti buz gibi su aldi karsimdada rahatlikla icti
Diğer konusunda 996 cevap paylaştı. *** Tutuyorsa bana tutmuyor o orucu hoş. beni ilgilendirmez yani.
00 YorumlaSen hala anlamiyosun bu gunlerin ne kadar bereketli oldugunu eskiden bende anlamazdim. keske bogazima dayansalarda bise yemesem diorum icinden :(
01 Yorumla- +1 yıl
Üzülme ben oruç tutuyorum Allaha şükür
Bir arkadaşım tutmuyordu ve böyle ağır tebkilere maruz kaldı sonra ben bir hafta tutmadım oruç hastaydım bende aynı tepkilere maruz kalınca sizlerinde görüşünü almak istedim
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. tutmayan tutmasın kardeşim ben kendi ibadetime bakarım ne karışıcam elalemin adamına
01 Yorumla- +1 yıl
Keşke herkes bizim gibi düşünse kardeşim
Gizli Üye(30-35)+1 yılçakma dindar alayı. Ben tutuyorum yıllardır. Bu Allah ile benim aramda. Ne benim tuttuğumun tutmayana ne de tutmayanın bana faydası var. Herkes kendinden sorumlu ama bu ülkede okumadan alim olan her konuda fikri olan koyun sürüsü var.
00 YorumlaOruçluların yanında sigara içmem suda içmem ama gelip bana sen nie tutmuyorsun falan filan yapmaya hakkı yok
10 YorumlaSeni ac birakip onunde yemek yiyip su icseler rahat rahat. Bu dusunceyi soyliyebilcekmiydn
01 Yorumla- +1 yıl
Ben oruç tutuyorum tutmayana da saygım var sükür eyvallah yolda yiyip içen saygısızlara sende saygı duyma ama adam yanında birşey yiyip içmiyor sana saygısızlık ettmiyorsa sende ona etmeyeceksin
Banane ya bana mı tutuyor sanki. Tutana saygılı olsun yanında yemesin içmesin yeter
11 Yorumla- +1 yıl
Aynen
+1 yılbende anlamıyorum geri kafalı milletimiz işte nabıcan
12 Yorumla- +1 yıl
Haklısın biraz saygı yoksunuyuz
- +1 yıl
bak hemen 2 dis atmışlar bile cevabıma badem bıyıklılar
Gizli Üye(30-35)+1 yılherkesin günahı kendine, ama oruçluyada saygı gerek geçip kaşısına yiyip içmekte ayıp
31 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle
Tutmadığın orucun günahı onlara yazılıyor sanki. Ben de hiç anlamadım böylelerini.
00 YorumlaBen Öyleyim, Saygı Duymam, Şurda 1 Ay tutıcan sadece çok değil
00 Yorumlaisteyen tutar isteyen tutmaz. islamın hoşgörüsü nerde? dinde hiç bir zaman hoşgörü olmamıştır. eğer olsaydı din uğruna yüzbinlerce insanın kafası kesilmezdi.
00 YorumlaÖnce tutana saygı göstersin halkımız. Yol ortasında su içersin tepki tabii görürsün.
00 Yorumlasaygısız bizmiyiz o karşımızda sigara içen şerefsizlermi
30 Yorumlaİster tutsun ister tutmasin kimsenin ne yaptigina karismasin yeter gerisi gereksiz
00 YorumlaHer koyun kendi bacağından kimseyi ilgilendirmez saygı duyulmak zorunulda
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılben tutuyorum ama tutmayana saygı duyarım o kendi seçimi kimseye laf söyleme hakkı düşmez :D
02 Yorumla- +1 yıl
Çok doğru
Cevap sahibi+1 yıl:D :)
Tutana saygı duyuyorsan, pekala tutmayana da saygı duymalısın...
00 YorumlaŞahsen tepki göstermem ama gözümün içine sokarak su içerse sigara içerse tepki gösteririm
00 Yorumlasizene çiçeğine koduklarım diyip kapatılması gerekilen konudur
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBeni ilgilendirmez ama bilerek kasıtlı yiyecek ve içecek içiyorsa orçulunun önünde tamamen saygısızlık derim ben buna !
00 Yorumla
+1 yılOruç tutmuyorum ama fazla tepkiye maruz kalmadım
11 Yorumla- +1 yıl
Saygılı çevren var
+1 yılsaygılıyımdır, her koyun kendi bacağından asılcak
01 Yorumla- +1 yıl
Çok yerinde bir atasözü
+1 yılTutana da saygı yok. Kısacası bu ülkede saygı yok
11 Yorumla- +1 yıl
Haklısın
+1 yılTutmayanı anlamamakla beraber saygı duyarım.
00 YorumlaSen oruç tutanlara saygı gosteriyormusun
12 Yorumla- +1 yıl
Tabiki gösteriyorum ayrıca oruç tutuyorum
müslüman degilsen haklisin ya
00 Yorumla
+1 yıltutmazsan tuttururlar gulum :)
00 Yorumlaasla. ne haddime?
10 YorumlaDiğer konusunda 8,9b cevap paylaştı. nerede tepki gördün?
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılaz bile!
12 Yorumla- +1 yıl
Saygısızlıkda sınır tanımam diyosun
Cevap sahibi+1 yılevet!
Hyr asla
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih