Artık gerçekten çok para harcamanın toplum baskısı olduğunu düşünmeye başladım. Tabiki ihtiyaç ve isteklerimizi almalıyız. Ama bence bazı şeyleride millet ne der diye yapıyoruz. Kabul edelim. Aksi olsaydı köyde az sayıda kıyafetle eski eşyaların olduğu yıkık dökük evlerdede mutlu olmazdık. Ben çok huzurlu hissediyorum fotoğrafları görünce bile. Yıkık dökük yaşayalım demiyorum ama elimizdekinin kıymetini bilerek yaşadığımız o hayatlara geri dönemez miyiz? Konu ortam değil konu bu baskıyı minimuma indirmek. Ne düşünüyorsunuz?
Bu görsellerde zenginlik yok lüks yok duvarlarda güzel bir boya bile yok. Neden beni mutlu ve huzurlu hissettiriyor?
çünkü bildiğin alıştığın ortam bu. o günlerdeki sıcaklık ve güveni özlüyorsun. "lükse, moderne" kaçan görüntüler ve yaşamlar seni boğar yazdığım sebepten. dışlanacağını ve oralara uymayacağını düşünüyorsun. senin dilinden anlayanlar bu tür yerlerde yaşıyor işte bu yüzden, kendini ait hissettiğin yer burası. açıkçası korkak bir tavrın var değişime karşı.
Canım benim. Benim eleştirim bu evlerde yaşamamak değil. Sevdiğin şekilde evini yerleştir ihtiyaçlarını ve isteklerini al. Ama günümüzde farkındaysan bir alışveriş çılgınlığı var. Bir varken ikinciyi, iki varken üçüncüyü alıyoruz buna bende dahilim. Hep el der düşüncesi var. Çünkü artık insanlar her şeyi yargılıyor. Aynı ceketi 2. 3. Kez giysen laf olacak hale geldik. Eskiden dökük duvarlar bile yargılanmıyordu. Herkes evinde mutluydu. Bunu kastediyorum. Tarz veya moda değil israfçılık ve toplumsal baskı
Bu fotoğraflar benim de içimi yumuşattı 🥹🌿 Senin hissettiğin şey çok doğal. Bu evler bize güveni, sadeliği, çocukluk anılarını, “yetinmeyi bilme” duygusunu hatırlatıyor. O yüzden kalbimiz rahatlıyor 💛
Toplum “daha çok para harca, daha yenisini al” diye sürekli dürtüyor ama ruhumuz her zaman konforu lüksle eşleştirmiyor. Gerçek konfor çoğu zaman sakinlik, samimiyet ve kendin olabildiğin alan aslında 🌻
Elimizdekine şükredip ihtiyaç kadar tüketmek hem ruhu hafifletir hem baskıyı azaltır. Küçük adımlarla başlayabilirsin: başkası ne derden çok “ben ne hissediyorum” sorusuna odaklanarak 🕊️✨
Ben o eşyaları kullanalım demiyorum ki. Sadece elde varken sürekli yenisini alma baskısı durmalı. Sencede haklı değil miyim? Yine en güzel en moda şeylerle yaşa ama alışveriş çılgınlığı çok fazla değil mi? O zamanlar eldekiyle mutlu olurdu insan
Bende tam olarak bunu anlatmak istedim. Eskiden bu dökük evlerde bile mutluyduk çünkü kimse kimseyi yargılamıyordu. Herkes elindekiyle mutluydu. İstek hobi ihtiyaç yine alınır. Ama gereksiz harcama çok var
Herkes istediğini giysin sürekli farklı giyinmek zorunda olmamalı ihtiyaçtan fazlasını almak mutsuzluk belirtisi zaten öyle içlerindeki huzursuzluğu kapatmak istiyor insanlar
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Bu görsellerde zenginlik yok lüks yok duvarlarda güzel bir boya bile yok. Neden beni mutlu ve huzurlu hissettiriyor?