Toplumdaki yanliş algilardan biri de, birinin iyi olması eş anlamında da iyi olduğunun sanilmasidir.
İnsanlara iyi olması özünde iyi olmasi karısına veya kocasına iyi olduğunu iyi geldiğini göstermez.
Toplumdaki yanliş algilardan biri de, birinin iyi olması eş anlamında da iyi olduğunun sanilmasidir.
İnsanlara iyi olması özünde iyi olmasi karısına veya kocasına iyi olduğunu iyi geldiğini göstermez.
Hayır, yetmez.
İyi insan olmak güzel bir temel ama iyi eş olmak bambaşka bir beceri seti ister: empatiyi doğru kişiye ve doğru zamanda dozajlamak, fedakarlıkla bencilliği dengede tutmak, iletişimde ustalaşmak, cinsel ve duygusal uyumu inşa etmek, uzun vadeli saygı ve çekiciliği korumak...
Birçok çok iyi insan eş olarak vasat veya kötü olur çünkü iyiliklerini herkese dağıtırken eşine özel davranmayı bilmez. İyi koca/iyi karı olmak, genel iyilikten ziyade ilişkiye özel ustalık gerektirir.
Kısaca: İyi insan ≠ iyi eş. Ama iyi eş olmak için iyi insan olmak şarttır.
Detaylı analiziniz için teşekkür ederim.
"Birçok çok iyi insan eş olarak vasat veya kötü olur çünkü iyiliklerini herkese dağıtırken eşine özel davranmayı bilmez" buraya o kadar hak veriyorum ki..
rica ederim, :)
yani biz buna halk dilinde "el iyisi" diyoruz disariya iyi mukemmel esine olabildigince baskici kotu ne derseniz artik..
El iyileri hiçbir zaman tam iyi olamayacak..
İyi insan olmak, çoğu zaman büyük bir erdem gibi sunulur. Sanki bu tek başına her kapıyı açar, her ilişkiyi ayakta tutar, her yarayı sararmış gibi. Oysa insanın iyi olmasıyla eşine iyi gelmesi arasında derin bir mesafe vardır. Bu mesafe çoğu evliliğin sessiz çatlağıdır.
Bir insan dışarıya karşı nazik olabilir, sokakta selam verir, dost meclislerinde güler yüzlüdür, başkasının yükünü omuzlamaktan kaçınmaz. Fakat aynı insan, en yakınına geldiğinde suskunlaşabilir. Dinlemeyi bilmeyebilir. Anlaşılmak isteyen bir kalbe sırtını dönebilir. Çünkü toplum önünde sergilenen iyilik, yakınlık gerektiren ilişkilerde kendiliğinden var olmaz.
İyi olmak, çoğu zaman ahlâkî bir duruştur. İyi eş olmak ise duygusal bir emektir. Biri karakterle ilgilidir, diğeri farkındalıkla. Biri “nasıl biriyim?” sorusuna cevap verir; diğeri “karşımdakine nasıl geliyorum?” sorusunu sorar. İşte bu ikinci soru, çoğu zaman sorulmaz.
İnsanlara iyi davranan biri, eşine de iyi davranıyordur sanılır. Oysa evlilik, başkalarına gösterilen nezaketle değil, evin içindeki sessizlikle sınanır. Tartışmalardan sonra kalan boşlukla, söylenmeyen cümlelerle, ertelenen ihtiyaçlarla ölçülür. Gerçek eşlik, herkes giderken kalabilmekte gizlidir.
Sevgi, niyetle başlar. Ama niyet yetmez. Sevgi; dinlemeyi öğrenmeyi, kırıldığını söyleyebilmeyi, karşısındakinin yükünü görmeyi, bazen geri adım atmayı gerektirir. Bunlar iyi kalpli olmanın doğal uzantıları değildir. Bunlar öğrenilir, çalışılır, zamanla inşa edilir.
Belki de en büyük yanılgımız şudur: İyi insan olmayı yeterli sanırız. Oysa iyi eş olmak, ayrı bir yolculuktur. Cesaret ister, içe bakmayı gerektirir, egoyu törpüler. Çünkü eş olmak, sadece sevmek değil; sevilir hâle gelmeyi de öğrenmektir. Ve bazı insanlar çok iyidir…
Ama kimsenin eşi olacak kadar hazır değildir.
Emeğinize sağlik..
"Çünkü eş olmak, sadece sevmek değil; sevilir hâle gelmeyi de öğrenmektir. "
"Sevgi, niyetle başlar. Ama niyet yetmez. Sevgi; dinlemeyi öğrenmeyi, kırıldığını söyleyebilmeyi, karşısındakinin yükünü görmeyi, bazen geri adım atmayı gerektirir. Bunlar iyi kalpli olmanın doğal uzantıları değildir. Bunlar öğrenilir, çalışılır, zamanla inşa edilir."
İyi olmak, çoğu zaman ahlâkî bir duruştur. İyi eş olmak ise duygusal bir emektir. Biri karakterle ilgilidir, diğeri farkındalıkla. Biri “nasıl biriyim?” sorusuna cevap verir; diğeri “karşımdakine nasıl geliyorum?” sorusunu sorar...
Gerçekten meseleyi çok iyi idrak etmişsiniz.
Biri azim ve çabanin ürünüdur diğeri ise toplum nazarında ki yerin güzel olmasıdır..
Yazar mısınız?
Estağfurullah güzel geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Yazdıklarınızdan yola çıkarak, söylediğiniz fikri biraz daha derleyip toparlayarak bir metin hâline getirdim:İyi olmak ile iyi eş olmak aynı şey değildir. İyi olmak, çoğu zaman insanın kendi iç dünyasında verdiği bir karardır. Vicdanla, değerlerle, ahlâkla ilgilidir. Toplum içinde “iyi insan” diye anılmak da buradan gelir. Kim görünürde kimseyi kırmıyor, kim kendi hâlinde yaşıyorsa, ona iyi derler. Ama iyi eş olmak, başka bir yerde başlar. Orada niyet yetmez. Orada sevmenin tek başına bir karşılığı yoktur. Çünkü eş olmak; sadece sevmek değil, sevilir hâle gelmeyi de öğrenmektir. Kırıldığını söyleyebilmek, dinlemeyi bilmek, susarak değil konuşarak çözmeyi seçmek… Karşındakinin yükünü fark etmek, bazen haklıyken geri adım atabilmek… Bunlar kendiliğinden gelen meziyetler değildir. Bunlar öğrenilir. Çalışılır. Zamanla inşa edilir. İyi olmak çoğu zaman ahlâkî bir duruştur. İyi eş olmak ise duygusal bir emektir. Biri “nasıl biriyim?” sorusunun cevabıdır. Diğeri “karşımdakine nasıl geliyorum?” sorusunu sorabilme cesaretidir. Biri karakterle ilgilidir. Diğeri farkındalıkla. Ve en büyük yanılgı şudur:Toplumda iyi anılan herkes, ilişkide de iyi sanılır. Oysa bir insanın dışarıya karşı düzgün olması, evin içinde de şefkatli olduğu anlamına gelmez. Kimileri herkese naziktir ama en yakınına hoyrattır. Kimileri iyidir, fakat temas etmeyi bilmez.
Bu yüzden biri azim ve çabanın ürünüdür;diğeri çoğu zaman sadece toplum nezdindeki yerin güzel olmasıdır. Gerçek bağ, iyi niyetten değil; sürdürülen emekten doğar. Kendimce bir şeyler yazıyorum.
Teşekkür ederim.
iyi insan olmak iyi eş anlamına gelmez. ne kadar iyi iki insanı eş yapsanız da anlaşmazlıklar olabiliyor. zira iyi bir eş ve iyi insan olmak aynı şeyler değil; ama birbirlerini desteklerler
Allah iyi olanlarla ve huylarınızın uyumlandığı insanlarla denk gelmeniz dileğiyle
Evet ama 1 insandan 2 kişi olmaz, edepli ahlaklı hayalı ve ibadet ehli insanın iyi eş olma ihtimali daha yüksektir, ülkede yaşanan olayların sayısı ve oranı da bunu destekler
Evet haklısın, benim duam hep aynı, Allah islamı yaşama hassasiyeti ve ahlaki noktada her insana kişinin kendisi gibi olan dostlar ve bir eş nasip eylesin amin
Âmin cümlemize İnşâAllâh
İyi insan olmak çok değerli ama tek başına iyi eş olmaya yetmiyor haklısın 💔
İyi eş olmak için duygusal emek vermek, iletişimi bilmek, sorumluluk almak, sınır koyabilmek, birlikte büyümeye istekli olmak gerekiyor 💬💑
Biri dışarıya karşı çok iyi olabilir ama eşine ilgisiz, empatisiz, bencil davranıyorsa ilişkide yaradan çok yara açar. İyi insan+ilişki becerisi+uyum olduğu zaman gerçek anlamda “iyi eş” ortaya çıkıyor 🌿✨
Cevap
16Cevap
asla göstermez kanıtı benim babamdır, çocuk gibi saf kalplidir art niyet gütmez kimse için kötü düşünmez dürüst ve namusludur
ama iş baba olmaya geldiğinde komik olmayan bir şakadan farkı yoktur ve koca olmaya geldiğinde bırak komik olmamayı trajik bir kocadır, cani falan asla değildir ama babamlamı köpeğimle mi iletişim kurmak daha kolay diye sorarsanız köpeğimi seçerim.
Benim gibi düşünen birini görmek güzel. Evlilikte çok iyi bir innsan olmak yetmiyor maalesef. Bunu yaşadım gördüm dışardan bakan herkes karşı tarafın iyi olduğunu söyleyerek beni hiçbir zaman anlamadı.
O da yetmiyor. Evlilikte başka şeyler de lazım.
Hayır, iyi insan olmak iyi eş olmayı garantilemez; biri başkalarına iyi davranıyor diye, partnerine de aynı şekilde davranacağı anlamına gelmez.
Kesinlikle🌸
Bence yeterli olmaz bazı insanları görüyoruz dışarıda herkesi çok iyi evindeki insana çok kötü oluyor merhametli ve vicdanlı olmak önemli
Erkek merhametli, kadın edepli olmalı evvela
Temelinde iyi bir insan olmak yatıyor tabii ama eşi olmak için yeterli değil
İnsanları tanıyamıyoruz bugün melek gibi görünen yarın etek altından şeytan görünüyor
Dışarıdaki sosyal hayatı ile ailedeki iletişimi tamamen farklı oluyor bazı insanların. Yetmez yani.
Acaba o kadar kafaları çalışıyor mu bunu anlamak için
Yeter
Yetinmeyi bilirsen
hayir es ve insnalik farklılari var
Yetmez.
Yetmez
Yetmez
Yeterli değil tabiki
Aynen öyle ikisi farklı kavramlar çünkü
Yetmez
hayır bazılarının beyni yetmiyor o olaylara
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?