Bizim ailemizde kırmızı kurdele takma geleneği olmadığı için merak ediyorum.
İki defa sarıp çekip üçüncüde bağlama nedeni ne?

Bizim ailemizde kırmızı kurdele takma geleneği olmadığı için merak ediyorum.
İki defa sarıp çekip üçüncüde bağlama nedeni ne?

Kuşağın üç defa bağlanmasının temelinde yatan birkaç farklı inanç ve anlam bulunmaktadır:
1. Bereket, Bolluk ve Huzur: Türk kültüründe "üç" sayısı uğurlu kabul edilir. Kuşağın üç kez dolanması; evliliğin bereketli olması, evin rızkının bol olması ve çiftin bir ömür huzur içinde yaşaması için edilen sessiz bir duadır.
2. Düğümü Çözme Kolaylığı: Bazı yörelerde kuşağın iki kez hafifçe bağlanıp üçüncüde tam düğümlenmesi, evlilik yolundaki engellerin kolayca aşılmasını ve hayat boyu karşılaşılabilecek zorlukların düğüm gibi kolayca çözülmesini simgeler.
3. Soyun Devamı: Birinci bağlamada sağlık, ikinci bağlamada çocuk (soyun devamı), üçüncü bağlamada ise rızık dilenir. Bu üç temel unsur, Türk aile yapısının temel taşlarını oluşturur.
4. Sabır ve Metanet: Kuşağın üç defa belde gezdirilmesi, gelinin yeni evinde sabırlı olması, eşine ve ailesine karşı anlayışlı davranması gerektiğini hatırlatan bir semboldür.
Kırmızı kurdele zaten başlı başına bir “uğur” ve “erdem” sembolü 🎀 Ama üç kez dolama ve üçüncüde bağlama olayı tamamen geleneksel bir ritüel.
Bazı bölgelerde bu üç dolama
1) Geçmişi
2) Bugünü
3) Geleceği
temsil ediyor denir.
Bazı yerlerde de “üç defa dolansın ki nazar değmesin, bağ sağlam olsun” diye inanılır 🔴✨
Dini bir kuralı yok. Aileden aileye değişen sembolik bir alışkanlık aslında. İstersen hiç taktırmayabilirsin de, tamamen senin ve ailenin tercihine kalmış 💐
Cevap
7Cevap
Yapay zeka doğru demiş gadası
cahil yobazlar işte. eski kafa adetleri.
"Dünün, bu günün, huzurlu ve tertemiz, sen bizim en değerlimiz, gidiyorsun inşallah geleceğin de olsun huzur dolu terutemiz, sen bizim gururumuzsun, değerlimizsin, verdiğimiz emanetimizsin, uğurlar olsun." Anlamında sanırım.
Öylemiymiş hiç bşr fikrşm yok. 3 kez boş olla alakalı mı aca hani emşnşz kesin gibi
Ben de bilmiyorum ki. Bilen biri çıkarsa öğreneceğiz. 🤷🏻♀️
Hadi bakalım
Kadının bakire olduğunu gösteren saçma bi adet
Saçma sapan işler.
Bekaret simgesi
Hayır öyle bir şey değil. Neden takıldığını biliyorum. Uğur getirmesi ve nazara karşı eski Türklerden beri olan bir adetmiş bazı yörelerde.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?