Düzen ve Saygı Neden Herkes İçin Aynı Anlama Gelmiyor? Bir Hanımefendinin Sınırları Nerede Başlar?

Yaklaşık iki hafta beş gündür evliyim ve bu kısa süreye rağmen hayatımı hangi ilkelere göre yaşadığım son derece nettir. Temizlik, saygı, davranış ve genel düzen benim için bir tercih ya da geçici bir hassasiyet değil; doğrudan karakter meselesidir. Usule uygun yemek yemeyen, ortak alanlara özen göstermeyen, arkasında bıraktığı dağınıklığı ve pisliği başkasının sorumluluğu gibi gören, konuşurken ölçüyü kaçıran, ağzı bozuk, iğneleyici ya da kaba bir üslubu normalleştiren; dahası sınır bilmeden temas kurmayı, mesafeyi hiçe saymayı doğal gören insanlarla aynı çevrede bulunmayı doğru bulmam. Bir hanımefendi olarak fiziksel ya da duygusal anlamda gereksiz yakınlık kuran, kişisel alanı ihlal eden, samimiyeti saygının önüne koyan davranışları asla tolere etmem. Bu, soğukluk değil; terbiye ve ölçüdür. Saygının olmadığı bir temas, benim dünyamda samimiyet değil, rahatsızlıktır. Düzenimi korumak, huzurumu muhafaza etmek ve evimi güvenli bir alan olarak tutmak benim en doğal hakkım ve sorumluluğumdur. Evim, herkesin gelişi güzel girip çıktığı, sınırların belirsizleştiği bir alan değildir. Düşünce yapısı, yaşam tarzı, davranış biçimi ve sınır anlayışı benim düzenime tamamen aykırı olan insanların bu alanda bulunmasını kabul etmiyorum. Bu sebeple eşimin ailesini ne özel alanıma ne de sosyal çevreme dahil etmeyi doğru bulmuyorum. İletişim kurmanın dahi bir liyakati olduğuna inanırım; herkesle her koşulda yakın olmak zorunda değilim. Bu mesele beni yalnızca kişisel olarak rahatsız etmiyor; aynı zamanda eşime verdikleri zarar sebebiyle de derinden öfkelendiriyor. Alışkanlıklarıyla, sözleriyle, sınır tanımaz tavırlarıyla onun üzerinde yarattıkları olumsuz etkiyi görmek, görmezden gelinecek bir durum değildir. Evlilik, iki insanın birlikte daha huzurlu, daha düzenli ve daha sağlıklı bir hayat kurması içindir. Bu yapıya zarar veren her unsur, kimden gelirse gelsin, mesafeyle karşılanmalıdır.
Düzen ve Saygı Neden Herkes İçin Aynı Anlama Gelmiyor? Bir Hanımefendinin Sınırları Nerede Başlar?