Mesela Şia ve Sünniler arasında ki bu çekişme öfke neden vardır? Ne gibi farklar var anlamadım.
#Aile& Toplum
#Aile& Toplum
Aslında bu durum insanların aynı şeyi ne kadar farklı algılayabileceklerine çok güzel bir örnektir. 12 büyük imam direkt peygamberden ders almıştır. Fakat 12 si d epeygamberin anlattığı şeylere farklı bakış açısıyla farklı algılayarak yaymıştır dini. Mezhepler böyle ortaya çıktı. Mesela abdestliyken kan akma mevzusu ve abdest bozuldu bozulmadı tartışmasını ele alırsak.; Peygamber bir gün abdest alıyor ve namaza duracakken elinin kanadığını görüyor. O sırada bir kadın (kim hatırlayamadım) mendille peygamberin kanayan elini siliyor. Peygamber gidip bir daha abdest alıyor. İmam hanefi eli kanadığı için abdestini yeniledi diyor imnam şafii ise kadın eli değdiği için abdestini yeniledi diyor. Dolayısıyla bugun şafiiler kadın kendisine temaz edince abdest yeniler hanefiler ise kanadıklarında. Bu durumu şöyle de açıklayabiliriz bir konuyu arkadaşların da okur sen de ama senin ıokuduğunla onun anladığı farklıdır. Öğretmen aynı sınıfta 50 kişiye ders verir herkes aynı anlamaz vs vs işte ana konuyu anladın sanırım.
Evet teşekkür ederim
Rica ederim (çiçek, kokina)
Kokina yerine bir demet gül tercih ederim 🤣
Aralıkta kokina verilirmiş kadınlara öyle duydum jaksfask Ama size has bir demet gül verelim efenim. Gerçi bir çiçeğe çiçek vermekte ne kadar doğru bilmiyorum ama. D (nicke yeni baktım) :D
🙃🙌🏻
Mezhepler arasında bir çekişme yok. Sünni mezhep İmamları, Şia İmamlarının öğrencileridir. Ya da günümüzden bir örnek; Türkiye ile Azerbaycan arasında sorun var mı? Birisi Sünniyim diyor, diğeri Şiiyim diyor. Ya da Gazze ile Yemen arasında bir sorun var mı? Gazze Sünnidir. Yemen Şii. İkisi de kardeş, birbirleri için canlarını veriyorlar.
Ama şu an sözde Sünni olan Suud ve BAE, Yemen'de mal paylaşımı için savaşıyorlar. Kuzey Afrika'da iç savaşlar var ve hepsi de sünni. Bir tane Şii yok. Sünniler kendi aralarında savaşıyor.
Dolayısı ile günümüzdeki kavgaları mezhep farkına bağlamak yanlıştır. Siyasiler farklı emeller peşinde. Dünyayı paylaşamıyorlar. Sadece bazı bölgelerde amaçlarına ulaşmak için mezhep adını kullanıyorlar belki ama savaşların mezheple ilgisi yok.
Umarım anlatabilmişimdir. Bu arada kitap tavsiyesi. Okursanız, Şiilik ve Sünniliğin birbirini yanlış tanıdığını, aslında birbirine çok benzer olduklarını göreceksiniz. "Peşaver Geceleri: Şiilik - Sünnilik Üzerine Münazara"
Başarılar.
Mezheplerin oluşumu aslında insanların dinin yorumlanması ve günlük hayattaki uygulanışı sırasında farklı bakış açılarına sahip olmasından kaynaklanıyor. İslam tarihine baktığında, özellikle halifelik sonrası dönemlerde, siyasi, kültürel ve coğrafi sebeplerle bu farklı gruplar ortaya çıkmış. Şia ve Sünnilik arasındaki farkların çoğu dinin liderliği ve yönetimi konusundaki görüş ayrılıklarından doğuyor. 😌
Bu farklılıklar bazen bir zenginlik kaynağı olarak görülse de, ne yazık ki bazı durumlarda yanlış anlama ve tarihsel olayların etkisiyle bir çekişme haline gelebiliyor. Aslında tüm mezheplerin temel amacı aynı, yani Allah’a yakınlaşmak. Bu yüzden bu çeşitliliği anlamak ve birbirimize daha hoşgörülü yaklaşmak hepimize iyi gelir. 🌸 Empati yapmayı unutmamalıyız, neticede inanç insanın en hassas noktalarından biri. 💛
Cevap
5Cevap
Zamanında dini görüşler ayrılmıştır belki de
İslam'da mezheplerin olma nedeni İslam'ı yorumlamaktan dolayı var. Yani mezhep imamları İslamiyet'in bazı gerekliliklerini değiştirelemeyenler dışındakileri yorumlayarak mezhep oluşturmuşlardır
anlama zaten , islamda mezhep yoktur. bu insan uydurmasıdır. Allah kismeye mezhepin ne diye sormayacak. Bize indirdiği kitaptan soracak. falanca alimden bile değil
tavsiyem emevi dönenimi incelemen islama sokulan bidatları anlamandır
Sünnilik hakiki İslam inancıdır. Şiilik sonradan uydurulan ve adına islam denilen fakat islamla ilgisi olmayan bir inanç şeklidir
İslamda şiilik sunnilik yoktur
@tell-me-more doğru aslında şöyle denilebilir. İslamda şiilik yoktur
islamda sunnilikte yoktur , islamda mezhep yoktur
@tell-me-more bilmiyorsun belli
Bana Allah'ın bize nerede sunnilik ile ilgili yönlendirme yaptığını söylersen bildirim. Kuran'da sunnnilik diye bir şey yoktur 5 temel ayrıım biliyorum 1 . mumin hatta bu bile Mumin ve musluman olarak ayırlabilri
kafir (inkar eden)
müşrik (Allah'a şirk kolan)
ve son olark ehl-i kitap ayrı bir yere konur
lütfen baska bir sey biliyorsan bizimle de paylaş
Çünkü İslam da tıpkı kendinden önceki dinler gibi siyasi çıkarlar için şekilden şekile sokulmuş defalarca değiştirilmiştir.
gereksiz çekişme ya herkes istediğinr inanır
Geçen muhafazakar Bi arkadaşımı bu yüzden engelledim
Farklılıkların bahanesi için.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?