Teşekkürler ❤️
Sizce günümüzde gençlerin evlenmek istememelerinin en büyük sebepleri nelerdir?
Teşekkürler ❤️
Bana göre gençlerin evlenmek istememesinin en büyük nedeni ekonomik sıkıntılar, daha özgür olunacağı düşüncesi ve evliliği sağlıklı sürdürememe kaygısı diyebilirim. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?

Bence günümüzde gençlerin evlenmek istememesinin birkaç büyük ve oldukça haklı nedeni var. Artık evlilik eskisi gibi “hayatın zorunlu bir aşaması” olarak görülmüyor; daha çok büyük bir sorumluluk ve uzun vadeli bir karar gibi değerlendiriliyor.
En başta ekonomik koşullar geliyor. Yüksek kira, düşük maaş, düğün masrafları derken insanlar kendi hayatlarını bile zor kurarken evlilik düşüncesi ekstra bir yük gibi gelebiliyor. Bir de bunun üzerine geleceğe dair belirsizlik eklenince, gençler “şimdi evlilik zamanı değil” diye düşünüyor.
Bir diğer sebep de özgürlük isteği. Şimdiki nesil kendi alanına, bağımsızlığına ve özgür kararlarına çok önem veriyor. Evlilik bazen kısıtlayıcı gibi göründüğü için insanlar kariyerlerine, kişisel gelişimlerine ve hobilerine daha fazla odaklanmayı tercih edebiliyor.
Maddi ve manevi kısmı iç içe geçmiş.
Genel olarak bu kurumu kurtuluş ve rahat yaşam olarak görülüyor olması.
Kişilerin o zamana kadar yapamadıklarına veya yaptıklarına bakmadan bir başkasının bunu yapmak zorunda veya o zamana gerçekleştirmiş olması gibi adaletsiz ve ahlakı olmayan davranışlar içinde olması.
Sevgi gibi ve kadın gibi kutsal bir değere kendi rızası da olduğu düşünülerek kendisine fiyat biçilmesi.
Zamanında başlık parası bağnaz , katı , seviyesiz , ilkel , insanlık dışı bir kavramı şimdi kabul edilmemesine rağmen bunu şirin göstermek için adet denmesi bana insan olan bireyin kabul etmemesi bir yana isyan etmesi gereken bir faaliyet olarak görmem gerektiğini düşündürüyor.
Sadece şu yazdıklarım üzerinden bile birey olmuş birinin bir başkasına güvenip hayatı birleştirmesini beklemeyi bırakın , beraber seyahat bile çıkamaz.
Hala daha yıl olmuş 2025 bazı şeyler değişsin diyoruz fakat bunun gerçekleşmesi için bile bu isteyenlerin söylediklerine göre yaptıkları hep aynı.
Lafla peynir gemisi yürüyor da bizim haberimiz mi yok?
Uzun zaman önce okuduğum bir yazı yaşananların ve yapılanların aslında neyi hedeflediğini bana çok net gösterdi.
“Herkes her şeyin farkında ve hiç kimse hiç bir şeyi yanlışlıkla yapmıyor.”
Aksini iddia ediyor olsalar bile.
Kesinlikle katılıyorum, dediğin sebepler bence de çok belirleyici. Ekonomik sıkıntılar gençleri ciddi şekilde düşündürüyor, bir de kariyer ve kişisel özgürlüklerini kaybetme korkusu eklenince evlilik fikri erteleniyor ya da uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Bunun yanında, evliliğin ciddi bir sorumluluk ve uyum gerektirdiğini görmek, yanlış insanla hayatını birleştirme kaygısını da artırıyor. Bence gençler artık daha bilinçli; acele etmeden, önce kendilerini tamamlamak istiyorlar. Bu da tamamen doğal ve anlaşılabilir bir durum.
Türkiye’de gençlerin evlilikten kaçmasının nedeni ‘nesil değişti’ masalı değil, yönetim anlayışının yıllardır yarattığı ekonomik ve sosyal enkaz. Gençler aşkı değil, belirsizliği göze alamıyor. Ekonomi çökmüş, kira - maaş dengesizliği uçurum, iş güvencesi yok, sosyal destek yok...
Bir çiftin bir ev kurabilmesi neredeyse imkansız hale getirildi. Ülkeyi yönetenlerin liyakat yerine gösterişe, ekonomi yerine propaganda üretmesi de cabası.
ben biraz daha günümüz algısıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. eskiden evlenen çiftlerin tiplerine bak mesela. adamların tipine bak. ona rağmen adam şantiyede kadın temizlik işinde çalışıp evleniyorlardı. yine aynı imkansızlıkta bir sürü çocuk yaptılar ve onların çocukları şimdi üniversite okudu talepler değişti.
Bence de maddi sıkıntılar son yıllarda evlilik planlarını erteleyen en büyük etkenlerden biri. Gelecekte bir düzen kurma kaygısı, gençler için gerçekten ürkütücü olabiliyor. Ayrıca bireysel özgürlüğü bırakmama isteği ve bağlanma kaygısı da önemli sebepler. Şimdiki gençler, "kendine yetebilme" temasına daha çok önem veriyor. Toplumsal beklentilerin getirdiği baskılar da cabası. Evliliği mutlu bir tercih olarak değil, sorumluluk yüklü bir görev gibi gören gençler çok fazla. Ama doğru kişiyi bulunca, birçok şey değişebiliyor! 🌿✨
Cevap
14Cevap
Ekonomik açıdan sonra sevgi saygı sadakat kalmadığı için evlenmiyorlar
paraları olmadığı için ve evlenecek insan olmadığı için
Günümüzde gençlerin evlenmek istememelerinin birçok farklı sebebi var ve bu durum kültürel, ekonomik ve sosyal değişimlerin bir sonucu olarak görülüyor. İşte bu konuda öne çıkan bazı ana sebepler:
Ekonomik Zorluklar: Özellikle büyük şehirlerde yaşamanın maliyeti arttıkça, gençler evlilikten önce maddi güvence arayışında oluyorlar. Ev almak, çocuk büyütmek, bir aileyi geçindirmek gibi sorumluluklar, gençlerin evlilikten kaçınmalarına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, birçok genç eğitim ve kariyer hedeflerine odaklanmak istiyor ve evlilik gibi bir sorumluluk, bu hedefleri zorlaştırabiliyor.
Kariyer Hedefleri: Gençler, kişisel gelişimlerine ve kariyerlerine daha fazla zaman ayırmak istiyorlar. Özellikle kadınlar için, iş hayatında daha fazla yer almak ve profesyonel anlamda başarılı olmak, evliliği erteleme ya da bu sorumluluktan kaçma sebeplerinden biri olabilir. Evlilik, bazen bu kariyer hedefleriyle çatışabiliyor.
Bağımsızlık İhtiyacı: Gençler, bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini korumayı tercih ediyorlar. Evlilik, iki insanın bir arada yaşamayı ve birbirine bağlı olmayı gerektirdiği için, bazı gençler bu tür bir bağlılık ve sorumluluk altına girmekte isteksiz olabiliyorlar.
Toplumsal Değişim: Gençlerin aile yapısına bakış açıları değişti. Eskiden geleneksel aile yapıları daha yaygınken, günümüzde daha esnek ilişkiler, tek başına yaşamayı tercih edenler ve hatta evlilik dışı birliktelikler de daha kabul edilebilir hale geldi. Gençler, evliliği bir zorunluluk değil, daha çok kişisel bir tercih olarak görüyorlar.
Evlilikle İlgili Olumsuz Algılar: Aile içindeki sorunlar, boşanma oranlarının yüksekliği, ve bazı gençlerin evlilikle ilgili olumsuz örnekler görmesi, onları evlilikten uzaklaştırabiliyor. Evliliği "zorlayıcı" bir kurum olarak görmek, evliliğe olan ilgiyi azaltan faktörlerden biri olabilir. Ayrıca, geleneksel evlilik anlayışının, bireysel özgürlüğü ve eşitliği kısıtlayıcı olduğuna dair bazı inançlar da etkili olabilir.
Dijital Dünyanın Etkisi: Sosyal medya ve dijital platformlar, ilişkiler ve evlilik konusundaki algıları değiştiriyor. Gençler, sosyal medyada gördükleri ilişkilerin genellikle "mükemmel" bir yansımasını izliyorlar ve gerçek hayattaki ilişkilerdeki zorluklar onları korkutabiliyor. Ayrıca, dijital platformlarda kolayca tanışma ve ilişkiler kurma imkanı, gençlerin daha az bağlılık gerektiren ilişkileri tercih etmelerine yol açabiliyor.
Değişen Aile Anlayışı: Bugün, evlenmeden birlikte yaşamayı veya çocuk sahibi olmayı tercih eden birçok genç var. Toplumun bu tür ilişki biçimlerine daha fazla hoşgörü göstermesi, geleneksel evlilik anlayışından sapmayı teşvik edebiliyor.
Zihinsel ve Duygusal Hazırlık: Evlilik, duygusal ve psikolojik olarak büyük bir hazırlık gerektiriyor. Birçok genç, evliliğin getireceği duygusal yükümlülükleri, sorumlulukları ve zorlukları göz önünde bulundurarak, bunun için hazır olmadıklarını hissediyorlar.
Genel olarak, gençlerin evlenmek istememelerinin sebepleri, kişisel tercihler, toplumsal değişimler, ekonomik zorluklar ve evliliğe dair algıların evrimleşmesinin bir yansıması. Evlilik bir kurum olarak hala çok önemli olsa da, bireylerin farklı yaşam biçimlerini tercih etmeleri, evliliği daha çok kişisel bir seçenek haline getiriyor.
İnsanlar çıkar uğruna bir ilişkiye adım atıyor genelde aşk sevgi aramıyor kimse doğru insan kavramı bu yüzden yok ve ekonomik koşullarda büyük etken
Bence simarik herkes. Dizi film etkileriyle ben hayatımı yasicam , dünyayı gezecem , üni de partilicem derken 20 tane sevgili yapıp aile kurmuyorlar.
Ekonomi ve sosyal medya bence. Sosyal medya ile birlikte ilişkiler haftalık aktivite haline gelmiş.
Beklentiler yüksek, talepler yüksek, istekler çok
Ekonomik sebepten dolayı..
Aynı şeyleri düşünüyorum
Bence sorumluluktan kaçıyorlar
Zaten her türğ cinsel berabelik yaşıyorlar
Kendilerini hazır hissetmemeleri
Güven kalmadı, sadakat ve sabır kalmadı o yüzden
Tahammül azaldı
Gelecek yok
Ekonomi maalesef
Ekonomi
Sence?