Ben bu konuda ortada bir yerlerdeyim. Toplumun etkisi elbette çok fazla fakat insanın özü de karakterini etkileyen önlemli bir husus bence.

Ben bu konuda ortada bir yerlerdeyim. Toplumun etkisi elbette çok fazla fakat insanın özü de karakterini etkileyen önlemli bir husus bence.

Toplumsal normlara göre şekillenir. Daha küçük yaşlardan kızların nasıl davranılacağı, kimlerden nasıl Uzak duracağı anlatılır. Çünkü yakın zamana kadar erkek kendisini bir şekilde korur ama kadın koruyamaz. Bu yüzden her hareketi, her adımı dikkatli olmalı öğretisi olmalıydı. Misal mini etek giyemez, erkek arkadaşları olamaz, gece geç saatte dışarı çıkamaz. Erkek içinse olumsuz kadın örnekleri sunularak o erkeği kişilik olarak küçük düşürmeye çalışılırdı. Kız gibi ağlama, karı gibi laf taşıma, sen kadın mısın trip atıyorsun vs gibi..
Kesinlikle
Tekrar: Bu duruma direnen çok az insan çıkabilir. Onlar da dışlanırlar.
Cinsiyetçilik doğuştan gelen bir şey değil ki, toplumun bize neyi “normal” diye öğrettiğiyle yavaş yavaş şekillenen bir düşünce. İnsan büyüdükçe kalıplarla değil, kendi vicdanıyla yaşamayı öğrenmeli.
Doğuştan gelmez kişinin yaşadığı toplumdan gelir. Sonuçta ergenliğe kadar aile ve yaşadığımız yerden etkilenebiliriz ama sonrasında kendimize ait bir vicdan ve ahlak felsefemiz oluşuyor. 14 yaşındaki fikirlerinle 30 yaşındaki fikirlerin aynıysa geçmiş olsun. Ot gibi yaşayıp ot gibi öleceksin.
Cinsiyetçilik, aslında temelde toplumsal normlardan kaynaklanır. Çocukluktan itibaren yaşadığımız çevre, ailelerimizin bize sunduğu roller ve toplumun dayattığı kalıplar bu düşünce şeklinin oluşmasında büyük bir rol oynar. İnsanların "özü" dediğin şey karakterlerini ve kişiliklerini şekillendirir ama bu da çevreden bağımsız değildir. İnsan öğrenerek gelişir, özellikle cinsiyetçilik gibi davranışlar kültürel bir miras gibi aktarılır.
Bilincimizi artırarak ve toplumsal normların dışına çıkmayı öğrenerek bu kalıplaşmış düşünceleri değiştirebiliriz. Senin gibi sorgulayan bireyler sayesinde cinsiyetçiliğin etkileri zayıflıyor. 🌟 Toplumdan bağımsız bir şekilde "doğuştan cinsiyetçilik" diye bir şey olduğunu pek düşünmüyorum! 🌈
Cevap
12Cevap
Doğuştan gelen tek şey insanlık fıtrat bence
Daha çok toplumsal normlar etkili olur. Doğuştan gelen cinsiyetçilik çok daha mantıklı olur ve yıkılmaması gerekir.
Onuda kaybedersek kimsenin kimseye saygısı kalmaz.
Sadece erkekler yönünden değerlendirmedim, genel olarak söyledim.
Önemli değil :)
Ailenin yetiştirme tarzı önemli bir etken her konuda olduğu gibi. Tabi etkileşimde bulunduğun çevrenin de önemi gözardı edilemez.
Öğretilmişlik ve öğrenilmişlik her zaman idrak ve güdüden daha baskındır.
Toplumsal normlarara göre şekillenir yurt dışında fazla yok
Karakter oluşumda da toplumun payı büyük
Cinsiyetçilik ilk insandan beri vardır. Hz adem ile havvadan beri.
Bilmiyorum ama doğuştan gelen bir şey olduğuna inanmıyorum
Doğuştan gelen cinsiyet rolleri vardır ancak bu topluma göre şekillenebilir. Mesela günümüzde erkekten kadınların işlerini kadınlardanda erkeklerin işlerini yapmasını istiyorlar. Ondan sonra erkekler erilliğini kaybetti prenses oldu diye ağlıyorlar.
Biyoloji karar veriyor. Testosteron hormonu sadece cinsellikle alakalı değildir. Kas ve kemik gelişimini etkiler çünkü erkek avcı ve savaşçıdır. İstersen böyle yaratılmışız de istersen böyle evrilmişiz de değişen bir şey yok ikisindede sonuç aynı. Erkek vücudu güçlü yaratıldığı için ona düşen rolde otomatik olarak güç gerektiren işler olur. Kadın vücudu çocuk bakacak ve evi çekip çevirecek şekilde yaratılmıştır. Doğumu var adeti var gelgit halleri var. Kadın o duygusallıkla ne savaşabilir ne ağır işler yapabilir. Günümüzde bu roller kapitalist düzenin dayatmasıyla değiştirilmeye çalışsa bile doğrusunu görmek çok kolaydır. Mesela erkekler acil bir durumda uçağı indirebileceklerini düşünür kadınlarsa uçak sallandığı anda sadece çığlık atarlar. Dünyanın en korkak en pısırık adamını getir bir aslanla kafeste başbaşa bırak içgüdüleri devreye girip o aslanı öldürmeye çalışacaktır. Çünkü mesele hayatta kalmak olunca toplumun dayattığı roller değil içgüdülerinden gelen roller devreye girer. Belki ailesi çevresi onu bir kız gibi nazik yetiştirmiştir ama söz konusu canı olduğunda içgüdüleri atalarını hatırlatacaktır. İşin özü şu: bir iş güç gerektiriyorsa erkeğin işidir. Öyle çocuk bakmak ev temizlemek erkeğin işi değildir. Her ne kadar bu düzene kadınlar karşı olsa bile feminenleşmiş erkeklerden en çok kendileri nefret ederler.
Ya valla kadınlar bağda bahçede tarlada çalıştırılırken hiç güç meselesi gündeme gelmiyor. Sadece kariyer yapma planları olduğunda kadının çocuk bakmakla sorumlu olduğu, en büyük "kariyerinin" annelik olduğu söyleniyor. Kendi pisliğini temizlemekten acizse bir erkek bu da onun sorunudur. Hayatında başarılar dilerim kendilerine.
Bağda bahçede çalışmakla madenlerde inşaatlarda çalışmak aynı şey mi. Hem siz niye sürekli kendinizi eski kadınlarla karşılaştırıyorsunuz. Şimdiki kadınlar zaten bağda bahçedede çalışmıyor gidiyorlar ofise tüm gün dedikodu yapıyorlar. Yöneticilerde sağolsun zaten kadınları kayırıp erkeklerin sırtına biniyor. Sonrada eve gidip iş yapmış gibi ev işlerindende şikayet ediyorsunuz. Toplumsal roller her zaman en ağır sorumluluğu erkeklere yüklemiştir. Tamam ulan siz çalışın biz evde oturup çocuk bakalım yemek yapalım ohh mis. Ama öyle 100 bin lira maaş almayan kadınlada evlenmem ha bana nasıl bakacak. Evlenirken ağırlığımca altın isterim. Her gün hediye isterim. İşten geldiğinde bana zaman ayıracaksınız. Çalışıp kazandığın evi benim üstüme yapacaksınız. Her ay 1 haftanızı burnunuzdan getiririm. Malum hallerimiz var. Canım istediğindede boşanırım gider kadından aldığım nafakayı çatır çatır sevgilimle birlikte yerim. Öyle evlenirken takılan verilen her şey benim. Evliyken kadının emeğiyle kazanıp aldığı bütün mal mülkün yarısı benim. Okey misiniz? Hadi ben dünden razıyım böyle bir dünyaya ne faydasını gördük erkek olmanın. Bu sistemden en çok zarar gören biziz ama isyan eden sizsiniz.
Kendimi eski kadınlar ile kıyaslamıyorum fakat istersem kıyaslayabilirim çünkü yeri geldi bağda bahçede de çalıştım. Ofis ortamında da çalıştım. Peki neden mesela siz bütün erkekler madenlerde ya da insaatlarda çalışıyormuş gibi bir algı yapmaya çalışıyorsunuz? Emin olun erkekler kadınlardan daha fazla dedikodu yapıyor. Ayrıca patronların kadınları kayırdığını söylemişsiniz iş alımında bile kadın personel daha az tercih edilir çünkü evlilik/ doğum vb durumlarda işten ayrılma ihtimali daha yüksektir. Ve evet dışarıda bir işte çalışan kadın gelip evde de iş yemek ve yaparken genellikle erkekler ayaklarını uzatıp yatarlar. Söylediğiniz şeyler o kadar havada kalıyor ki. Sadece ev işleri ile ilgilenen bir kadının bile inanın işi bitmez. Mesai saati yok, izin günü yok, maaş yok, sigorta yok. Yok yok yok yani. Ayrıca evliyken kadının aldığı mal varlığı da boşanma durumunda kanunen ortaktır zaten. Şimdi imkansız olduğu için böyle söylemek kolay ama şurdan 100 erkeğe sorsanız 10 tanesi gerçekten inanarak keşke kadın olsaydım demez.
Bak güzel örnek verdin benim aklıma gelmemişti demin unuttum söylemeyi. Neden iş alımlarında kadın yerine erkek seçiyorlar? Kadın doğum izni alıp işe gitmiyor. Kadroları dolu gösterdiği için yerine başka birisinide alamıyorlar. Üstelik bir süre boyunca hiç çalışmadanda maaş alıyorlar. Şimdi daha geçen hafta başımıza gelen olayı anlatıyım sana. Şirketimizin ilçedeki şubesindeki 2 kadın doğum iznine ayrıldığı için merkezdeki binadan en kritik noktadan personel gönderdiler. Adamın kalacak yeri yok her gün saatlerce işe gelip gidiyor. Bizim işlerimiz yavaşladı çünkü en iyi personellerden birini ilçeye göndermek zorunda kaldık. Adamın orada kalacak yeri yok her gün gidiş geliş 2 saat yol çekiyor bu adam. Adam eşini çocuklarını göremiyor bu yüzden. Sırf 2 kadın doğum yaptığı için oldu bu durum. Hem merkezdeki hem ilçedeki işler aksadı. Bizim iş yükümüz arttı. Bu adam eşini ve çocuklarını göremiyor tüm günü işte ve yolda geçiyor artık. Muhtemelen 2 yıl boyunca böyle sürecek bu durum. O kadınlar doğum izninden dönüp geldiklerinde yarı zamanlı çalışmayla devam edecekler. Şimdi anladınız mı niye kadınları almak istemediklerini. Kadınları anca kadın merakı olan patronlar işe almak ister onlarında niyeti farklı. Onun dışında kadınlar iş yerlerine faydadan çok zarar veriyorlar. Onun yerine aslan gibi 2 tane adam alsalardı böyle şeyler yaşanmayacaktı. Ayrıca siz iş yaptığınızı ZANNEDİYORSUNUZ. İş yerlerinde en tehlikeli en ağır işleri zaten erkeklere veriyorlar sizin ruhunuz bile duymuyor. Masa başında kahvenizi yudumlarken çalıştığınızı zannediyorsunuz. Benim nefes almayı bile unuttuğum zamanlar oluyor gece ikilere kadar çalışıyoruz. Hiç uyku uyumadan 2 gün mesai yapmışlığım var. Kadınlarda yapsın dediğimizde ama nasıl yapsınlar onlar kadın onlar narin onların evde çocuğu var oyy kıyamam. Onlar çıksın akşam 4 de hatta yakında yarı zamanlı çalışmayıda getirirler şöyle bi içeri girip selam verip çıkarsınız artık
Tamam o zaman çocuğu siz doğurun siz bakın böyle bir imkân varsa. Eminim tüm kadınlar buna onay verecektir. Su konuda size katılıyorum doğum izni vs durumlarda bence de maaş verilmesi doğru değil. Ayrıca şöyle de bir durum var ki şu an bir ailenin bir maaş ile geçinmesi neredeyse imkansız. Ki öyle olmasa bile herkes kendi emeği ile kazandığını gönlünce harcamak ister. Siz ne tür kadınlar ile karşılaştınız bilmiyorum ama ben işinde gayet başarılı kadınlar tanıyorum. Bence biraz zihniyetinizi geliştirin. Ya da gelistirmeyin bana ne size hayatinizda başarılar dilerim. Umarım kadınlardan uzak bir hayat yaşarsınız.
Çocuk doğurmak toplumun dayattığı bir şey değil biyolojik bir şey. İşte başta söylediğim noktaya geliyoruz. Kadınların vücudu çalışma hayatına uygun değil. Sizede erkeklerden uzak bir hayat diliyorum o zaman. Becerebilirseniz tabi 😂
Bu tür şeyler dönemseldir, çocukken ayrı, ergenlikte ayrı ve kendimizi idare ettiğimiz yaşlara gelince ayrı fikirler ve förğşler ediniriz. Değişkendir yani
Doğuştan gelen özellikler var ancak toplumda şekillenir
Teşekkür ederim
Toplumsal kültürel normlar belirler.
Toplumsal normlara göre şekillenir
Toplumsal normlara göre şekillenir
toplumsal normlara göre olur
Topluma göre şekillenir
Doğuştan gelir tabi ki
Topluma göre
Doğuştan gelir
2 sidi aynı sanırım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?