Anıtsayac sitesinde bu yıl şiddetten ölen kadın sayısı 403'e ulaşmış durumda. Ben bu siteyi her sene kontrol ediyorum. Yıllara baktığımız zaman tarih yaklaştıkça, ölüm sayısı artmış. Bu durum canımı çok sıkıyor. Evet evli değilim, bir kızım yok. Ama, yeğenimin, kuzenimin, arkadaşımın kızının başına da bu gelebilir. İnsan olduğumuzu unutmamak için bile buna karşı duyarlı olmamız gerekiyor. Merhamet ve vicdan bizi hayvanlardan ayıran en büyük hazinemiz... Ayrıca artık normal cinayetler de çok fazla. Yani biri sizi tanısa da tanımasa da keyfi öldürebiliyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Ama nasıl geçebiliriz?
Sizce ülkemizde kadın cinayetleri neden bu kadar arttı, bunun önüne nasıl geçebiliriz?
Kızıni öldüren babanin sebebi ne kadar toplum olarak bu hale geldiğimizi ortaya koyuyor. Bunun dinle bile alakası olduğunu zannetmiyorum. Baba kanser olduğunu az ömrü kaldığını öğrenince kimse bakmaz diye kızını ve kendini vurmuştu. Olay çok yakındı bana da. Yani ne topluma ne de kurumlara güven kaldığını gösterir bu durum. Diğer türlü kadın vinayetleri de var elbette bu hem maddi hem de manevi olarak ortaya çıkıyor. Maddi olarak geçim sıkıntı ve stres ortak sebep ancak bu durum öldüren kişinin haklı olduğunu ortaya koymaz. Manevi olarak aldatma durumunda ortaya çıkması ise buna bir şey diyemem sonuç olarak cinnet durumu ortaya çıkması o anı etkiler.
Bu kapasite, bu eğitim sisteme, bu insanlık var olduğu sürece zihniyetin değişebileceğini düşünmüyorum. İnsanlar hayvanlardan farklı ve üstün tasarlanmış ama hayvanlardan daha çapsız ve bilinçsiz hareket ediyor. Bakış açısı, ailesel faktörler ve eğitim sistemi değişmeden değişim olamaz. Ayrıca yasaların da değişmesi gerekir acilen.
Adalet biraz yerinde uygulanıp caydırıcı cezalar verebiliriz mesela toplumumuz çok canım düşünüyor bazı yerlerde kadın olmuş diyoruz napmiski ne giymiski niye öyle davranmış ki ya bu sonuçta bir can ve bir can gitmiş bunları sorgulamak yerine yapanın vicdanını sorgulayıp yapana ağır cezalar vermek daha mantıklı olur sanki
Kadın cinayetlerinde majör bir artış yok. Niceliğin hiçbir önemi yok ama aslında nüfusa oranla kadın cinayetleri oldukça düşük. Sorun cinayetlerin artışında değil, faillerin kolaylıkla serbest kalıp önleyici tedbirlerin zayıf olmasında. Yani sistematik ihmal.
Kadın cinayetleri hepimizin yüreğini sızlatan, çok ciddi bir toplumsal sorun. Ne yazık ki, temelinde eğitim eksikliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadınların güçsüzleştirilmesi ve yasaların yetersiz uygulanması yatıyor. Cinsiyet eşitliğini çocukluktan itibaren öğretmek, empati ve saygıyı aşılamak çok önemli. Ayrıca, caydırıcı yasalar ve kadını koruyacak güçlü mekanizmalar oluşturulmalı.
Bu konuda duyarlılığından dolayı seni tebrik ederim. Bu hassasiyetle toplumu bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak çok değerli. ⚖️ Kadına yönelik şiddeti durdurmak, hepimizin sorumluluğu. Her bir birey, bu zincirde bir halkadır. 👩⚖️💔
6284 sayılı kanun olmak üzere koruma kanunları istisnasız uygulanacak. Cinayetlerde tahrik indirimi ve iyi hal indirimi bu tür vakalarda rasyonel olarak imkansız olduğu ilan edilmeli ve cezasızlık algısı da ortadan kaldırılmalı. Okullarda cinsiyet eşitliği ve rıza da öğretilmeli. Medyaya da el atılmalı.
Her yıl minimum 350 kadın cinayeti var en az zaten ama bu sene iyice arttı 2025 de. Sebebi çok basit 2 sebebi var 1) kızlar belalı erkek seviyor 2 ) artık bir çok kız, kadın erkeğine sadık değil. Sadakatsiz kadın en masum adamı bile katil eder
Kadına insanlık dışı davranış sergileyen tüm erkeklerin topunun...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
7 ay
Gelismemis ulkelerde kadin 2. sinif gorulur erkekten asagi gorulur bizim erkeklerin yuzde 95 i de kadinlari kendisinden daha asagi goruyor kadin bunu kabulenmeyince de öldúrúyor.
1
3 Yorumla
Cevap sahibi
7 ay
O yuzden kadinlar erkeklerden daha asagi oldugunu kabyl etmeli erkek gidip para kazanirkennkarinin yaptigi esra erol izleyip kicikirik bi yemek yapmak
kadinlar erkeklerle esitlik yarisina girdigi surece bu cinayetler bitmez kadin basini egip erkegine itaat etmeli erkegi de ona bakmali biz gelismemis bir ulkeyiz sorujun tek caresi bu.
Eskiden cinayerler daha azdi cunku kadinlar feminizm i ogrenmemisti boyunlarini egip erkegine itaat ediyorlardi erkek beni aldatiyo Ben de aldatayim demiyorlardi hadlerini biliyorlardi