Müslümanlık hakkında sorularım var cevaplarmısınız?

Kimseyi birbirlerine düşürmeye çalışmıyorum sadece soru soruyorum eğer cevaplarda kavga olursa beni alakalar etmiyor.

Arkadaşlar son zamanlar çok sorguluyorum özellikle bazı konuları çok kafaya takıyorum mesela allahın bize irade verdiğini elimizde seçenekler olduğunu ne yaparsak o şeyi yaşayacağımızı söylüyorsunuz ama allah geçmişi geleceği biliyor o herhangi bir zaman diliminde değil o kaderimi bedenime ruh uflenmeden önce çoktan yazdı bende sadece olay örgüsüne göre yaşıyorum bu çok mantıksız

Diğeri de allah neden şeytanı kendine düşman etti o ol derse olmuyormu şeytanın rekabet etmesini nasip etse olur neden kendine bir düşman yarattı neden ademle havvanin elma yemesini sağladı ve bunu yaptıktan sonra sanki onların hatasıymış gibi cennetten kovdu?

Neden körü körüne kötü olan ama sırf müslüman olanlar cezasını çekip cennete gidecekte körü körüne iyi olan ama farklı bir dine mensup olduğu için cehenneme gidecek? Allah ona bunu nasip etmedimi

Daha çok sorum var ama uzun olsun istemiyorum uzun olunca kimse okumuyor bana bu dediklerimi mantıklı şekilde açıklayabilcek biri var mı? Hakaret etmeden kendi seviyenizde konuşun
Güncellemeler
7 ay
Arkadaslar cevap verdiklerim sadece tek bir cumleye takılıp ona cevap veriyorum gibi düşünmesin yazdıklarınızı özenle okuyorum aklımda bir soru bir cevap varsa ordan söylüyorum cevaplarınız için teşekkürler umarım mensup olduğunuz dinde istediğiniz yere gidersiniz
Müslümanlık hakkında sorularım var cevaplarmısınız?