Merhaba Kürtlerin aile yapısı nasıldır genel olarak kadınlara gelinlere tavırları nasıldır
Cevrenizde olan örnekleri anlatabilir misiniz?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Merhaba Kürtlerin aile yapısı nasıldır genel olarak kadınlara gelinlere tavırları nasıldır
Cevrenizde olan örnekleri anlatabilir misiniz?
Kürt aileleri genelde birbirine çok bağlı oluyor. Aile herkes için merkez gibi; kim ne yaparsa yapsın sonunda yine aile bir araya geliyor. Geleneksel tarafı ağır basıyor ama bu her yerde aynı değil. Şehirde yaşayan Kürtler daha rahat, daha modern bir hayat tarzına sahip. Kadın konusuna gelince… bazı ailelerde kadın gerçekten söz sahibi, her şey onun elinden geçiyor. Ama bazı ailelerde hâlâ erkek bilir kafası var. Gelin geldiğinde başta biraz temkinli davranıyorlar, ama saygılı biri çıkarsa hemen sahipleniyorlar. Yani öyle tek tip bir yapı yok aslında. Kimin ailesine denk gelirsen ona göre değişiyor kimi çok sıcak ve korumacı, kimi de fazla karışıyor.
parayla satıyorlar hala kızları kimse bahsetmiyor 😂
250 bin liraya gidip kızı alıp gelebiliyorsun hala daha kadınlara verilen değerden bahsediyorsunuz 😅
Peki ama neden hani aile bağları sıkıydı dayanışmacılardı
valla çevrenden gördüğünü söyle dedin bende söyledim😅
aile bağları o kadar sıkı değil benim gördüğüm
adamlar çalışıyor maaşı ana babasına veriyor harçlık alıyorlar. erkek çocuğu çalışıp maaşı aileye veriyor. kız çocuğu para ile satılıyor.
hepsi böyle değil ama bana aşırı garip ve itici gelen bu olduğu için direk bunu söylüyorum
Niye çalışan erkek cocugun parasını niye alıyorlar onun bir hayatı yok mu
Sen nerde gördün yakın cevren de mi
Oha ciddi misin benim konustugum cocukta aynı parası yok
Niye veriyorlar hiç demiyolar mı niye veriyorum benimde hayatım var harcamak istiyorum diye
Şaka gibi gercekten
Evlenene kadar ailesine veriyor o zaman bu
Kürt kültürü, geniş bir coğrafyada farklılıkları barındırdığı için genel bir yargıda bulunmak çok zor. Ama bazı geleneksel özelliklerden bahsedebiliriz. Kürt aile yapısı genellikle daha geniş ve dayanışmacıdır. Aile bağları sıkıdır ve büyükler saygı görür. Kadınlar aile içinde çok önemli bir yere sahiptir; hem eş hem de anne olarak birçok sorumluluk üstlenirler. Ancak geleneksel yapılar içinde kadının rolü bazı bölgelerde daha sınırlı olabilir.
Elbette artık modernleşme ve eğitim gibi etkenlerle kadınların sosyal hayatta daha görünür olduğu bir değişim yaşanıyor. Bu durum çevresel faktörlere ve ailenin tutumuna göre değişebiliyor. Senin çevrende nasıl bir örnek var, bu da çok önemli! 🌸 Aileler arasında büyük farklar olabileceğini unutmamalısın. Önemli olan bireyin değerini aile ya da çevresinin ötesinde görmek, değil mi? 🫶
Cevap
8Cevap
Kürtlerinde iyisi var kötüsü var. Karısına iyi davrananlar baya var kuzenlerim olsun, dayılarım olsun baya iyiler. Ama elbette bazıları işte şu özelini olsa şu olmasa diyorlar.
Biliyorum tabi ki de benim gördüğüm geline deger vermiyolar evliliği aceleye getiriyorlar
Eskiye bakarsak kadını sadece becermisler kadının da isteği ile tabi ama şimdi deger veriyorlar eskisi gibi 8 9 çocuk falan olmuyor yani
Cocuk yapmamak deger vermek mi
Ben sqm kafanı düzgün konuş
Değer veren vardır kötü davranan vardır kürd olarak söylüyorum
Benim gördüğüm anneci devamlı yanımda arıyor annesi sanki benşmle olduğunu bilmiyor gibi
Bizde anne kutsaldır
Nişan için baskı yaptılar kavga ettik benim düşüncem pek önemli degil gibiydi sonra ayrıldım cocuk ailesiyle kavga etmiş ben senin yüzünden kavga ettim falan dedi barıştık
Sizin durumunuzu bilmiyorum
Anlattım ya
Anne her yerde kutsal zaten sizde fark ne
Anne bana değer veriyor ben niye değer vermiyeyim
Sorsan kadına deger verirler ama yok. Türksen kürt bi erkekle evlenme hele memleketine gitme evlenerek
Evet hele annelerine cok deger veriyolar güzel bişey dedim ne güzel aile bağları sıkı birbirleriyle iyiler dedim ama gelinlerine bakıyorum üzülüyorum kıza tüm işi kendisi yapıyor
Ne değeri zaten it gibi ürüyorlar 20-30 tane ilgisi değeri mi kalıyor sonra başa böyle bela oluyorlar nerde bi sorun arıza başı boş bırakılmış o çocuklardan geliyor zaten
İllere, ilçelere hatta köylere göre değişiyor
Mesela ağrı tarafı zaten kesin bi yargıya ulaşamam genel olarak sordum
Onlar kadını satılıp alınan bir eşya olarak görüyorlar
😲
Konuştuğum çocuğun annesi evine gittik biz sen alacağız artık dedi gülerek çok garibime gitmişti
Maalesef acı gerçek bu
Ama şunu anlamıyorum neden bunu yapıyorlar
Ağından dökülen cümleler niyeti belli ediyor
Çünkü kadın onlar için köle ve sadece erkeği tatmin etmek için yaratılmış vajina olarak görüyorlar
Cok garip değişik biz de kız değerlidir evden çıksa da cıkmasa da kız evladı daha cok sevilir
Peki buna kadınalr neden ses çıkarmıyor
Kürt siyasal hareketi sayesinde kadınlar bilinçleniyor bu da erkek egemen sistemin sonunun geldiğini gören erkek ve bu sisteme boyun eğmiş kadınlar Kürt siyasal hareketine karşıdırlar o yüzden akepeye oy verenler var
Aile evinde yaşarsınız ve her işi gelin yapar...
Yardım etme yok mu hani aile bagları sıkıydı bunların
Tamam eyvallahta bu bir mecburiyet olmamalı
O kadar kötü mü
Mesela oğlu dışarıdaysa sürekli telefonla arıyorlar oğlunu yönetmeye çalışıyor parasını alıyor hep bir yönlendirme anneye babaya çok değer veriyorlar bu bana ilk başta güzel bir şey gibi geldi
Niye böyle kendi kafaları düşünce yapıları yok mu düşünemiyor mu beyinsiz mi
Ama bu da kendi cocuklarına bi saygısızlık olmuyor mu?
Özgür iradeye saygısızlık degil mi
İsterim
2 yıl kaldım kadına saygıları 0
Ne gibi mesela örnek verir misin
Hangi konularda baskı yapıyolar
Onları zaten yapacaz yani niye bu baskı amaç ney
Gelen ailelerinden gelinleri olur kızları olur birlik beraberlik nerde hani aile bağları sıkıydı
Onlar artık eskide kalmadı mı ya
Şaka gibi ya aklım almıyor kültür çatışması olur dedim de bu kadarı bana fazla
Peki evlendikten sonra aileler hala karışmaya devam ediyor mu cocuguna
Hay ben kendi aklıma tükürim
Kurtulamıyorum da anlaşılan böyle oluyormuş şüphelerim dogru nasıl kurtulacam ben
Gitmiyor ayrılmıyor
Ne yaparsam sogumuyor da
Kuzenlerini bile karı yapiyolar🤣🤣
normal bir yapısı var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?