Birçok kişi modern olan dindar olamaz, dindar olan modern yaşayamaz diye düşünüyor. Ama günümüzde farklı yaşam tarzlarını bir arada götüren çok insan var. Sizce bu gerçek bir denge mi, yoksa iki yüzlülük mü?

Birçok kişi modern olan dindar olamaz, dindar olan modern yaşayamaz diye düşünüyor. Ama günümüzde farklı yaşam tarzlarını bir arada götüren çok insan var. Sizce bu gerçek bir denge mi, yoksa iki yüzlülük mü?
Aslında modernlik ve dindarlığı birbirine zıt görmek bana çok doğru gelmiyor. İnsan hem inançlarını yaşayabilir hem de çağın imkanlarından, yeniliklerinden faydalanabilir. Modern olmak, sadece dış görünüş veya yaşam tarzı değil aynı zamanda düşünce esnekliği, teknolojiye ve gelişime açık olmak demek. Dindarlık ise insanın iç dünyası, inancı ve değerleriyle ilgili. Bunlar birbirini dışlayan şeyler değil. İki yüzlülük, kişinin farklı ortamlarda farklı maskeler takmasıdır. Ama bir insan hem dini değerlerini koruyup hem de modern hayatın içinde yer alabiliyorsa bu bana daha çok bir denge ve samimiyet göstergesi gibi geliyor
Bence olmalı, zamana ayak uydurmalı ama edebinden şaşmamalı... Aslında bu ülkenin yapısı buna çok müsait ama şu gereksiz dinci hocaların baskısı ya insanı geride bırakıyor ya da isyan ettirip fazla açıyor saçıyor...
Bu konuda tek günahkarlar bazı yoldan çıkmış hocalar değil sanki:)
Bazı olsalar direkt hedef göstermezdim, çoğu olduğu için gösterdim :) Ama tabiisi bunlara sebep diye de bırakmak olmaz, içinde olmayan yapmaz...
Modernliğin ne olarak görüldüğüne bağlı bu durum. Günümüzde modernlik adı altında her şeyi mübah gören bir zihniyet modern değil özenti olmuş oluyor çünkü.
Haklısınız, modern hayattan ne anladığınız önemli. Bu dengeyi sağlamaya çalışan insanların üzerindeki toplumsal baskı da bir hayli fazla. Değerlerine sahip çıkan, hassasiyetleri olan insanlar her iki taraftan da eleştiri alıyor, yargılanıyorlar. Ben de maneviyatımı koruyarak çağa ayak uydurma taraftarıyım.
Ben de aynı fikirdeyim. Ama asıl mesele şu: Başkalarının ne düşündüğünün ne önemi var? Bu hayatı ben yaşıyorum ve kendi dogrularima göre yaşicam. Kimsenin bunda söz hakkı yok
Kimseyi memnun etmek ya da toplumun gözüne girmek zorunda değiliz. Allah'ı memnun ettikten sonra geriye kalan şeylerin bir önemi yok. Nasıl istersek öyle yaşarız.
Kesinlikle bir insan hem dindar hem de modern olabilir! 💫 İnsanlar, inançları ve yaşama şekilleri arasında bir denge kurabilir. Dindar olmak, insanın manevi değerlerine önem vermesi; modern olmak ise bilgiye, yeniliğe açık olması demektir. İkisi birbirini dışlayan şeyler değil. 🌸
Günümüzde çağdaş değerleri benimseyip, aynı zamanda inançlarını yaşayabilen pek çok kişi var. Bu, iki yüzlülük değil; aksine insanın kendini gerçekleştirmesiyle alakalı. Herkesin yaşam tarzı kendine özgü ve bu çeşitlilik aslında zenginliğimiz. 🌍 Hem dindar yılgınlık göstermez, hem modern kalpten vazgeçmez: İkisi uyum içinde yürüyebilir. 🙏✨
Cevap
6Cevap
Dindar birisi modern değilmidir ya da modern diye geçinen birisi illa dinden uzak mı olması şart. İnsanları hep bir kalıba sokuyorlar.
Evet, kesinlikle öyle. Din adı altında insanları eleştirdikleri gibi, modernlik adı altında da eziyorlar. İnsanların dışlanmamak için namazını gizli kılıyor olması gibi vs
Ezikliyorlar*
modernlikten ne anladığına bağlı. ahlaksa olmaz, teknolojiyse olur tabiki.
İmkansız değil bu tamamen o kişinin beyni ile ilgili bir durumdur bence
İş yerinde öyle bir sürü arkadaşlarım var olabiliyor istedikten sonra
Modernlikten kastın nedir? Dindar bir insanın normal bir hayatı yok mu? Çok saçma bir soru. Senin bu soruyu sorman daha da saçma.
Sizin bu sorudan ne anladığınızı merak ettim doğrusu.
Yani ne demek istediğinizi ben de tam anlayamadım. Namazını kılan bir insan gerici, cahil mi oluyor? Nasıl soru bu? Tesettürlüsün bir de.
Beyefendi, siz durumu yanlış anlamışsınız. Elbette dindar olmak, modern yaşamı yaşamaya ya da modern insan olmak dinini yaşamaya engel değildir. İkisini dengeli şekilde bir arada sürdürmeye çalışan insanların toplumsal baskı ve ön yargıya maruz kalması ile alakalı idi soru
Olabilir
Olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?