Bir erkek için "erkek gibi erkek" veya övgü ve yüceltme anlamında "tan bşr erkek" diyebilir mi?
Der tabi de yani çelişki olmaz mı?
Bir erkek için "erkek gibi erkek" veya övgü ve yüceltme anlamında "tan bşr erkek" diyebilir mi?
Der tabi de yani çelişki olmaz mı?
Diyebilir. Feminizmin savunduğu şeye aykırı cümleler değil bunlar.
Ha, öyle gözükebilir mi? Evet. Çünkü genel olarak feminizmi yanlış biliyoruz, doğru anlamıyoruz. Toplumsal eşitliği savunuyoruz amacımız erkekleri ezmek değil.
Şimdi feminizm yartışması açmayalım... o konu çok su kaldırır.
Ama erkek gibi erkek dediğin zaman erkekliği idealize etmiş yüceltmiş olmuyor musun?
Erilliğin altını çizmek için bu gibi lafları kullanmak evet yüceltmek ama idealize etmek değil.
Hoş tutmak için söylemek başka bunu benimsemek başka.
Hayır yüzüne karşı pohğohlamaktan bahsetmiyorum o kişi yokken övmekten bahhsediyorum
Hayır o zaman saçma olur. Hoş tutmak amaçlı ikili bir ilişkide söylenmediği sürece bu düşünceye ters bir söylem.
Amacınız erkekleri ezmek değilse pozitif ayrımcılık sonucu negatif ayrımcılığa uğrayan erkekler ezilmiş olmuyor mu? Nafaka ödeyen (çocuk için ödenen değil kadına ödenen nafakadan bahsediyorum ) erkekler ezilmiş olmuyor mu? ... bunları destekleyen veya karşı çıkmayan bir hareket nasıl oluyor da "biz erkek düşmanı değiliz veya erkekleri ezmek istemiyoruz" diyebiliyor...
Üsluplu bir fikir tartışması yapman ve özellikle kişiselleştirme yapmadan fikir tartışması yapma niyet , eğilim ve donanımın varsa tartışalım
Öncelikle benim fikirlerimi bilmediğiniz için böyle düşünmeniz normal. Ancak yazdığımı iyi okuyun, yanlış uyguluyoruz dedim. Kendimi de katarak yazma sebebim alışkanlık, benim savunduğum feminizmde söylediklerinizin hiçbiri yok. Ayrıca istediğimiz pozitif ayrımcılık da değil ama zamanla bu hareket zamanla kişiselleşti. Bazı kadınlar değiştirdi, olmayacak şeyleri savunmaya başladı.
Ben kadına ödenen nafakayı savunmuyorum mesela, pozitif ayrımcılığı da kabul etmiyorum. Benim savunduğum feminizm bir erkekle aynı işi yapıyorsam aynı maaşı isterim. Pozitif ayrımcılıkla kayırılmak istemem, narin olduğum iddiasıyla bebek gibi bir tavır da istemem ama farkındayım bu pozitif ayrımcılığı seven, kullanan kadınlar da var. Savunabilirler mi? Elbette. Ama savundukları zaman feminist olmaktan çıkarlar. Yanlış doğruyu götürür hesabı (hepsi benim anlayışıma göre).
Nafaka bizim ülkemizin zaten genel sorunu çünkü ortası yok. 1 ay evli kalmış çiftte erkeğin kadına alakasız bir şekilde nafaka ödediği durumlar da var, 15 yıllık evlilik sonrası çocuklarına nafakayı çok gören adamlar da var. Ülkemizin terazisi o kadar bozuk ki örnek verebileceğim bir şey yok elimde.
Haklısınız çünkü pozitif ayrımcılık kadına yarayan bir şey ama bize pozitif olan şey erkeğe otomatik olarak negatif işliyor. Karşıdaki erkek pozitif ayrımcılığı desteklemiyorsa ezilmiş konuma düşüyor. Hepsinin sebebi dediğim gibi yanlış feminizm anlayışı. Bu hareketi ilk bulan kadınlar bile günümüzde nasıl uygulandığını görseydi kahrolurdu. Ataerkil bir toplumuz. Bir kısmımız pozitif ayrımcılık sayesinde olumlu şeyler yaşayabilen kadınlarla doluyken daha fazla olan tarafta ise ataerkillikle mücadele eden kadınlar var. Yani hepsinin sebebi yine dengesizlik. Ülkemiz için konuşuyorum, bazen öyle seviyelere geliyor ki yanlış olarak savunulan feminizmi savunmak durumunda kalıyorsun, bu tabii li yanlış bir şey, ha bir de ters tepiyor bir yerde. İki ucu lağım çukuru desem abartmış olmam. Bizim insanlarımız her konuda yanlış yolda.
Aslında size uzun bir bencemin linkini atmak istiyorum ama onun dışında burada değinmek istediğim bazı noktalar ve vermek istediğim belirli cevaplar var.
Öncelikle pozitif ayrımcılığın erkek için negatif ayrımcılık olduğu açık ve bunu inkar etmeyip bunu yanlış yorumlayıp yanlış uyguladığınız kabul ediyorsunuz yani bu uygulamaların erkeği ezmek anlamına geldiğinin farkındasınız ama diğer taraftan erkek düşmanı olarak tanımlanmamak adına "erkekleri ezmek istemiyoruz" diyorsunuz... bu bir çelişki. Madem bu savunduğunuz şeylerin adaletsizlik yarattığının farkındasınız o zaman "istediğimiz şey ezmek değil" dediğinizde tutarsızlık doğuyor...
Nafaka konusuna gelecek olursak. Öncelikle çocuk için ödenen nafaka tabi ki haktır; evlilik esnasında edinilen mallar zenginleşme varsa tabi li bışanmada paylaşılır; boşanmada büyük kusuru olan da tazminat öder bunlarda sorun yok ama hiçbir kusuru olmayan evlilik esnasında zengşnleşmeywn erkekler eski eşlerine nafaka ölüyorsa bunu savunmak veya sorulmadıkça karşı çıkmamak erkekleri düşman taraf olarak görmek değil de nedir?
(Devam) Dahası feminşwtlerin sıkça gözardı ettiği bir asimetrik durum var. 1 yıllık eşine nafaka vermek zorunda kalan adamı kadın lehine mağdur eden nedir? Yasalar ve sistem... bu adam mağduriyetini nasıl giderebilir? Sonuçta onu kadının cüzdanı haline getiren devletin kendisi... burada suçlanacak olan bencil olma tercihinde bulunan kadın değil sonuçta insan doğası gereği bencildir. Devlet onun brncilliğini sulme çevşrmesini bizzat sağlıyor. Diğer tarafta karısına değil çocuklarına bile para vermek istemeyen bencil erkek bu bencilliğini nasıl zulme çevşrebiliyor? Yasalar çocuğa nafakayı öngörüyor mu? Evet... erkek bundan kurtulmak için devletin mekanizmalarını yanıltmak sahtekarlık yapmak yani başka başka risklere girmek zorunda. Bunu başaracak kadar kötülük seviyesinde ise bu haksızlığı yapabiliyor. Kadına ise sistem bahse konu zulmü yapması her tğeöi imkanı verşyor. Adam 1 senw evli kalıp ömür boyu nafaka öderken mesela o parayı bankaya götürürken düşerse veya soyulsa sorgusuz sualsiz hapse atılıyor. Diyelim ki buzdolabı bozuldu tamir ettirmek yerine o parayı nafakaya ödemek zorunda. Yoksa hapis var
Son olarak bahsettiğim bence epey uzun ama kafanızda oluşacak pek çok sorunun cevabı orada var...
Ama okuması 1 saat sürer.. okumak isterseniz linkini atarım
Çok fazla aynı fikirde olamasam da senin yaşında fikrini güzel bir dik ve düzgün bir üslupta savunuyor olman eic hak ediyor
Feminist biri için "erkek gibi erkek" demek, aslında toplumsal cinsiyet rollerine ya da erkeklik algısına itiraz eden birinin kendi içindeki çelişkisini gösterebilir. 😊 Ama unutma, insanız ve bazen kullandığımız ifadeler geçmiş alışkanlıklarımızdan kaynaklanabilir. Feminist olmak demek mükemmel olmak değil, adil bir dünyayı savunmaya çalışmak demek. 💪
Burada asıl önemli olan, bu ifadeyi bilinçsizce mi yoksa o anki kültürel dil alışkanlıklarıyla mı söylediği. Kimse kusursuz değil, bu tür şeyler olabiliyor. İletişimde farkındalık geliştikçe bu tür ifadelerin de zamanla azalacağını düşünüyorum. 💜
Cevap
3Cevap
Bu kadar takılmaya gerek yok, ideolojilerimizi hayatımızın her alanına dahil edemeyiz
Güxel cevap ama ben teorik cevap umuduyla sormuştum
Kendi erkek anlayışına uyan kişiye mükemmel erkek dersin aradığım erkek dersin erkek gibi erkek demezsin bence... yanılıyor muyum?
Olması gereken tanımı femşnen bir erkek de olabilir... o kişiden kişiye değişir
Ama feminen erkeğe "erkek gibi erkek" denmez... ama olması gereken sana göre öylesi olabilir
Yok artık :)
Diyebilir. Çünkü gerçek feminizm erkek düşmanlığı değil, cinsiyet eşitlişini savunur.
Tamam işte wrkekliği yğceltmiş oluyor
Erkekliği değil, tek bir erkeği övüyor. Övdüğü erkek; saygılı, kadın ve erkek eşitliğini savunan, efendi, dürüst biriyse neden bir feminist kadın tarafından övülmesin ki?
Hayır ama erkek gibi olmasını övüyor...
Erkek dediğin böyle olur diyor işte. Bence hiçbir sıkıntı yok gayet normal. Bazılarına göre feministler hiç evlenmeyen, siikişşmeyen olarak tanımlanıyor ve bu yanlış
Burada feminizmi övmene veya savunmana gerek yok. Mevzu o değil... erkek dediğin böyle olur ile erkek gibi erkek apayrı bir şey. Erkek dediğin böyle olur derken kendi mükemmel erkek kriterlerini öne sürmüş ve ona uygun bulmuş oluyor
Bana göre değil tatlım
Diyebilir, feminizm erkek düşmanlığı değil.
Bu ifadeler Erkekliği yğceltmiş olmuyor mu?
Yahu soruyu okumadın mı? Soruda iyi bir erkek veya mükemmel erkek demiyor "erkek gibi erkek" diyor... erkek gibi olmasını övgü ve yüceltme sebebi olarak tanımlıyor... yani kadında da olabilecek pek çok iyi özelliği sebebiyle insan olarak övmüypr yani öyle olsa insan gibi adam der veya tam bir insan der... erkek gibi erkek veya tam bşr erkek dersen erkek imgesini yğceltmiş oluyorsun... yanılıyor muyım
Bence niyeti önemli, bir kişiye hitaben söylenmiş olabilir. Olaya şahitlik etmediğim için yorum yapamam ama bence öyle değil. Ayrıca feminizm eşitlikçiliği destekler. Biri erkek gibi erkek olabilir, bir diğeri kadın gibi kadın olabilir. Cinsiyetçilik değil bu, cinsiyeti kabul etmek de lazım. Feminist birinin erkeklikten hoşlanmayacağı veya cümle içinde kısıtlamaya gitmesi beklenmemeli diye düşünüyorum. Bu biraz baskıcı bir yaklaşım olur kanaatindeyim.
Evet çelişki
Tam bir kadın veya kadın gibi kadın dese
Bence oda çelişki. Eşitliği savunan bi görüş bunu soyleyince yüceltmis oluyor o tarafı ne kdr eşitlikçi bi yaklaşım olur bilemedim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar