İnsanların çoğu zaman saygısızlık yaptıklarına şahit oluyorum, saygısızlık yaptıkları yetmiyormuş gibi bunu ileri seviyeye taşıyıp, kendilerini ilgilendirmeyen konularda söz sahibi olduklarını düşünüyorlar. Kendi yaşıtlarına, büyüklerine, küçüklerine sevgi bile hissedemiyorlarsa saygı duymayı bilmeli insan. Birinin özeliyle dalga geçmek, onun herhangi kusurunu fark edip bunu alay konusu yapmak, toplum içinde küçük düşürürücü davranışlarda bulunmak... Ve dahası, birçok örnek var bunlara.
Toplumdaki saygısızlık hakkında ne düşünüyorsunuz?
Toplumda saygısızlık giderek daha fazla göze çarpan bir sorun haline geliyor. İnsanlar, yalnızca başkalarının sınırlarını ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu davranışlarını normalleştirip savunma eğilimi de gösteriyorlar. Kimi zaman yaşıtlarına, kimi zaman büyüklerine ya da küçüklere karşı sergilenen bu saygısız tavırlar, yalnızca bireyleri değil, toplumsal yapıyı da olumsuz etkiliyor. Saygı, bir insanın diğerine duyduğu değerin göstergesidir. Sevgi olmayabilir; insanlar birbirini sevmek zorunda değildir ama saygı, asgari düzeyde bile olsa, her insanın hakkıdır. Bir başkasının özel hayatıyla dalga geçmek, kusurlarını alay konusu yapmak ya da toplum içinde küçük düşürücü davranışlarda bulunmak; hem empati yoksunluğunun hem de ahlaki çöküşün göstergesidir. Kimi insanlar, kendilerini ilgilendirmeyen konularda fikir beyan etmeyi, hatta müdahale etmeyi de saygısızlık boyutuna taşıyabiliyor. Bu durum, bireylerin özel sınırlarının hiçe sayılması anlamına geliyor. Oysa herkesin yaşam alanı, düşüncesi, tercihi ve hayat tarzı vardır ve bu alanlara müdahale edilmemelidir. Toplumun sağlıklı işleyebilmesi için bireylerin birbirine karşı daha anlayışlı, daha saygılı ve daha bilinçli davranması gerekiyor. Saygı, bir toplumun temel taşıdır ve bunu kaybettiğimizde, geriye yalnızca bencillik ve kargaşa kalır.
Toplumdaki saygısızlık bana hep eksik bir terbiyenin ve kaybolmuş empati duygusunun yansıması gibi geliyor. İnsanlar birbirini dinlemiyor, anlamaya çalışmıyor, sanki herkes kendi dünyasında haklı çıkma telaşında yaşıyor. Oysa saygı, en küçük davranışta bile hissedilen bir değer ve eksikliği hemen fark ediliyor. Bir selamı esirgemek, söz kesmek ya da küçümsemek, karşıdaki insanın kalbinde iz bırakıyor. Saygı kayboldukça ilişkiler de yozlaşıyor. Bence toplumun en büyük kırılma noktalarından biri, birbirini insan yerine koymaktan uzaklaşmak oluyor.
Toplumdaki saygısızlık bence giderek büyüyen bir sorun. İnsanlar birbirini dinlemek yerine hemen yargılamayı, kırıcı sözler söylemeyi tercih ediyor. Bu durum sadece günlük hayatta değil, sosyal medyada da çok net görülüyor. Burada bile, fikir paylaşmak için açılan bir sorunun altında kişisel saldırılar, alaycı yorumlar görebiliyoruz. Halbuki tartışmak demek birbirimizi küçük düşürmek değil, farklı bakış açılarını anlamaya çalışmak demektir. Fikir ayrılığı doğal ama saygı sınırını kaybetmek asıl problem.
Saygısız insana hiç tahammülüm yok. En katlanamadığım şey saygısızlıktır. Ben nasıl yapmiyorsam, karşımdaki de bana yapamaz. Sokakta ya da herhangi bir mekanda böyle insanları görmek çok üzücü.
Saygısızlık ne yazık ki birçoğumuzun etrafında karşılaştığı bir durum. İnsanların birbirlerini anlamaya daha az zaman ayırdığı, empati kurmayı unuttuğu bir çağda yaşıyoruz. Şunu unutmamak gerek, saygı bir insanın olgunluğunu gösteren en temel davranışlardan biri. Birinin özel hayatını alay konusu yapmak ya da kusurlarına vurgu yapmak, kişinin aslında kendi iç huzursuzluğunu dışarı yansıtma yolu gibi.
Saygılı olmak, hayata ve insanlara karşı daha güzel bir bakış açısı oluşturur. Sana tavsiyem, böyle durumlarla karşılaştığında kendi saygın çerçeveni korumayı bırakma. Kendine ve çevrene bu olumsuzlukları yaymadan pozitif bir örnek ol. Dünya, küçük gibi görünse de, bir kişinin içindeki sevgi ve anlayışla değişebilir. 🌎✨
Başkalarının duygularını ve haklarını görmezden gelerek kendi egolarını öne çıkarırlar bu da etraflarındaki toplumu yabancılaştırır. Ayrıca insanları da kırmakla kalmaz aynı zamanda kendilerini de dar bir dünyaya hapsederler..
Vallahi balım, son zamanlarda saygısızlık çoğaldı gibi geliyor bana 🥺 Kimse kimsenin hakkına, huzuruna dikkat etmiyor Halbuki küçücük bir “lütfen, teşekkür ederim, özür dilerim” demek bile dünyaları değiştirir Saygı olmayınca sevgi de güven de kalmıyor Keşke herkes biraz empati yapabilse, hayat çok daha güzel olurdu 🫶🏼✨
Hayatım boyunca ciddi ciddi hiç ırkçılığa uğramadım hatta öyle bir ortamda bile bulunmadım ki her yerden de arkadaşım vardı hani. Buraya bir geldim, yani sanki sadece kusur ararlar ya bulamayınca afedersin b*k atarlar, saygısızlık yaparlar ya öyle bir mevzuya döndü ahahahsjsj cidden kaliteli ortamda bulunmakla kalitesiz ortamda bulunmanın farkını bu kadar net anlayacağımı düşünmezdim. Toplumda saygısızlık var tabii ki ama kendine göre bir ortamda bulununca bunu minimuma indiriyorsun. Burada o sınırı ayarlayamıyorsun mesela çünkü herkesle (engellesen yeni hesapla geliyorlar) iç içesin.
Bütün gün disqrdq çalıştığım için o kadar çok insqla tanışıp o ladar açma durumlara sqhit oluyorum. Ki.. Toplum sokaklar siyaset her şey grift bir yapı.. Herşeyimiz berbat bir halde. 'birbirini dinleyen yok.. Saygı duyan zaten hiç yok.. Kulaklığı takıp yeryüzünü kara parçalarını boş görmek dqhq iyi.:))
Toplum içinde dayak yicek sonra özgüveni bı düşücek bak bakalım eski ayarında oluyo mu Bu tabi ki bi çözüm değil ama uyarıdan iletişimden anlamıyorlar mecbur bu yoldan devam edicez