1. Anayasal Dayanak
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 10:
“Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.”
➝ Yani kadın lehine alınan tedbirler “eşitlik ihlali” değil, pozitif ayrımcılık sayılır.
2. İş ve Çalışma Hayatında Pozitif Ayrımcılıklar
Doğum ve Analık İzinleri: Kadın işçilere doğum öncesi 8, sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli izin.
Süt İzni: Doğum sonrası ilk 1 yıl, her gün 1,5 saat süt izni.
Kısmi Süreli Çalışma Hakkı: Çocuğun ilkokula başlamasına kadar ebeveynlerden biri yararlanabilir ama pratikte çoğunlukla kadın tercih eder.
Gece Çalışması ve Ağır İşler: Kadın işçilerin bazı ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklanmıştır.
Gebelik Dönemi: Hamile kadınlara gece vardiyası yaptırılması yasaktır.
3. Aile Hukuku ve Sosyal Haklarda
Nafaka Hakkı: Boşanmalarda çoğunlukla kadın lehine işleyen “yoksulluk nafakası” ve “tedbir nafakası” düzenlemeleri.
Velayet Uygulaması: Küçük yaştaki çocukların velayeti uygulamada çoğunlukla anneye verilmekte.
Şiddete Karşı Özel Koruma: 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun” kadınları özel olarak korur. Örneğin şiddet uygulayan erkek evden uzaklaştırılır, kadına barınma, geçici maddi yardım, kimlik değiştirme gibi korumalar sağlanır.
4. Eğitim ve Kamu Hayatı
Kamu Kurumlarında Kadın Kotası: Bazı kurumlarda (örneğin siyasi partilerin tüzüklerinde veya belediyelerde) kadınlara kota uygulanır.
Burs ve Destekler: Kız öğrencilere yönelik özel burs ve teşvikler bulunur.
Kadın Kooperatifleri: Devlet tarafından maddi teşviklerle desteklenir.
5. Emeklilik ve Sosyal Güvenlik
Doğum Borçlanması: Kadın sigortalılar, doğum sebebiyle çalışamadıkları süreleri emeklilikte borçlanabilir.
Yaş Avantajı: Geçmişte kadınların emeklilik yaşı erkeklerden daha erkendi (son düzenlemelerle kısmen eşitlendi ama doğum borçlanması hâlâ avantaj sağlar).
6. Siyasi Temsil
Seçim Kanunu ve Partiler: Kadın adaylara özel teşvikler (seçim yardımında kadın aday gösteren partilere daha fazla destek verilmesi gibi).
Kadın Kolları: Partilerin özel olarak kadınların siyasete katılımını artırmak için kurdukları kollar.
7. Ceza Hukuku
Kadına Yönelik Şiddet ve Cinsel Suçlar: Kadına karşı işlenen suçlarda ceza artırımı uygulanabilmektedir.
Kadın Sığınma Evleri: Sadece kadınlar için devlet korumasında barınma imkânı sağlanır.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
1. Erkekler kadından daha güçlü ve sürekli bize zarar veriyor devlet burada kadının hayatını düşündüğü için pozitif ayrımcılık yapmış olmaz aksine eşit bir yaşam sözünü tutmuş olur
2. kadınlar çocukları 9 ay karnında baktığı ve sonrasında da büyümesinden sorumlu iken bi de çalışacak mı? Lan siz hamile kalsaydınız 2 yıl başımızı yerdiniz biz ona rağmen ne kadar güçlü duran kadınlar var sen herhalde bunun zorluğunu anlayacak yaşa gelememişsin
3. Amerika’da bu durum daha iyi durumda olan kişinin nafaka vermesi ile sonuçlanır Türkiye’de tam bilmiyorum fakat genelde Türkiye’deki zihin kadın evde kalır ev işi yapar olduğu için kadınların kariyer yapma hakkı elinden alınıyor ve bakıma muhtaç kalıyor genellikle
5. yani senin annen seni doğurup büyüttüğü yıllarda kazanamadığı hakkını almamalı diyorsun anladım
6. bu kadınların siyasi ortama uygun görülmediği zamanlarda oluşan kadın siyasetçi eksiğini kapatmak için teşvik o da sizin tamam zaten
7. yine diyorum kadın erkekten daha güçsüz savunmasız şu anda 15 yaşındaki bi genç 30-40 yaşındaki bir kadını yerden yere vurabilecek güce sahip bunu kabul etmeliyiz o yüzden de kadınları hukukta kadınların öldürülmemesi ve şiddet görmemesi için böyle savunuyorlar
bunlar dışında haklı olduğun yönlerde var tabi 4. Sırayı yazmadım zaten ama çok canım bi yorum olmuş yok erkek olmanın amacı neymiş her şey size güzel özellikle bu ülkede ama yine de acı çeken taraf olmak istiyorsunuz neyse iyi günler
1. “Erkekler kadından güçlü, zarar veriyor” diyorsun… Güçlü olmak kötü olsaydı kadınlar hep zayıf tarafı seçerdi. Ama tarihe bak: kadınlar hep en güçlü erkeklerin yanında olmak istedi. Demek ki mesele güç değil, o gücü nasıl kullandığın.
2. “Kadınlar çocuk bakıyor, bir de çalışacak mı?”
Senin mantığınla kadın çalışmamalı, evde çocuk bakmalı. Ama aynı anda da “kadınların kariyer hakkı ellerinden alındı” diye ağlıyorsun. Çelişkiye bak, kendi argümanını kendi kafana indirmişsin.
3. Amerika’da nafaka “güçlü olan öder” diyorsun. Türkiye’de güçlü olan erkekse kadın nafaka alıyor. O zaman biz de eşitlik adına güçlü kadınlardan erkeklere nafaka isteyelim, var mısın? Yoksa işine gelmeyince ‘eşitlik’ masal mı oluyor?
4. Annemi karıştırmışsın ya… Komik olmuş. Benim annem beni büyüttüğü için zaten dünyanın en değerli insanı. Ama onun emeğini bana değil, babama fatura edebilirsin. Benden nafaka isteyen annem. Bu kadar basit.
5. “Kadın siyasetçi eksikliğini kapatmak için teşvik” diyorsun. Demek ki kadınların siyasete girmesi kendi yeteneğiyle değil, torpille olacak. E peki o koltuğa torpille oturan kadın gerçekten eşit mi olacak, yoksa vitrin süsü mü?
6. “15 yaşındaki erkek, 40 yaşındaki kadını döver” demişsin. O zaman erkek çocuğu kadınlardan da zayıf sayalım mı? Senin mantığınla hak hukuk kas gücüne göre ayarlanacaksa, kadınlar da sporda erkeklerle yarışmasın. Ama iş menfaatlere gelince kadınlar birden “eşit” oluyor.
Ve final: Bana “acı çeken taraf olmak istiyorsunuz” demişsin. Bak güzelim, erkeklerin acısını zaten kimse konuşmuyor: maden ocağında ölenler, savaşta ölenler, inşaatta düşenler, nafakayla sürünenler… Onların sesi çıkmıyor diye yok sanma. Erkekliğin acısı şov için değil, hayatta kalmak için yaşanır. Senin ‘acı çeken taraf’ masalın, gerçeğin yanında sadece tiyatro kalır.
Aşırı boş konuşmuşsun benim dediklerime adam gibi de cevap verememişin saçma saçma söylenmişin tamam siz çok güçsüzsünüz biz çok güçlüyüz tamam sensin erkek nasıl kendini daha güçsüz görebilir aklık almıyor ama neyse dediğim gibi sensin güçsüzsün adalet istiyorsun👍
Begenmiyorsan sınır kapıları acık diye biliyorum :d
Mağdur edebiyatı yapmaya devam mı cidden slsmskslsmzmsmsm sence bu kanunlar hangi cinsiyetin yaptığı katliamlar şiddet yüzünden getirildi. Ki işlenmiyor bile.
Sen o kıllı dağ ayısı bacaklarınla yazın şort giyip her yeri dolasabilirsin ama kız normal çok kısa olmayan şort bile giyse dayılar tarafından orsp ilan edilir. En basidi bile bu rahatça yasadıgınızın.