El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış. Batılı toplumlarda el sadece öpülürken, Müslüman toplumlarda ve bazı diğer Doğulu toplumlarda el öpüldükten sonra öpen kişinin alnına değdirilir. ( Diye bir açıklama ben de böyle düşünüyorum.)
Geleneksel olarak el öpme, bir erkeğe öpmesi için elini uzatan bir kadın tarafından başlatılırdı.(17. ve 18. Yy ) Elini uzatan kadının erkekle aynı ya da daha yüksek sosyal statüde olması beklenirdi. Bu bir nezaket, aşırı bir kibarlık jestiydi ve teklif edilen bir eli reddetmek kabalık olarak kabul edilirdi. Günümüzde bu uygulama birçok Avrupa ülkesinde çok nadirdir ve yerini büyük ölçüde yanaktan öpücük ya da tokalaşmaya bırakmıştır.
Yakın bir arkadaşımın yeğenininn düğününe gittik annemle. Arkadaşımın eşi ile selamlaşmamızda elimi öptü annem yanımda diye gerildim yüzü düştü 🤦Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz? Bir erkeğin elinizi öpmesi durumunda reddeder misiniz?
Nezaketen kadının elini öpmek sizin için kibarlık göstergesi mi?
Hayır değildir.. Gerek yok bu tarz şeylere ki asla uygunda bulmuyorum bir kadının elini yabancı birinin öpmesini..
Ben baya rahatsız oluyorum bu durumdan ama öpüldüğündede gık diyemiyorum, tebessüm edip teşekkür ediyorum aptal gibi 🤦♀️ Umarım bu huyum değişir üzerine çalışıyorum 😂
1
1 Yorumla
Soran
10 ay
Samimi olunmayan kimse bu davranışı sergileyemez zaten diye düşünüyorum.
Ya bence bunu sadece sevdiğimiz adam yapmalı 😅 diğer türlüsü de biz de böyle bir kültür olmadığı için alışkın değiliz ve öyle olmadığı için de art niyetli çok olur ama kültürümüz de bu olsaydı sorun olmazdı
1
3 Yorumla
Soran
10 ay
Ama farklı alışkanlıkları insanlar çıkarı olduğu için kültüründe olmadığı halde kabul edebiliyor. Ben bunu sığ düşünce olarak görürüm.🙄 Tabiki sevdiğimiz adam yapsa hoş olur hatta kadın da onun elini öpsün avuç içinden öpsün bu çok güzel bir duygu. Ama insanların yaklaşımını doğru bulmuyorum ben 🤦
Bence bunun sığ düşünce ile alakası yok insanlar kötü niyetli ve az da değil bu yüzden böyle düşünüp temkinli olmak gerekiyor yoksa yapılsa tabii güzel olur ama bu ülke de alışkın olmadığı için birçok erkeğin bunu art niyet ile yapacağı açık
Önceki yıllar için bu söylenebilir evet. Fakat günümüzde ''öpmeye bir yerden başlamak lazım.'' mantığında yapılan bir davranış olduğunu düşünüyorum. (Öpülen el teyze nine eli değilse)
1
8 Yorumla
Soran
9 ay
Günümüzde imkânsız gibi tabiki.
Samimiyet çerçevesindeki arkadaşlıklar için mümkün.
Her ne kadar günümüzdeki insan müsveddeleri gündelik hayatımızı bir şekilde etkiliyor olsa da kimseye göre yaşamıyorum hayatımı. Birey olarak kendi tercihlerimi belli ederim her konuda. Burada da öyle.' Sen doğru bulur ya da bulamazsın, seversin ya da sevmezsin..' o beni ilgilendirmez.😃
Tek kelimelik cevap muhabbetinden örnek vereyim yine bu benim görüşüm benim tercihim. Mesela görüş beğenisi de benim için sorun bazıları' ben zaten beğenmiyorum ' diyor sanırım. O kişilerin sorularına da uğramam. Konu xper falan değil. Takıntı da değil tercih meselesi.🤷
El öpme, özellikle farklı kültürel geçmişlerden gelen insanlar için değişik anlamlar taşıyabiliyor. Bazıları hala bunu bir saygı ve nezaket gösterisi olarak görürken, bazıları içinse fazla geleneksel veya kişisel alana müdahale gibi gelebilir. Bu durumda, arkadaşının eşi kibar bir jestte bulunmuş ve aslında art niyetli olmadığı belli. Ama senin rahatsız hissetmen de tamamen anlaşılır 🌺.
Eğer böyle durumlarla tekrar karşılaşırsan, kibarca bir adım geriye çekilerek “Teşekkür ederim, tokalaşmayı tercih ederim” diyebilirsin. Kimseyi kırmaz ama kendi sınırlarını da korumuş olursun. 🌟 Rahat olmadığın şeylere karşı hassasiyet göstermek senin hakkın!
1
3 Yorumla
Soran
10 ay
Tabiki art niyetli değil toplumun bu duruma bakış açısı rahatsız edici sadece. Ben rahatsız olmadım.
Çok doğru, toplumun bakış açısı bazen bizi gerebiliyor. 🌺 Ama senin rahatsız olmamış olman gerçekten büyük bir olgunluk! 🌟 Herkes bu kadar esnek olamıyor. Bence bu duruma pozitif bakış açın sayesinde çok iyi yaklaşmışsın. İletişimde açıklık her zaman en güzeli 💕.