Akraba ile ortaklık?

Sevgili arkadaşlar sanırım bir hata yaptım ve bunu kimseye yansıtamıyorum. Kuzenimin oğlu ile ortak bir iş kurdum. Kuzenim dediğim benden 10 yaş kadar büyük. Bende oğlundan 10 yaş büyüğüm. Kuzenimin oğlu 4-5 yıldır bir üretim işinde çalışıyor ve artık oldukça yetenekli. Ancak çok düşük ücretlere başkalarına çalışmaktan öte geçemiyordu. Bende de bir miktar sermaye vardı. Kuzenim oğlunun yeteneğine güvenerek üretim için bir atölye kurmayı teklif etti. Her ikimizin de bütçesi bu denli kazançlı bir iş kurmak için yeterli değildi ancak o bana ortaklık teklif etti. Ben ise daha önce hiç o sektörde çalışmadığımı eğer ben işi öğrenene kadar beni idare edebileceklerse kabul edeceğimi söyledim. Atölye kurulumu, Lojistik bağlantıları, Nakliye araçları vs. derken milyonlarca lira işe bağladık. Ancak bu işi tamamen kuzenimin oğlunun yeteneğine güvenerek kurduk ve sanırım bu bir hataydı. Çocuk gerçekten yetenekli, sorun iş kısa sürede hızlı geri dönütler vermeye başladı ve karşı tarafın hal hareket ve tavırları kuzenim hariç ama eşi, annesi ve hatta asıl sıkıntı oğlu (işi yapan) bu şekilde kazançlı olan işin ortaklı olmasından rahatsızlar ve benim ortaklıktan çekilmemi istiyorlar. Parasını alsın çekilsin düşüncesi var ancak parasını alsın dedikleri parayı bile geri ödemeleri 1 seneyi bulur bu arada. İşin kuruluş aşamasında cefasını beraber çektik, onların sermayesi işi kurmaya yetmiyordu aşırı borca girdiler ve aslında benim o kadar yoğun çalışmama gerek yokken gecemizi gündüzümüze kattık çalıştık onların borçları temizlensin diye (benim payım ayrı hesaplanıyor olsa bile sırf onların borcuna para yetişsin diye gece gündüz full çalıştık halbuki benim o kadar yoğun tempoya ihtiyacım yoktu) şimdi işler yoluna koyulunca beni bir sorun olarak görmeye başladılar ve bunu dile getiremedikleri için benim çekilmem için akıl oyunları filan yapmaya çalışıyorlar sürekli eğer çekilmek istersen payını öderiz imalarında filan bulunuyorlar, hal hareket tavırları aşırı soğuk çok gerginler ve tamam ben çekiliyorum deyip anlaşmayı ben bozmuşum durumuna getirmeye çalışıyorlar. Gecemi gündüzüme verdiğim ve akraba ile ortaklık yapılmaz diyen herkese karşı iyi bir izlenim vermeye çalıştığım bu süreçten sonra pek kimseye anlatamıyorum durumu ama artık işler rayından çıkabilir. Tam olarak nasıl bir tepki vermeliyim bilmiyorum. Bu konuda en hassas noktam kuzenim. Gemileri yakmama sebebim kuzum bugün varlıktayız çok şükür ama yoklukta olduğumuz dönemlerde elimden tutan tek kişi o olmuştu ve ben o günlerin hatırına alttan alıyorum ama galiba hata ediyorum.

Akraba ile ortaklık?