Birine denk geldim kendisi belki 50 yaşında vardır ve evli olmasına ragmen başka başka kadınları takip ediyordu. Ben ona "eşin senin gibi olsaydı ne yapardın" diye sorduğumda bana "eşim başka erkekle konuşmaz konuşamaz, konuşursa onu yaşatmam" diye tepki gösterdi argo kelimelerde bulundu. Bunlardan o kadar çok var ki.. işte masum kadınlar çocuklar hep bu zihniyetteki yaratıklar yüzünden öldürülüyor. Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi karşı tarafa ve en önemlisi de eşine yapıyor. Ne korkunç bir şey.. keşke hepsi toplatılsa.. kendi eşlerini, kız kardeşlerini dışardaki erkeklerden korumak istiyorlar (yalandan) ama kendilerinin de o erkeklerden bi farkları yok hiç.
Toplum neden erkeklerin sadakatsizliğini küçümserken, kadınlarınkiyle ilgili ciddi tepkiler verir?
Bu çoğu ataerekil toplumun yaşamış olduğu sahnedir. Bu toplumsal çelişki çok uzun yıllardır devam ediyor. Bazen farkında olmadan çok çok uzun dönemlerde atalarımızın gensel mirasını toplum düzeyine yansıtıyoruz. Kadın her zaman evde oturan, evi bekleyen ve toparlayan olarak görülmüştür. Erkek ise avlanan, getiren ve koruyan olarak görülmüştür. şu an bile bir çok insan eşlerinin çalışmasına müsaade etmez bu gensel aktarımdır. Gelelim erkeğin sadakatsizliği neden, kadınlarınki gibi sert tepkilere maruz kalmıyor; söylediğim gibi bazen farkında olmadan bazı şeyleri yapar ya da yaşarız. Mülkiyet anlayışı kadının birden fazla ilişkisinin olması mülkiyet sorunu ortaya çıkartacaktı yani baba tek olmalıdır. Erkek için öyle bir sorun söz konusu değildir. Yani kadının sadakatsizliğini erkeğin soy ağacının tehlikesi olarak görmüşlerdir. Kadına bir çok konuda çok fazla yük yüklenmiştir: kadın namus demektir, kadın soyun devamını sağlayan toprak olarak görülmüş, kadının fikri düşüncesi hiç bir vakit sorulmamıştır. Daha yeni yeni gelişen moderin toplumlarda bu anlayış tamamen olmasa bile çatırdamaya başlamıştır.
Muhafazakar, ataerkil, dindar toplumların kanayan yarası... Çifte standart... Erkek sadakatsizliği yüceltilir, çünkü "erkeğin elinin kiridir". Kadının sadakatsizliği ise lanetlenir. Erkeklerin cinsel çok partnerliliği alkışlanıyor, kadın da erkeğin "malı" olarak görüldüğü için kadına yasak... Temelde ilişkilerde cinsiyetten bağımsız olarak "tek eşli" olmak zorunluluğunun sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bunu sorgulayamıyorsak erkeğin eşi dışındaki kadınlarla yatmasını da eleştirmemiz gerekiyor.
Ortadoğu coğrafyasında olduğumuz için burada kadınlar erkeklere göre daha aşağıda görülür. İnsanlığına bakılmaz, kadına cinsel obje gözü ile bakılır. Bakire olmayan kadınlara verilen tepkilerden anlarsın bunu. İşte bu yüzden böyle bu
Toplumda bu çifte standart maalesef köklü bir sorun. Erkeklerin sadakatsizliği "normal" ya da "hoş görülür" gibi algılanırken, kadınlarınki ciddi tepkilerle karşılaşır. Bunun altında yatan sebep, ataerkil yaklaşımlar ve cinsiyet eşitliğinden uzak anlayışlar. Erkeklik gururunu ve namus anlayışını kendi çıkarlarına uyduran bu zihniyet, kadınlar üzerinde baskı kurarken, yaptıklarını haklı görmeye çalışıyor. Oysa sadakat her iki taraf için de aynı şekilde değerlendirilmeli ve ilişki güven temeline dayalı olmalı. Bu yanlış tutumlar, yalnızca bireyleri değil, gelecek nesilleri de olumsuz etkiliyor. 🌿 Adil ve dürüst ilişkiyi herkes hak eder. 🌈
Burada feminist olarak düşünmüyorum sadece erkeklerdeki bu kirli zihniyeti eleştiriyorum. Aldatmayı her iki cinse de yakıştırmıyorum ama bu erkekler kendileri aldatınca bunu normal görüyorlar ama kendi eşlerinin onları aldatma düşüncesi bile onları deli ediyor. Deli ediyorsa sen niye eşini aldatıyorsun¿
Onlar istiyorlar ki kendileri keyiflerine baksınlar, ellerine telefonu alıp milletin karısını kızını taciz etsinler, takip etsinler vs ama kendi eşleri evlerinde otursun sakın başka bir erkekle samimi olmasın ev işi yapsın çocuğuna baksın kocasına hizmet etsin.