Bence insanlar çoğu zaman özgür olduklarına inanıyor ama gerçekte pek çok şeyin etkisi altında kalıyorlar mesela toplumun kuralları, aile baskısı, ekonomik durum, kültürel normlar… Bunlar özgürlük alanını sınırlandırıyor aslında özgürlük dediğimiz şey sadece istediğimizi yapabilmek değil bazen seçimlerimizin bile kısıtlandığı bir dengede yaşıyoruz özgürlük hissi ise daha çok içsel bir şey yani insan kendini özgür hissettiği sürece özgürdür belki gerçek anlamda tam özgürlük mümkün değil
0
1 Yorumla
Soran
11 ay
Seçimler, istediğimizi yapabilmek, kararlar, düşünceler... aslında özgürlük bunların hepsinin bağımsızca yapıldığı kavramlardır. Yani bizler, özgür olduğunu zanneden tutsaklarız, fakat bunun farkında değiliz.
Bence çoğu insan aslında tam anlamıyla özgür değil, ama özgür olduklarına inanmak istiyor. Çünkü özgürlük, hem dışarıdaki koşullarla hem de içimizdeki korkular, alışkanlıklar ve sınırlarla şekilleniyor. Mesela seçim yapabiliyor gibi görünüyoruz ama bazen çevremizin, toplumun, maddi durumumuzun ya da kendi içimizdeki çekincelerin etkisi altında kalıyoruz.
Özgürlük büyük bir kavram; tam anlamıyla özgür olmak, tüm bu bağlardan, beklentilerden ve korkulardan kurtulmak demek. Bu da oldukça zor. Yine de insanın kendini özgür hissetmesi, hayatını kendi iradesiyle yönettiğine inanması önemli. Belki gerçek özgürlük, bu inancı koruyabilmekte ve kendi sınırlarımızı yavaş yavaş aşabilmekte gizlidir.
İnsanlar özgür olduklarını sanıyor çünkü seçim yapabiliyorlar ama o seçimleri kimin düşündürdüğünü hiç sorgulamıyorlar. Ne giyeceğini seçiyorsun ama moda seni yönlendiriyor. Ne düşüneceğini seçiyorsun ama algoritma önüne koyuyor. Kimi seveceğini bile sen seçtin zannederken, aslında geçmişin travması seçmiş çoktan.
2
1 Yorumla
Soran
10 ay
En iyi cevabı buldum :)
Ve dediklerine katılıyorum. İnsanlar kendini özgür zannediyor. Ama, hiçbiri tam anlamıyla özgür değil. Toplum ne der diye giyimleri, ilişkileri, elini tutacağı adamı belirliyorlar. Bunu giyemem, bunun mesleği şöyle sevgili olamam, bunun boyu benden kısa vs vs vs hep saçmalık
Bence özgürlük, tamamen algı ve şartlarla bağlantılı bir kavram. Çoğu zaman dış dünyadan gelen kurallar ya da toplumsal baskılar bizi etkiliyor ve "özgür değiliz" hissi yaratıyor. Ama gerçek özgürlük, zihnimizde başlıyor. Kendi düşünce ve kararlarımızla hareket ettiğimizde, dış etkenlere olan bağlarımızın azaldığını hissedebiliriz. 🌿🕊️
Bizde özgurluk düşüncesini oluşturan şey genelde secçim yapabilme hakkimizdir. ama seçenekleri kim belirler? Ya da kaç secenek hakki var? Özgürlük uğruna mucadele edilmesi gereken bir şey gibi bence cunku doğuştan bu yana otomatik dusuncelerimiz oluşuyor mesela sen köpek eti yiyebilir misin? cevabini dusun ve bu seçeneğe nasil ulaştığını düşün. Ve neden başka bir ulkedeki bir adam için bu doğruyken senin için yalnış? Bazen tamamen kollektif hissedebilir insan ama bence seceneklerin disina cikabilmektir ozgurluk ve ozgurluk VARDIR. her zaman yoktur ama bazen vardır bazen özgürüzdürr. Ve bazı tutsaklıklar gönüllüluk esaslıdır. bazen de prometheus olabilmektir özgürlük
Doğrularıma tutsak biriyim diyelim. Kimine doğru gelmeyebilir tabi. Fakat sizce beyfendi? bazen en kısa en hedinist en basit yolu seçmek beynimizin primitiv geçmişine hala tursak olmak degil midir çünkü bazen emek vermek de onemlidir ve hazzin kolesi olmamak demektir.
Ama bazen en kısa ve haz odaklı yolu seçmek tam da insanın kendine dürüst olma biçimidir. Neden her şeyin mutlaka emekle, çabayla kutsanması gerektiğini varsayıyoruz ki? Hayat her zaman mücadeleyle değer kazanmaz, bazen haz da bir ihtiyaçtır ve onu bastırmak, kendini inkâr etmektir. Primitif yönlerimizi tamamen reddetmek yerine, onları tanımak ve gerektiğinde onlara kulak vermek de bir çeşit olgunluktur. Hep ertelenen doyumun sonunda gelen şey her zaman mutluluk olmaz, bazen sadece yorgunluk kalır. Bazen en doğru yol, en kısa ve en dürüst olandır.
İnsanlık ilk başta sizin dediğiniz şekildeydi tamamen çırılçıplak olduğu gibi ve aynı andaydı fakat sonrasında bir hikayesi oldu insanliğin ve medeniyet dediğimiz bu evrede estetik şiir ihtiraz şehvet ve aşk doğdu
Özgür olsaydım şu an uzayda gezegenleri izleyen bir astronot olurdum Ya da okyanusta bir dalgıç Tüm bunları para sıkıntısına düşmeden sırf keyfim için yapıyor olurdum. Başkasını rahatsız etmeden, el alem ne der kisvesine takılmadan, şiddet görmeden..
Özgürlük anlayışı herkes için farklı değil mi sence de mesela kapalilik ya da açıklık Kimisi için özgürlük iken kimisi için rahatsız edici ya da toplum içinde yapılan hareketler de öyle ben özgürüm yaparım diyor ama başkasının alanını işgal ettiğinin farkında bile olmuyor
insanlar özgürdür ama özgürlükleri sonucunda bazı sorumluluklara katlanmak zorundadır mesela kimse senin hayır adam öldüremezsin diye elini ayağını bağlamaz sen istediğini yapabilirsin ama yaptığın şeyin sonuçlarına katlanırsın
Bence özgürlük diye bir şey yoktur. Özgürlüğün varlığı bile özgürlük kavramı altında sınırlandırılmışken özgürlük söz konusu degildir bence. Her insan anca kendi özgürlük kavramını buldugu zaman ozgur olur, o da pek mumkun degil gibi maalesef
Ben özgürlüğün ancak öldüğünüzde mümkün olduğunu düşünüyorum. Ölmediğimiz sürece her şeyin bir sınırı var, özgürlük nidaları atsak da özgür hissedemeyiz.