Kendi hayatımızı kurmamız, kendi kararlarımızı almamız özgür olduğumuz fikrine inanmaya yeterli mi? Bize sorulmadan dünyaya geldik ve sorulmadan da gideceğiz. Nerede bu özgürlük? Belki ben kazık çakmak istiyorum.

Kendi hayatımızı kurmamız, kendi kararlarımızı almamız özgür olduğumuz fikrine inanmaya yeterli mi? Bize sorulmadan dünyaya geldik ve sorulmadan da gideceğiz. Nerede bu özgürlük? Belki ben kazık çakmak istiyorum.

İmkanlar dahilinde özgürüz. Tam olarak kimse özgür değil 😂
Mesela Türkiye sınırları içinde seyehat özgürlüğümüz var ama dışarı çıkamıyoruz öyle rahat 😂 Özgür müyüz şimdi biz 😂
Daha çok örnek verilir. Şu an kendi odamdayım. Ne istersem yaparım. Ama odadan çıkınca evdeyim. Uymam gereken kurallar var. Evden çıktım mahalledeyim. Uymam gereken kurallar arttı 😂😂 Falan filan işte. Davranışları kısıtlayıcı kurallar var. Demek ki özgür değiliz 😂😂
Teşekkürler nunuuu😇✨
Sana soruldu lakin sen bunun farkında değilsin alemlerin rabbi sana sordu insan olarak mı yoksa melek olarak mı yaratılmak istiyorsun insan olarak yaratılırsan özgür hür iraden olur belli bir torelanslar hariç her şey senin elinde annen, baban, doğumun ve ölümün gibi şeyler Allahın elinde olan şeylerdir diyer her şey senin elinde yani kendi kaderini kendin cizersin melek olarak yaratılırsan özgür iraden olmaz ve Alemlerin rabbi ne emrederse onu yapar ne öğretirse onu bilirsin ve bu secimi yaptıktan sonra aklından siler bunuda sana söyler
Teşekkür ederim🙏
Rica ederim sana bir sır gerçekten hayatında degişikler olmasını istiyorsan gecenin üçte birisinde kalk teheccüd namazı kıl ve ne istersen iste lakin gerçekten kalpten dile bakta hayatın nasıl degişiyor
Teşekkür ederim, inançsız biri değilim. Sorgulamam da yaşam değil yaşamın düzeni aslında. Yaşam içinde hür olduğumuza inanmiyorum. Kararı biz veriyoruz ama birilerine göre. Bağımlıyız birilerine.
Seni çok iyi anlıyorum sabahın köründe kalkıp işe gitmek insanlar kendi özgür hayatı sanarlar ama öyle bir sistemin içine hapsetmişlerki kendi özgür irademiz olarak algılıyoruz ama aslında bizi buna mahkum kılmışlar bizim onun için kimse demesin ben özgür irademle bunları yapıyorum aslında insanlar daha farklı şeyleri ister ben mesela çalışmak istemiyorum sabahın köründe kalkıp işe gitmek yerine spor yapmak istiyorum yürüş ama elinde degil 1 ay çalışmasan seni ev sahibi kapı dışarı eder ya da faturalarını ödemessen keserler yani biz onların esiriyiz bende böyle bir hayat yaşamak istemiyorum lakin el mahküm neyse sohbet için teşekkür ederim iyi akşamlar güzel kalpli insan
Ben teşekkür ederim🙏 iyi akşamlar
😊😊🌼🌼
Sana sorulmadan dünyaya geldin bu doğru. Ama İbrani bir şiirde şöyle diyor: Yaşam bir hediyedir, ve yaşam ümit etmektir. Bu hayatta milyarlarca spermin içinden gelip anne karnında bir şekle kavuşmak ve o küçücük şeyin, dünyanın dışına, uzaya, uzay gemileri gönderebilecek potansiyelde olması sizi mutlu edip şaşırtmıyorsa, sevgisizliğin dibini yaşıyor olmalısınız ki bu durumdan dolayı da sizi kimse yargılayamaz, ama sizin yaşamı özgür hissetmeme tezinizi de doğru kılmaz.
Yorum için teşekkür ederim. Yaşamın kendisinin mucize olduğuna inaniyorum ve İbrani de çok güzel söylemiş, katılıyorum.
Çok detay vermedim soruda belki de eksik sordum ama kaç yaşına gelirsek gelelim hep birilerine bağlıyız. Salt özgürlük bence yok. En basiti istediğin gibi giyinmek, tacize ugruyorsun kendini korumak için vazgeçiyorsun. Kaç yaşına gelirsen gel ya ailene ya da eşine çocuğuna göre hayat yaşıyorsun. Hayat benim ama birbirimize göre yasamak zorundayız. Bunu eleştirmiyorum ama sadece özgürlük sloganlarinin içinin boş olduğunu düşünüyorum.
Gerçek özgürlüğün, bizi kuşatan ahlak, erdem ve iyi insanlardan uzaklaştığımızda gerçekleşeceğini düşünüyorum. İyi bir insan kadar bizi zehirleyen bir şey yoktur dünyada. Sözüm ona iyiler, onlar asla yaratamaz. İyi insanlar karşılarında zengin birisini bulduklarında sinirlenirler, küfrederler, onlardan bonkörlük beklerler, utanmasalar kötü ayakkabı ve arabada kullanmalarını isteyecekler. Karşılarında yakışıklı/güzel bulduklarında birisini, kudururlar içten içe. Birisinin kendisini sevmesini çekemezler, bonkör olmalı güzel olan. İyi olan toplumun dışında yaşayan bir insanı asla affetmez. Onu eşcinsellikle, veya münzevi olmakla, deli olmakla suçlar. Onlara göre iyi olmanın şartıdır topluma dahil olmak. İyi insanlar hep bir şeyler beklediler kötü insanlardan. Bu beklentilere de ahlak dediler. Senin nerede ne yapmanı, senin nasıl bir had (!)-de sahip olmanı bile belirlemek istediler. Senin nasıl giyineceğine bile küstahça müdahale etmek istedi o iyi insanlar. Ellerinde bir ça rmıhla sürkeli insan gerdiler. İşte, görüyorsunuz ya. İyi insanlardan, ahlaklı insanlardan uzak durun. Özgürlüğünüzü emecekler.
Ne yazık ki böyle... İmzamı atıyorum buraya.
Özgürlük çok geniş bir tanıma sahip bir kavram. Birey olarak özgürüm belki ama ekonomik olarak özgür hissetmiyorum. İstediklerimi yapamadıktan sonra yaşadığım hayat sadece nefes almaktan ibaret geliyor bana..
Cevap
19Cevap
Özgür olmak mümkün mü ki ya? Ailen kısıtlamasa toplum kısıtlıyor, toplum kısıtlamasa devlet kısıtlıyor. hey anam hey
İnsan hiç bir zaman özgür değildi. doğmayı ve var olmayı seçemiyoruz. ya da ölmeyi. insan sadece sunulan yolları seçebilir ama kendi yol yapamaz. ama bunun dışında insan istediği hayatı ve yaşamı seçmekte özgürdür
Haklisin teşekkür ederim🙏
Rica ederim
özgürlüğün felsefesi çok ilginçtir ve doğada hiçbir zaman özgürlük diye bir şey yoktur.
her zaman önümüze seçenekler gelir ve sadece o seçeneklerden birisini seçebiliriz. bu en fazla kısıtlı bir özgürlük olur
Evet, işte bu👍 Tam olarak bunu demek istedim. Yaşamın döngüsü bu hepimiz birilerine bağımlıyız. Salt özgürlük bence yok.
sen sorgulamayı seviyorsun sanırım. felsefeyle yakın mısın
Kendi kendine kalınca düşünürsün ya öyle işte. Sorgulamayı seviyorum ama sorgulamadan yaşamak daha mutlu eder insani çünkü farkına varmak her zaman mutlu etmiyor😄 Felsefe severdim bir ara ama koptum çok zaman oldu. Eskisi kadar sorgulamıyorum akışına bıraktım
elbette sorgulamak insanı mutlu etmez ama sonuca gitmek istiyorsan. eğer sonuca ulaşamayacak bile olsan yol almayı seviyorsan o zaman mutlu olabilirsin:)
sevdim bugünkü sohbet konusunu
Güzel. Yolun sonu olmasada yola çıkmak güzeldir haklisin. Bugün mantıklı bir şey sorayım dedim 😄
hahahaha iyi yapmışsın sorgulamış olduk kısa bile olsa
Değiliz. insanin ağız tadı ve yemekleri zevki bile anne karnında annenin beslenme şekline göre oluşuyorken kim kendisi olduğunu iddia edebilir ki?
Çok haklısın
ben kazık çakıyorum gel yanımda boş yer var sende yanımda çak
Teşekkür ederim, ben yerimden memnunum.
teklif var ısrar yok
Inanmiyorum. El alemi takmayan ozgur ruhlu bi tip olsam da toplum baskisini buram buram hissediyorum maalesef bi yerde uyum saglamak zorundayiz cunku
Türkiye’de olsam hayır derdim ama şu an olduğum yerde gayet iyiyim gayet özgürüm gayet rahatım herkes rahat
Sabah çalar saat ile uyanan hiç kimse özgür değildir.
Degilim yay burcu olmama Ragmen herkes bana muhtac ensemdeler kisirlaniyorum yani cok bunaldim
Evet özgürüm bütün herşeyi kendi bildigime göre yapıyorum
Bir şey sadece kendiyle sınırlanır, özgürlük diye bir sey yoktur.
Degilim, bu dunyada, bu toplumda yasadikca olamiycam
başka bir canlı ile kesiştiğiniz yerde özgür olduğunuzu iddia edemezsiniz
Yeterince özgür olduğumu düşünüyorum
Özgürlük istediğin yerde istediğin ortamda olduğun sürece olur para yoksa her şey boş :(
Özgür olmak lafta özgürüz iste ama toplum ne isterse ona yoneliyoruzz
istemediğimiz işlerde fazladan mesai ile az bi miktar para icin calisip ustune kendime ayirabildigim zaman bile kısıtlı ozgur olduguma inanmiyorum
hayır değilimm
Özgürüm Ama Yeteri kadar değil
Sorumluluk sahibi olmamak beni özgür yapıyor.
şu an kendi yaşam alanımda özgürüm.
Evet İnanıyorum Tabikide
Maddi özgürlük hayır.
Pek değil
Hayır değiliz
Kendini tek dusunemedigin sürece özgür değilsin
İnanmıyorum
Hayır
ülke olarak, hayır.
İnanmıyorum
Bence hiç kimse %100 özgür değil
İnanıyorum