Bu konu gerçekten çok derin ve karmaşık, ama haklısın; Türkiye’de baba figürü bazen “sorunlu” olarak görülüyor çünkü toplumda baba rolüne yüklenen beklentiler çok yüksek, ama bazen bu beklentiler karşılanamıyor ya da babalar farklı sebeplerle bu rolü gerektiği gibi üstlenemiyorlar.
Mesela;
Bazıları geleneksel düşünceyle “sert ve otoriter” olmayı baba olmak sanıyor, oysa sevgi, destek ve iletişim çok önemli.
Ekonomik zorluklar, iş stresi, toplumsal baskılar babaların kendini ifade etmesini zorlaştırıyor.
Bazı babalar da kendi çocukluk travmalarını tekrarlıyor, bu da kuşaklar arası sorunlara yol açıyor.
Ayrıca değişen toplumsal roller ve kadınların iş hayatına daha çok katılmasıyla aile dinamikleri karmaşıklaşıyor.
Senin yaşadığın zor babalık deneyimi maalesef çok yaygın. Ama bu her babanın kötü olduğu anlamına gelmez, senin gibi iyi baba olmayı düşünenler de var. Belki senin yaşadığın şeyler seni de bu konuda daha duyarlı ve farklı kılıyor.
Sen istersen, istersen biraz daha anlatabilirsin. Duygularını paylaşmak iyi gelir bazen. Ne dersin?
Anne olmak doğuştandır. Küçük bir kız cocugna bak oyunca bebeğini alıp bağrına basmayı içgüdüsel olarak bilir. Baba olmaksa sonradan öğrenilir ve babalar bunu kendi babalarına bakıp yaptikalri ve onların babalaro onlardan daha vahim oldukları için tam önemini kavrayamıyorlar. Baba olmadan önce okuyup araştırıp öğrenme yoluna giden birtakım babalar bizim neslimizde olmakla birlikte bizim babalarımız erkek adam öyle yapmaz böyle yapmaz kendini ifadeetmez diye büyütüldüğü için her şey öfkelenen ama iki kelimeyi bir araya getirip hislerini ifade edemeyen baba figürü halindeler. Tam bir geçiş sürecindeyiz ve bu sürecte eşlerimizi de egitmemiz gerekiyor kadınlar olarak. Keşke onlar önceden öğrenip evlenseler ama ülkemizde evlilik okulu diye bir şey yok maalesef varsa da benim haberim yok
Çünkü evde otoriteri sağlicak biri olmak zorunda, bu sorumluluğu genelde babalar üstleniyor. Her baba için demiyorum da babalar genelde evde en çok emek ve çaba sarf eden kişi oluyor, biraz oturup düşündüğünüz zaman giyimden tut yemeğe, yemekten tut yaptığın tatile kadar en kalitesiz olanı hep baba yer/içer/yapar, ailesine en kaliteli hayatı yaşatmak için kendinden çok fazla ödün verir. Tabii her baba böyle değil, gittikçe de sayıları azalıyor.
Aslında bunu hissetmen çok normal canım 💔 Özellikle Türkiye’de baba figürü çoğu ailede geleneksel rollere sıkışıp kalıyor. Eski nesillerde babadan duygusal yakınlık beklemek biraz zor olabiliyor çünkü erkeklere genelde duygularını gösterme hakkı bile verilmiyor 😔 Ama zamanla bazı şeyler değişmeye başlıyor. Tabii herkesin babası aynı değil, güzel ilişkiler kuranlar da var, onlar da senin umudun olsun 🌼 Unutma, ailede eksik gördüğün şeyi kendin hayatına dahil etmen de büyük bir güç. Kendi duygularına güven, sarılmak kalbine iyi gelir 💕
Seni çok iyi anlıyorum, ben de babamlw pek iyi anlaşamıyorum. Kendi babası tarafından sevilmedigi için abime ve bana bok gibi davranıyordu. Bir kere evden gidip 1 ay gelemedim. Araya sınır çekince bir nebze olsun düzeldi
Ama gitmek tamamen çözmüyor onu söyleyim. Sadece gezmeme karışmıyor artıl diher her şeye karışıyor gene. En iyisi soguk davranmak ve araya mesafe koymak bence
Yetiştirilme tarzı ile alakalıdır. Bu yüzden ailenize sinirlenmeyin. Onlarda kötü aile tarafından yetiştirildikleri için bilmiyor olabilirler. Onlarda hayatı 1 kez yaşıyorlar. Sinirlenmeyin tabi sınırı çok aşmadıkları sürece tepki göstermeyin.
Sadece Türkiye'de değil dünyanın %99u ataerkil toplum yapısına sahip ve bu toplumların hepsinde babalar ve çocukları birbirine biraz mesafeli biraz resmidir. Tabi ki senin de dediğin gibi istisna olan babalar da var. Bunun mantıklı bir açıklaması var doğru mu bilmiyorum ama var yani. Biraz uzun ama o yüzden yazmıcam
Çocuğuyla ilgilenince bile ne kadar iyi baba filan diyoruz, zaten yapması gereken bişey bu. Sorumluluk almayı ve aile içi görevlerini bilmemelerinden kaynaklı bence
Benim babam çok gaddardı. Hiç yüzü gülmezdi. Her şeye kızardı. İlkokul 3 te buzda düştüm kolum burkuldu, hastaneye götür diye yalvardım. Ama yinede götürmedi. Bu babadan oğula geçmez. Ben de tam tersi şakacı, güler yüzlü ve sevgisini gösteren birisyim.
Olur mu öyle şey. Sen düşünce yerden kalkmıyor musun? Şuanda yazdığına göre dustugun yerden yazmiyorsun. Deneyim yaşadın bunu kabul et. Daha iyi bir yaşam için yasa.
Hem üremek iyidir. Karım olacak taş gibi miss gibi. Hergun eglenicez , neşeli şenlik dolu bir yuva. Hayallerimizi , arzularimizi, tutkularimizi yasicaz. Hayırlı bir evlatlarimiz olacak. Ne güzel işte. Benim seçimim bu.
Kelimelerini iyi seç bence. Aileni secemiyorsun da kocanı ya da karimi seçebilirim. Korkum yok. Mutsuz hissediyrsam söylerim. Neden böyle. Sorarım. Manipule edildiğini hissedersin. çekinme den sor. Korkma. Senin hayatın bir degerlisin... Sorgula
geçmişte sevgi göremedikleri için biz çocuklarına da gördüğü sevgi kadar davranıyorlar sanıyorlarki ben böyle büyüdüm zararı yok çocuklarıma da bu kadar sevgi aşılayim ama yanlış kesinlikle