Orhan Pamuk'un Kar isimli romanının arka kapağında ''Allah'ın olmadığı yer'' diye bir ifade geçiyordu oradan aklıma geldi. Allah'ın olmadığı bir yer olabilir mi?
Mesela karadeliğin içi
Mesela karadeliğin içi
Merhaba değerli kardeşim... Sana Aziz Mahmud Hüdai Hz. hayatından kısa bir kesit sunayım... Aziz Mahmut Hüdayi hz.'nin hocası Üftade hz bütün talebelerini huzuruna çağırdı, ellerine birer bıçak ve birer de tavuk verip:
— Bunu, gidip kimsenin görmediği bir yerde kesip geleceksiniz. Tek şartım, keserken kimsenin sizi görmemesi ve yalnız olmanızdır. Kim daha çabuk gelirse, benim en çok takdirimi o talebem kazanmış olur, buyurdular.
Bıçakla tavuğu alan talebeler sür'atle etrafa yayıldılar ve kendilerine göre, gizli birer yer bularak kesip getirdiler. Fakat o hakkında dedikodu yaptıkları, «Onun bizden ne farkı var» dedikleri talebe, hayli zaman olmasına rağmen ortalıklarda yoktu.
Erken gelenler, kendi aralarında konuşuyorlardı:
— Hocanın huzuruna çıkmaya yüzü yok ki, kesip de gelsin. Kim-bilir şimdi nerelerde dolaşıyor, diyorlardı.
O talebe, hayli zaman sonra elinde canlı tavuk olduğu halde kesmeden çıkıp geldi. Tavuğu kesip gelenler ona gülmeye başladılar:
— Bir tavuğu kesmeyi becerememiş diyorlardı, kendi kendilerine...
Üftade sordu:
— Herkes kesip geldiği halde, sen nerede kaldın? Hep seni bekliyoruz. Bu zamana kadar nerdesin? diye...
O zaman daha talebelik yıllarını yaşamakta olan, daha sonra büyük bir mürşid olacak olan Aziz Mahmud Hüdaî Hazretleri, şöyle cevap verdi:
— Hocam, sizi beklettiğim için ayrıca özür dilerim. Lâkin ben, nereye gitti isem beni kimsenin göremeyeceği bir yer bulamadım. En kapalı bir yer dahi bulsam, iyi biliyordum ki Allah (C. C.) beni mutlaka görüyordu. Ve böylece, ordan oraya ordan oraya koştum, sizin emrinizi yerine getiremeden geldim, dedi... İşte bu söz onun en büyük Erenlerden olmasına neden olan hadiselerden bir tanesiydi... Evet kardeşim O'nun olmadığı bir yer yok zira o her şeyden haberdardır ve sürekli gözleyen gözetendir...
Her şey gönlünüzce olsun...
Sevgilerimle...
bence allahın olmadığı yerı araştırmaktan ziyade allahı bir cisim olarak görmemeliyiz yani allaha elle dokunamıyoruz göremiyoruz soyut bir şey :) o yüzden olup olmadığı yer tartışılmaya açık bir konu fakat herkes dinine göre cevap verecektir müslümanlar allahın olmadığı yer yok ateistler allah yok hrıstıyanlar asıl isanın olmadığı yer yok gibi cevaplar verebilir :) O YUZDEN din konuları ülkeyi hep sallandıran konulardır eig seçermisin gül yanaklarından öptüğümün kızı :D
Allahın varlığı bu kadar çok sorgulanan bir zamanda böyle bir soruya diyecek tek cevabım var. O yaratandır. Yarattığı onun izlerini taşır. Yaratmadıkları da onun yaratmasıyla var olur. Var eden ve yok eden Allah'ın olmadığı yer olamaz
var tabii benm yanım :D
vaaaay
plasebo susar mısın senin bildirimlerini çekmek zorunda değilim
rica ederim :)
Cevap
12Cevap
Allah a inanıp onun olmadığı yeri arama fikri ilginç. Allah varsa karadeliği de o yarattı. yani kara delikten daha güçlü olması lazım. O zaman da karadeliğin içine istediği gibi girer çıkar Heryeri Allah yarattıysa Allah ın olmadığı yer olamaz en fazla uğramadığı ilgilenmediği yer olabilir.
Boşluğu düşünebilir misin? Söyleyeceğin her şey boşluğu değil bir nesneyi ifade eder. Ayrıca bunu soruyorsan yüreğinde yok demek.
Orhan Pamuk şu Nobel ödüllünü alan şeref yoksunu değil mi?
evet nobel edebiyat ödülü aldı, kar isimli romanından dolayı
ahmet altan'da edebiyatçı o da ermeni soykırımına inanıyor ona neden verilmedi ödül?
kainatın tüm evrenin yaratıcısı herkesin kalbinin içini bilen yüce rabbimizden bahsediyoruz
Allah zamandan ve mekandan münezzehtir
Hiçbir yerde değildir. Ama her yeri görür.
allahın yaratığı şeyi nasıl varlığı olmaz orda ;)
mal insanların mal düsünceleri işte :D
Bu gereksiz adam saçmalıkları.
Akil karıştırma cabalari
kara deligin içi? ne diyon l*n sen
Neyin kafası bu, olmayan beyninize
Ateistin kalbi...
Saçmalık
ohaaaa yaniii
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar