İslam’da bazı şeyler çok kafamı karıştırıyor. Mesela çok eşliliğe izin verilmesi cennette bile erkeklere 700 eş verilecek olması. Bunu mantıklı bulamıyorum koskoca tanrının kadınları bu kadar değersiz görmesini siz ne düşünüyorsunuz
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
1 yılDönemin Arap toplumunun sosyolojik gerçekliğine ve töresine çok eşlilik uygun bir biçim arzediyordu. Muhammed peygamber bir din inşa ediyorsa tek eşliliği istemiş olsaydı bile bunu dinde bir şart haline getiremezdi. Zira Arap Yarımadası'nda sırf kabileler arası savaşlarda bile erkekler hep hayatlarını kaybetmişlerdir. Çünkü Arap kabileleri arasında töre gereği sadece haram aylarda savaş olmuyordu. Dul kalan birçok Arap kadını sadece bir erkeğe eş oluyorlardı. Zaten o zamanlar Arap toplumunda kadınların çalışması gibi bir şey çok sık değildi ve kendi geçimlerini bir erkek sağlıyordu. Ama Cahiliye dönemi Arap toplumunda Hansa gibi önemli kadın şairler de çıkmıştır. Peygamberin eşi Hatice ticaretle uğraşmıştır. İslam günümüzde güncellenmiş haliyle medeni hukukla meczedilirse tek eşlilik şart haline getirelebilir. İslam'daki çok eşlilik o zamanın Arap örfü ve tarihsel gerekliliğinden ibarettir. Peygamber köleliği bile kaldıramadı, ama kölelerin azat edilmesini de taşvik etmiştir. Yani demem o ki peygamberlerin de hükmünün varamadığı yerler vardır dönemin sosyolojik ve ekonomik gerçekliğiyle alakalı olarak.
04 Yorumla
Soran1 yılPeygamberin hükmü varamayabilir ama Allah’ın hükmü varırdı. Ama Allah buna izin verdi, Müslüman kadınların onurunu hiçe saydı.
- 1 yıl
O Allah'ın hükmü değildi, Muhammed'in Arap töresini revize etmesinden ibaretti sadece.
Soran1 yılAyette yazıyor?
- 1 yıl
Yok anlamadınız. Ayette yazması benim için bir şeyi değiştirmez, müslüman değilim.
En İyi Cevaplar
Aile & Toplum konusunda 4,2b cevap paylaştı. O dönemlerde çok eşlilik bayağı bir yaygındı. Bir erkeğin 7'den fazla bile eşi olabiliyordu. 4 Eşliliğin mantığı o dönem çok savaş olduğu için, çoluk çocuk sahibi kadınlar dul kalıyordu. Tabi o dönemde kadınlar çalışmadığı için, çocuklarına bakmak zorunda kaldıkları için durumu çok iyi olan erkekler 4'e kadar eş alabiliyordu.
020 Yorumla
Soran1 yılO zaman sebebi de yazsaydı ayette. Ama günümüzde hala çok eşlilik yasal islam’da.
- 1 yıl
Kur'an çok detay vermez. Çünkü bu ayet inerken, bunun sebebini ve hikmetini anlatan bir Peygamber zaten vardı.
Ayrıca, ayette 4 kadınla evlilik emredilmemiştir. Yani farz ve vacip değildir. Ek olarak ayetin devamında bir erkeğin tek kadınla evlenmesinin onun için daha hayırlı olacağı bildirilmiştir.
Soran1 yılAma sonuç olarak baban annenin üzerine eş alabilir mi? Evet. Ne hissederdin veya annen ve hissederdi?
- 1 yıl
@Herongood
O zaman ki halifelerin 3 eşi vardı. 10 eş ve 20 cariye kaynağı nedir? Link paylaşabilirsen incelemek isterim.
Soran1 yılAyette ve hadislerde herhangi bir şart belirtilmiyor.
Soran1 yılAdaletli olma şartı var. Kesin erkekler vazgeçer.
Soran1 yılBAE Suudi Arabistan gibi ülkelerde çok eşlilik yaygın. Çünkü Allah izin vermiş.
Soran1 yıl@xg10av Allah izin vermiş buna da.
Soran1 yıl@Herongood Ayette yazıyor?
Soran1 yıl@Herongood İslam’ın hak din olduğunu baz alarak konuşuyorum.
Soran1 yıl@Herongood evet üzücü.
Gizli Üye(36-45)1 yılÇok eşlilik dediğin kavram öyle kafasina göre olmuyor canım. Savaş zamani mağdur olan kadınların gayrı ahlaki yollara girmesininengellemek adına bir şey bu. Sen şimdi çıkıp bazı erkeklerin hem evli olup hem dini nikahlı başka birine ev açmasına bakma. Bu İslam'a aykırı. Nikah demek herkese duyurmak demek gizli imam nikahı yapmak hem hukuki açıdan hem dini açıdan uygun değil. Ayrıca cennetteki olayı şöyle düşün. Adam belki evlenmeden ve kimseyle bir şey yasamadna göçtü. Erkeklerin cinsel isteği daha fazla geldiği için onlara kadın diye bir şey vaadediliyor. Cennet öyle bir yerki aklimdan geçmeden önüne gelecek isteklerin. Erkekler edepli olsun diye vaad cennette kadın böyle bak. Nikah meselesiyse cok ayrı adil olmak şartı var. Ev açsa adil olacak diğer hanımın rızası olacak. Öyle boş iş değil.
00 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, böyle derin ve zor sorular kafanı meşgul ettiğinde seni anlıyorum 💙. Çok eşlilik, tarihsel ve toplumsal koşullarla şekillenmiş bir konu. İslam’da bazen o dönemin ihtiyaçları gözetilir, ama bu durum kadını değersiz görmek değil aslında. Cennette verilen sayıların mecazi olduğu da söylenir. Din ve inanışlar farklı yorumlanabilir, senin hissettiğin de çok değerli. Bu tür duygularını ifade etmek önemli, kendi yolunu bulman en güzeli 🌸. Her konuda sorgulaman, seni daha olgun yapar, sakın kendini yargılama! 🌿✨
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
18Cevap
Aile & Toplum konusunda 827 cevap paylaştı. Siz yine kadını değersizde olsa gördüğünü düşünüyorsunuz, ben hiç görmediğini düşünüyorum. Nisa suresi kadın demektir ve burada birkaç kere kadınlara değiniliyor ve pek hoş değinilmiyor fakat kadınlara doğrudan bir sesleniş yok. Ey müminler, kadınlarınıza söyleyin şeklinde aslında erkeğe hitap ediliyor ve eşlerine söylemeleri isteniyor. İnsanlar boşuna bu dini terk etmiyor, neresinden tutarsanız tutun o tuttuğunuz yerde mutlaka mantıksız bir şeyler oluyor. Sizde bir ucundan tutmuşsunuz.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılO zamanlardaki çoğu erkeğin bir sürü eşi oluyordu ama hiç birisine iyi ve adil davranmadığı için allah en fazla 4 eşiniz olabilir dedi hatta kuranda en iyisi bir tane eş diyor ama bazı eşek kafalılar bunu anlamıyor anlamakta istemiyor çünkü islama göre değil de nefsi için yaşıyor tamamen bunun işinde İslamı kullanıyor çünkü işine geliyor ne yazık ki gerçek bu allah bu tip erkeklerden zaten hesap soracaktır allah her şeyi görüyor ve biliyor ve adil bu yüzden sıkıntı yok
010 Yorumla
Cevap sahibi1 yılİçinde*
Soran1 yılSonuçta bugün senin baban annenin üzerine bir eş daha alabilir mi? Alabilir. Allah izin vermiş. Hoşuna gider miydi?
Cevap sahibi1 yılAlamaz hele annemin arkasından iş çeviremez sonuçta peygamber efendimiz ne dedi kim yalan dolan işlerle uğraşırsa aldatırsa o kişi bizden değildir nokta
Soran1 yılAlabilir kanka Allah izin vermiş 4 eşe kadar
Cevap sahibi1 yılAbi şimdiki erkekler bir kadına bir çocuğa ve bir eve bile bakamıyor ikinci karıyı nasıl alacak sizde hiç mi akıl makıl yok harbiden normal değilsiniz ha
Soran1 yılBaban zengin olsaydı?
Cevap sahibi1 yılZenginlik yetersiz eşine her koşulda her konuda daima iyi davranman lazım
Soran1 yılYapabilir. İmkansız değil.
Cevap sahibi1 yılÇoğu erkek bir kadına bile insan muamelesi yapamıyor abi güldürme lütfen
Soran1 yılBu erkeğin kendi insiyatifinde. “Ben adaletli olacağım” diyerek eş alabilir ve gerçekten olabilir de. Adaletten kasıt da ikisinede aynı parayı vermek falan zaten.
1 yılBenim bildiğim peygamber efendimiz eşleri arasında asla hak geçirmiyormuş. Adaleti çok keskin bir şekilde sağlıyormuş. Ve erkeklerinde aynı adalet ölçüsünde olması gerekir. Ama maalesef hiçbir erkek adaleti peygamber efendimiz gibi keskin değil. O yüzden tek eşlilik her zaman daha iyidir.
01 Yorumla
Soran1 yılSonuç olarak 4 eşe izin veriliyor.
1 yılKadın açısından nefse zor geliyor tabi ama eski zamanda çocuklu dul kalmış kadın bakıma muhtaç babasının evine gidemiyor erkek evli 2 3 ya da 4 . eş olarak kadını muhafaza için nikahlıyor,
Bunlar derin ve hikmetli mevzular girersek çıkamayız.. bazı şeylere bizim aklımız yetmez.. vardır bir hikmeti demek lazım..
Böyle birşeyle karşılaşmam bugün tabiki kabul etmem bu zamanda hiç bi kadın kabul etmez ama geçmişte oluyormuş 🤷05 Yorumla
Soran1 yılO zaman zaruriyet belirtilmeliydi. Ama ayette bir zaruriyet ya da sebep belirtilmeden 4 eşe izin veriliyor.
- 1 yıl
Erkek nefsi içinde 4 kadın nikahlayabilir..
Şu anda nikahsız bir çok birliktelik yaşayan erkekler daha mı masum?
Hiç olmazsa 4 kadınla helal olarak tatmin ediyorlar kendilerini..
Soran1 yılNe güzel, erkekler 4 eşle tatmin ediyorlar kendilerini. Peki kadınların onuru gururu? Kimin umrunda ki.
- 1 yıl
Yanlış düşünüyorsun.. ortalık malı gibi her kadınla birlikte olan erkekler ve onlarla birlikte olan kadınlar daha mı onurlu gururlu
Soran1 yılOnu da sevmiyorum tabiki. Temiz yaşam önemli. Sadece 1 eş, hepsi bu.
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Valla Ben de a*m*k zenginlerinin bir gecede benim on yilda kazanacagimi yemelerini mantikli bulmuyorim ama gel gor ki zenginliktwn sogumuyorum
06 Yorumla
Soran1 yılAynı şey değil.
- 1 yıl
dini nasıl yorumluyorsun bilmiyorum ama işin amel kısmı yani fiili ibadet kısmı farklıdır itikad kısmı farklıdır.. sen bi başka cinse verileni değil kendine erilein sorgula.. sanane erkekten sanane verilenden.. nce bir kendine bak neyim ne değilim din bana ne diyor ve niye böyle diyor.. ammaan neyse apla inan inama bana nee yaa gelmiş dil döküyorum..
Soran1 yılSie o zaman
Soran1 yılSana ben giricem sus ağla
Gizli Üye(18-24)1 yılKadınların maddi gücünun olmaması ve işsiz kalmasının sebebiyle olan bir şey yani 4 kadın alsa bile zor şartlarda alınması için yapılmış 4 kadın ile ilişki yaşamak ise kadınların ihtiyacı olduğu için yoksa adam zevk alsın diye degil
01 Yorumla
Soran1 yılO zaman zaruriyet belirtilmeliydi. Ama ayette bir zaruriyet ya da sebep belirtilmeden 4 eşe izin veriliyor.
Aile & Toplum konusunda 3,7b cevap paylaştı. Erkek dinidir Arap uydurmasıdır , ayrıca kadınlara da Gılman verilecekmiş hiç gücü bitmeyen. :D
00 Yorumla
1 yılÖyle bir şey yok her yazılana inanma eşler iki kişiliktir atan kalbim benim.
03 Yorumla
Soran1 yılAyette izin veriliyor 4 eşe
- 1 yıl
Birisi sana yanlış anlatmış Allah ozamanlar pislik insanlarin zihniyetinde öyleymiş gibi buyurdu ozamanlar kadınlar mal olarak satılıyordu işkence gorecekti peygamber kadınların hayatina kurtarmak için onları aldı evine açtı ama eşi her zaman onun helali özelidir
- 1 yıl
Peygamber efendimiz*
Hayvanlar tek eşli mi ki insanlar tek eşli olsun kimliksiz üye, neyi mantıksız geldi
027 Yorumla
Soran1 yılHayvanla insanı bir mi tutuyorsun? Senin karın senin üzerine başka bir erkekle evlense hoşuna gider mi?
Soran1 yılAma Allah eder muhtemelen. Konumuz İslam dinindeki evlilik meselesi.
Soran1 yılSuç değil bu. Bak günümüzde 1 eşle yaşayan ve sadık kalan erkekler var, tıpkı 1 eşle yaşayan ve sadık kalan kadınlar olduğu gibi. Baban annenin üzerine başka eş alsa ne hissederdin?
Soran1 yılDiyelim ki öyle, doğru mu bu ki marifetmiş gibi anlatıyorsun? Mantık nerede? Kaldı ki islam’da evliyken zina edenin cezasının ne olduğunu bilmiyorsun sanırım.
Soran1 yılMuta nikahı diye bir şey yok da tekrar söylüyorum ETİK Mİ? Veya erkekler çok eş alabiliyor bu doğru da kadınlar niye alamıyor?
Soran1 yılGeçmişte kadınlar en ufak bir şey söylediklerinde erkeklerin orantısız gücünü kullanarak öldüresiye dövdüğü için kadınlar bu yüzyıla kadar ses çıkaramamış olabilir mi? Sadece fikir.
Soran1 yılKolay mı bir insanı uyurken kılıçla öldürmek aq kadınlar kuma olmaktan tabiki memnun olmamıştır ama öldürecek de değiller. Sorun Allah’ın buna müsaade etmesi.
- 1 yıl
Seks kölesi olarak isteğim dışı kullanılmak daha zor gelirdi bana, kılıçla keserdim kim varsa. Onlar bana bunu yaparken memnunlarsa, ben de onları keserken gayet memnun olurdum gibi. Sadece fikir...
Senin kültüründe Allah, başka kültürde başka bir isim ne fark eder. Gerçekten bir tanrı varsa bile insanlara gönderdi onu, o dönem insanların yaşayış tarzına göre kurallar belirledi. O dönemde bunlar legaldi, geleceği öngörememiş olması yalnızca tanrının varlığını sorgulatır, erkeklere imtiyaz tanımasını değil
Soran1 yılBu hiçbir zaman etik değil ve geçmişte de olsa kadınların kuma olmaktan memnun olacağını sanmıyorum. Sadece onları koruyacak bir devlet polis vs olmadığı için sessiz kalmak zorunda kalmışlardır. Hiçbir kadın veya insan, sevdiğinin başkasıyla beraber olmasını kendine yediremez. Vicdanı olan, karısını gerçekten seven hiçbir erkek de karısının üzüleceğini bile bile kuma almaz. Burada erkeklerin de hatası var dolayısıyla.
Kadınlar erkekleri uykusunda öldürmediyse de bunun sebebi Allah’ın buna izin vermiş olması olabilir. Yani “Allah izin vermiş, ben nasıl karışabilirim?” demiş olabilirler bu yüzden korkmuş olabilirler. Dolayısıyla yine konu Allah’ın buna müsaade etmesine geliyor. Çok eşliliği açıkça yasaklayan geçmişte yazılmış dinler var. Örneğin İncil’de yasak olduğu yazılıyor ki İncil Kuran’dan önce yazılmış. (Tabi bu hristiyanlığı savunduğum anlamına gelmiyor çünkü tevratta da izin verilmiş mesela)- 1 yıl
Hayatı boyunca patronluk yapan birinin, sahibi olduğu fabrikayı satmak zorunda kalıp orada işçilik yapması/yapamayacağı gibi düşünebilirsin bunu.
Eğer doğup büyüdüğün kültürde normal olan erkeklerin çok eşli olmasıysa, bunu gayet doğal karşılarsın ve içerlemezsin. Çünkü çevrendeki kimse bu özgürlüğe ve seçime erişememiştir, haliyle sineye çekersin, gözüne batmaz.
Tıpkı fabrika işçisi olarak büyüyen birinin, patrona kinlenememesi gibi. Köleydin, öyle doğdun ve yaşadın. Köleliğin ne seviyede aşağıda olduğunu anlaman için, özgür biri olmuş olman gerekir öncesinde. Cehalet mutluluktur daima.
O yüzden hiçbir kadının hiçbir dönemde buna içerlediğini düşünmüyorum, en iyi ihtimalle erkeğinin diğer karılarına ayar olmuşlardır sadece, erkeğe tutulmamışlardır.
Onlarca incil var, hangisini baz alıyorsun? Benim okuduklarımda çok eşliliğe herhangi bir yasak yoktu fakat olsa da fark etmez, istisnalar kaideyi bozmaz. Sadece semavi değil, tüm dünya dinlerinin ezici çoğunluğunda bu serbestti nasılsa
Soran1 yılTamam o zaman ben tek eşli bir toplumda büyüdüğüm için bu durumun bana etik gelmemesi de normal o zaman değil mi? Onu ne yapacağız? Zaten mantıken de doğru olan bu. Kaldı ki tek sorun çok eşlilik de değil ki. İslam’da 1 erkeğin şahitliği 2 kadının şahitliğine denk sayılıyor. Gerekçe olarak da kadının aklî ve dinî yönden eksik olduğu söyleniyor. Çok üzücü. Her türlü sıkıntıyı acıyı aşağılanmayı kadınlar çekiyor, ama yine de eksik olan biziz.
- 1 yıl
Bugün için etik olmadığını söyledim zaten, hemfikiriz.
Hep kadının aleyhine olanlara değinmişsin, erkeklerin ailesi, dini, vatanı için ölmesi gerektiğini, koşa koşa cepheye gitmesi gerektiğinden bahsetmemişsin. Erkekler daha beter eziliyor aslında, kadın vajinasını veriyor, erkek canını. Oran orantı açısından bakınca, erkeğin işi daha zor...
Soran1 yılEvrensel bir din olduğu için Allah’ın bu zamanları da bildiğini hesaba katarsak bence buna izin verilmemeliydi. 1=1. 1=4 veya 1=2 olmaz. 1 eşittir 1. Bu hiç değişmez.
Kadın ve erkeğin çektiği acılar konusunda da kıyas yapılmamalı bence. Erkeklerin tek derdi savaşmak ve çalışmak bunu küçümsemiyorum ama kadınların bir çok derdi var c*nsel ilişki sırasında acıyı kadınlar çeker hamile olur kadınlar çeker doğururken kadınlar çeker hayatı boyunca her ay 1 hafta regl olur onun ağrısını sıkıntısını çeker kocasına itaat etmesi beklenir kuma olur susması beklenir vs- 1 yıl
Bu zamanları da bilemediği için sorgulanması gereken cinsiyet eşitsizliği yapması değil, doğrudan kendisinin var olup olmadığıdır diyorum zaten.
Kadının tek derdi doğum, regl sancısı diyerek zıtlaşabiliriz. Buna gerek yok, her iki cinsiyetin de aptalca sorumlulukları var ve rasyonel değil. Çok eşliliğe katlanması hususunda kadınlara adil davranmamış, ölmesi konusunda erkeklere. Doğum, regl gibi konular fizyolojik. Ha tanrının varlığını kabul edersek, o opsiyonları da kadına o eklediği için o konuda da eleştirebiliriz tabii orası ayrı. Nitekim tevrat'ta ''Adem'e o meyveyi yedirdiği için kadını lanetledim, doğum yaparken acı çekeceksin'' minvalinde bir sözü var tanrının. Aynı şekilde erkeğe de ''o kadına inandığın için çalışarak kazanmakla lanetlisin'' diye beyanı var.
Genel toplamda hayata dair bir felsefe arayışından mütevellit yolumuz dinlere çıkıyor, yaradılışı anlatan binlerce felsefeden birileri semavi dinler. İçlerinden bunlar artı eksi kıyasında mantıklı geliyorsa bunları, bunlar mantıklı gelmiyorsa reenkarnasyonu, o da olmuyorsa matrix'i seçiyorsun.
Bu tamamen hayata bakış açınla ilgili
Soran1 yılAslında en şiddet içerikli, kadınları taşlayan, bebeklerin öldürülmesini emreden (Tevrat), erkek egemen her türlü pisliğin olduğu dinler ibrahimî dinler. Ve ibrahimî dinlerin ortak noktası Ortadoğu’dan çıkıyor olması. Ortadoğunun hali de ortada zaten.
Diğer dinlerde örneğin Sihizm veya Budizm gibi dinlerin hiçbirinde “git şunları öldür, zina edenleri taşla, şunu yapanı öldür” gibi hükümler göremezsin. Korkunç cehennem tasvirleri de göremezsin. Bu yüzden mesela mantık, (ibrahimî olmayan) diğer dinlere yöneliyor ama kalp ve korku (belki içinde doğduğumuz için veya cehennem tasvirlerinden dolayı) ibrahimî dinlere yöneliyor. Bu döngüden çıkmak da çok zor benim için. Ama kalbim hep islam’ı seçiyor ve seviyor her şeye rağmen.- 1 yıl
Tevrat, İbrahimi dinlerin en salt ve yalın halidir. Diğerleri onları yumuşatmaya çalışmıştır. Nitekim İbrahimi dinlerde geçen Muhammed dışındaki peygamberlerin hiçbirinin tarihte yaşadığına dair kanıt olmasa da, dünyanın çeşitli mitlerinde geçer bu hikayeler farkı isimlerle. Yani Ortadoğu'dan çıktığı konusu tartışmalı, finalde Ortadoğu'da bu mitler birleştirilip kitaplaştırılmış olabilir o ayrı.
Cennet cehennem tasvirleri sadece bu dinlerde geçmez, her birinde geçer. Tanrı isimleri bile benzerlik gösterir, ekstrem bir hikaye ekleyen din yoktur diyebiliriz. İslamiyet bu açığı, 124 bin peygamber geldi diyerek kapatmaya çalışmıştır ve nitekim başarılı da olmuştur.
Tabii nihai tüketici sensin, hangisini satın alıyorsan gerçek odur. Benim naçizane hepsine mesafem aynı, hiçbirini reddetmiyor veya inanıyorum diyemem, bunların hiçbirini yapmayana veya tamamını yapana saygım mevcut...
Soran1 yılBende öyle herkesin inancına saygı duyarım bazılarını özellikle saçma bulsam da (mesela hristiyanları) günün sonunda herkes kalbinin istediğine inanır. Bende öyle yapıyorum ama bazı şeylerin cevabını bulmak istiyorum.
Soran1 yılYa aslında doğru dinin İslam olduğuna eminim ama işte yinede bakıyorum. Sonuçta sınav sorusu çözmüyoruz iman kalp meselesi. Mantığım (örneğin) Sihizm diyor olabilir ama kalbim İslam diyorsa ne yapabilirim ki? Bence sende kalbinin sesini dinle.
Soran1 yılEvet mantıken de İslam diğer çoğu dine göre daha mantıklı. En azından açık ve net bir şey var; Allah’tan başka ilah yok ve Muhammed Allah’ın kulu ve Resulü. Bu dinin temeli ve gayet açıklayıcı. Mesela hristiyanlıktaki gibi teslis inancı, baba-oğul-kutsal ruh gibi saçma sapan şeyler yok. Veya diğer dinlerdeki belirsizlik veya saçmalıklar. Mesela eğer Tanrı bir dünya yarattıysa, bu dünyadaki insanlarla konuşması gerekir. İbrahimî dinlerin ayrıcalığı bu, Tanrı insanlarla iletişim kuruyor. İnsanlara hitap ediyor. Diğer dinler (Sihizm, Budizm, Taoizm gibi) genellikle ruhsal sezgi, içsel aydınlanma gibi temellere dayanıyor. Tanrıyla doğrudan bağı yok yani. Bu yüzden en çok inanılan dinler İbrahimî dinler. İbrahimî dinlere baktığımda da, Musevilik zaten açıkça yahudi propagandası, Tanrı bir halkı seçiyor onları kayırıyor vs ayrıca Tevrat’ta açıkça bebeklerin öldürülmesi gibi vahşet ayetleri var. Bunlara inanmam mümkün değil. Hristiyanlık desen başlı başına saçmalık, İsa’nın hem Tanrı hem Tanrı’nın oğlu olduğuna inanıyorlar ayrıca Tevrat’taki hükümleri değiştiriyorlar vs çok saçmalık var anlatsam sığmaz yani. İslam ise ibrahimi dinlerin sonuncusu olarak İncil ve Tevrat’ın insanlar tarafından tahrif edildiğini, son tamamlayıcı Kuran’ın geldiğini söylüyor. Bence (bazı hatalarına rağmen) en mantıklısı bu zaten. Kalbim de İslam diyor zaten o yüzden vazgeçeceğimi sanmıyorum. Dediğim gibi, sende kalbinin sesini dinle. İman kalpte olur. Kalbin senin için doğru olanı bilir.
Gizli Üye(30-35)1 yılgaliba haklisin herkes boyle dusunuyo yani kimden duyduysam bu sekilde dusunuyo. herkes
02 Yorumla
Soran1 yılDüşünmemek elde değil ki😔
Cevap sahibi1 yıldimi. dgru cidden
Gizli Üye(18-24)1 yılCennette erkeklere 700 es mi verilecek ilk defa duyuyorum
035 Yorumla- 1 yıl
Bende ilk defa duyuyorum
Cevap sahibi1 yıl@İçiBoşDefterim bize ne verilecek ki
Soran1 yıl700’den bile fazla.
Cevap sahibi1 yılKadinlar icin ne yaziyo
- 1 yıl
Kadınlar emanet olduğu hayatın her alanında akıl veriyor Kur'an ikerim
- 1 yıl
Pek fazla okumadım ama o konuları az da olsa okudum evlilik kadının mirasa hakkı olması
Cevap sahibi1 yıl@İçiBoşDefterim kadinlara es verilmeyecek mi yani ayrica erkeklere neden bu kadar fazla kadin veriliyor ki
Soran1 yılHiçbir şey.
- 1 yıl
Kadınlara eş veriliyor
- 1 yıl
İffetine sahip çıkanlara dünyada şehitlik mertebesinde vefat eden erkekler veriliyor diye duymuştum
- 1 yıl
Kadın erkek fıtratı bir değil dimi
Soran1 yıl@İçiBoşDefterim kadına bir eş erkeğe 700 eş. Nerede adalet nerede eşitlik? Çok üzücü bir durum.
- 1 yıl
Ya sabır lan 700 el ne
- 1 yıl
Kim çıkardı 700 eşi
Soran1 yıl@İçiBoşDefterim “Cennette her erkeğe beş yüz huri, dört bin bakire kadın ve sekiz bin dul kadın verilecektir…”
(Gazali, İhya,4/541.)
Cevap sahibi1 yılNeeeeee
- 1 yıl
Cennette her erkeğe beş yüz huri, dört bin bakire kadın ve sekiz bin dul kadın verilecektir…” manasına gelen hadis için bk. Gazali, İhya,4/541.
😇
Hafız Zeynu’l-Iraki, Ebu’ş-Şeyh’in rivayet ettiği bu hadis rivayetinin zayıf olduğunu belirtmiştir. (bk. Zeynu’l-Iraki, Tahricu Ahadisi’l-İhya, -İhya ile birlikte- a. g. y) - 1 yıl
Ne diyor oku
- 1 yıl
Her yazanı araştırmadan kabul etme
Bak tefsiri zayıf olduğu söyleniyor - 1 yıl
Dikkatli oku her şeyi eksiksiz
Cevap sahibi1 yıl@İçiBoşDefterim nasıl yazı zayıf derken ne anlama geliyo gercek degil anlaminda mi
- 1 yıl
Evet okuyan kişinin tefsiri yanlış olma ihtimali yüksek
- 1 yıl
İnsan öbür tarafta cinsel arzuya ihtiyaç duymaz bence ama
- 1 yıl
Okumadan yorum yapamam
Cevap sahibi1 yıl@İçiBoşDefterim anladiimm ikiniz arasinda kaldim ya. Bana da pek mantikli gelmiyo zaten bence boyle bisey yoktur
- 1 yıl
İyi geceler şimdi uyumam lazım ilerde kafana bişey takılırsa sorarsım bende araştırıp öğrenmiş olurum
Soran1 yıl@İçiBoşDefterim neyi inkar ediyorsun şu an anlamadım?
- 1 yıl
İnkar ettiğim 700 kadın erkeğe verilmesi
- 1 yıl
Bu hatalı olabilir hatta doğru bile olmayabilir
- 1 yıl
Misal bir insan günde 100 kadınla birlikte olabilir mi ki
- 1 yıl
Çoğu bilgiyi kafalarına göre finansa ediyorlar bu yüzden derin araştırmanı öneririm
- 1 yıl
İyi geceler
Soran1 yıl@İçiBoşDefterim tevrat umrumda değil ayet ve hadislerden bahsediyorum. Ayette 4 eşe izin verildiğini açıkça yazıyor. Hadislerde de cennette yüzlerce huri verileceği yazıyor.
Gizli Üye(25-29)1 yılmuhhamedin bile 11 tane eşi var ben o yüzden müslümanlıktan çıktım
014 Yorumla
Soran1 yılHiç etik değil. Hala müslümanım olmaya devam edeceğim muhtemelen çünkü inancım sağlam ama bazı şeylere anlam veremiyorum ve üzülüyorum
Cevap sahibi1 yıl@Berat_krc saygı duy kardeşim ben kimseyi kötülemedim olanı söyledim üstüne bide cariye almışlar o zaman
Cevap sahibi1 yıl@Berat_krc allahı sorgulamıyorum ben ama araplar kendi milletini yüceltmiş
Soran1 yıl@Berat_krc Peygamberden bahsetmiyorum 4 eşe izin verilmesinden bahsediyorum.
Soran1 yıl@Berat_krc eşin rızası aranmıyor bildiğim kadarıyla. Buna dair bildiğin ayet veya hadis var mı? Ayette “eşinizden izin almak kaydıyla” demiyor mesela.
Cevap sahibi1 yılo zaman ki halifelerde 10 tane eş almış 20 tane cariye almışlar
Cevap sahibi1 yılaçıklaması yok bunun
1 yılhurafeler onlar 2. eş için bile deli gibi şartlar varken sanki çok basit bir şey gibi ateistlerin yalanlarına kanmayınız
09 Yorumla
Soran1 yılŞart adaletli olmak başka şart yok
- 1 yıl
var var
Soran1 yılYok.
- 1 yıl
Eşin Rızası (Fıkhi Görüşlere Göre)
Soran1 yılEşin rızasının alınmasının şart olduğuna dair hiçbir ayet hadis yok bildiğim kadarıyla. Kaldı ki halife seçimlerinde bile kadınlara seçme hakkı vermeyen bir toplumdan söz ediyoruz.
- 1 yıl
dinden çıkmaya meyillsiysen beni bahanelerine kurban etme. kurban olduğum :D
Soran1 yılMeyilli değilim istesem de çıkamam çıkmam zaten çünkü hak dinin İslam olduğunu düşünüyorum. Sadece mantıksız konular var ve anlamaya çalışıyorum hepsi bu.
- 1 yıl
bence biraz derin ve kuş bakışı bakman gerekecek. Algılarla oynanma dünyası burası bilmem anlatabildim mi
Soran1 yılAnlıyorum sadece mantığımı kullanıyorum.
Aile & Toplum konusunda 9b cevap paylaştı. Bunu değersiz görmek olarak algilaman hata bu yüzden anlamıyor ve kiziyorsun
00 YorumlaDin kurallarını eleştirme yapacak bir şey yok herşeyi olduğu gibi kabullen yoksa dinden çıkmaya kadar gidersin bu şekilde
00 Yorumla
1 yıl700 el Kuran'da mı yazıyor
018 Yorumla- 1 yıl
Çok evliliğin sebebi şu o zamanın şartları
- 1 yıl
Her kadın maddi olarak güçlü değildi e erkekleri de biliyosunuz
- 1 yıl
Biz abaza varlıklar kötü amaçlar için kadınların mağduriyetini kullanan kesim var düşün
- 1 yıl
Bu yüzden çok eşlilik var sebebi kadına sahip çıkmak nikahı altına almak ondan sorumlu olmak koruyup kollamak giydirip ihtiyaçlarını gidermek için
- 1 yıl
Yani kadını koruma amaçlı yoksa öbür türlü bazı erkekler ark niyetle kadınların mağduriyetini kullanırdı
- 1 yıl
Gördüğünüz üzere günümüzde çok eşlilik oranı az ve fuhuş oranı fazla hatta evlilik bile zorlaştırılmış durumda
Soran1 yılHadislerde. Kuran’da da huriler verileceği yazıyor. Ayrıca 4 eşe izin verildiği de kuran’da yazıyor.
Soran1 yılO zaman sebebi de yazsaydı ayette. Ama günümüzde hala çok eşlilik yasal islam’da
- 1 yıl
Ben Kuran'da yazana dikkat ederim
4 eş ne gerekçe ile kabul görülmüş onu bir araştırsan - 1 yıl
Peki kaç kişi İslam'daki çok eşliliğe uyuyor
- 1 yıl
İslam'da 4 el diyor
- 1 yıl
Madem kuranlarda var o ne olcak
Soran1 yılİsteyen 4 eşe kadar alabiliyor ayette yazıyor.
- 1 yıl
Tamam 4 el var 700 el nerden çıktı
- 1 yıl
Eş
- 1 yıl
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Soran1 yıl“Cennette her erkeğe beş yüz huri, dört bin bakire kadın ve sekiz bin dul kadın verilecektir…”
(Gazali, İhya,4/541.)
Sakın soğuma
010 Yorumla
Soran1 yılKendini düşün. Kadınların 4 eş almasına izin verildiğini cennettede 700 erkekle evlendirileceğini düşün. Sadece düşün, ne hissederdin?
Soran1 yılEğer Allah izin verseydi olacaktı. Kadınları ne zannediyorsun sen? Kadınlar da insan. Bizimde duygularımız var.
Soran1 yılNe alaka kadınların onuru yok mu? Sende 1 eşle tatmin olabilirsin Allah isterse. Ama Allah size 700 eş, bize 1 eş veriyor. Gerçekten üzücü ve kırıcı.
Soran1 yılOlay cennet değilki sadece. Dünya’da da 4 eşe izin veriliyor. Bu da onur kırıcı.
1 yılSessizlik en guzeli
06 Yorumla
Soran1 yılAynen bende susuyorum mecbur ama inanılmaz mantıksız geliyor
- 1 yıl
Yapcak bişi yok cogunlkuk böyle
Soran1 yılİslam’da kadın olmak üzücü😔
- 1 yıl
Neden
Soran1 yıl4 eşe izin verilmesi. Tesettür zorunluluğu. 1 erkeğin şahitliğinin 2 kadının şahitliğine denk olması gibi.
- 1 yıl
Hiç biri mantıklı değil
1 yılSen tek eşli misin çok mu
03 Yorumla
Soran1 yılTek tabikide. Senin baban annenin üzerine başka eş alsa hoşuna gider mi?
Soran1 yılEvli değilim bu arada sjjsj
- 1 yıl
Gitmez tabi
Gizli Üye(25-29)1 yılTesetürlü kapali misin
013 Yorumla
Soran1 yılNiye sordunki
Cevap sahibi1 yılDincisin galiba
Cevap sahibi1 yılNe yapiyorsun
Soran1 yılYatıyorum
Soran1 yılSen
Cevap sahibi1 yılTakiliyorum
Cevap sahibi1 yılYalnizmisin
Cevap sahibi1 yılUyuma lutfen
Soran1 yılNiye ya uykum var
Cevap sahibi1 yılYalnizmisin dedim
Cevap sahibi1 yılBasim dönüyor
Soran1 yılNapim
Cevap sahibi1 yılHayirli cumalar
Gizli Üye(30-35)1 yıl700 nerede yazıyor?
04 Yorumla
Soran1 yılHadislerde.
Cevap sahibi1 yılHadisleri doğru kabul edersen zaten soğursun, dinin kaynağı kurandır.
Soran1 yılHadisler olmazsa namaz kılamazsın.
Cevap sahibi1 yılBu zaten tartışmalı bir konu, kuran da ne yazıyorsa ondan mesulüz.
Saçmalık
11 Yorumla
1 yılMormonlardada var
01 Yorumla
Soran1 yılBiliyorum yahudiliktede var ama umrumda değil mormon yahudi değilim.
1 yılSen orasına takılma
08 Yorumla
Soran1 yılKendini düşün. Kadınların 4 eş almasına izin verildiğini cennettede 700 erkekle evlendirileceğini düşün. Sadece düşün, ne hissederdin?
- 1 yıl
Cennette kıskanma yok rahat ol yeterki cennete gidebilelim
Soran1 yılO zaman bende 500 eş istiyorum biride sen ol. Kıskanma yok nede olsa, kıskanmazsın dimi?
- 1 yıl
Yazsana bana
- 1 yıl
Bekliyorum
Soran1 yılYa ironi yaptım hemen ciddiye alma sjsjsj
- 1 yıl
Elbette ironi dir ama konuşmak istedim sadece
Soran1 yılNe için
Devamını Gör(9)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı