Dergahların kuruluş amacı tam olarak nedir?

Bilmiyorum bu soru burada mı sorulmalı tam olarak emin değilim ama uzun zamandır aklımı kemiriyor? Bir sıkıntımızdan dolayı geylani dergahına gitmiştik kısacık dinledi hoca adlı cübbeli beyaz sakallı dede mi demeliyim amca mı bilmiyorum mübarek bir adammış. Öyle biri işte her neyse. Kısacık dinleyip herkese verdiği tavsiyelerin aynısını verdi ve herkese standart olarak aynı şekilde zikir ve ibadet etmelerini söyledi. Şimdi şöyle ki ben zaten namazı biliyorum eee namazda Allah’a duamı ediyorum tamam buraya kadar okey. Ama adam bana diyor ki benim adımı zikirlerde kullan yani beni aracı yap dua ederken diyor.. sizce bu şirke girmiyor mu? Ve bunun gibi kaç dergah var Allah bilir.. herkes kendine göre bişeyler istiyor insanlardan evet ücretsiz ama istenilen bana ürkütücü geliyor. Asla söyleneni yapmadım ben yine bildiğim gibi yaptım ibadetimi. Az önce de İnstagram da bir yorum denk geldi işte bir dergah dan ve bir zikirden bahsetmiş altına da aynı şekilde onu onaylayan insanlar dikkat çekmek ister gibi evet bende yaptım o zikir çok güzel vs vs yazmış. Bir bakayım dedim hepsi ayni dergahtan. Arkadaşlar bunlar teşkilat mı? Yeni bir fetö durumu mu nedir? Beni biri aydınlatsın yoksa aklım hep bununla meşgul olacak 🤦🏻‍♀️
Dergahların kuruluş amacı tam olarak nedir?